Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Porckorongsérv, gerincsérv kezelése / Idegbecsípődés kezelése

Idegbecsípődés kezelése masszázssal, gyógytornával

Becsípődött a dereka? Talán a nyaka?

 • Vagy máshol érzi a hirtelen belenyilalló, égő fájdalmat?
 • Mi történt pontosan? Hogyan alakult ki az idegbecsípődés?
 • És mit tehet fájdalma megszüntetéséért?

idegrendszerA testében keresztül-kasul futó idegek fájdalom és egyéb üzenetközvetítő adatkábelekként szállítják az „adatokat”, információt teste döntéshozó központjába, az agyba. A kábeleken beérkező információözönt agya kiértékeli, és különféle válaszokat fogalmaz meg. Ezek a válaszok pedig ugyanezeken az adatkábeleken jutnak vissza szerveibe és minden testrészébe. Agya ezeken az adatkábeleken keresztül felügyeli és irányítja teste működését.

Ezeknek a testében futó adatkábeleknek a rendszere alkotja az idegrendszert. Idegrendszere pedig a központi idegrendszerből az agyból és a gerincvelőből, valamint a perifériás idegrendszerből áll.

De mi történik akkor, amikor valamelyik ideg becsípődik?

 • Ilyenkor bizony zavar áll be az adatáramlásban. Lefagynak az adatkábelek, és megszűnik az információáramlás. Se az agyba nem áramlanak az információk, se visszafelé.

Idegbecsípődés hogyan alakul ki?

Miért tud a becsípődött ideg olyan borzalmasan fájni?

Valamelyik ideg becsípődésénél a gerincvelőből a csigolyák oldalsó lyukain kilépő idegek közül valamelyiket nyomja egy

 • kimozdult csigolya, egy
 • ideg útjában lévő csontkinövés, vagy a
 • csigolyák közötti porckorong kitüremkedése.

Az idegbecsípődés kialakulását leggyakrabban a gerincet tartó szalagok, mélyizmok és csigolyák közötti kisízületek gyengesége okozza. Ha a csigolyák stabil tartásáért felelős kisízületek és mélyizmok nem kellően erősek és rugalmasak, akkor a rendkívül erős terhelésnek kitett ágyéki és nyaki szakaszon nem tartják elég stabilan a csigolyákat ahhoz, hogy ne mozduljanak ki eredeti helyükről.

 • Emellett még a rossz testtartás valamint az ülőmunka gerincet természetellenesen terhelő túlzásba vitele is gyakori kiváltója a gerincvelőből kilépő idegek becsípődésének.

Hol csípődhet be az ideg?

A gerincvelőből kilépő idegek nyomódása ritkán ugyan, de kialakulhat gerince háti részén is, gyakoribb azonban a 7 nyaki gerinc csigolya vagy az ágyéki gerinc 5 csigolyája közötti területeken. A nyaki és az ágyéki gerinc van a legnagyobb igénybevételnek kitéve.

 • Amikor az ideg a nyaki gerincnél csípődik be, akkor azonnali nyakfájdalom,
 • amikor pedig az ágyéki részen, akkor pedig derékfájdalom jelentkezik.

Amikor becsípődik egy ideg, akkor zavar keletkezik az adatáramlásban. A becsípődött ideg nem tudja szállítani az információt, illetve hibás adatokat továbbít az agynak. Az agy pedig információk hiányában, vagy hibás adatokból rossz következtetéseket von le, hibás döntéseket hoz. Ezért a fájdalom mellett különféle idegi panaszok alakulnak ki a becsípődött ideg által behálózott területen:

 • zsibbadás,
 • az izmok gyengesége az adott végtagon, vagy
 • akár átmenetileg le is bénulhat az ideg által behálózott terület.

Mitől alakul ki?

Becsípődhet az ideg

 1. Akár egyetlen hirtelen bekövetkezett, rossz mozdulattól, pl. munkavégzés közben vagy bemelegítés nélkül végzett sportolásnál, vagy
 2. egy nehéz tárgy rossz testtartással, görbült gerinccel való felemelésekor is.
 3. Hosszan tartó, tartós terhelés hatására is kialakulhat.
  • Például leggyakrabban rossz testtartás vagy
  • munkavégzés, sportolás közbeni túlzott terhelés, vagy
  • féloldali terhelés, kényszeres tartás következtében.
 4. Csonttörés, a csigolya törése is okozhatja az ideg becsípődését. Különösen gyakori a csigolyacsontok törése a csontritkulásban szenvedőknél. Illetve töréssel járó baleset bárkit, bármikor érhet. Szerencsére azonban a csigolyatörés által okozott idegbecsípődések fordulnak elő a legkisebb számban.
 5. Daganat is okozhatja az ideg becsípődését.
 6. A stresszes, túlhajszolt életmód is kiváltó oka lehet az idegbecsípődésnek.

Az idegbecsípődés tünetei mik lehetnek?

 1. Az idegbecsípődés legfőbb tünete a szúró, nyilalló, égő fájdalom. Ez a fájdalom sokszor kisugárzik a becsípődött ideg által beidegzett végtagba is.
  • A nyaki részen kialakult idegbecsípődés fájdalma nemcsak a nyakba hasít bele, hanem kisugárzik a lapockába, vállba, illetve az adott oldali karba.
  • Az ágyéki gerincnél becsípődött idegnél a fájdalom általában az ágyéki gerinc alsó részén illetve a keresztcsonti területen keletkezik, és innnen sugárzik ki csípőbe, farba, illetve az érintett oldali lábba.
  • Az ideg becsípődése mellett a fájdalmas területen a becsípődött ideg által beidegzett izmok is összehúzódnak, görcsbe rándulnak, begyulladnak és ez is tovább növeli a fájdalmat.
 2. Másik jellemző tünet az érzékelés csökkenése, kiesése, a zsibbadás, bizsergés a becsípődött ideg által beidegzett területen.
 3. Általában az izmok is érezhetően gyengébbek lesznek az érintett területen.
 4. Az izmok gyengesége miatt romlik az adott végtag mozgása. Erőtlenebb, ügyetlenebb lesz, és csökken a mozgás terjedelme is.
 5. A keresztcsonti területen belenyilalló idegbecsípődés esetén a végbél és a húgyhólyag által beidegzett izom is becsípődhet, és emiatt a vizelet- és széklettartásban is zavar keletkezik.

Hogyan történik az idegbecsípődés kezelése?

Az ideg becsípődésének kezelése mindig a kiváltó októl függ.

Mit tegyen közvetlenül az ideg becsípődése után?

Ha becsípődik egy ideg, akkor az a legfontosabb, hogy ne essen pánikba, és felesleges mozgásával ne okozzon magának még nagyobb fájdalmat.

 1. Ne mozogjon, pihenjen néhány percet. Maradjon abban a helyzetben, mint amikor becsípődött az ideg.
 2. A néhány perces pihenés után se tegyen hirtelen mozdulatokat, és lassan, óvatosan mozgassa a becsípődött ideg által érintett fájdalmas testrészt.
 3. Ha zavaróan érezhető a fájdalma a néhány perces pihenés utáni lassú mozgás alatt is, akkor meleg vizes borogatás tud segíteni a becsípődött ideg körül görcsbe ránduló izmok lazításában, a vérellátás javításában, az öngyógyulás felgyorsításában.
 4. A fájdalmas terület masszírozása ugyanígy segít megélénkíteni a masszírozott terület vérkeringését.

Ezek a gyors intézkedések ugyan nem szüntetik meg az idegbecsípődést, de csökkenteni tudják a fájdalmát.

Mikor menjen el háziorvosához, reumatológushoz, neurológushoz?

Ha nem tudja mozgatni fájdalmas végtagját, ha a vizelet vagy széklettartásával gondjai vannak, vagy ha 2-3 nap alatt nem csökken érezhetően a fájdalma, és nem javul a végtag mozgathatósága, akkor feltétlenül keresse fel háziorvosát vagy reumatológus vagy neurológus szakorvost panaszával.

 • Nem múló fájdalmával ne halogassa az orvos felkeresését, mert minél hamarabb kap megfelelő kezelést a becsípődött idegre, annál hamarabb és annál eredményesebben szüntethető meg a panasza.
 • Rövid ideig, 1-2 napig tartó idegbecsípődés nem okoz maradandó károsodást, az ideg nyomódásának megszüntével az ideg felszabadul a nyomás alól, és helyreállnak korábbi funkciói. Ha azonban a becsípődés hosszú ideig tart, akkor ez tartós idegkárosodást is okozhat.

Szakorvosi vizsgálatkor mi a legfontosabb feladat?

Legfontosabb az idegbecsípődés helyének és okának a meghatározása.

 • Ehhez az Ön által észlelt tünetek elmondása, és a fizikai vizsgálat alapos elvégzése az első lépés.
 • Ha a szakorvosban ezek után még kétségek maradnak, akkor a képalkotó diagnosztika eljárásai is rendelkezésére állnak.
  • Röntgennel és CT-vel a csontos területek állapotáról kaphat képet a szakorvos. Ezeken a felvételeken az esetleges csontkinövések, meszes lerakódások és egyéb elváltozások látszanak.
  • A mágneses rezonancia vizsgálat pedig a lágyrészek, az izmok, szalagok és a porckorongok állapotáról tájékoztatja a szakorvost.
 • Ezek alapján készíti el reumatológósa a megfelelő kezelési tervet.

Az idegbecsípődés fájdalma mivel szüntethető meg?

A fájdalmat fájdalomcsillapító gyógyszerekkel vagy injekcióval lehet csökkenteni.

A görcsbe rándult izmok fájdalma jelentősen csökkenthető gyógymasszázssal, vagy kineziológiai szalag felragasztásával.

 • Vagy akár a kettő együtt is igazán hatásos lehet. Érdemes masszázzsal ellazítani a feszes, túlerőltetett izmokat, és utána kineziológiai tapaszt is lehet ragasztani rá. A tapasz 5-7 napig is fenn maradhat, és segít a fájdalom csillapításában, a gyulladás csökkentésében.

A fájdalom csökkentése, megszüntetése után azonban az idegbecsípődés okának megszüntetéséhez, a kimozdult csigolya helyrerakásáho gyógymasszázsra és/vagy személyre szabott gyógytornára lesz szüksége.

Fájdalma okának és az idegbecsípődés pontos helyének megtalálásával ugyanis olyan célzott masszázst illetve személyre szabott gyógytorna gyakorlatokat végezhet, amelyek felszabadítják a becsípődött ideget a nyomás alól. Ezzel megszüntetik panaszait és az ideg adattovábbító funkciója is helyreáll.

 • Gyógymasszázsnál a becsípődött ideg körüli izmok, szalagok és ízületek fellazításával olyan állapotba tudja hozni a gyakorlott gyógymasszőr a fájdalommal érintett gerincszakaszt, hogy az így ellazított területen akár egy mozdulattal is a helyére tudja terelni a kimozdult csigolyát. Ezzel pedig megszűnik a becsípődés, az ideg nyomódása.
 • A gyógytorna pedig az izmok, ízületek és szalagok erősítése mellett olyan nyújtó és lazító gyakorlatokat tartalmaz, amelyek hatására a görcsbe ránduló, feszülő izmok és ízületek rugalmasabbá válnak, megnyúlnak annyira, hogy nem fogják már nyomni az ideget, és ezzel nem fogják akadályozni az érintett ideg adattovábbító funkciójának zavartalan működését.
 • Tehát ha egy kimozdult csigolya nyomja az ideget, akkor gyógymasszázsra, ha pedig egy görcsbe rándult izom okozza a bajt, akkor pedig gyógytornára lehet elsősorban szüksége.
  • Gyógymasszázsnál akár egyetlen alkalom is elég lehet a kimozdult csigolya eredeti helyére történő visszarakásához. Lehetséges azonban az is, hogy több alkalomra lesz szüksége, a teljes panaszmentességhez, az ideg nyómódásának megszüntetéséhez.
  • Gyógytornánál azonban  mindenképp több alkalomra van szüksége, illetve az Önnek személy szerint összeállított gyakorlatokat rendszeresen kell végeznie, mert a görcsbe rándult izmok azért nyomják az ideget, mert nem elég rugalmasak, nem elég erősek ahhoz, hogy az ideg nyomása nélkül el tudják látni a feladatukat. Ilyenkor rendszeres tornával lazítani, nyújtani kell az izmokat, szalagokat, és meg kell erősíteni őket annyira, hogy stabilan tudják tartani a gerincét, az ideg esetleges újabb becsípődésének elkerüléséhez.
  • Ez pedig azt is jelenti, hogy például a kimozdult csigolya helyrerakása után a meglazult két szomszédos csigolya közötti szalagok, kisízületek tartásának visszanyeréséhez szükség van az izmok, szalagok és kisízületek rugalmassságát visszaadó és erejét növelő gerinctornára is.

A kezelésen túl azonban rendszeres mozgással, a törzsizmok megerősítésével és nyújtásával valamint a testtartására való odafigyeléssel meg tudja úgy erősíteni és ellazítani a gerincét tartó izmokat, szalagokat és kisízületeket, hogy azok kellően edzettek, rugalmasak lesznek, és emellett még stabilan, feszesen is tartják a porckorongok külső rostos gyűrűjét, és a gerinccsigolyákat. Ezért jóval kisebb lesz a veszélye annak, hogy a rugalmatlan, edzetlen izmok rossz tartásuk miatt egy hirtelen mozdulattól, vagy túlterhelés hatására kimozdítsanak a helyéről egy túlzottan terhelt csigolyát, vagy  nyomjanak egy gerincvelőből kilépő ideggyököt.

A rendszeres mozgás nemcsak meggyógyítja a becsípődött ideg fájdalmát, hanem meg is előzheti az ideg becsípődését.

 • Tornázzon rendszeresen a gerincét alkotó 35 csigolya rugalmas stabilitásáért, és a gerincvelőből kilépő idegek nyomódásmentes adattovábbításáért.
 • Ha ezt teszi, akkor az idegek nem fognak becsípődni, és a „minden rendben van” üzenetek helyett nem fognak kiabáló fájdalomüzeneteket küldeni az agyba.

László deréki idegbecsípődése már elmúlt

"Kedves Harmónia Centrum!
Hálás köszönetem Varga Noéminek a gyógymasszázsért. Deréki idegbecsípődéssel kerültem ide, már az első alkalom nagyon sokat segített, és enyhítette a fájdalmat. Az azt követő kezelések is sokat segítettek abban, hogy mostanra normalizálódjon a helyzet.
Üdvözlettel:
H. László" 2019. december 12. - bejegyzés a Vendégkönyvben

Idegbecsípődése okának kiderítésével szeretné megszüntetni fájdalmát?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusHol érzi a fájdalmat?
 • A nyakán, vállán vagy a karján?
 • Vagy a derekán, az alsó végtagján?
 • Milyen fájdalmai vannak?
 • A fájdalom mellett milyen tüneteket tapasztal még?
 • Milyen kérdésekre szeretne választ kapni fájdalma megszüntetésével kapcsolatban?
 • Jelentkezzen be idegbecsípődése okát feltáró konzultációra Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkhoz
 • A becsípődött ideg pontos okának feltárásával szakorvosunk gyógymasszázsra és/vagy gyógytornára alapozott személyre szabott kezelési tervet állít össze Önnek.

Ha pedig pontosan tudja, hogy idegbecsípődését valamelyik ágyéki csigolyájának kimozdulása okozza (ez az egyik leggyakoribb ok), akkor jelentkezzen be Varga Noémi gyógymasszőrünkhöz idegbecsípődése okának megszüntetéséért, a kimozdult ágyéki csigolyának eredeti helyére való visszatereléséért.

 • Varga Noémi gyógymasszőrBeszélni szeretne a becsípődött ülőideg égő, nyilalló, lábába kisugárzó fájdalmáról, és annak megszüntetéséről gyógymasszőrünkkel?
 • Szeretné tudni, hány masszázsra lesz szükség a lábába sugárzó fájdalom megszüntetéséhez, kimozdult csigolyája helyrerakásához?
 • Előzetes bejelentkezés alapján várja Önt gyógymasszőrünk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Kérdéseire válaszol munkatársunk. Ha nem tudja eldönteni, hogy kihez jelentkezzen be, akkor segít Önnek.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.