Harmónia Centrum
Jöjjön hurutos köhögése oldásáért >
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Köhögés ellen / Hurutos köhögés

Hurutos köhögés kezelésére mi használ?

Hurutos köhögésnél felszakad a légutakban lerakódott váladék. Ezért ez produktív köhögés. A köhögési ingert nemhogy nem érdemes, hanem nem is szabad csillapítani, mert tisztítja a légutakat.

 • Hurutoldó használatával azonban hígítható a lerakódott sűrű váladék, és ezzel lehet könnyíteni és gyorsítani a váladék felszakadozását és eltávozását a légutakból.

A felszakadozó, hurutos köhögés többféle gyulladásra is utalhat. Tünete lehet a tüdőgyulladásnak vagy az arcüreggyulladásnak is. Emellett azonban egyes hörghurutok következménye is lehet.

Mi a hurutos köhögés?

hurutos köhögésHurutos vagy váladékozó köhögésről akkor beszélünk, amikor a köhögés, a szervezet automatikus idegen anyagot eltávolító mechanizmusa az alsó légutakból váladékot, köpetet hoz fel a felső légutakba, és az a köhögéssel ürül is.

Ez a váladékos köhögés többféle is lehet:

 • Általában átlátszó allergiás vagy vírusos köhögésnél.
 • Véres krónikus gyulladásnál vagy amikor valamilyen idegen anyag kerül be a szervezetbe. Véres lehet a köhögés daganatos betegségnél is.
 • Bakteriális fertőzéseknél sárgás árnyalatú.

A hurutos köhögés kezeléskor nem cél a köhögési inger elnyomása, hiszen ezzel a légutakat terhelő váladék eltávolítását akadályoznánk meg, ezzel pedig éppen a gyógyulással ellentétes hatást érnénk el.

Váladékos köhögésnél a köhögés hasznos, mert segít a légutakban felgyülemlett váladék eltávolításában. A kezelés célja a váladék eltávolításának a segítése, ezt pedig többféleképpen is elérhetjük.

 • A lerakódott sűrű váladékot nyákoldók adásával lehet hígítani, és ezzel is segítjük a felszakadozását. A hígabb, feloldottabb váladék könnyebben el tud távozni a légutakból. A légutakban felgyülemlett váladék oldása megkönnyíti a köhögést és a váladék felsőbb légutakba kerülését is. A feloldott, hígabb nyálka ugyanis kevésbé ragad, ezért könnyebben eljut a légcsőbe, ahonnan a köhögés már eljuttatja a torokba, és ezzel pedig elősegíti a kiürülését.

A hurutoldás nem csak a köhögés mechanizmusát, hanem a váladék felsőbb szakaszokba jutását is elősegíti. Ezt azáltal éri el, hogy a futószalagszerűen működő csillószőrökre kevésbé ragad rá a nyák, így gyorsabban halad a légcső felé. A köhögés ugyanis kb. innen képes a váladékot a torokba juttatni.

Összefoglalva tehát a köhögés száraz, ha a betegnek nincs köpete, és hurutos, ha van. A láz, mellkasi fájdalom, rossz közérzet előfordulása nem különíti el a köhögés két fő formáját.

Mit tegyen hurutos köhögésnél?

A legfontosabb feladatot már tudja, mégpedig azt, hogy nem szabad a köhögést csillapítani, mert a termelődő nyák felszakadozás nélkül elárasztaná a légutakat, és váladék ürülése nélkül akár még fulladást is okozhatna.

A köhögés csillapításával szemben fontos a váladék felköhögését segíteni, mert így könnyebben fog távozni a szervezetből. Ez lehetséges különféle nyákoldó gyógyszerekkel és inhalálással is.

Nyákoldó szerek használata

A légutakban kialakult nyálka oldására, hígítására különféle illóolajok használhatók. Ezek izgatják, irritálják a hörgőket. Ezek az illóolajok a gyomorból és a bélből felszívódnak, és a légutakban lévő nyálkatermelő sejteket izgatva fokozott váladéktermelésre késztetik. Ezzel nő a váladék mennyisége, de a tapadása csökken, és ezzel van lehetőség a köhögéssel arra, hogy a torokba kerüljön.

Inhalálás

Inhalálásnál az ultrahangos vagy kompresszoros működésű inhaláló készülékkel sóoldatból apró szemcséket porlaszt, amelyek belélegezve a léghólyagocskákig jutnak el. Ezek a porlasztott szemcsék hígabbak, mint a légutakban termelődő nyák, ezért gyorsabban haladnak a légcső felé. Az apró szemcsék a sűrű nyákot leválasztják, leoldják a csillószőrökről, és ezért könnyebben fel tudja köhögni a váladékot.

Az inhalálás a nyákot felszakító hatása mellett még nedvesíti is a légutakat, és ezzel pedig a köhögést is csillapítja. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak hurutos, hanem száraz köhögés esetén is hasznos lehet az inhalálás.

Gyógyteák és a méz is segít

A kakukkfűből, bodzából vagy a lándzsás útifűből készült tea főzet is segíti a váladék felszakadozását.

A méz köhögést csillapító hatása a gyógyszerekéhez hasonló. Ha este, lefekvés előtt 1-2 kávéskanálnyi mézet megeszik, akkor ez erősen tapadó fehérjéivel képes megnyugtatni a garatot. Csökkenti a gyulladást, és ezzel pedig mérsékli a köhögést. Könnyebben tud aludni.

Közvetlenül lefekvés előtt nem szabad váladékoldót használni, mert ez a váladékot felszaggató hatása miatt köhögteti a beteget, és ezzel meghezíti az alvását. A váladékoldóra napközben van szükség. Este a köhögés csillapítása fontosabb, még hurutos köhögésnél is.

Páradús, friss levegő belégzése is hasznos

Ha sokat tartózkodik a friss levegőn, akkor ezzel szinte állandóan inhalál. Ugyanis a friss, páradús levegő nyákoldó és nyálkahártya nedvesítő hatású, pontosan úgy, mint ahogy az inhalálás is így tud segíteni a köhögés csillapításában, és a nyálka felszakadozásában.

Igyon sok folyadékot!

Ha több folyadékot iszik, akkor ezzel is segíti az eldugult orrán keresztüli légzés helyreállítását, az orrdugulás mérséklődését.

Orvoshoz mikor menjen?

A nyákoldó és inhaláló szereket recept nélkül is meg tudja vásárolni.

 • Ha azonban napokon keresztül nem múlik a köhögés, nem szakadozik fel a légutakban lerakódott váladék, illetve
 • ha véres a váladék, vagy lázas akkor mindenképp menjen el orvoshoz.

Az orvos megfelelő antibiotikumok felírásával segíteni tudja a gyógyulás folyamatának a felgyorsítását, a sűrű váladék felszakadozását, és szükség esetén akár a kórházi kezelésről is dönthet.

Hurutos köhögés kezelése 30 éves szakmai tapasztalattal

30 perc gyógyító figyelem30 év gyógyító tapasztalat

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász szakorvos 30 éves tapasztalatával várja hurutos köhögésének panaszával. Köhögése szakszerű vizsgálatával és mindenre kiterjedő figyelmével a doktornő igyekszik olyan orvosi ellátást adni Önnek, amelynek révén hígítódik a légutakban lerakódott sűrű váladék, hamar felszaggatódik hurutos köhögése, és hasznos tanácsaival együtt biztosítja minél hamarabbi teljes gyógyulását.

Hurutos köhögését szeretné kezeltetni?

 • Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászSzeretne beszélni a 30 éves tapasztalattal rendelkező tüdőgyógyász szakorvosunkkal panaszairól és köhögése kezeléséről?
 • Szakorvosunk a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk részletesen kikérdezi, körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt a légutak és tüdeje állapotáról, és köhögését felszaggató, enyhítő kezelési megoldásokat javasol Önnek. A kezelés végén közösen fognak dönteni követendő kezeléséről, és a doktornő ellátja tanácsaival is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.