Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Porckorongsérv, gerincsérv kezelése / Idegbecsípődés kezelése / Derék becsípődés kezelése

Derék becsípődés kezelése masszázzsal, gyógytornával

A dereka becsípődött, és kegyetlenül fáj?

 • Az égő fájdalmat a keresztcsontjánál, a csípőjénél érzi?
 • Vagy lesugárzik a farán keresztül a lábába is?

A csigolyák oldalsó lyukain kilépő idegek becsípődhetnek a nyaki gerincen vagy ritkán ugyan, de a háti gerincen is.

 • ülőideg becsípődéseMégis leggyakrabban az ágyéki gerinc szakaszán csípődik be az ideg.
 • Ez azért van, mert felegyenesedett testtartásunk miatt gerincünkre az ágyéki gerincre, és annak is a keresztcsont és az első ágyéki csigolya közötti porckorongra, illetve az első és a második ágyéki csigolya közötti porckorongra nehezedik a legnagyobb teher.
 • Vagyis ez azt jelenti, hogy ezek a porckorongok vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve, és ezért ezeknek a porcos gyűrűje sérülhet meg a leginkább, és ekkor pedig a porckorong kocsonyás belső magja kitüremkedik, és ekkor bizony nyomja  a gerinccsigolyák oldalsó lyukain kilépő ülőideg gyökét.

Derék becsípődésnél, amikor az ágyéki gerinc szakaszán csípődik be az ideg, akkor az ideg nyomódása miatt a keresztcsont illetve a csípő feletti vonalon azonnal jelentkezik az égő, szúró derékfájdalom.

Derék becsípődés mitől alakulhat ki?

 1. Az idegbecsípődés deréktájon akár egy hirtelen, rossz mozdulattól is kialakulhat. Gondoljon csak arra, amikor csak úgy tesz egy gyors mozdulatot, és már be is csípődött az ideg. Vagy amikor nem melegített be rendesen sportolás előtt.
 2. A derék becsípődése a végletek játéka. Egy hirtelen mozdulattal szemben tartós, hosszabban tartó terhelés hatására is bekövetkezhet.
  • Ilyen lehet például sportolás vagy munkavégzés közben a féloldali terhelés, vagy a kényszeres testtartás miatt becsípődött derék.
  • Gyakran jelentkezik rossz tartás következményeként is.
 3. Az állandó rohanás, a folytonos idegeskedés, a stressz hatására is befeszülhetnek, görcsössé válhatnak az izmok az ágyéki gerinc területén, és a befeszülő, görcsös izmok bizony nyomhatják a gerincvelőből kilépő ideggyököket.

Gyakori oka lehet a derék becsípődésének ez is

Nemcsak a gerincvelőből kilépő idegek csípődhetnek be, hanem bármelyik egyéb ideg is.

A csigolyák közötti lengéscsillapítást végző porckorongok az évek múlásával szükségszerűen veszítenek a víztartalmukból, rugalmasságukból. Emiatt egyre vékonyabbak, rugalmatlanabbak lesznek, és egyre nehezebben tudják elviselni sérülés nélkül a rájuk nehezedő terhelést. Az ágyéki gerinc alsó részére egyébként is nagy terhelés esik.

 • Az ülőmunkához társuló mozgásszegény életmód, az állandó ülés különösen terheli az ágyéki gerincet.
 • A helytelen testtartás is állandó korrigálásra, stabilizálásra kényszeríti a porckorongokat.
 • A féloldalas terheléseknél is a porckorongok állandó stabilizálására van szükség.
 • Nagy súlyok begörbített háttal való emelése sem tesz jót a gerincnek, mert a görbült elülső részen túlságosan összenyomja a porckorongokat.
 • Egy nagyobb túlsúly plusz kilói is feleslegesen terhelik a gerincét.

Ha az évek múlásával egyre laposabbak a porckorongok, akkor a szomszédos csigolyák ízületi felszínei egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz. Ez pedig túlzottan nagy terhelésnél egyre nagyobb kockázati tényezőt jelent. Miért is?

 • A szomszédos csigolyák ízületi felszínét érzőidegekkel bezálózott tok fogja össze. A porckorongok víztartalmának csökkenésével, vékonyodásával ezek a korábban még feszes tokok egyre lazábbak lesznek, és ilyenkor bizony az érzőidegekkel ellátott tokoknak elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy becsípődjenek két összenyomódó szomszédos csigolya közé.
 • Ilyenkor tehát nem a gerincvelőből kilépő ideggyök nyomódik, hanem ez az érzőidegekkel sűrűn ellátott tok csípődik be a két egymáshoz túl közel lévő csigolya közé. Ez könnyen előfordulhat akkor, ha például előrehajlásból hirtelen szeretne felegyenesedni.
 • Tapasztalta már azt, hogy ilyenkor őrületes fájdalom nyilall a derekába?
 • Ha igen, akkor bizony ez az ízfelszíni tok csípődött be, és ez fáj olyan kegyetlenül, hogy ki sem bír egyenesedni.
 • Ráadásul ilyenkor még az itt található izmok is görcsbe rándulnak, és még tovább növelik a fájdalmát.

Azt gondolja, hogy ilyenkor egy fájdalomcsillapító bekapása a megoldás?

Ha igen, akkor bizony rosszul gondolja.

A becsípődött derék tünetei mik lehetnek?

 1. A legfőbb tünet az azonnal jelentkező szúró, nyilalló, égő derékfájdalom.
  • Az ülőideg nyomódása miatt ez a fájdalom sokszor kisugárzik a farba, a comb hátsó, külső oldalára, és az ideg erős nyomódásakor akár még a térd alá is.
  • Általában egyik oldali a becsípődés, az ideg nyomódása, de előfordul a kétoldali fájdalom is.
 2. A bizsergés, zsibbadás is általános tünet az ülőideg által beidegzett területen.
 3. Az ülőideg erős nyomódásánál az izmok is érezhetően gyengébbek lesznek az adott oldalon.
 4. Az izmok gyengesége miatt romlik az érintett láb mozgása. Ügyetlenebb lesz, és csökken a mozgás terjedelme is.

Derék becsípődés kezelése

Ha az ágyéki gerinc szakaszán a túlzott terhelés vagy egy rossz mozdulat hatására a gerincvelőből kiinduló ideg becsípődik, és emiatt iszonyú égő, szúró fájdamat érez, akkor – bármennyire is nehezére esik fájdalma közepette -  a legfontosabb, hogy ne essen pánikba. Ilyenkor ugyanis a legjobb, ha az első percekben nem tesz semmit. A becsípődött terület bármilyen mozgatásával ugyanis még nagyobb fájdalmat okoz magának.

 1. Legjobb, ha nem mozdul, és abban a helyzetben marad, mint amikor becsípődött az ideg. Ezzel nem provokálja a fájdalmat. Ne mozogjon. Pihenjen néhány percet. Ennek két előnye is van:
  • Egyrészt nem fog erősödni a fájdalma.
  • Másrészt pedig lesz ideje végiggondolni, hogy mit is lenne érdemes tennie.
 2. A néhány perces pihenés után is mindent csináljon nagyon lassan, óvatosan. Lassan mozgassa becsípődött derekát, csípőjét, érintett oldali lábát, és nézze meg a tapasztalható fájdalmát.
 3. Ha zavaróan erős a fájdalma még lassú mozgás közben is, akkor meleg vizes borogatással a becsípődött ideg körül görcsbe ránduló izmok lazításával, a vérellátás élénkítésével tudja fokozni a regenerálódás, gyógyulás ütemét.
 4. Fájdalmas dereka, zsibbadó fara, lába masszírozása is segít élénkíteni a masszírozott terület vérkeringését.

Ezekkel ugyan még nem szünteti meg derék becsípődését, de a fájdalmát tudja csökkenteni.

Ha szinte elviselhetetlen a fájdalma, akkor nincs mese. Orvoshoz kell menni, illetve orvost kell hívni.

 • Nem szabad késlekedni, hogy hátha helyrejön magától is. Ne vállaljon felesleges kockázatot

Ha másnapra, harmadnapra nem szűnik a fájdalom, és nem múlik a zsibbadás, akkor mindenképp érdemes elmenni a háziorvosához vagy pedig felkeresni egy reumatológus szakorvost panaszával.

 • Minél hamarabb megfelelő kezelést kap becsípődött derekára, annál hamarabb szüntethető meg a fájdalom.
 • Nem múló panaszoknál hosszú ideig semmiképpen se várjon az orvos felkeresésével, mert ha nem szűnik a fájdalom, és az ideg nem szabadul fel fokozatosan a becsípődés, nyomódás alól, akkor még tartós idegkárosodás is lehet a vége.

Ha szakorvost keres fel, akkor a vizsgálat legfontosabb feladata a derék idegbecsípődés okának és helyének meghatározása.

 • Ehhez az Ön által elmondott információk adják a legfontosabb segítséget. Milyen fájdalma, milyen panasza van? Milyen tüneteket észlel? Mennyi ideje jelentkeznek ezek? Időben hogyan alakul a fájdalom?
 • A tünetek alapos megbeszélését követően a fizikai vizsgálat következik.
 • Ha a szakorvosban ezek után is maradnak kétségek, akkor képalkotó vizsgálatot kérhet.
  • Röntgennel mérheti fel a csigolyák állapotát. Ha még pontosabb képet szeretne kapni, akkor röntgen helyett CT-vel kéri a vizsgálat elvégzését. Ezen a csigolyákon kívül az esetleges csontkinövések, meszes lerakódások és egyéb elváltozások is látszanak.
  • A mágneses rezonancia vizsgálattal az izmok, szalagok és a porckorongok állapotáról kaphat képet a szakorvos.
 • Ezek alapján már össze tudja állítani derék becsípődése személyre szabott kezelési tervét.


Fájdalom csökkentése

A fájdalmat elviselhető mértékűre fájdalomcsillapító gyógyszerekkel vagy injekcióval lehet csökkenteni.

A becsípődött ideg környezetében görcsbe rándult, begyulladt izmok fájdalma masszázssal mérsékelhető.

Az izmok fájdalma kineziológiai tapasz felhelyezésével is csökkenthető. Egy ragasztással 5-7 napig is tudja csökkenteni a fájdalmát.

Derékbecsípődés oki kezelése

hát lazítása keresztirányú nyújtássalHa a deréktájon kialakuló idegbecsípődést valamelyik ágyéki csigolya kimozdulása okozza, akkor az ülőideg nyomódását a környező izmok fellazítása után a kimozdult ágyéki csigolya helyrerakásával tudja megszüntetni.

 • A terhelésre kimozdult csigolya akár egy centit is el tud mozdulni eredeti helyéről.
 • Azt gondolja, hogy ilyenkor egy fájdalomcsillapító bekapása a megoldás, és nem a csigolya minél hamarabbi helyre rakása?

A kimozdult csigolya helyére való visszaterelése azonban még nem szünteti meg a problémát. Ugyanis a csigolya kimozdulásakor a csigolya stabilitását biztosító, és a két szomszédos csigolyához kapcsolódásáért felelős csigolyák közötti kisízületek, szalagok megnyúltak, lazábbá váltak, és nem tartják olyan stabilan a csigolyát eredeti helyén. Emiatt továbbra is fennáll az instabilan álló csigolya későbbi újabb kimozdulásának a veszélye. Különösen akkor, ha továbbra is nagy terhelés éri a gerinc ágyéki szakaszát.

 • Ezért megfelelő gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésével a csigolyát tartó kisízületeket, szalagokat, mély hátizmokat meg kell erősíteni, hogy képesek legyenek stabilan a helyén tartani a kimozdult csigolyát.
 • Ezek a célzott gyógytorna gyakorlatok azonban nemcsak az adott csigolyához tartozó kisízületeket, hanem a többi kisízületet is megerősítik, hisz a további terhelések hatására akár az azokhoz kapcsolódó csigolyák is kimozdulhatnak az eredeti helyükről. Ezzel becsípődhet az ideg.
 • A kisízületeket, és mélyizmokat megerőstő torna gyakorlatok rendszeres végzésével ezt megelőzheti.

Az ágyéki gerinc alsó részére jut felsőtestünk tartásának legnagyobb terhe. Emiatt a keresztcsont és az első ágyéki csigolya, és az első és második ágyéki csigolya közötti porckorongokra nehezedik a legnagyobb teher. Hosszan tartó, folyamatos terhelésre a víztartalmukat és rugalmasságukat folyamatosan vesztő porckorongok külső, kötőszövetes gyűrűje megsérülhet, és emiatt a belső kocsonyás mag kitüremkedik. Ha ez a kitüremkedés oldalsó irányba történik, akkor a gerincvelőből kilépő ideggyököket nyomhatja a kiboltosulás.

 • A porckorongok kitüremkedése miatti derékfájdalom nagyon jól kezelhető a McKenzie tornával. Kattintson a linkre, és ismerje meg részletesen a fájdalmát megszüntető kezelést.

Ha pedig nem a csigolyák kimozdulása, vagy a porckorongok kitüremkedése, hanem az izmok megerőltetése, görcsbe rándulása, begyulladása, rugalmasságának a csökkenése okozta az ülőideg nyomódását, becsípődését, akkor célzott torna gyakorlatokkal tudja ezeket az izmokat lazítani, nyújtani ahhoz, hogy rugalmasabbak legyenek, és ne irritálják a mellettük futó ideget, és ne nyomják.

Az izmok nyújtásával nemcsak felszabadítja az ideget a jelenlegi nyomás alól, hanem az izmok rugalmasságának a növelésével a teherbíró képességüket is növeli. Miért jó ez a derék becsípődés elkerüléséhez?

 • Azért, mert a rugalmasabb izmok nagyobb terhelést bírnak el. Nem fáradnak ki olyan könnyen, és nem rövidülnek meg olyan hamar, és ezért nem fogják nyomni a mellettük futó ideget.
 • Az izmok nyújtása, lazítása mellett még meg is kell erősíteni ezeket az izmokat, hogy kellően stabilan tartsák a gerincet, és az egymáshoz kapcsolódó gerinccsigolyákat, és a csigolyák közötti  porckorongok külső falának is nagyobb tartást tudjanak adni.

Ha tehát az ülőideget egy kimozdult csigolya nyomja, akkor a csigolyát helyére terelő gyógymasszázsra, porckorong problémánál McKenzie tornára, ha pedig egy görcsbe rándult, rugalmatlan izom a felelős az ideg becsípődéséért, akkor pedig gyógytornára lehet elsősorban szüksége.

 • Masszázsnál akár egyetlen alkalom is elég lehet a kimozdult csigolya visszatereléséhez. Ha nagyobb a probléma, és hosszabb ideje fennáll az ülőideg nyomódása, a csigolya kimozdulása, akkor több alkalomra is szükség lehet az ideg nyomódásának megszüntetéséhez, a csigolya visszatereléséhez, a panaszmentesség eléréséhez.
 • McKenzie tornánál, gyógytornánál azonban biztos, hogy több alkalomra van szüksége.
  • Pontosabban a törzsizmait és mély hátizmait megerősítő és nyújtó gyakorlatok összeállításához akár 1 alkalom is elég lehet.
  • A gyakorlatok pontos megtanulásához azonban szüksége lehet még legalább 2-3 másik alkalomra is. Az első alkalommal ugyanis állapotának felmérésekor összeállítják a gyógytornásszal a gyakorlatokat, és a második alkalomkor lesz idő ezeknek a gyakorlatoknak a begyakorlására.
  • Ez követően Ön otthon végzi, gyakorolja a gyakorlatokat, és a következő közös alkalomkor a gyógytornásznak már csak a szükséges pontosításokat kell elvégeznie mozdulatain ahhoz, hogy tökéletes hatékonysággal tudja a továbbiakban végezni a gyakorlatokat panaszmentességének biztosításához.

Ibolya deréktáji becsípődése már a múlté

“Varga Noémiben nem csak egy kedves embert és kellemes masszőrt ismertem meg, hanem ennél sokkal többet, ez igazi fizioterápiás szakembert. Egy deréktáji becsípődéssel szenvedtem, ami miatt a jobb lábamra már rá sem tudtam állni, és folyamatosan erős fájdalmaim voltak. A kezelésre még a páromra támaszkodva, fél lábon bicegve érkeztem. Noémi, egy óra hosszan tartó hozzáértéssel végzett ki, és átmozgató mozdulatai után a saját lábamon hagytam el a rendelőt. A masszázs végén otthoni terápiás gyakorlatot tanított meg, amellyel a mai napig tünetmentesen telnek a napjaim.

Gyorsan és gyógyszeres kezelés mentesen nyertem vissza a fájdalommentes mozgásképességemet, és térhettem vissza megszokott életvitelemhez. Nagy hálával és szeretettel gondolok Noémire. Tudom, ha bármi mozgásszervi gondom adódna, őt fogom felkeresni. U. Ibolya” - 2019. november 29-én érkezett e-mail Ibolyától

A derék becsípődés megelőzése

A fájdalom utólagos kezelése helyett meg is előzheti dereka becsípődését.

Rendszeres gerinctornával, gerinctorna gyakorlatok végzésével, törzsizmai erősítésével és nyújtásával valamint a helyes tartására figyeléssel úgy meg tudja erősíteni és nyújtani a gerince stabilitását biztosító kisízületeket, izmokat és szalagokat, hogy azok stabilan, feszesen is tartják egymás mellett a csigolyákat, és a csigolyák közti porckorongok külső kötőszövetes gyűrűjét.

Ha rendszeresen tornáztatja a gerincét, akkor sokkal kisebb lesz a veszélye az idegbecsípődésnek. Bármennyire is csökken a folyadéktartalma a porckorongoknak, a megerősített törzsizmok támogatásával gerince sokkal stabilabb lesz, és jóval nagyobb terhelést fog elbírni az idegek becsípődésének veszélye nélkül.

Derék idegbecsípődése okának kiderítésével szeretné megszüntetni fájdalmát?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusHol érzi a fájdalmat?
  • A derekán, a csípőjén, vagy a keresztcsontján.
 • Vagy már kisugárzik a farára, lábszárára is a fájdalom?
 • Milyen fájdalmai vannak?
 • Az égő, nyilalló fájdalom mellett milyen tüneteket észlel még?
 • Jelentkezzen be derék becsípődése okát feltáró konzultációra Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkhoz.
 • A becsípődés pontos helyének és okának feltárásával szakorvosunk gyógymasszázsra és/vagy gyógytornára alapozott személyre szabott kezelési tervet állít össze Önnek.

Ha pedig pontosan tudja, hogy idegbecsípődését valamelyik ágyéki csigolyájának kimozdulása okozza (ez az egyik leggyakoribb ok), akkor jelentkezzen be Varga Noémi gyógymasszőrünkhöz idegbecsípődése okának megszüntetéséért, a kimozdult ágyéki csigolyának eredeti helyére való visszatereléséért.

 • Varga Noémi gyógymasszőrBeszélni szeretne becsípődött ülőidege lábába kisugárzó fájdalmámak megszüntetéséről gyógymasszőrünkkel?
 • Szeretné tudni, hány alkalomra lehet szükség a lábába sugárzó fájdalom megszüntetéséhez, kimozdult csigolyája helyrerakásához?
 • Előzetes bejelentkezés alapján várja Önt gyógymasszőrünk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Kérdéseire válaszol munkatársunk. Ha nem tudja eldönteni, hogy kihez jelentkezzen be, akkor segít Önnek.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.