Ingadozó vérnyomás kezelése

Az ingadozó vérnyomás, a vérnyomás értékek napközbeni hullámzása jól ismert az egészséges embereknél is. Vérnyomásunk az életmódunktól függően változik a nap 24 órájában.

Vérnyomás ingadozás napközben

Éjszakai alvás közben a legalacsonyabb a vérnyomásunk. A vérnyomás legalacsonyabb értéke néhány óra alvás után, valamikor hajnali háromkor alakul ki. A legalacsonyabb vérnyomásérték után folyamatosan emelkedik, és valamikor 10 óra körül lesz a legmagasabb az értéke. A vérnyomás folyamatos emelkedése azonban nem egyenletes. Azért, mert ébredés előtt a korábbinál gyorsabban kezd el emelkedni, és ez tart 2-3-4 órán át.

A 10 órai csúcs után csökken a vérnyomás. Késő délután azonban újra jelentkezik egy emelkedő hullám a vérnyomásban. Ez azonban már rövidebb ideig tart, és kisebb mértékű is a reggeli emelkedésnél.

mennyi a vérnyomás normális értéke

Tudja, hogy mennyi a vérnyomás normális értéke?

A vérnyomás napközbeni ingadozása alapján látszik, hogy éjszaka, alvás közben alacsonyabb a vérnyomás. Napközben pedig magasabb az egészséges, normális vérnyomású embereknél is. Tudja, hogy mennyi a vérnyomás normális értéke az újabb kutatások szerint?

Mik lehetnek az ingadozó vérnyomás okai?

A vérnyomás értékének alakulását több tényező is befolyásolja.

  1. Függ a napszaktól. Éjszaka alacsonyabb a vérnyomás, míg napközben magasabb. Ezen belül is folyamatosan változik a vérnyomás értéke. A vérnyomás magasabb, szisztolés értéke a normális vérnyomású embereknél 100 és 140 Hgmm között változik. Az alacsonyabb, diasztolés érték pedig 60 és 90 Hgmm közötti értékek között van a normális tartományban. Ez alatti vérnyomás értékeknél alacsony vérnyomásról, elfelettieknél pedig magas vérnyomásról beszülünk.
  2. ingadozó vérnyomás kezelése házilag

    Ingadozó vérnyomás házilagos kezelésekor mit tud tenni?

    Befolyásolja az időjárás is a vérnyomást. Nem véletlenül beszélünk az időjárási frontokról. Talán Ön is érzékeny rá. Hidegfrontnál csökken a hőmérséklet, ez pedig az erek szűkületével jár együtt. A szűkebb erekben magasabb lesz a vérnyomás is. Melegfrontnál pedig az erek tágulnak, ezért a vérnyomás csökken, alacsonyabb lesz a vérnyomás értéke.
  3. A hangulata is hat vérnyomására. Ha stresszel, ha zaklatott és ideges, akkor a vérnyomása is magasabb a megszokottnál. Hirtelen megemelkedhet a vérnyomása, ha összevesz valakivel, ha egy fontos megbeszélése van, vagy például, amikor vizsgázik a főiskolán vagy az egyetemen. Bármilyen élethelyzet megemelheti a vérnyomását, ami idegességet, feszültséget okoz Önnek, és nem érzi otthonosan, biztonságban magát az adott élethelyzetben.
  4. A mozgás is hat a vérnyomásra, minél erőteljesebben mozog, annál magasabb lesz a vérnyomása. Azért, mert a mozgáshoz az izmainak energiára van szüksége. Ezt az energiát pedig a vérkeringés tudja biztosítani az izmokban azzal, hogy több tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez. Márpedig a több tápanyag és oxigén szállításához több vér keringtetésére van szükség. A több tápanyag és oxigén biztosításához a szív fokozottabban pumpálja a vért a verőerekbe.
  5. fokhagyma magas vérnyomásra

    Fokhagyma magas vérnyomás csökkentésére

    Egyes ételek és italok fogyasztása is megemelheti a vérnyomást. A kávéban és az energiaitalokban lévő koffein rövid időre, néhány órára képes megemelni a vérnyomást. Ezzel szemben pedig vannak olyan vérnyomáscsökkentő ételek, amelyek képesek csökkenteni a vérnyomást. Ilyen közismert vérnyomást csökkentő étel például a leveles zöldségek, amelyekben sok kálium van. Ilyen a cékla is. Az olajos, zsíros halak sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ezek fogyasztása is képes csökkenteni a vérnyomást. Közismert azonban a bogyós gyümölcsök, a hüvelyes zöldségek és a fokhagyma vérnyomást csökkentő hatása is.

Az ingadozó vérnyomás lehetséges okai közül Önnél melyik fordul elő?

Vagy ha több oka is lehet ingadozó vérnyomásának, akkor melyik lehet a legfontosabb kiváltó?

Ingadozó vérnyomás tünetei mik lehetnek? 

Ingadozó vérnyomásnál a vérnyomás értékek a vérnyomás megszokott napközbeni ingadozásánál is nagyobb mértékben ingadoznak. A vérnyomás normálisnál nagyobb mértékű ingadozása olyan tüneteket okozhat, mint a:

  • fáradékonyság, a rossz közérzet
  • hányinger,
  • szédülés, fejfájás
  • látászavar
  • szétszórtság, a koncentráció zavara.

A vérnyomás ingadozása a vérkeringés bizonytalanságát okozza. Emellett pedig rontja a sejtek egyenletes tápanyag és oxigénellátását. Az ingadozás miatt a sejtek nem jutnak hozzá az anyagcseréjükhöz szükséges tápanyagokhoz és oxigénhez. Ez pedig különösen az agy zavartalan működését akadályozza.

Nemcsak ezen tünetek miatt problémás azonban az ingadozó vérnyomás, hanem a lehetséges következményei, szövődményei miatt is. A normálisnál nagyobb mértékű vérnyomás ingadozásnál ugyanis jelentősen megnő a stroke, az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulásának a kockázata. Nagyobb a trombózis kialakulásának a veszélye is. Ezért fontos az ingadozó vérnyomás beállítása.

A vérnyomás túlzott ingadozását sokszor a túlzott gyógyszerezés okozza. Ilyenkor pedig a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése miatti túlzott vérnyomáscsökkenést a vérnyomás nagymértékű emelkedése követheti.

A vérnyomás ingadozás felismerésével ugyanaz a probléma, mint a magas vérnyomás felismerésével. Sokszor évekig tünetmentesen együtt lehet vele élni anélkül, hogy bármi tünet is jelezné a vérnyomás értékek túlzott mértékű ingadozását.

Az ingadozó vérnyomás vizsgálatára a 24 órás vérnyomásmérés alkalmas. Ennek során ez a vérnyomásmérő eszköz folyamatosan méri a vérnyomás értékét, és mutatja a vérnyomás ingadozását. A 24 órás vérnyomásméréssel pontos adata lesz vérnyomása alakulásáról.

Ingadozó vérnyomás kezelése házilag

Az ingadozó vérnyomás házilagos kezelésekor alapvetően az étrendjét célszerű átalakítani és rendszeresen mozogni. Sokszor már ez is elég az ingadozó vérnyomás beállításához.

Az étrendje átalakításához és a mozgás elkezdéséhez is érdemes szakember segítségét kérni. Utána viszont a megbeszélt étrend követésével és a kiválasztott mozgásforma rendszeres végzésével saját maga, házilagosan is jó eséllyel el tudja érni vérnyomása ingadozásának megszüntetését.

Ingadozó vérnyomás kezelése étrendje átalakításával

Tapasztalt szakember pontos étrendet tud összeállítani Önnek. Segít meghatározni azt, hogy miben és hogyan változtassa meg az étrendjét.

A gyógyteák fogyasztása is segíthet az ingadozó vérnyomás értékek normalizálásában. Ingadozó vérnyomásra leginkább a fehér fagyöngy tea rendszeres fogyasztása javasolt. Azért, mert ez a tea alacsony és magas vérnyomás értékek esetén is képes egyensúlyba hozni a vérnyomását.

A fehér fagyöngy az a kiváló vérkeringést javító tea, ami az alacsony vérnyomást megemeli, a magas vérnyomást pedig csökkenti. Megnyugtatja a szívet, és javul a szív működése is.

Napi 2-3 csésze fehér fagyöngy tea elfogyasztása segíthet ingadozó vérnyomása kiegyensúlyozásában.

Rendszeres mozgás vérnyomása ingadozásának megszüntetéséért

Egészségi állapotának megismerése és/vagy pontos felmérése, valamint korábbi életmódjának a részletes megbeszélése alapján a szakember segíteni tud Önnek kiválasztani azt a mozgást, amit szívesen végez, és segít ingadozó vérnyomása szélső értékeinek fokozatos csillapításában.

Sokféle mozgást végezhet, mert szinte mindegyik mozgás javítja a vérkeringését, és jobb közérzetet biztosít. Az Önnek megfelelő mozgásforma kiválasztása két dolog miatt fontos.

Egyrészt nem szabad olyan mozgást rendszeresen végezni, ami árt az egészségének. Például ha jelentős túlsúlya van, akkor a térdeit túlságosan megterhelő futást nem szabad választani. Ilyenkor sokkal jobb az úszás vagy a kerékpározás. Azért, mert ezek is megmozgatják az ízületeit, mégsem terhelik a térdeit.

Másrészt pedig az ingadozó vérnyomás házilagos megszüntetésében a kiválasztott mozgás rendszeres végzése a legfontosabb. Ezért érdemes azt választani, amit szívesen csinál, és hagyja abba néhány hét kezdeti lelkesedés után. Ezért, ha nem szeret futni, akkor inkább válasszon valami mást. Ha például társaságban jobban megy a mozgás, akkor járhat fittnessre egy kiválasztott tornaterembe, Vagy akár táncolhat is, ha azt szeretné. Kirándulhat is hétvégente, vagy esténként sétáljon. Segít az is, ha lift helyett a lépcsőt használja, vagy napközben nem vár a buszra vagy villamosra akkor, ha csak 2-3 megállót szeretne menni. Az autót is érdemes lehet lecserélni kerékpárra, ha nem a belvárosban kell rendszeresen tekerni a legnagyobb forgalomban.

Az a fontos, hogy rendszeresen mozogjon, és ennek során ne terhelje túl magát és egyetlen ízületét sem. Ezért is fontos a mozgás elkezdésekor a fokozatosság, a terhelés apró lépésekben való emelése.

Az ingadozó vérnyomás házilagos kezelése megfelelő kitartással eredményesen segíteni tudja az ingadozó vérnyomás értékek kilengésének fokozatos csillapodását.

4 gondolatok ezen: “Ingadozó vérnyomás kezelése

  1. Varga Mónika

    Ingadozó lett a vérnyomásom a stressztől. Idegeskedek sokat. Mozgok mivel a munkám ezt kívánja. Az én vérnyomásom 122/77 volt 76 pulzussal. Most van úgy, hogy 157/ 86 90. Nehézkes a menésem, futni vagy sietni alig tudok. Mi történik velem? Előre is köszönöm. UI: Azóta kezdődött mióta megkaptam az oltást covidról.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Varga Mónika!
      Köszönöm kérdését. Próbálja meg átgondolni mi okoz stresszt Önnek, és ha ezt ki tudja iktatni sokszor megoldódik a vérnyomás probléma. Ha ez sem segít, érdemes konzultálni egy kardiológussal, csinálni egy EKG-t hogy inden rendben van-e a szív működésével. Hasznos lehet még, ha kér a háziorvostól egy vérnyomásnaplót, amivel jobban nyomon tudja követni az ingadozó vérnyomást, és ez is segíthet kideríteni a probléma okát.
      Töltse ki a magas vérnyomás okai kérdőívünket, hátha ez is rávezeti mi lehet a gond:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Gáti Éva

    Jónapot kívánok nekem 3 napja ingadozik a vérnyomásom
    Közben változó korban is vagyok, és melegség érzés is jön elég sűrűn. Meg szédülés is van
    Alap betegség pánik betegség és depresszió, arra scippa 20mg frontin 3×0.5 szedek
    Időjárástól lehet ez

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gáti Éva!
      Igen, az időjárás is befolyásolhatja a vérnyomását, de sok más is, például hogy mennyi folyadékot iszik.
      Érdemes napi többször vérnyomást mérni, vérnyomásnaplót vezetni – ezt igényelheti háziorvosától.
      Töltse ki magas vérnyomás okai kérdőívünket, ami esetleg rávilágíthat, hogy még mi okozhatja ingadozó vérnyomását:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-kezelese
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük