Harmónia Centrum
Felfokozott öngyógyulás beindítása
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése

Sportsérülések kezelése gyorsabb felépüléséért

sportsérülésekSportsérülések gyakran előfordulnak sportolás közben. A leggyakrabban ujj, térd és bokasérülések fordulnak elő.

 • Felmérések szerint a rándulások, az izomszakadások, húzódások és a zúzódások adják a sportsérülések jelentős részét, 70-80%-át.
 • A térdszalag sérülések és az Achilles-ín megsérülése is gyakori sportsérülés.
 • Sportoláskor csonttörés is előfordul.

Ön milyen sérülést szenvedett sportolása közben? Elgondolkodott azon, hogy mi lehetett sérülése oka?

Sokszor azért következik be a sportsérülés, mert túlságosan megerőlteti magát a sportolást végző. Gyengék az izmai az adott sporthoz, vagy elmarad a megfelelő bemelegítés.

 • Önnel is előfordulhatott ez?

izomgörcsÁltalában az izmok és ízületek túlterhelése a sportsérülések leggyakoribb oka.

 • A sportoló folytatja az edzést, annak ellenére is, hogy fájdalmat érez.
  • Ha a fájdalom első jelére - a legtöbbször ez megelőzi a szakadásos sérüléseket - abbahagyja az edzést a sportoló, akkor megelőzheti a szövetek károsodását, és gyorsabb lesz a regenerálódás is.
  • Ha viszont a fájdalom jelentkezésekor folytatja az edzést, akkor még több rost szakad el, és súlyosabb lesz a sérülés. Ezzel együtt értelemszerűen hosszabb lesz a regenerálódása is.
 • Nem hagy elég időt szervezetének a pihenésre két edzés között.

Sportsérülések fajtái

Az ín- és szalagszakadás

Tipikus sportbaleset az ín- és a szalagszakadás. A szakadás a sérülés mértékétől függően lehet részleges vagy teljes.

 • Ez a sérülés jellemzően a mozgás közben legnagyobb terhelés alatt lévő térdízületnél, az elülső keresztszalagnál fordul elő.
 • Ugyancsak gyakori a vádlit és a sarokcsontot összekötő Achilles-ín szakadása is.

Az idősebbeknél és a középkorúaknál gyakoribb a szalagok szakadása. Ez nem véletlen. A fiataloknál sokszor még az izom szakad el az ín helyett, mert az ínak a fiatal szervezetben rugalmasabbak, és jobban ellenállnak a mozgás közbeni terhelésnek.

Ezeknél a sérüléseknél leginkább azok a sportolók érintettek, akik gyakran változtatnak gyorsan irányt. Ilyen sportolók pl. a labdarúgók. De a kosárra dobás közben folyamatosan felugrásokat végző kosárlabdázók is sokszor megsérülnek.

 • A túlzásba vitt és a bemelegítés nélküli sportolás is növeli a sérülés kockázatát.

Keresztszalag szakadás

elülső keresztszalag szakadásA térdben az elülső keresztszalag sokkal gyakrabban sérül meg, mint a hátsó. A lábszár kicsavarodásakor következik be ez a sportolókra oly jellemző sérülés.

 • Kézilabdában a felugró átlövőt már sokszor a kilences vonalnál meglökik a levegőben. Ha rosszul fog talajt, akkor az ütközésnek könnyen térdszalag szakadás lehet a vége. A hatos vonalról beugró szélső vagy a beforduló beálló térde sincs nagyobb biztonságban.
 • A focipályákon is gyakran előfordul, hogy a kétségbeesetten becsúszó védő már csak a támadó bokáját vagy térdét éri el a labda helyett.

Nemcsak sportolás közben sérülhetnek az ínak és a szalagok, hanem egy rossz mozdulat következtében is, pl. ha megbicsaklik a bokánk, vagy egyszerűen csak rosszul lépünk például bevásárlás után két megrakott szatyorral a kezünkben.

Bokarándulás és ficam

 • A bokaízület rándulása akkor következik be, ha egy rossz lépés miatt a lábfejünk „alátörik”.
 • Ránduláskor a szalagok megnyúlnak vagy részben el is szakadnak, de az ízületet alkotó csontok visszaugranak a helyükre.
 • Ficam már kellemetlenebb következményekkel jár. A csontok nem térnek vissza eredeti helyükre, és a szalagok is szakadhatnak.

