Harmónia Centrum
Fájdalommentes térd műtét után
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Térd gyógytorna / Térdműtét utáni gyógytorna

Térdműtét utáni gyógytorna teljesebb és gyorsabb rehabilitációjáért

Térdműtét után lábadozik?
Térdszalag szakadása, combizom szakadása vagy egyéb térdsérülése volt?

 • Segítünk gyorsabb és teljesebb felépülésében.

A térd ízületet ért baleseti sérülések rehabilitációjával, és ezek közül is kiemelten a térdszalag szakadások műtét utáni gyógytornájával segítjük gyorsabb és teljesebb felépülését.

A térdet számos sérülés érheti:

 • Csökkenhet mozgáskészsége a térd combcsont és lábszárcsont törés miatt,
 • combizom szakadást vagy lábszárizom szakadást követően; valamint
 • szakadhat a térdszalag, a labrum (rostos porcszegély), amely az ízületi vápa kiszélesítő szövet, vagy a porc, és
 • szükség lehet akár valamilyen típusú térdprotézis beültetésére is.

térdízület

jegelés térdfájdalomMindezek esetén a térdműtét utáni gyógyuláshoz szükséges a rehabilitáció részeként térdműtét utáni gyógytorna. Különböző sérülések, és különböző műtéti típusok szerint határozza meg a szakértő a térdműtét utáni gyógytorna gyakorlatokat.

A térd sérülésekor különböző szövetek sérülhetnek, melyek elsődleges ellátása az orvosi vizsgálatból, és a négy alap sürgős ellátásból áll:

 • jegelés,
 • pihentetés,
 • megemelt végtag pozicionálás,
 • kompressziós fáslizás.

Ezek a kezelések csökkentik a fájdalmat, a duzzanatot, és az esetleges káros szövődmények kialakulásának esélyét is. Az orvosi vizsgálat a képalkotó diagnosztikával támogatva jelöli ki a további szükséges ellátásokat.

 • Láthatja a képen, hogy a sérülést követő időszakban és a gyógytorna után közvetlenül is enyhítheti jegeléssel térde fájdalmát. A jegelés is segíti a gyorsabb regenerálódásban. Heizler-Himes Eszter gyógytornászunk a saját lábán mutatja be a szakszerű jegelést.

térdrögzítőHa kell, akkor szükség esetén térdrögzítő biztosíthatja a térd stabilizációját a hétköznapokban.

Előfordulnak olyan szerencsétlen sérülések, melyeket kizárólag sebészileg lehet ellátni. Ilyenkor a térdműtétet követő rehabilitáció nem hangsúlyozható elégszer, különösen az ennek részét képező mozgásos terápia elemek. Ez lehet a gyógytornász által vezetett passzív kimozgatás, az izomerősítés és a nyújtó gyakorlatok.

 • Akut traumás törést, teljes izomszakadást és szalagszakadást követő térdműtét után először fekvésben végzett gyógytornáról beszélhetünk.
 • Részleges szakadásoknál előfordul, hogy már rögtön ambuláns rehabilitáció kezdhető. Ez lehet álló, járó gyakorlatokkal tarkított torna.

A többségben azonban olyan sérülésekkel találkozunk, amelyek javíthatóak konzervatív (tehát műtét nélküli) kezelési módokkal, és melegen ajánlott a terapeuták tanácsainak megfogadása, ha Ön nem szeretne utólag rövidtávon átkerülni a műtő várólistájára.

Ne halogassa térdsérülése gyógyulásának minden módon történő támogatását, mert az a tünet, ami több mint három hónapon keresztül fennáll, krónikusnak minősül.

 • terhermentes térd gyógytornaA krónikus tünetek elmélyülnek, súlyosbodnak. A térd tornája során többszörös energia befektetést igényel a kezelésük, amelynek ráadásul a várható időtartama is elnyúlik.
  • Ez mind ronthatja a teljes gyógyulás esélyét.
  • Ezt ne kockáztassa a térd torna halogatásával.

Milyen veszélyei lehetnek a gyógytorna elmulasztásának?

