Reggeli magas vérnyomás

A vérnyomás az egészséges embereknél sem egyenletes a nap folyamán. Az éjfél utáni órákban a legalacsonyabb az értéke. Utána folyamatosan, de nem egyenletesen emelkedik. Az ébredés előtt a korábbi ütemnél gyorsabban kezd emelkedni, és valamikor 10 óra körül éri el a legmagasabb értékét. A reggeli vérnyomás értékek magasabbak a megszokottnál.

Ezért az enyhe, 10 óra körüli reggeli magas vérnyomás nem jelent nagy problémát. Azért, mert utána újra csökken a vérnyomás. Késő délután pedig újra elkezd emelkedni. Nem olyan gyorsan, és nem is annyira hosszadalmasan, mint a reggeli emelkedésnél. A vérnyomás alakulása követi az életritmusát, és az időjárás alakulása is befolyásolhatja a vérnyomás értékét. Ezért, ha az időjárási frontokra érzékeny, akkor ezt is kalkulálja be vérnyomása alakulásába.

magas vérnyomás oka

Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Derítse ki a képre kattintva!

A több alkalommal vagy tartósan kiugróan magas reggeli vérnyomás okát azonban érdemes sürgősen megtalálni. A magas vérnyomás sokszor életmódjából adódik. Utána pedig ezt a magas vérnyomást kiváltó okot érdemes megszüntetni. 

Ezzel pedig akár meg is szűnhet a magas vérnyomás.

Mi lehet a reggeli magas vérnyomás oka?

reggeli magas vérnyomás

Mi okozhatja a reggeli magas vérnyomást?

Egy kiugró reggeli magas vérnyomás értéket komolyan kell venni. Azért, mert ez akár a szívinfarktusnak vagy agyvérzésnek az előjele lehet. Azért érdemes a kiugróan magas reggeli értéket komolyan venni, mert az agyvérzés és a szívinfarktus gyakrabban jelentkezik a felkelés utáni órákban, mint a nap későbbi időszakában.

Az agyvérzés vagy szívinfarktus mellett több más dolog is okozhatja azonban a reggeli magas vérnyomás kialakulását. Mik lehetnek ezek?

Gyógyszerek szedése

Leginkább a magas vérnyomás kezelésére felírt gyógyszerek szedése okozhatja a vérnyomás magas értékét. Például akkor, ha túl alacsony a vérnyomáscsökkentőből bevett dózis.

Ezzel szemben viszont, ha magas dózisban szedi a vérnyomáscsökkentőt, akkor pedig a gyógyszer mellékhatásai okozhatnak majd idővel komoly panaszokat. Ezért érdemes mindenképp a vérnyomáscsökkentők túlzott szedése helyett életmódja átalakításával csökkenteni a magas vérnyomást.

Az is lehetséges azonban, hogy nem a vérnyomáscsökkentő mennyiségével van gond, hanem a bevétel időpontjával. Ha eddig reggel vette be a vérnyomáscsökkentőt, akkor lehet, hogy este kell bevennie azért, hogy a vérnyomás reggeli magas értéke ne jelentkezzen. Ezt egyénileg ki kell tapasztalni. A gyógyszer bevételének adagjára és időpontjára nincs általánosan meghatározható szabály vagy protokoll. Mindenkinél egyedi lehet a vérnyomáscsökkentő szedésének a beállítása. Azzal együtt, hogy életmódja átalakításával törekednie kell a gyógyszer mennyiségének csökkentésére, majd, ha lehetséges, akkor az elhagyására.

Nemcsak a szív és érrendszeri betegségek, hanem mások is megemelhetik a vérnyomást. Ilyen lehet például a cukorbetegség, a pajzsmirigy rendellenes működése, az alvási apnoé, a vér magas vérzsírszintje és a különféle vesebetegségek is.

Életmód

A túlzott alkoholfogyasztás, a túlságosan zsíros, sós ételek túlzott fogyasztása és a dohányzás is kiemelt kockázati tényezője a magas vérnyomás kialakulásának. A magas vérnyomás pedig kiugróan magas reggeli értékeket is okozhat a vérnyomás alakulásában.

Kiemelt kockázati tényezőnek számít az elhízás és a mozgásszegény életmód is a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában.

Önnél mi lehet reggeli magas vérnyomása oka?

