Lábba kisugárzó derékfájdalom megszüntetése McKenzie tornával

György, 57 éves vendégünk 2022.08.28.-án a Derékfájás okai kérdőív kitöltése után 2022. 10. 12.-én érkezett centrumunkba.

Derékfájás lábba sugárzó fájdalommal

ülőideg gyulladás

Ülőideg gyulladás lábba lesugárzó fájdalommal

Azért, mert 2022. július óta vannak autóból ki- beszálláskor bal oldalon fenéktáji fájdalmai, melyek a bal lábon végigfutva az alsó végtag 4.-5. lábujjába sugároznak. Ezt a lábba kisugárzó derékfájást általában az ágyéki vagy deréktáji gerincen a csigolyák közötti porckorongok elmozdulása okozza. A porckorongok elmozdulása nyomja a gerincvelőből a csigolyák között kilépő ideggyököket, például az ülőideget.

György sokat ül, mivel tervezőmérnökként dolgozik. A munkája miatt sokat kell vezetnie a mindennapokban. Napja nagy részét számítógép előtt kell töltenie, és emiatt sokat ül az íróasztalánál.

Tudja, hogy az ülőmunka nem tesz jót az alig használt gerinc környéki és háti izmainak, ezért próbál aktív lenni. Régebben futott, mostanában otthon edz és pingpongozik is.

Az aktív mozgás önmagában nagyon jó. Csak az a gond, hogy ezek a mozgásformák nem segítenek elmulasztani György lábba sugárzó derékfájdalmát. Azért, mert a futásnál és a pingpongnál is a törzset enyhén hajlítani kell előre, így a porckorongnak hasonló mozdulatnak tűnik ez a mozgás, mint amikor ülésnél hajlik a törzs. Más mozgás, például az úszás, jóga vagy pilates jobb választás lehet. Azért, mert abban nagyon sok gyakorlat van, ahol egyenes a törzs, vagy homorú (hátra kell hajolni), ami a porckorongnak nem megszokott mozdulat, így az izmok segítenek visszahúzni a porckorongot a megfelelő helyére.

Ami legjobban zavarja most az a kocsiból ki- és beszállás, előrehajlások. 2-3-szor felébred éjszakánként a fájdalomra, pedig jó matraca van, ami eddig nem okozott problémát. Háton és jobb oldalán tud általában jól aludni, de most az idegi fájdalom sokszor felébreszti.

Korábbi egészségügyi állapota jónak mondható. Néha fáj a térde túrázáskor. Régebben volt egy kulcscsont sérülése, de az szépen regenerálódott. Mindig mozgással és 1-1 gyakorlattal próbálta helyrehozni a sérüléseket, és ez egy darabig segített is neki a gyógyulásban.

Korábban magától az otthoni denevérpadot használta. A denevérpad a korábban említett egyenes törzs- és testtartást próbálja előhozni. Amikor fejjel lefelé lóg rajta pár percet az ember, akkor a hátizmokat nagyon szépen meg tudja nyújtani. Ez átmeneti enyhülést hozhat. Jógázni is próbált a fájdalma megszüntetésének érdekében, míg el nem jött a Harmónia Centrumba orvoshoz. Észrevette, hogy a járkálásra, valamint a mozgásra enyhülnek zsibbadó panaszai.

Reumatológus szakorvosi vizsgálat a Harmónia Centrumban

Orvosi vizsgálatot követően reumatológus orvosunkkal (már nem elérhető a Harmónia Centrumban) aki lumbágó/ piriformis izom gyulladását diagnosztizálta, valamint lökéshullám terápiát és gyógytornát ajánlott kezelési módnak.

McKenzie gyógytorna a Harmónia Centrumban

Állapotfelmérés az első alkalommal

havasi hollanda karina gyógytornász

Fájdalmas hát és derékpanaszoknál segít az McKenzie torna

Ezután 2 napra rá György megpróbálta a McKenzie gyógytornát is Havasi-Hollanda Karina gyógytornászunkkal. Ez a gerincet és a gerinc ízületeit megmozgató torna általában segít fájdalmas hát és derékpanaszoknál, és a lábba kisugárzó panaszoknál is csillapítja a fájdalmat.

A hátrahajlásnál volt nagyon fájdalmas a dereka, valamint a lábába kisugárzó tünetek is erősödtek.

Személyre szabott McKenzie torna gyakorlatsor összeállítása

A gyakorlatsor összeállításában segít az alapos kikérdezés. Például, hogy miket csinál György a mindennapokban? Milyen testhelyzeteket vesz fel nap közben vagy elalvásnál? A nap mely szakaszában erősebb a fájdalom? Szerinte mitől jöhetett most elő ez a fájdalom?

gerinc hajlásának vizsgálata

Gerinc hajlásának vizsgálata

És segít a gerinc fizikai vizsgálata. Ilyenkor a gerinc hajlásait vizsgáljuk előre, hátra, jobbra-balra, törzsforgatásokat megnézve személyre szabott gyógytorna tervet kapott otthonra, amiben a McKenzie technika kulcsfontosságú szerepet játszott. Volt még benne csípő körüli izmok nyújtása, törzs erősítés, valamint a görcsös területek kimasszírozása kis teniszlabdával.

Néhány gyógytorna gyakorlat, ami ilyenkor segít a panasz megszüntetésében:

  1. Négykézláb helyzetben hát domborítása és homorítása, más néven cica kutya gyakorlat 10-szer egymás után elvégezve.
  2. Háton fekve jobb térdet felhúzva 90 fokba, bal kézzel húzzuk keresztbe balra a jobb térdet, hogy a jobb comb külső része nyúljon 3×30 másodperces kitartásokkal.
  3. Háton fekve hajlított térdekkel óvatos térd döntések jobbra és balra 10-szer egymás után.

Otthoni McKenzie gyógytorna lelkiismeretesen végezve

György 3-4 óránként csinálta a speciális McKenzie gyógytorna gyakorlatokat, és már a második alkalomra sokat javultak a panaszai. Lába sem fáj már és dereka sem, a kocsiból ki- és beszállás is könnyebben ment.

Jantó talpbetét számítógépes méretvétellel

Személyre szabott Jantó-féle talpbetétet is készítettünk, mivel a térdei is fájnak, valamint a talpbetét hordása a gerincnek is nagyon jót tesz hosszútávon. Azért, hogy ne jöjjenek újra elő a panaszok.

Számítógépes talpfelmérést végzett Karina a gyógytornász, így György talpának megfelelően tudták kialakítani a talpbetétet. Ott lett megemelve a talpbetét, ahol György lábának szüksége van emelésekre. 2 hét alatt meg is érkezett a talpbetét, majd fokozatos hozzászoktatással, előbb csak fél órára, majd egyre hosszabb időre, el is kezdte hordani. Térd fájdalmai a fokozatos hozzászoktatás után javultak is.

A zsibbadás a gyakorlatokat végezve szépen visszahúzódott az ágyék felé, majd onnan is lassan eltűnt a rendszeres torna hatására. A gyógytornán töltött 3-4 alkalommal mindig nehezítettünk a gyakorlatokon, amennyire a fájdalom engedte, így a törzset és hasizmokat is megerősítettük, hogy minél kevesebb legyen a valószínűsége a fájdalom kiújulásának.

György véleménye a McKenzie tornáról

E-mailben ezt a visszajelzést kaptam első torna után Györgytől – 2022.10.17. 20:09-kor

„Kedves Karina,
Nagyon köszönöm, már pénteken el is kezdtem.
Képzeld el, már éjszaka tudok aludni és nem fáj. Nagyon jók a gyakorlatok, napközben is elmúlt a fájás.
Igazad volt, nem kellett a lökéshullám.:)
Szép estét
Gyuri”

Mit tanulhat Ön is György McKenzie gyógytornájából?

gerinc torna gyakorlat

Gerinc torna gyakorlat segítése gyógytornász által

A McKenzie gyógytorna hatásos segítséget nyújt a derékból lábba sugárzó panaszok, vagy a nyakból karba sugárzó panaszok megszüntetésére. Ha a derékfájás lokálisan, tehát egy helyen érezhető (jellemzően a derék részen csak), akkor is tud segíteni ez a speciális torna.

porckorongok mozgatása

Derék szakaszon lévő porckorongok mozgatása tapasztalt gyógytornász által

A gyakorlatok hatásosságához szükséges a sok ismétlésszám, hisz így fog előbb-utóbb helyére mozdulni az elcsúszott porckorong. Így feltétlenül szükséges, hogy szigorú legyen magával szemben az ember ilyenkor, és rendesen végezze a gyakorlatokat. Azért, mert a porckoronggal kapcsolatos panaszok megszüntetésében csak rendszeres tornával lehet eredményt elérni. Györgynél is a gyakorlatok rendszeres végzéséneknek hatására csökkentek ilyen hamar a tünetek. Nem csak a gyógytornászon, a torna gyakorlatok összeállításán múlik, hanem a tüneteket elszenvedő egyénen, vagyis a gyakorlatok lelkiismeretes végzésén is.

Mindenkinek változó, hogy milyen hamar hat a McKenzie torna. Van, akinek akár 1-2 nap alatt. De van olyan is, akinek több hét is lehet, mire hat. Elsősorban akkor, ha a porckorongok elmozdulása miatt már nyomódnak az idegek, vagy ha már rég óta van a panasz). Előfordul, hogy az első alkalom után változtatni kell a gyakorlatokon, hogy hatása legyen. Más gyakorlatot kell végezni, más irányba vagy más ismétlésszámmal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük