Harmónia Centrum
Diabéteszes lábsebe gyógyulásáért jön?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Lábfekélyek gyógyítása / Diabéteszes láb kezelése

Diabéteszes láb kezelése lökéshullám terápiával

A diabétesz, a cukorbetegség a leggyakrabban előforduló anyagcsere betegség. A sejtek anyagcseréjének felbomlása, a tápanyag- és oxigénellátás elromlása az ereket és az idegeket is veszélyezteti.

talpi fekélyA diabéteszes láb kialakulása szövődményként nem véletlen, mert a lábunkon járunk, ezért a lábunk van a legnagyobb terhelésnek kitéve. A visszerek is a lábunkban terhelődnek a legjobban, mert a lábban futó visszér falára nehezedik testünkben a legmagasabb véroszlop nyomása. Ha a véna körüli izmok nem segítenek be a véna falának tartásában, akkor a visszeresség kialakulásának nagy a veszélye.

Nem véletlen tehát, hogy diabéteszes lábról, és nem diabéteszes kézről beszélünk, pedig a cukorbetegség a karon és a kézen is rontja az idegek érzékelését, valamint az erek, visszerek működését.

 • Azonban például a tenyerünket alkotó sejtek és szövetek nincsenek olyan nagy és állandó nyomásnak kitéve, mint a talpunk és a lábfejünk. Ezért a tenyerünk nincs is olyan nagy veszélyben, mint a talpunk.
 • A karunkban futó vénák falát sem feszíti olyan magas véroszlop, mint a lábunkban található vénákat. Emellett természetesen a karunkat sokkal gyakrabban emeljük fel, és sokkal gyakrabban kerül vízszintes vagy éppen ellentétes irányú függőleges helyzetbe, mint a lábunk. Ez is csökkenti a karban található vénák falára nehezedő terhelést.

A diabéteszes láb a cukorbetegség leggyakrabban előforduló szövődménye. Azért olyan veszélyes, mert a nem baleset miatt bekövetkező lábamputációknak mintegy 70%-a a diabéteszes láb miatt következik be. Pedig ezeknek a lábamputációknak a fele elkerülhető lenne, ha a diabétesz lábban érintettek odafigyelnének lábuk rendszeres ápolására és egészségére.

A betegek felelősségén túl azonban nem szabad elmennünk az orvosok felelőssége mellett sem. Sok esetben ugyanis az orvosok is a lábamputációt javasolják, holott a beteg lába még sokszor súlyos állapotban is megmenthető lenne, ha az orvosok ismernék a diabéteszes lábsebek gyógyításának korszerű lökéshullám terápiáját.

Itt a lehetőség tehát megismerni betegnek és orvosnak is a diabéteszes láb ápolásának és sebkezelésének korszerű módszerét.

Diabéteszes láb szindróma, a diabéteszes láb kialakulása

A cukorbetegség talán leggyakrabban előforduló szövődménye a diabéteszes láb szindróma. Miért mondhatjuk ezt?

Felmérések szerint minden nyolcadik cukorbeteg szenved tőle. A diabéteszes lábában nemcsak a sejtek és szövetek anyagcseréje romlik, hanem az erek és az idegek is károdosnak. A lábban futó idegek érzékelésének zavara, tompulása miatt egyszerűen nem érzi a beteg a fájdalmat.

Ezért sokkal könnyebben szenved a láb különféle vágási, dörzsölési sérüléseket, és ezek az érzékelés zavara, sőt hiánya miatt sokszor észrevétlenek maradnak, és egyre súlyosabb sebekké válnak, miközben az idegek gyakorlatilag nem jelzik fájdalom formájában a sérülést, még a súlyos sérülést sem. Ezért a kényelmetlen, szűk cipő, amely nyomja és állandóan dörzsöli a talpat, a lábujjakat és a lábfejet, sokszor okoz különféle sérüléseket, fekélyeket.

 • Az idegek érzékelésének zavara mellett az artériás és a vénás vérkeringés is romlik a cukorbeteg lábában. A vérkeringés romlásával együtt pedig a sejtek és a szövetek az anyagcseréjükhöz szükségesnél kisebb mértékben jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz. Emellett pedig még a salakanyagok is lassabban távoznak el a leromlott, lelassult vérkeringés miatt. Az anyagcsere romlésa miatt a sérült sejtek és szövetek regenerálódása, gyógyulása is lassul. Tehát a diabéteszben szenvedő lába nemcsak  könnyebben sebesedik, hanem emellett még sokkal nehezebben is gyógyul, és mindez még az idegek érzékelésének zavarával is párosul a diabéteszes neuropátia révén. Mindez pedig következményként a diabéteszes láb fekélyesedésével, sebesedésével jár.

Ismeri a diabéteszes láb tüneteit?

 • diabéteszes láb tüneteiAz artériás és a vénás keringés zavarát jelzi:
  • A legfájdalmasabb tünet az artériás vagy pedig a vénás keringés zavarából származó fekélyes sebek megjelenése a lábon. A kis és nagyerek szűkülete miatt a láb vérellátása romlik. A visszerek tágulata miatt pedig a vénákban pang a vér. A láb duzzadt, dagadt, a gyulladás miatt vöröslik és meleg a bőr. Vízhólyagok is gyakran megjelennek.
  • A látható sebek megjelenése előtt is vannak azonban már árulkodó jelek. A magas vércukorszint miatt bőr a lábszáron elfehéredik, elvékonyodik, szárazzá és sérülékennyé válik. A vérkeringés zavaráról árulkodik a hideg láb is.
  • A talpon bőrkeményedések jelennek meg, és fertőzésre is hajlamosabb a diabétesz láb. Leggyakrabban a láb gombásodása szokott problémát okozni.
 • Az idegek károsodásának, a neuropátiának a jelei:
  • A láb érzéketlenné válik, bizsereg, zsibbad.
  • Egyre kevésbé érzi a hideget és a meleget. Nem érzi a lábfején és különösen a talpán a nyomást. Emiatt pedig a járás is bizonytalanná válik.
  • A sebesedés, a sebek megjelenése sem okoz érezhető fájdalmat.
  • Az érkelés zavara miatt nem veszi észre a kisebb sérüléseket, és csak akkor látja meg a sebet, amikor már nagy lehet a baj.
  • Általában a lábujjakon kezdődik a szövetek elhalása. Éppen ezért az érzékelés romlása miatt erre nem mindig sikerül időben felfigyelni.
 • Ezeken túl azonban a lábon megjelenő minden gyanús jelre érdemes felfigyelni.

Miért olyan veszélyesek a diabéteszes láb tünetei?

 • A diabéteszes láb tünetei  a kialakuló szövődmények, a következményei miatt jelent nagy veszélyt.

Az erek elváltozása, az artériás és a vénás vérkeringés zavara, valamint a diabéteszes perifériás neuropátia következtében - a nem diabéteszes kortársakhoz képest – 30-40-szer gyakoribb veszély az alsó végtag amputációja.

 • Megnézi a linken, hogy mit érdemes tudni az idegek károsodásáról cukorbeteg lábában?

A diabétesz láb kezelése, ápolása

Ha cukorbeteg, akkor egészsége érdekében a legfontosabb feladata vércukorszintje megfelelő beállítása

 • rendszeres mozgással,
 • egészségesebb táplálkozással, és amennyiben szükséges, akkor
 • gyógyszeres (inzulinos) kezeléssel is.

Ha dohányzik, és szeretne még hosszú ideig élni, akkor lehetőleg minél hamarabb szokjon le a dohányzásról, mert a cigarettázás is szűkíti az ereket, és ezzel pedig rontja a vérkeringést és a sejtek vérellátását, anyagcseréjét.

 • Minden elszívott cigaretta órákat lop el az életéből. Büntetlenül.
 • Ebben pedig az a legrosszabb, hogy a rendőr lopásért nem fogja elvinni a cigarettát a kezéből. Önnek kell letenni azt.

Ha cukorbeteg, akkor rendszeresen menjen el ellenőrző vizsgálatra. Cukorbeteg lába épségét évente vizsgáltassa meg egy lábak ápolására szakosodott specialistával.

 • Lába egészségéért Ön tehet a legtöbbet.
 • Minden egyes nap figyeljen oda lába ápolására és tisztán tartására. Minden este gondosan mosson lábat, és törölje szárazra a lábát.

A diabétesz láb, a lábon megjelenő sebek kialakulásának megelőzése

 • diabéteszes lábA lábon megjelenő dörzsölések, bőrkeményedések és kisebb sebek időben történő felfedezésével és kezelésével meg tudja előzni a fekélyes sebek kialakulását.
 • A megelőzés ugyanis mindennél fontosabb, mert a vérkeringés romlásával a fekélyes sebek gyógyulásának esélye is romlik, hiszen a sejtek tápanyagellátása és oxigénellátása is csökken.

Ha folyamatosan odafigyel lába épségére, és a megjelenő kisebb sérüléseket is kezeli vagy pedig kezelteti megfelelő szakemberrel, akkor sokkal könnyebb lesz a gyógyulása, mintha súlyos, fekélyes sebeket kellene gyógyítani a talpán és a lábszárán.

Figyeljen oda lába ápolására!

diabéteszes láb ápolásaDiabéteszes lába körültekintő ápolása mindennapos odafigyelést igényel Öntől. Nem kell nagy dolgokra gondolnia, de néhány dolgot állandóan szem előtt kell tartania.

 • Naponta mossa meg a lábát! A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg. A gondos tisztálkodás után ne dörzsölje az elvékonyodott, elfehéredett bőrt lábán, de gondosan törölje szárazra a lábát. Különösen a hajlatokban figyeljen oda a törlésre. A lábujjak köze fokozottan nagy veszélynek van kitéve. A gondos törléssel a gombák megtelepedését előzheti meg.
 • A körmeit is gondosan vágja le, mert ezzel elkerülheti a fájdalmas körömbenövést.
 • Ha bőrkeményedést észlel, akkor ezt puhítsa fel, távolítsa el, ha pedig tyúkszemet vagy szemölcsöt, akkor ezt lehetőleg szakemberrel távolíttassa el. Minél hamarabb, mert kisebb sérüléseket sokkal könnyebb szakszerűen kezelni még a szakembernek is, és a gyógyulás sokkal gyorsabb és fájdalommentesebb.
 • A bőrkeményedésekkel természetesen nem kell állandóan szakemberhez szaladgálnia, különösen akkor, ha kényelmes cipők viselésével és megfelelő krémezéssel megelőzi a kialakulásukat. Lába körültekintő ápolását érdemes szakembertől, például egy szakképzett pedikűrüstől megtanulnia.
 • A vérkeringés javításában, a sejtek anyagcsere folyamatainak élénkítésében a mindennapi lábtorna, visszértorna sokat segít.
 • nyomási pontok a talponHa lúdtalpa van, vagy pedig a harántboltozata van lesüllyedve, akkor lábfejének tartását megfelelő talpbetéttel korrigálja, amit személyre szabott méretvételezéssel készíttessen el. Így pontosan az Ön talpára fog elkészülni a talpbetét, és a megfelelő helyeken fogja alátámasztani deformálódott talpát. Ezzel nemcsak talpa egészségét, hanem helyes tartását is megőrizheti, amivel elkerülheti a későbbi kínzó térd, csipő, derék és hátfájdalom megjelenését. Talán nem gondolná, de egy lábára készített, megfelelő talpbetét segít helyes tartása megőrzésében is.
 • Ne járkáljon mezitláb, mert az érzékelés romlása miatt könnyen előfordulhat, hogy nem veszi észre talpa esetleges sérüléseit. A cipőben pedig puha pamut vagy gyapjú zoknit hordjon, ami nem szorítja a lábát, és ezzel sem rontja lábfeje vérkeringését.

Mit jelent a diabéteszes láb kezelése?

Ha lábában károsodtak az idegek, akkor nem érzi a fájdalmat. Az érzékelés zavara miatt a sérülések időben való észlelése és ezzel együtt a kezelése is nehézséget jelent. Mindezt megfelelő lábápolással megelőzheti, de ha már megjelent lábán a sebesedés, akkor a kisebb-nagyobb sebet komolyan kell vennie, és kezeltetnie, gyógyíttatnia kell.

 • Az érzékelés zavara miatt persze lába nem megfelelő ápolása is sebesedést okozhat. Ezért is nem lehet túlzottan hangsúlyozni a gondos és szakszerű lábápolás fontosságát.
 • A neuropátia az idegek károsodása az érzékelés zavara mellett előbb-utóbb a mozgatóidegek károsodásával is jár. Ezért is kifejezetten fontos lába rendszeres tornáztatása, mert ezzel is mozgásban tartja a romló érzékelés miatt sorvadó izmokat.

Diabéteszes láb ambulancia várja Budapest V. kerületében

A diabéteszes lábon megjelenő, nem gyógyuló vagy nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, valamint az ekcémás bőr és bőrgombák kezelése már szakorvosi ellátást igényel.

A diabéteszes lábon megjelenő kisebb (és különösen a nagyobb) sebeket, fekélyeket szakszerűen kezelni kell a seb minél gyorsabb és fájdalommentesebb gyógyulása érdekében.

 • Centrumunkban fekélyes sebeket gyógyító csapatunk 2012 áprilisa óta használja a lökéshullám terápiát az erek vérkeringésének javítására, a sejtek regenerálódásának elősegítésére, és új erek képződésére. A lökéshullám kezelés az oxigén és tápanyaghiányban szenvedő sejtek tápanyag és oxigénellátását javítja, és ezzel javítja a sejtek anyagcseréjét, elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását.
 • Minél hamarabb felkeresi fekélyes, nehezen gyógyuló sebével ambulanciánkat, annál hamarabb és kisebb fájdalommal gyógyul meg a sebe.

A vérkeringést javító, és sejtek regenerálódását segítő lökéshullám kezelés mellett:

 1. A talpán keletkezett fekélyes sebek rendszeres kezelés és sebkötözés mellett is csak akkor gyógyulnak meg, ha nem terheli a sebet, vagyis nem lép rá.
 2. A rendszeres lábtorna, visszértorna, a láb és lábfej napi szintű tornáztatása is sokat segít a vérkeringés javításában. A rendszeres mozgás vérkeringést javító hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni.
  • Természetesen egy gyógytornász a panaszára személyre szabott gyakorlatsort állít össze Önnek, de enélkül is tudja tornáztatni a lábát.
  • Napi 10-20 perces kényelmes séta is sokat használ.
  • Még a cipőben is meg tudja mozgatni a lábait, akár munkája végzése közben, akár otthon például a tévé nézése vagy olvasás közben is.
  • Természetesen a legjobb ha leveszi a cipőjét, de akár cipőben is tud lábtornázni. Lábujjait mozgassa meg.
   • Nyújtsa ki, majd hajlítsa be lábujjait.
   • Körözzön a lábfejével jobbra, majd balra.
   • Spicceljen majd pipáljon a lábfejével.
   • Álljon a külső majd a belső talpélére.
   • A talajt előbb a cipője orrával, majd a sarkával érintse meg.
   • Minden gyakorlatot végezzen el 2 óránként néhányszor. Ha így tesz, akkor már ezzel is sokat tett diabéteszes lába egészségéért.
 3. Cipője kényelmes legyen, és ne szorítson, mert ez is akadályozza a sejtek vérellátását. A sarok nélküli, és magas sarkú cipők viselésének mellőzésével is sokat tehet talpa egészségéért. A legjobb a 3-5 centiméteres sarkú, talpát rugalmasan alátámasztó talpú, és lábfejét stabilan tartó egészséges, bőrből készült, zárt orrú cipők viselése. Figyeljen azonban arra is, hogy az állandó zártcipő viselet, különösen nem megfelelő lábápolással, könnyen lába gombásodásához vezethet.

Diabéteszes lába szakszerű ápolásáról és a sebesedés megelőzéséről beszélni szeretne sebész szakorvosunkkal?

 • Dr. Fekete László sebészSebkezelés főorvosunk gyógyító csapatának konzultációjára előzetes bejelentkezés alapján várja szakorvosunk.
 • Munkatársainktól érdeklődni, és diabéteszes sebét meggyógyító konzultációjára bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét, és kollégáink visszahívják Önt!
 • Sebész szakorvosunk a konzultáción megvizsgálja, és tájékoztatja diabéteszes lába pillanatnyi állapotáról.
 • Szakorvosunk elmondja Önnek, hogy mit tehet még azért, hogy lába épségét a lehető legtovább megőrizze. Ragadja meg gyógyulásának az esélyét!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.