 • Szakszerű gyógytorna és tökéletesen elvégzett torna gyakorlatok nélkül a fájdalom szokássá alakul.
  • A szövetek hegesedéssel gyógyulnak,
  • az izmok gyengébbek,
  • az érintett ízületek merevebbek maradhatnak a gyógyulás befejeztével is.
  • Ez azt jelenti, hogy kisebb lesz az ízület mozgásterjedelme, ezért más ízületeknek kell a hiányzó mozgást elvégeznie. Ez pedig fokozott terhet ró ezekre az igénybevett ízületekre, és ez akadályozza a hétköznapi mozgásban.
 • Az elégtelen gyógyulás pedig nagyobb újrasérülési kockázatot hordoz magában.

Mihamarabb eltünteti a betegség tüneteit, annál tökéletesebb lesz gyógyulása. Igaz tehát az a mondás a rehabilitációban is, hogy „Ki korán kel, aranyat lel!” Esetünkben a térdműtét után is teljes mozgásterjedelemben működő térde formájában.

Önnek is szüksége van térde tökéletes működésére műtéte után is?

 • Képzelje el, hogy műtéte után is rendben működik a térde. Ehhez azonban a műtét után előírt torna gyakorlatok lelkiismeretes elvégzésére van szüksége.

Mikor van szükség a műtét utáni gyógytornára?

A gyógytorna már a második-harmadik naptól kezdve szerepet játszik gyógyulásában. Noha nem az elsődleges fájdalomcsillapító eljárások közé tartozik, mégis fontos beszélnünk róla. Gyógytorna hiányában is múlni fog a fájdalom, azonban nagy eséllyel visszamarad valami lappangó kellemetlenség érzet. Miért történik ez?

 • Mert torna nélkül nem hiánymentesen megy végbe a műtéti vágás miatti szöveti gyógyulás: hegesedésekkel, letapadásokkal gyógyul a vágott ízület.
 • Mert torna nélkül lassabban megy végbe a szövetgyógyulás, később lesz ismét teljes az élete. Később tér vissza térde teljes mozgásterjedelme, később múlik el a fájdalom.
 • Mert torna nélkül teste elfelejti a biztonságos és energia hatékony mozgást: a térd használatba vételének hatására javulnak a mozgások, azonban visszamaradhat ízületi merevség, instabilitás, izomgyengeség.
 • Megfelelő kezelés hiányában ráadásul nagyobb a valószínűsége annak is, hogy visszatér a probléma, vagy újrasérül.

Ezért nem ajánlott kihagyni a célzott mozgásos terápiát. Mások kellemetlen tapasztalatai alapján javasoljuk ezt Önnek.

Az orvosi diagnózis a gyógytornász számára is fontos, mert a pontos sérüléstípus és állapotfelmérés alapján megkezdett kezelés többszörösen hatékonyabb a véletlenszerűen, pontos diagnózis nélkül elvégzettnél.

 • Hozza el leleteit a kezelésre a célzott gyógytorna eredményesége érdekében!

Az akut izom-ín és szalag sérülésekre pár napon belül megkezdett gyógytorna kezelés előnyei tehát:

 1. Enyhíti fájdalmát, és tereli a hegesedést, hogy jó minőségben forrjanak össze a sérült szövetek.
 2. Az egyénileg kijelölt feladatok pont a szükséges izmokat erősítik, és pont a szükségeseket nyújtják.
 3. Korrigálják a berögzült helytelen mozgásokat, amelyek a sérüléshez vezettek, vagy újabb sérülésekhez vezethetnének. Megteremti az állás közbeni és menet közbeni ízületi stabilitást.
 4. Gyorsítja a gyógyulást, ezáltal hamarabb visszatérhet a megszokott hétköznapokba, sportba, munkába; s ott hétről hétre egyre jobb teljesítményt tud majd nyújtani.

kineziotape a legkorábbi időszakbanRehabilitációja kiegészítéseként ajánljuk az ízületi mobilizációs technikákat, gyógymasszázst és a kineziológiai tapasz szakszerű felhelyezését a fájós térdre egy-két vagy több héten át sérülése súlyosságától függően.

 • A képen is látható kineziológiai tapasz a térdre felrakva már a legkorábbi időszakban is enyhíti térdfájdalmát, és jól kiegészíti a rendszeresen végzett gyógytornát. Használata felgyorsítja rehabilitációját.

Friss térdműtét utáni gyógytorna gyakorlatok

térdműtét utáni tornagyakorlatok megkezdése előtt kérjük konzultáljon kezelőorvosával és gyógytornászával, ugyanis lehet, hogy az Ön sérülésére az itt felsorolt gyakorlatok nem megfelelőek. Önnek lehet, hogy speciális térd torna gyakorlatok rendszeres végzésére van szüksége.

Nézzünk a műtét utáni térd torna gyakorlatokra néhány gyakran használatos feladatot. Kivéve akkor, ha orvosi ellenjavallat van rá.

 1. Sarokcsúsztatás. Háton fekve ép oldali lába maradjon nyújtva, műtött térdét hajlítsa, húzza sarkát közel a fenekéhez. Közben törekedjen arra, hogy a térde ne billegjen kifelé-befelé. Visszacsúsztatás közben szintén így járjon el. A gyakorlat célja a mozgásterjedelem növelés, a testkontroll fejlesztés.
 2. Térdfeszítő izom erősítése nyugalmi helyzetben. Háton fekve nyújtsa lábait. Feszítse vissza bokáját, és  igyekezzen megfeszíteni combizmait, majd lazítson.
 3. Térdfeszítő izom erősítése véghelyzetben. Háton fekve helyezzen térdhajlata alá egy feltekert törülközőt. Szorítson rá térdfeszítő izmára, és emelje el sarkát a talajtól; de ne emelje el térdét a hengertől.
 4. Hanyatt fekvésben visszafeszített bokával és feszes combokkal emelje nyújtott lábát a plafon felé. Körülbelül 30 fokig emelje, majd engedje lassan vissza, és csak az ágyra leérkezve lazítsa el comb és lábszár izmait. Ez térdfeszítő izom erősítő gyakorlat.
 5. Oldalt fekvésben hajlított térddel, távolítsa combjait és lábszárait. Először igyekezzen párhuzamosan tartani lábszárait, és így végezzen 16 emelést. Majd ismételje meg a sorozatot úgy, hogy közben kifelé is forgatja csípőjét. Célja az oldalsó farizom erősítés a szimmetrikus járás érdekében.
 6. Üljön egy viszonylag magasabb székre, amiről azért még leér a lába. Műtött térdét lazán lengesse, hajlítás-nyújtás irányába, a nyújtást egyre tovább és egyre magasabban megtartva. Ez dinamikus combizom nyújtó gyakorlat.

Az alábbi gyakorlatokat akkor végezze, ha már orvosilag is engedélyezett műtött végtagjának terhelése:

 1. Álljon a fal elé háttal, és tegyen műtött térde mögé egy puha labdát. Térdét megfeszítve nyomja a falba a labdát.
 2. Álljon a szék mögé, és kapaszkodás mellett kezdjen óvatosan egyre mélyebbre guggolni. Vízszintig ne menjen, akkor sem, ha könnyűnek tűnik a guggolás.
 3. Álljon a szék mellé, és kapaszkodás mellett lépjen ki előre egyik lábával támadóba, majd lépjen vissza zárt állásba. Ezután a másik lábbal lépjen előre és vissza.
 4. Nyújtás: Székbe kapaszkodás mellett nyomja le hátrébb lévő lába sarkát, nyújtsa meg vádlijának Achilles inát 15-20 másodpercen át, majd cseréljen lábat.
  • Utána az előrébb lévő lábának lábujjait húzza fel, és hajoljon közel a nyújtott térdéhez 15-20 másodperc oldalanként itt is.
  • Végül hajlítsa térdét, és igyekezzen bokáját közel húzni csípőjét nyújtva. Amennyiben nem éri el bokáját, egy kis törülközőt átvetve rajta, segítheti a húzást. 15-20 másodperc oldalanként.

Térdszalag szakadás rehabilitációja

Traumás sérülések közül a szalag szakadást emelném ki

A szalag sérülések egyre jelentősebbek a sport világában, gyakran kényszerítik kispadra a játékosokat. Mindenki ismer legalább egyvalakit, aki térdszalag problémájával már járt valamilyen konzervatív (tehát műtét nélküli) vagy sebészi kezelésen.

térdszalagokAz elülső keresztszalag a leggyakoribb áldozata a mozgásos terhelésnek. Azonban a hátulsó keresztszalag, valamint a külső és belső oldalszalagok sem sérthetetlenek. Mindegyik szalag ellenáll valamilyen irányú nyíróerőnek, így a nyíróerők előfordulásának esélye határozza meg a sérülések esélyét is.

 • Például az elülső keresztszalag gátolja a combcsont előrecsúszását a lábszárhoz képest, ami minden lépcsőzéskor, vagy helytelen futástechnikánál irritálódik.
 • Az oldalsó szalagok közül a belső oldal a sérülékenyebb, gyakrabban éri ugyanis a térdet kívülről behatoló erő, mint belülről kifele ható erő. Gondoljunk csak küzdősportokra, vagy akár fociban egy szerencsétlen ütközésre.
 • A hátsó keresztszalag ritkán sérül, autós ütközések vagy térdre esések során esetleg. Ez a szalag a hajlított térdhelyzetben érkező, combcsontot hátrafelé terelő nyomások ellen védtelen.

Térdszalag szakadás, keresztszalag szakadás gyógytorna pontos diagnózissal

Ahhoz, hogy célzottan dolgozhassunk a rehabilitációban, szükséges az alapos és pontos diagnózis

 • fájós térd vizsgálataA diagnózis megállapításához kérje ortopéd – traumatológus - sebész szakorvos segítségét.
 • A szalagok gyógyhajlama gyenge. Önmaguktól egyáltalán nem regenerálódnak, különösen nem a keresztszalagok. Műtéti raffolással is csak ritkán állíthatóak helyre, nagy arányban csak a szalagpótló műtét a végső megoldás. A szalagpótlások viszont már jó beépülési arányt mutatnak.

Az orvosi diagnózis ellenére a térdműtét után még gyógytornásza is vizsgálni fogja térdét. Kivizsgáláskor nem kell ijesztő dolgokra számítani:

 1. Megkérdezi, hol és milyen mozdulatokra fáj.
 2. Megtekinti külsőleg, megtapintja, vezetve együtt néhány mozdulatot hajtanak végre.
 3. Leteszteli elmozdulás nélkül az izmok erejét.
 4. Egy lábra állást kér, hogy megnézze, milyen az egyensúlytartó képessége a sérült térdnek.
 5. Rövid sétát kell tennie, hogy megfigyelje járásmintáját.

A fájdalmat kiváltó okokat, és társult tüneteket feltárva elkezdhető a kezelés. A kezelés lépésről lépésre haladjon, fokozatosan emelve a súlyt, és a feladatok nehézségét, hogy aztán körülbelül 1,5-3 hónap múlva önfeledten visszatérhessen a kedvelt mozgásformáihoz. Ha kismértékű fájdalmat érez a torna során, az belefér, de erős fájdalomnál szünetet kell tartani. Egyeztessen folyamatosan gyógytornászával.

A megfelelő mozgással mindig lehet segíteni a gyógyulást, függetlenül attól, hogy az elrugaszkodási és landolási technikát kell csiszolni, valamely izmok erejét kell fokozni, vagy a bemelegítés és nyújtás elméletét kell átismételni?

Térd rehabilitáció erősítő térd torna gyakorlatokkal

Kiknek ajánljuk ezeket a térd izmait és a térdszalagokat erősítő gyakorlatokat?

 • Térdszalag műtét utáni rehabilitáció során, mert a műtét után biztosan átélt rövidebb - hosszabb rögzítő viselési időszakot. A rögzítés mozdulatlanságában az izmok egységesen gyengülni kezdenek.
 • Konzervatív terápiára kiírtaknak,
 • és természetesen megelőzésnek is ajánlott végezni.