  1. magas vérnyomás oka

    Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Derítse ki a magas vérnyomás okai kérdőív kitöltésével. Kattintson a képre kérdőívéért

    Mit érez a reggeli órákban? Mit tapasztal? Milyen tünetei vannak? A Magas vérnyomás okai kérdőív kitöltésével derítse ki, hogy mi okozza magas vérnyomását?
  2. Magas vérnyomása életmódjából származó okát derítse ki válaszai kiértékelésével. Miért segít ez? Azért, mert a kiváltó ok kiderítésével és ennek megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni magas vérnyomásától. Magas vérnyomása kiváltó okának feltárásában tud segíteni Önnek a magas vérnyomás mellékhatások nélküli kezelésére szakosodott természetgyógyászunk egy konzultáción. Persze csak akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  3. Magas vérnyomása okának kiderítése után pedig szüntesse meg ezt a kiváltó okot. Így gyógyszerek mellékhatása nélkül, életmódja megváltoztatásával lehet újra panaszmentes.

Reggeli magas vérnyomás megelőzése életmódja átalakításával

Ha a korábban felsorolt vagy valamilyen egyéb betegség okozza a reggeli magas vérnyomást, akkor elsődlegesen a kiváltó betegséget kell kezelni a magas vérnyomás megszüntetéséért.

Ha viszont a vérnyomás magas reggeli értéke mögött nincs semmilyen egyéb betegség, akkor életmódja átalakításával is sokat tehet vérnyomása normalizálásáért, és a magas vérnyomás kockázatának jelentős mérsékléséért. Minél hamarabb változtat életmódján, annál nagyobb esélye van vérnyomása normalizálásának. Enyhe esetekben, kezdődő magas vérnyomásnál sokkal nagyobb esélye van arra, hogy életmódja átalakításával is visszatérjen vérnyomása a normális tartományba.

Életmódja átalakításakor a magas vérnyomás kiemelt kockázati tényezőit érdemes számba vennie.

  • Ha túl sós és fűszeres ételeket eszik, akkor csökkenteni kell ezeket az ételeiben. Különösen a sófogyasztást érdemes jelentősen csökkenteni magas vérnyomása csökkentéséért.
  • Sokszor segít az is a vérnyomás mérséklésében, ha figyel arra, hogy több folyadékot igyon. Figyeljen arra, hogy legalább 2 liter vizet igyon meg minden nap. Ez is segíthet vérnyomása vérnyomása mérséklésében.
  • Ha gyakran iszik alkoholt, akkor az alkoholfogyasztás drasztikus csökkentésével is jó esélye van vérnyomása csökkentésére.
  • Ha dohányzik, akkor vérnyomása normalizálásáért mindenképp ajánlatos lemondani a cigarettáról.
  • Ha pedig ülőmunkája van, vagy szállítószalag mellett dolgozik, akkor mindenképp érdemes végiggondolni azt, hogyan tudna többet mozogni. Már heti háromszori rendszeres mozgásnak is jó hatása lehet. Az igazán eredményes azonban akkor lehet az élétmódváltása, ha heti öt alkalommal legalább egy órát mozog rendszeresen. Nem kell megerőltetőnek lenni a mozgásnak. Sokkal inkább kitartónak és egyenletesnek.

2 gondolatok ezen: “Reggeli magas vérnyomás

  1. Kovács Zoltánné

    Mostanában, kb 3 hete azt vettem észre, hogy többször megszédülök ami máskor nem szokott előfordulni. Esetleg megfájdul a fejem, akkor már mérem is, és valóban magas 155-160, de ez ritkán szokott, inkább időváltozásnál, de mostanában egyre többször van ez az érték. Reggel is és este is. Napközben jó, igaz reggel kell bevennem éhgyomorra a gyógyszert, felodipint, bizoport 0,25 mg, háziorvos javaslata, ha feljebb megy, vegyek be egy Tenziumint vagy Frontint. Táplálkozásom szinte növényi, se sósat, se alkoholt, se cigit, edzőterembe szoktam járni, de az idén elmaradt. Kovidos voltam, nagyon beteg, hát vissza kell rázódnom, és talán gyógyszer módosítást?
    Várom megtisztelő válaszát: Üdv Kovács Zoltánné.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kovács Zoltánné!
      A gyógyszer módosítással kapcsolatban keresse fel háziorvosát vagy kardiológust.
      A másik ok amiért lehet magas vérnyomás az például stressz vagy lelki ok miatt.
      Javaslom töltse ki a Magas vérnyomás okai kérdőívünket:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-okai-kerdoiv
      Ha természetes módon szeretné csökkenteni vérnyomását, jöjjön el természetgyógyászaink egyikéhez, akik természetes módszerekkel tudnak ezen Önnek segíteni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük