Harmónia Centrum
Bütyök elleni torna
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Láb, boka gyógytorna / Bütyök torna

Bütyök torna a belvárosban, Budapest V. kerületében

túl magas sarkú és túl lapos talpú cipő viseléseA bütyök torna mikor szól Önnek?

 • Tartós állást igénylő munkája van?
  • Ha a kiskereskedelemben vagy a vendéglátóiparban dolgozik, vagy egy gépsor mellett áll munkavégzés közben, akkor bizony a bütyök torna Önnek szól.
 • Hegyes orrú, és kifejezetten lapos, vagy kifejezetten magas sarkú cipőt kell viselnie napközben?
  • Szeret magas sarkú cipőkben járni?
  • Vagy a lapos talpú cipőket kedveli?
  • A képen is láthatja, hogy a túl magas sarkú vagy a túl lapos talpú cipő viselése napközben lábpanaszok kialakulásához vezethet.
 • Úgy látja, lábboltozata nem túl íves, és lábujjai szélesen terülnek?
 • bütykös lábCsaládjában többen szenvednek bütyökfájdalmaktól, vagy esetleg Önnek nehezíti meg a hétköznapjait ez a kicsi, de annál kellemetlenebb lábdeformitás?
  • Kép: Aki bütykös, alig várja, hogy levethesse cipőjét és megmasszírozza fájós lábait a nap végén
 • Szeretne tudatosabb lenni lába egészségével kapcsolatban?

Ha a fentebb felsorolt bütyök problémák bármelyikében magára ismert, akkor bátran olvassa el a bütyök gyógytornával kapcsolatos oldalunkat. Miért javasoljuk ezt Önnek?

 • Azért mert a bütyök elleni torna nem csak a fellépő bütyök kezelésére, hanem annak megelőzésére, elodázására is alkalmas lehet.
 • A megelőzés érdekében pedig Önnek lehet hogy éppen erre van szüksége.

Miért tornáztassa a lábujjait?

 • A láb szerkezete működés közben tud a leghatékonyabban gyógyulni. Ez a kulcsa a bütyök gyógytornának.
 • Amikor az izmok aktív munkát végeznek, sokkal erősebb és tartósabb korrekció zajlik, mint amit egy éjszakai sín teljesíteni tudna.
 • Csupán 5-6 gyakorlat elsajátítása és gyakori ismétlése jelentős enyhülést hozhat lábfájdalmára, és heteken belül látható változást eredményez lábán.

Bütyök torna otthon enyhébb bütyök fájdalma eredményes kezelésére

Ezek a gyakorlatok nem nehezek, vagy bonyolultak. Nem kell félni attól, hogy nem tudná megcsinálni.

A tornához nincs másra szükség, mint egy székre, egy nem túl hideg talajra, és egy kis szabad helyre a lábak számára.

Végezze el útmutatásunk szerint az alábbi pár gyakorlatot, és érezze jótékony hatását. Ezeknek a gyakorlatoknak a végzésével megelőzheti a bütyök kialakulását.

 1. hajlitsa be, majd feszítse vissza lábujjaitA bütyök megelőzésére hasznos gyakorlatokat a talpakat mezítláb a talajon, vagy szőnyegen letámasztva kezdje.
 2. Jobb lábával lépjen messzebb, és sarkát a talajon tartva, talpát talajtól elemelve pihentesse meg. Csak a lábujjait hajlítsa be, majd feszítse vissza. A gyakorlással lábujjainak minél nagyobb tornáztatása a cél. A gyakorlat során igyekezzen lábujjaival minél nagyobb mozgást végezni anélkül, hogy bokájával követné lábujjai mozgását. Legalább tízszer hajlítsa, és tízszer nyújtsa ki lábujjait bokája mozgatása nélkül.
  • A gyakorlatokat a képen látható módon végezze: előbb hajlítsa be lábujjait, majd feszítse vissza ujjait legalább 10-szer.
 3. Lépjen vissza jobb lábával, a balt helyezze előre, és bal lábujjaival is végezze el a gyakorlatot. Igyekezzen lábujjait a lehető legnagyobb mozgásra késztetni.
  • Most a bal lábán hajlítsa be lábujjait, majd feszítse vissza legalább 10-szer elvégezve a gyakorlatot egymás után lábujjai megmozgatásával.
 4. bokakörzés jobb lábávalEzután a bütyök ellen bokakörzés következik a bokája körüli izmok és ízületek alapos átmozgatására. A gyakorlat során jobb lábát a talajtól elemelve, körözzön a bokájával kifelé 6 kört lazán, majd befelé 6 kört lazán. Ezután újabb 6-6 kört, erősen megmozgatva minden apró ízületet és izmot a lábában bokától a lábujjak tövéig. Az izmok és ízületek alapos átmozgatására törekedjen. Érezze, hogy mozognak, erőre kapnak, felfrissülnek az ízületei.
  • A képen is látható módon bokakörzés a jobb bokájával.
 5. Ezt követően az ellentétes oldalon, bal lábbal is végezze el a bokakörzés feladatát kifelé, majd befelé, miközben a jobb lába pihen a talajon.
  • A jobb lába után bokakörzés a bal bokájával következik. Mozgassa meg alaposan boka környéki izmait és ízületeit. A sejtek anyagcseréjét is serkenti ezekkel a gyakorlatokkal.
 6. Ha a gyakorlatok során bármikor begörcsölne a talpa, akkor finoman masszírozza át a kezével, de inkább valamilyen eszköz használatával.
  • talpmasszírozás teniszlabdávalA talpmasszírozáshoz egy teniszlabdát vagy kicsi rücskös gumilabdát érdemes beszerezni. Ülve egyik lába alá helyezze be a kislabdát, és jó erősen belenyomva talpát, gördítse végig hátulról a saroktól előre a lábujjak alatti párnácskáig, majd vissza. Tetszés szerinti ideig végezze a gyakorlatot, de legalább addig, míg a görcsös érzet - ha volt – oldódik.
  • A képen is láthatja a görcsoldó talpmasszírozást a teniszlabdával.
 7. A harántboltozat korrekciójának egyik kulcsa a talpon átlósan futó izmok tudatos és rendszeres használata. Ennek gyakorlata a következőképpen néz ki. Talpa ne érjen le, sarkain támaszkodjon, úgy, hogy lábszára és lába 70-90 fokos szöget zárjanak be, a jobb és bal lábnál egyaránt. Igyekezzen lábujjait, talpait egymás felé fordítani anélkül, hogy térdei eltávolodnának egymástól. Tartsa meg a helyzetet pár másodpercig, majd lazítson. Most igyekezzen kifelé fordítani lábujjait, és térdeit ne hagyja közelíteni. Pár másodperc megtartás, majd lazítás után folytassa a sorozatot.
  • A befelé és kifelé fordított lábfej gyakorlása közben is ügyeljen a helyes térdtartásra.
 8. lábujjak elemelése a talajrólA nagy lábujj, más néven „öregujj” különálló mozgatása nagyobb gyakorlatot igénylő feladat, de a próbálkozás idővel meghozza eredményét. Talpát a talajon nyugtatva emelje el összes lábujját a talajról, és igyekezzen terpeszteni őket, különösen a nagylábujjával és a kislábujjával igyekezzen egyre messzebb nyújtózni. Lazítson, ismételje, koncentráljon.
  • A képen láthatja a lábujjak elemelését a talajról.
 9. Ha már jól megy, menjen tovább: a megemelt és széthúzott lábujjak közül a nagylábujjat tegye csak vissza a talajra, a többi maradjon a levegőben. Lazítson, ismételje, és koncentráljon a gyakorlat végzésekor.
 10. Utolsó feladatként a hárompontos támaszt erősítse meg talpa tornáztatásával. Fogjon egy papírlapot, vagy ajándékszalagot, próbálja az Öregujj tövében lévő talpi párnácskáját a talajba nyomni, úgy, hogy közben sarka és kis lábujja a talajon marad. Ehhez a talpa elülső vége egy befelé csavaró minimális mozdulatot kell tegyen.
 11. A tornát kellemes lábkörzéssel vagy helybenjárással zárja.
 12. talpnyújtásÁllásban végezzen 15 másodperces nyújtást mindkét talpára külön-külön. A lábujjak visszafeszítése mellett lábszárával törekedjen előre.
  • Segítségül használhatja a falat, vagy a talajt. A képek segítenek.
  • Az első képen láthatja a talpnyújtást a talaj segítségével
  • A következő képen pedig talpnyújtás fal segítségével

További lábboltozatot korrigáló és öregujjat aktivizáló feladatokkal várják Önt a Harmónia Centrum gyógytornászai.

Természetesen a torna önmagában egy komolyabb, régebb óta fennálló deformitás kezelésére önmagában nem lesz elegendő. A fájdalmas csökkenteni tudja, de a kiegészítő tevékenységekre is szüksége lesz.
Ezekről a bütyök kezelése műtét nélkül oldalunkon bővebben olvashat.

Egészítse ki a kezelést a bütyök torna hatékonyságát segítő módszerekkel

 • A kineziológiai tapasz megfelelő szakértelemmel ragasztva  minden lépéskor korrigálja az ujját elhúzó izmokat. A szakember egyszer felrakja, onnan már nem mozdul el. Csak pár nap múlva igényli majd ismét figyelmét, amikor elkezd leválni a bőrről a ragasztó. Milliméternél is kisebb vastagságának köszönhetően észrevétlenül tevékenykedik, így nem jelent problémát a reggeli cipőválasztás sem. Működésének elve egyszerű: a megfelelő irányba fejt ki húzást, hogy az ízületeket ideális helyzetükbe terelje mind az állás, mind a járás során.
 • A haránt boltozat süllyedését valamelyest egy megfelelően ragasztott kineziológiai tapasz is korrigálni képes, ugyanakkor az egyénileg készített talpbetétnél kevés dolog lehet hatékonyabb, ha talpboltozati korrekcióról van szó.
 • Több bütyökproblémára tervezett segédeszköz is létezik, cipőbe helyezhető szilikonos ujjtámasztók, éjszakai sínek. Ezek az eszközök az állapot fenntartására elegendőek, de nagylábujja kezdődő deformitásának korrekcióját ezektől az eszközöktől nem fogja megkapni.
 • A bütyök kezelésére irányuló komplex terápia várhatóan 2 hónap után hoz látható elváltozást, de jótékony hatását már egy héten belül érezni fogja.