A tornagyakorlatok megkezdése előtt kérjük konzultáljon kezelőorvosával és gyógytornászával, ugyanis lehet, hogy Ön sérülésére ezek a gyakorlatok nem megfelelőek:

Térdizmot, a térd körüli izmokat erősítő gyakorlatok

A térdszalagot ugyanis nem tudja erősíteni, ezért kell megerősíteni a térd körüli izmokat.

Üljön le a talajra, vagy kis zsámolyra előre nyújtott, enyhén terpesztett lábakkal. Kezével támaszkodjon le háta mögött, vagy törzse mellett oldalt. Gerincét has és hátizmai segítségével egyenesítse ki, és a feladatok során se hagyja derekát, hátát begömbölyödni.

 1. Húzza vissza lábujjait, lábszára és combja izmait feszítse meg. Előfordulhat, hogy akár a sarka is elemelkedik a talajtól, ez nem kóros. Farizmai feszítését is tegye hozzá. Majd lazítson el. Ismételje 8-16 alkalommal.
 2. Az előző teljes lábak feszítő mozdulatával indul a gyakorlat, innen egyik lábát nyújtva megfeszítve emelje el a talajtól. Engedje vissza, lazítsa el mindkét lábát. Újabb páros feszítés és a másik oldali láb emelése következik. Ismételje váltva 8-8 alkalommal.
  terpesztett lábizmok tornája térdműtét után
  Térdműtét utáni gyógytornánál az 1. képen a terpesztett lábizmok páros feszítését látja. A 2. képen az egyik nyújtott láb emelése következik. A 3. képen a nyújtott láb emelése beforgatással, a negyediken pedig kiforgatással történik. Ezek a gyakorlatok combfeszítő izmot erősítő és a hátsó combizmokat nyújtó feladatok.
 3. Kezeivel támaszkodjon a csípő vonala előtt, háta-dereka maradjon egyenes. A páros megfeszítés után erős hasizom feszítést követően mindkét lábát emelje el nyújtva a talajtól pár centire. Lassan engedje le a talajra. lazítás után ismételje 8x.
 4. Zárja lábait, támasza maradjon most már a törzs mellett, vagy nehezítve a combok mellett. Lazításként végezzen 8-16 darab szorítást-lazítást itt is, még a vádlit a talajon tartva.
 5. Zárt lábak megfeszítése után a szorítást fel nem engedve emelje el egyik lábát a talajtól. Engedje vissza a talajra, majd emelje a másik lábát. Ha görcsöl az izom, lazítson minden emelés előtt. Ha sikerült, hajtsa végre a 8-8 emelést lazítás nélkül.
 6. zárt lábak páros emeléseZárt lábbal, páros emelés következik, 8x egymás után
 7. Tovább nehezíthető a feladat, ha a páros lábat megemelve és levegőben megtartva szétnyitja a lábakat terpeszbe, majd zárja, mielőtt újra talajra engedné.
 8. Vagy ha a megemelt lábat csípőből fordítja kifelé és befelé a levegőben.

Térd torna műtét után a Harmónia Centrumban

Térdsérülése gyorsabb és teljes mozgásterjedelmet biztosító rehabilitációjáért várjuk Önt.

 • Ha Önnek mostanában komoly térdsérülése volt, orvosi papírjaival keressen fel minket.
 • Engedje, hogy tapasztalt gyógytornászaink hosszú távú, felépített rehabilitációs programmal segítsék műtött térde maximális gyógyulását, mindennapi aktivitásához való visszatérését.
 • Rendszeres gyógytorna alkalmakon ellenőrizzük a javulás helyes irányát. Megfelelő dokumentációval nyomon követjük a fejlődést, hogy aztán a kellő szint elérésekor visszatérhessen a sportba, élsportba, anélkül hogy ismételt sérüléstől kellene tartania.

Milyen célt határoz meg a térdműtét utáni gyógytorna során?

Mi fog történni a műtött térde állapotát felmérő konzultációján?

 1. A térde állapotát felmérő konzultációja a kölcsönös bemutatkozás után a térdsérülést követő zárójelentésének a megbeszélésével kezdődik. Ezután pedig térde állapotának felmérésével folytatódik.
  • Mit érez? Milyen panaszai vannak?
  • Hogyan halad műtét utáni felépülése?
  • Milyen kérdései vannak, amelyekre szeretne választ kapni?
 2. Ezt követően megbeszéljük térde tornáztatásával elérni kívánt célját, és céljának az elérhetőségét, realitását.
  • Megbeszéljük felépülése várható ütemét.
  • Mire figyeljen oda a felépülés során?
 3. Ezt követően Önnek együttműködve összeállítjuk a kitűzött célja eléréséhez szükséges gyógytorna menetét.
 4. Konzultációjáról kitűzött reális célja elérésére alkalmas, személyre szabott rehabilitációs torna gyakorlatsorral távozik.

Mi lesz a térd rehabilitáció torna menete?

 • A konzultációját követő alkalommal már a felépülését támogató torna gyakorlatok pontos végzését tanulhatja meg gyógytornászunk segítségével.
  • A gyakorlatok gyógytornászunk általi bemutatása, és közös, majd mozdulatait segítő, javító végzése az Ön állandó visszajelzése mellett történik. A visszajelzések segítik gyógytornászunkat, a mozdulatok további pontosításában. Önnek is segítségére lesz, mert hamarabb rá fog érezni a gyakorlatok tökéletes végzésére. Ezzel pedig hamarabb fog tudni segíteni műtött térde gyógyulásában, felépülésében.
  • A tornagyakorlatok folyamatos korrekciót tartalmazó végzése közben elsajátítja a térde állapotát javító és kitűzött célja elérését segítő gyakorlatok egyre pontosabb, végül már tökéletes kivitelezését. Ezzel tudja a legjobban segíteni felépülését, műtött térde panaszainak csökkenését.
 • A rehabilitációs gyakorlatok rendszeres otthoni végzésével a későbbi közös alkalmak a folyamatos visszajelzésre, korrekcióra, pontosításra, és újabb, már haladóbb és eszközös gyakorlatok összeállítására adnak majd lehetőséget.
 • A rendszeres otthoni torna és az eszközökkel végzett rehabilitáció még jobban segíti majd feléülését. Sérült térde egyre akadálytalanabbul mozog majd. Térde mozgásterjedelme és teherbíró képessége is nő.

Ha viszont a térde rendszeres tornáztatásakor nem tapasztalható majd előrelépés, akkor változtatni kell.

 • Lehet, hogy a tornagyakorlatok menetét, ismétlésszámát.
 • Lehet hogy a kitűzött célt kell módosítani.
 • Vagy az is lehet, hogy kezelést kell váltani, és áttérni egy másikra.

Ha pedig elérték műtött térde lelkiismeretes tornáztatásával kitűzött célt – pl. a térd mozgásterjedelmének visszaállítását -, akkor a következő célt érdemes meghatározni.

 • Következő cél lehet a például térde terhelhetőségének, teherbíró képességének megnövelése.
 • Ilyenkor már a torna gyakorlatok pontos kivitelezésének ismeretében az otthoni, egyéni gyakorlás kerül előtérbe. Gyógytornásza ebben is tudja segíteni, támogatni Önt.

Eljön hozzánk térdműtéte utáni gyógytornára?

 • Bognár Dia gyógytornászBeszélni szeretne Tanos-Bognár Diána láb és térd specialista gyógytornászunkkal térdműtéte utáni gyorsabb felépüléséről?
 • Dia várja Önt előzetes bejelentkezés után.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción megbeszélik a panaszait és térdműtéte részleteit, és elérendő célját. Gyógytornászunk a felépülését és kitűzött célja elérését segítő személyre szabott gyakorlatsort javasol Önnek.
 • A gyorsabb rehabilitációját segítő gyakorlatsor még pontosabb összeállításához kérjük, hozza magával leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.