Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
(+36-1)269-2946
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Köhögés ellen / Hurutos köhögés

Hurutos köhögés ellen mi használ?

Hurutos köhögésnél felszakad a lerakódott váladék.

A felszakadozó, hurutos köhögés többféle gyulladásra is utalhat. Tünete lehet a tüdőgyulladásnak vagy az arcüreggyulladásnak is. Emellett azonban egyes hörghurutok következménye is lehet.

Mi a hurutos köhögés?

hurutos köhögésHurutos vagy váladékozó köhögésről akkor beszélünk, amikor a köhögés, a szervezet automatikus idegen anyagot eltávolító mechanizmusa az alsó légutakból váladékot, köpetet hoz fel a felső légutakba, és az a köhögéssel ürül is.

Ez a váladékos köhögés többféle is lehet:

  • Általában átlátszó allergiás vagy vírusos köhögésnél.
  • Véres krónikus gyulladásnál vagy amikor valamilyen idegen anyag kerül be a szervezetbe. Véres lehet a köhögés daganatos betegségnél is.
  • Bakteriális fertőzéseknél sárgás árnyalatú.

A hurutos köhögés kezeléskor nem cél a köhögési inger elnyomása, hiszen ezzel a légutakat terhelő váladék eltávolítását akadályoznánk meg, ezzel pedig éppen a gyógyulással ellentétes hatást érnénk el.

Váladékos köhögésnél a köhögés hasznos, mert segít a légutakban felgyülemlett váladék eltávolításában. A kezelés célja a váladék eltávolításának a segítése, ezt pedig többféleképpen is elérhetjük.

A lerakódott sűrű váladékot nyákoldók adásával lehet hígítani, és ezzel is segítjük a felszakadozását. A hígabb, feloldottabb váladék könnyebben el tud távozni a légutakból. A légutakban felgyülemlett váladék oldása megkönnyíti a köhögést és a váladék felsőbb légutakba kerülését is. A feloldott, hígabb nyálka ugyanis kevésbé ragad, ezért könnyebben eljut a légcsőbe, ahonnan a köhögés már eljuttatja a torokba, és ezzel pedig elősegíti a kiürülését.

A hurutoldás nem csak a köhögés mechanizmusát, hanem a váladék felsőbb szakaszokba jutását is elősegíti. Ezt azáltal éri el, hogy a futószalagszerűen működő csillószőrökre kevésbé ragad rá a nyák, így gyorsabban halad a légcső felé. A köhögés ugyanis kb. innen képes a váladékot a torokba juttatni. Összefoglalva tehát a köhögés száraz, ha a betegnek nincs köpete, és hurutos, ha van. A láz, mellkasi fájdalom, rossz közérzet előfordulása nem különíti el a köhögés két fő formáját.

Mit tegyen hurutos köhögésnél?

A legfontosabb feladatot már tudja, mégpedig azt, hogy nem szabad a köhögést csillapítani, mert a termelődő nyák felszakadozás nélkül elárasztaná a légutakat, és váladék ürülése nélkül akár még fulladást is okozhatna.

A köhögés csillapításával szemben fontos a váladék felköhögését segíteni, mert így könnyebben fog távozni a szervezetből. Ez lehetséges különféle nyákoldó gyógyszerekkel és inhalálással is.

Nyákoldó szerek használata

A légutakban kialakult nyálka oldására, hígítására különféle illóolajok használhatók. Ezek izgatják, irritálják a hörgőket. Ezek az illóolajok a gyomorból és a bélből felszívódnak, és a légutakban lévő nyálkatermelő sejteket izgatva fokozott váladéktermelésre késztetik. Ezzel nő a váladék mennyisége, de a tapadása csökken, és ezzel van lehetőség a köhögéssel arra, hogy a torokba kerüljön.

Inhalálás

Inhalálásnál az ultrahangos vagy kompresszoros működésű inhaláló készülékkel sóoldatból apró szemcséket porlaszt, amelyek belélegezve a léghólyagocskákig jutnak el. Ezek a porlasztott szemcsék hígabbak, mint a légutakban termelődő nyák, ezért gyorsabban haladnak a légcső felé. Az apró szemcsék a sűrű nyákot leválasztják, leoldják a csillószőrökről, és ezért könnyebben fel tudja köhögni a váladékot.

Az inhalálás a nyákot felszakító hatása mellett még nedvesíti is a légutakat, és ezzel pedig a köhögést is csillapítja. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak hurutos, hanem száraz köhögés esetén is hasznos lehet az inhalálás.

Gyógyteák és a méz is segít

A kakukkfűből, bodzából vagy a lándzsás útifűből készült tea főzet is segíti a váladék felszakadozását.

A méz köhögést csillapító hatása a gyógyszerekéhez hasonló. Ha este, lefekvés előtt 1-2 kávéskanálnyi mézet megeszik, akkor ez erősen tapadó fehérjéivel képes megnyugtatni a garatot. Csökkenti a gyulladást, és ezzel pedig mérsékli a köhögést. Könnyebben tud aludni.

Közvetlenül lefekvés előtt nem szabad váladékoldót használni, mert ez a váladékot felszaggató hatása miatt köhögteti a beteget, és ezzel meghezíti az alvását. A váladékoldóra napközben van szükség. Este a köhögés csillapítása fontosabb, még hurutos köhögésnél is.

Páradús, friss levegő belégzése is hasznos

Ha sokat tartózkodik a friss levegőn, akkor ezzel szinte állandóan inhalál. Ugyanis a friss, páradús levegő nyákoldó és nyálkahártya nedvesítő hatású, pontosan úgy, mint ahogy az inhalálás is így tud segíteni a köhögés csillapításában, és a nyálka felszakadozásában.

Igyon sok folyadékot!

Ha több folyadékot iszik, akkor ezzel is segíti az eldugult orrán keresztüli légzés helyreállítását, az orrdugulás mérséklődését.

Mikor menjen orvoshoz?

A nyákoldó és inhaláló szereket recept nélkül is meg tudja vásárolni.

Ha azonban napokon keresztül nem múlik a köhögés, nem szakadozik fel a légutakban lerakódott váladék, illetve ha véres a váladék, vagy lázas akkor mindenképp menjen el orvoshoz.

Az orvos megfelelő antibiotikumok felírásával segíteni tudja a gyógyulás folyamatának a felgyorsítását, és szükség esetén akár a kórházi kezelésről is dönthet.

Hurutos köhögését szeretné csillapítani?

  • Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászSzeretne beszélni a 30 éves tapasztalattal rendelkező tüdőgyógyász szakorvosunkkal panaszairól és köhögése csillapításáról?
  • Szakorvosunk a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja Önt.
  • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
  • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
  • A konzultáción szakorvosunk részletesen kikérdezi, körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt a légutak és tüdeje állapotáról, és köhögését enyhítő kezelési megoldásokat javasol Önnek.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.