Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...

Benke Rita természetgyógyász, reflexológus, akupresszőr

Benke Rita természetgyógyászBenke Rita természetgyógyász vagyok. 1987 decembere óta ismerkedem a betegségek megelőzésének és természetgyógyászi megoldásának lehetőségeivel. Az év tavaszán a rák egyik fajtája támadott meg, melynek során operáción estem át, majd borzalmas fájdalmakat kellett megélnem, amire nem kaptam a gyógyszeren kívül orvosi segítséget és magyarázatot sem…

Végül ez vezetett a mai utamra…

Rám tehát nagyon is igaz az egyik jelmondatunk: „gyógyulj, hogy gyógyíthass!”

Reflexológus, talpreflexológus

Elsőként autodidaktaként a talpreflexológiával ismerkedtem meg egy gyenge minőségű könyvecskéből, majd következtek a gyógynövényekből készült teák, borogatások, pakolások sebkezelések terén, ezekben az első években különféle megfázások, náthák, influenza, felfázások, hólyaghurut, fülfájás és más gyakori és „egyszerű” betegségekre kerestem a megoldást a magam, családom, barátaim valamint munkatársi körben.

Természetgyógyász

Később a kilencvenes években már szabadabban beszélhettünk ezekről a dolgokról, és több természetgyógyászattal foglalkozó kör is kialakult az országban, akik aztán tapasztalatcsere révén maguk is gazdagodtak, és tanfolyamokat is tartottak. Így tanulhattam meg én is az aromaterápiát, amely módszer a gyógynövényekben található illóolajakat hívja segítségül a betegségek megelőzésében, vagy legyőzésében. Ezt követte az apiterápia, ami a méz és méh-termékek módszere.

A kilencvenes évek közepén tanultam az akupresszúrát, majd részt vettem az akupresszúra haladó tanfolyamon is. Ez hazánkban egy természetgyógyászati a módszer, de a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) része. A HKO egy olyan, többezer éves tudomány, amely a diagnózistól a terápiáig felépített rendszer, ahol a gyógyítás alapja, hogy a testünket behálózó energiacsatornákban (meridiánoknak is hívják) helyreállítjuk, optimalizáljuk az energia (Csí = Qi) keringését, például bizonyos pontok akupresszúrás masszázsával, vagy akupunktúrás, tűvel szúrás módszerével. Mindkét esetben ugyanott, ugyanazokon a pontokon dolgozunk, de előbbi módszer egy kellemes masszázs, míg a második esetben például tű alkalmazásával történik a beavatkozás.
A magyar törvények szerint teljes testakupunktúrát csak orvos végezhet.

Ezekben az években már többen kerestek meg a munkatársi és baráti körből kérdéseikkel. Kérték a segítségemet különféle problémájukban, mint a kövérség, potenciazavarok, vese- és húgyúti, valamint epeproblémák, kínzó fejfájás, érszűkület, reumás fájdalmak, aranyér stb.

1997-ben megszületett a magyar természetgyógyászati törvény, mely szabályozta a munkánk körülményeit, feltételeit. Azóta nem elég, hogy valaki tanul, és házi vizsgát tesz egy tanfolyam elvégzése, vagy iskola befejezése után, nem jelentheti ki magáról, hogy természetgyógyász, amíg az Egészségügyi Továbbképző Intézetben (ETI) állami vizsgát nem tesz elméleti tudásáról szóban és írásban, valamint gyakorlatban is be kell mutatnunk a tudásunkat.

Az ETI-ben is reflexológiából, bioenergetikából, valamint fülakupunktúrás addiktológiából szereztem – minden alkalommal - dicséretes vizsgát. Tanulmányaim közben a magyar természetgyógyászat sok-sok elhivatott, nagy alakjától volt szerencsém tanulni.

Benke Rita reflexológusImmár hosszú évek óta a természetgyógyászat a főfoglalkozásom.

  • Több televíziós műsorban kértek fel szereplésre, számos műsorban a munkám révén (Zenit tv, Hatos csatorna, Karma televízió, Duna televízió, RTL-klub), valamint interjúk is készültek velem az Origó Női lapozójába, a Magyar Rádióba és egyéb sajtóorgánumokba is.
  • Több, a természetgyógyászat témájába vágó írásom jelent meg a Netambulancia.hu-n.
  • Néhány tanfolyamon tanítottam érdeklődő családanyáknak a reflexológiát családi, úgymond házi használatra, mert hiszem, hogy a természet egyszerű, sokszor teljesen mellékhatások nélküli szelíd módszerei esetenként hatékonyabban segítenek, mint a kémiai orvosságok.
  • De vallom, hogy mindkét módszernek – a természetgyógyászatnak és az orvoslásnak is - megvan a maga szerepe, ám tisztában kell lennünk a kompetenciahatárainkkal.

Önnek mi a panasza?

 

Eljön hozzám az egészségéért?