Természetesen lehet, hogy nagylábujja már olyan állapotban van, amikor már elkerülhetetlen a műtét. Ilyenkor nincs más választása. De ha bütyke kialakulásának okozóját még meg lehet szüntetni, és bütykét még egyénre szabott gyógytornával és kineziológiai tapaszok szakszerű rögzítésével, valamint talpára méretezett lúdtalpbetét rendszeres viselésével korrigálni lehet, akkor érdemesebb Önnek is a talán fáradtságosabb, de mindenképp fájdalommentesebb és jóval kisebb kockázattal járó gyógytornász által irányított bütyök elleni kezelést választania.

Hogyan határozza meg a bütyök torna célját, és hogyan érje el a kitűzött célt

 1. Ön elmondja bütyök specialista gyógytornászunknak fájdalmas bütyke panaszait.
  • Mit érez? Milyen fájdalma van? Mik azok a panaszok, amelyek megkeserítik a hétköznapjait, és sokszor pokollá változtatják az ünnepnapjait is?
  • Bütyök fájdalma mikor kezdődött? Mikor elviselhetőbb, és mikor alig-alig?
 2. Gyógytornászunk lábfeje, nagylábujja állásából, a deformitás nagyságából, előrehaladottságából és a fizikai vizsgálat alapján felméri állapotát.
  • Panaszának részletes felmérésével együtt megbeszélik azokat a kérdéseket is, amelyekre szeretne választ kapni.
 3. Elmondja, mit szeretne elérni, és mikorra. És azt is, hogy mit hajlandó célja eléréséért tenni.
  • Gyógytornászunk bütykös lába állapotának felmérése alapján már látja, hogy célja elérésének milyen realitása van, és azt is, hogy mit, hogyan és mennyi ideig kell tennie, dolgoznia azért, hogy nagy eséllyel legyen reális esélye elérni kitűzött célját.
 4. Bütyök specialista gyógytornászunk a vizsgálat alapján elmondja Önnek, mennyire előrehaladott  a bütykösödés, és milyen lassú gyógyulásra kell számítania.
  • Az Ön által megfogalmazott célok közül elmondja melyiknek az elérésére milyen hamar számíthat.
  • Célja eléréséhez a nagylábujja állását visszahúzó kineziológiai tapasz, a lábfeje állását és talpa deformitását korritáló talpbetét, és a panasza enyhítésére Önnek személyre szabottan összeállított bütyök torna gyakorlatok rendszeres végzésének megfelelő kombinációjában gondolkodik a fájdalmas műtét elkerüléséért.
 5. Közösen döntenek az összeállított kezelési módszerről.
 6. A konzultációról Ön bütyök fájdalmára személyre szabottan összeállított torna gyakorlatokkal távozik. Ezeket otthon rendszeresen végezze bütyök fájdalma megszüntetéséért.
  • Az első kineziológiai tapasz ragasztást is megkapja.
  • Ha pedig szükséges, akkor megbeszélik a személyre szabott talpbetét felmérésének idejét, amelyet célszerű a kontroll vizsgálattal együtt betervezni gyógyulása folyamatába.

Gyógytornászunk megszabadítsa bütyök fájdalmától?

 • Bognár Dia bütyök specialista gyógytornászKisebb bütyök esetén gyógytornászunk várja Önt a kezelésre előzetes bejelentkezés után.
 • Dr. Hargitai Gergely ortopéd sebész szakorvosunk ortopéd szakorvosi konzultáción segít Önnek szintén előzetes bejelentkezés után.
 • Ha bármilyen kérdése van bütykével kapcsolatban, akkor munkatársainktól kérdezni, és bejelentkezni a +36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • Ha kisebb panasza van, akkor a gyógytornászunkkal folytatott konzultáción gyógytornászunk körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja a kezelési lehetőségekről. Megbeszélik az Ön által elérendő célt, és ez alapján panaszát enyhítő, kitűzött célja elérését segítő személyre szabott kezelési csomagot és bütyök torna gyakorlatsort állít össze Önnek.
  • Ha úgy látja, akkor szakorvosi konzultációra irányítja Önt ortopédusunkhoz.
 • A konzultáció és a kezelés után már Ön is tisztán fogja látni a lábujja épségéért szükséges tennivalókat, és alkalmazni is fogja tudni azokat. Ragadja meg lába gyógyulásának az esélyét!
 • Eljön hozzánk lába egészségéért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.