A vállízület ficama

A vállízület az egyik leggyakrabban mozgatott ízületünk, ezért gyakori a sérülésveszélye. Ha pl. az egymás közötti foci vagy kosármeccsen nyújtott karral esünk el, akkor könnyen előfordulhat, hogy a karunkra nehezedő testsúlyunktól a felkarcsontunk nagy ízületi feje kiugrik a lapocka ízületi vápájából, és már kész is a baj.

Lökéshullám kezelés a sportsérülések gyógyulásának gyorsításában

11 éves tapasztalatunk alapján ez a természetes gyógymód igen hatékony fegyver a sportsérülések gyógyulásának felgyorsítására:

 • Kiválóan használható a lábsérüléseknél, például az ugrótérd (A térd alatt a patella ín tapadásának krónikus túlerőltetése.) kezelésére és az ágyéki izom húzódására.
 • Sikeres a kezelés az Achilles fájdalom, Achilles-ín gyulladásoknál is, mert ezeknek a gyulladásoknak a többsége ugyancsak a túlterhelésre vezethető vissza.
 • A láb sérüléseknél még a bokaízület krónikus gyulladásainál és az elhúzódó csonttörések gyógyításában is igen jó eredményeket lehet elérni lökéshullám terápiával.
 • A felső végtagnál a könyök ízületi fájdalmak (tenisz könyök, golfkönyök), és a vállízületi gyulladások több változatának kezelése is igen eredményes lehet a lökéshullám terápiával.

Dr. Lukács Lilla, radiológus szakorvosjelölt is bevetette a lökéshullám terápiát sportsérüléseinek a kezelésére:

 • „Dr. Lukács Lilla vagyok, radiológus szakorvosjelölt. Pár hónapja vannak sportsérüléseim, amiket Hargitai Doktornak megmutattam, ő ajánlotta a térdfájdalmamra a lökéshullám-terápiát. Hetek óta fájt a térdem külső része, mint kiderült, a tractus iliotibialis sérülése miatt. Az első kezelés után már jelentős javulást éreztem, futások után már nem bicegtem. A második alkalom pedig olyan látványos eredményt hozott, hogy még másfél órás kemény hegyi futás közben sem fájt a térdem. Harmadik kezelés helyett már inkább a vállsérülésemet céloztuk meg, most azon dolgozunk.”  

Háromszoros olimpia bajnok vízilabda kapusunk, Széchy Zoltán keresztszalag és vállsérülésére és Vincze Ottó válogatott labdarugónk térdsérülésére is hatásosan használtuk a lökéshullám kezelést.

Miért annyira hatásos a lökéshullám sportolás közben szerzett sérülésének kezelésekor?

Természetes gyógymód Mellékhatások nélkül

lábközépcsont törés gyógyítása lökéshullámmalAz alkalmanként 15 perces stimuláló kezelés a sérült terület vérbőségét fokozva heteken át tartó felfokozott öngyógyulást indít be a sérült szövetekben.

Több alkalmas kezeléssorozatot alkalmazva még gyorsabb a sérülés utáni regenerálódás.

 1. A lökéshullám kezelések vérbőséget okozva fokozzák a vérkeringést.
 2. Ennek hatására a sérült ízületben felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok is.
 3. Felgyorsult ütemben húzódik vissza a gyulladás, és a felgyorsult vérkeringés a kiválasztott salakanyagokat is gyorsabb ütemben szállítja el a sérült területről.

Hamarabb szeretne felépülni sportolás közben elszenvedett sérüléséből?

 • Várjuk a kezelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • Érdeklődni és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • Az első konzultáción szakorvosunk körültekintően megvizsgálja, teljes körűen tájékoztatja a terápiáról, és kezelése várható eredményéről.
 • Önnek nincs kockázata. A lökéshullám terápiát csak akkor fogja javasolni sérülésének kezelésére, ha gyógyulásának felgyorsítását nagymértékben segíti. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni sportsérülésének gyorsabb gyógyulási lehetőségét.
 • Eljön hozzánk sportsérülése utáni gyorsabb felépüléséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.