Melyek az állandó fáradtság lelki okai?

Az állandó fáradtság sok kisebb-nagyobb jelben jelentkezhet. Lehet, hogy sokszor azt érzi napközben is, hogy majd leragad a szeme. Vagy pedig gyengének érzi magát. Sokszor talán felkelni sincs kedve.

Az állandó fáradtság érzetnek sokféle oka lehet. Ezek között testi és lelki okok is lehetnek.

Mik lehetnek az állandó fáradtság testi okai?

Kevés vagy éppen túl sok mozgás

A rendszeres mozgás nemcsak az ízületeket mozgatja át alaposan, hanem megerősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést és egészségesebb, edzettebb lesz. A mozgás elűzi az állandó, fásult fáradtságot. Legfeljebb ha tényleg sokat mozog, akkor jólesőn el fog fáradni. Ez azonban egészen más fáradtság.

Érdemes legalább hetente háromszor, de inkább ötször legalább fél órát, sőt inkább egy órát mozogni. Nem kell megerőltető mozgás. Csak mozogjon úgy, ahogy jól esik. Ha pedig később, a rendszeres mozgástól edzettebb, erősebb lesz, akkor növelheti a mozgás intenzitását. Lassan, fokozatosan, nem kell siettetni.

A rendszeres mozgás mellett a pihenés, a regenerálódás is fontos. Megerőltetni sem kell magát. Azért, mert ha túlságosan elfárad, akkor a mozgás végén az izmok már nem jutnak elég tápanyaghoz és oxigénhez. Ilyenkor ahelyett, hogy erősödnének, inkább elfáradnak, besavasodnak. A mozgás mellett a pihenés is fontos. A pihenés jót tesz az izmok regenerálódásának. Utána frissen és elfáradás nélkül tud majd mozogni.

Egészségtelen étrend

Az egészséges ételek fogyasztása erősíti az immunrendszert, az egészségtelen ételek viszont megterhelik a gyomor és bélrendszert. Gyulladást okoznak, ami rontja a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel és a fáradtsággal szemben.

A vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdag, változatos étrend könnyebbé teszi az emésztését, és segít megelőzni az emésztési zavarokat. Fáradtság ellen is használ.

Ha gyakran fáradtnak érzi magát, akkor különösen a D és B vitamin, ezek közül is a kobalamin (B12 vitamin) elegendő mennyiségű bevitelére figyeljen oda. D vitamint a napfényből nyeri a bőrünk. B12 vitamin csak állati eredetű ételekben van. Sok kobalamint tartalmaznak a tengeri halak, a tonhal és a lazac. Érdemes kagylót és osztrigát is fogyasztani a vízben oldódó kobalamin pótlására. A tojásban és a sajtokban is bőségesen van B12 vitamin. Érdemes ezek közül valamelyiket lehetőleg minden nap fogyasztani. Az alkohol fogyasztása azonban csökkenti az élelmiszerekkel bevitt vitaminok hasznosulásának hatékonyságát.

Ugyanígy rontja az emésztését és gyengíti az immunrendszerét a félkész és készételek, gyorséttermi ételek, az édességek, chipszek fogyasztása.

Túl kevés folyadék fogyasztása

állandó fáradtság lelki okai

Ha állandóan fáradt és nem iszik elég vizet, akkor könnyen magas lehet a vérnyomása. Igyon meg naponta legalább 2 liter vizet fáradtság és magas vérnyomás ellen

Legalább napi 2 liter folyadékot érdemes inni. A folyadékbevitelt természetesen a vízfogyasztás mellett tea és levesek fogyasztásával is biztosíthatja. Ha viszont legalább 2 liternél kevesebbet iszik, akkor az nem tesz jót a vérkeringésének. Azért, mert besűrűsödhet a vére, és magasabb lehet a vérnyomása.

Ha a vérkeringése nem látja el tápanyagokkal és oxigénnel a sejteket, akkor romlik az anyagcseréjük.

Az emésztésének sem tesz jót a kevés folyadék. Azért, mert ha nem iszik elég vizet, akkor a rostanyagok nem tudják megkötni a vizet, és túlságosan besűrűsödik a széklet, ami könnyen székrekedést okozhat.

A sejtek tápanyaggal való ellátásának és az emésztésnek a romlása gyengíti a szervezetet, és könnyebben elfárad.

Pajzsmirigy elégtelen termelődése

Pajzsmirigy alulműködésnél a pajzsmirigy nem termel elég pajzsmirigy hormont, ezért könnyebben elfárad. Alulműködésnél jelentkezhet még az elhízás és az izmok fájdalma is, ami szintén hozzájárul a fáradtsághoz, kimerültséghez.

Magas vércukorszint

Ha magas a vércukorszintje, akkor a sejtek nem tudják energiává átalakítani a vércukrot, és ez is fáradtságot, kimerültséget okozhat. Az inzulinrezisztencia, a vércukor kezdeti problémái is okozhatnak túlzott fáradtságot, kimerültséget. Ezt legtöbbször a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása okozza.

Ha gondja van a vércukorszintjével, akkor különösen érdemes odafigyelni az étrendjére.

Vérszegénység

Vérszegénységnél nem képződik elég vörösvérsejt a vérben, és ez akadályozza a sejtek oxigénnel való ellátását. Ez pedig rontja a sejtek anyagcseréjét, ami fáradtságot, kimerültséget okozhat.

Ha nincs komolyabb betegség a háttérben, akkor a vérszegénységet, a vörösvérsejtek képződésének elégtelenségét a vashiány okozza. Érdemes ilyenkor a magas vastartalmú ételekből többet enni. Sok vasat tartalmaz a máj, például a kacsamáj vagy a sertésmáj. A halak fogyasztása is előnyös vérszegénységnél. Vaspótlásra alkalmas a tojás bőségesebb fogyasztása is. A tojássárgája tartalmaz sok vasat.

A növényi eredetű élelmiszerek közül sok vasat tartalmaznak a hüvelyes zöldsége, a bab, a borsó és a lencse. A zöld leveles zöldségekben, a kelkáposztában és a spenótban is bőven van vas. Érdemes fogyasztani a céklát és a retket is, mert ezek vastartalma is magas.

Érdemes teljes kiőrlésű kenyeret enni. Azért, mert magas rosttartalmával segíti az emésztését, és a búzakorpában sok vas is van.

Kevés alvás

Ha keveset alszik, akkor ez legyengíti az immunrendszerét, és bizony kimerültséget, fáradtságot okoz. Nemcsak az a fontos, hogy aludjon napi legalább 7 órát, hanem az is, hogy aludjon nyugodtan. Ha többször felkel éjszaka, akkor nem tudja kipihenni magát, és reggel fáradtan ébred. Nemcsak fáradt, hanem úgy érzi, hogy alig aludt valamit az éjszaka.

Állandó fáradtság lelki okai lehetnek

Állandó stressz és szorongás

Az állandó fáradtság lelki okai azért jelentenek nagy problémát, mert az állandó stressz és idegeskedés miatt gyengül az immunrendszere. A gyengébb immunrendszer miatt pedig könnyebben fogja elkapni a vírus és baktériumfertőzéseket, hamarabb betegszik meg. Az lelki bajok előbb-utóbb testi tünetekben fognak jelentkezni.

Az állandóan rohanó, idegeskedő ember nem tudja kipihenni magát, nem tud feltöltődni. A stressz, a szorongás, az idegeskedés depressziót okoz. Ez pedig sokszor együtt jár az alvás zavaraival. Ha nem tudja jól kipihenni magát éjszaka, akkor napközben is fáradt és rosszkedvű lesz, ami a kezdeti rossz hangulat után fáradtságban, később pedig egyre súlyosabb tünetekben jelentkezhet.

Az állandó rohanás, az idegeskedés meggyorsítja a szívverést, és növeli a vérnyomást is. Hosszú távon ez sem tesz jót az egészségének. A tartósan jelentkező, krónikus stressz kimeríti, lelassítja, elfárasztja. Az immunrendszer tartós gyengítésével a stressz előbb-utóbb különféle testi tünetekben jelentkezik. Az egyik ilyen testi tünet a kimerültség, a fáradtság.

Az idegeskedés, stresszelés mellett a különféle altató hatást kiváltó, szorongást oldó, nyugtató gyógyszerek is okozhatnak álmosságot, állandó fáradtságot, kimerültséget.

Harag és félelem

Az állandó konfliktusok, gyakori veszekedések és az olyan immunrendszert gyengítő negatív érzelmek, mint a harag, a gyűlölet, a bosszú vagy a félelem is emészti az energiáját. Ezeknek az állapotoknak és érzelmeknek a tartós megléte gyengíti az immunrendszerét. Főleg akkor, ha nem tudja kipihenni magát, nem tud feltöltődni.

Különösen akkor veszélyesek ezek az immunrendszerét gyengítő, negatív érzések, ha az idő hiánya miatt nem tud és/vagy nem akar rendszeresen mozogni sem. A rendszeres mozgás hiánya miatt ugyanis nemcsak a mozgás hiánya miatt jelent gondot, hanem azért is, mert aludni sem tud igazán jól akkor, ha nem mozog eleget.

Állandó fáradtság megszüntetése

Ha az állandó rohanás és időhiány miatt egyre idegesebb és fáradtabb lesz, akkor érdemes feltenni magának néhány kérdést:

  • Miért rohan állandóan, mi motiválja, mi hajtja előre?
  • Talán valamit nagyon el akar érni? Vagy meg akar felelni valaminek vagy valakinek?
  • Megéri ez Önnek?
  • Ha nem igazán, akkor hogyan tudna valamit változtatni a mindennapi elfoglaltságán, amitől kicsit könnyebb lenne az élete?

Talán nem kell minden feladatát elvégezni? Talán nem kell annyira rohanni? Talán egyes feladatokat másoknak is át tudna adni?

Ha napi feladatait elemezve és állandó fáradtságát kiváltó lehetséges okokat feltárva rá tud jönni arra, hogy mi okozhatja fáradtságát, akkor a kiváltó okot megszüntetve jó eséllyel meg tud szabadulni krónikus fáradtság érzetétől is. Ha pedig megszünteti a fáradtságát kiváltó okot, akkor előbb-utóbb meg fog tudni szabadulni a fáradtságtól is.

2 gondolatok ezen: “Melyek az állandó fáradtság lelki okai?

  1. Kollár Rita

    Az a probléma, hogy tudom mi okozza a fáradságot. Ez a túl sok munka, ami testi-lelki kimerültséghez vezet.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kollár Rita!
      Köszönöm leírását! Az már a probléma megoldásának első lépése, hogy Ön felismerte mi okozhatja a fáradékonyságot. Ezek után azt kell átgondolnia, hogyan lehetne ezen esetleg változtatni. Ha a munkahely változtatás nem jöhet szóba, akkor saját magunk gondolkodásmódját érdemes megvizsgálni, esetlegesen formálni.
      Ajánlom figyelmébe a stressz kezelése oldalunkat, ami ad pár tippet arra, hogyan kezdheti el jól kezelni ezt a helyzetet:
      https://www.harmonia-centrum.hu/stressz-kezeles
      Ha további segítségre vagy információra van szüksége, keressen minket, kineziológusunk és természetgyógyászaink állnak rendelkezésére.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük