Vérnyomáscsökkentő ételek vérnyomása normalizálására

A vérnyomáscsökkentő ételek gyakoribb fogyasztása segít vérnyomása normális értékének helyreállításában. Mégpedig a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hosszú távon káros mellékhatásai nélkül.

Mi számít magas vérnyomásnak?

Korábban a 140/90 Hgmm vérnyomásértéknél határozták meg a magas vérnyomást. Az újabb kutatások alapján ma már azonban a 130/80-as vérnyomás érték is magasnak számít. Pontosabban ennél a vérnyomás értéknél emelkedett normális vérnyomásról beszélünk. A vérnyomás optimális értéke 120/80 Hgmm.

Ezeknél a vérnyomás értékeknél azonban még életmódjának az átalakítása, étrendjének megváltoztatása minden bizonnyal elég lehet vérnyomása normális értékének, a 120 és 130 közötti magasabb szisztolés értéknek a helyreállításához.

magas vérnyomás oka

Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Derítse ki magas vérnyomása okát a kérdések megválaszolásával. Kattintson a képre kérdőívéért!

Ha nem valamilyen betegség okozza magas vérnyomását, hanem életmódjában keresendő a kiváltó ok, akkor a magas vérnyomás kiváltó okának megszüntetésével jó eséllyel vissza tudja állítani vérnyomása egészséges értékét is.

Vérnyomása normális értékének mellékhatások nélküli visszaállításában tudnak segíteni a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek is. A szakemberek azt javasolják, hogy különösen a magas kálium és magnéziumtartalmú ételek nagyobb arányú fogyasztása jó eséllyel csökkentheti a vérnyomást.

  • Melyek ezek a vérnyomását csökkentő ételek?

Melyek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek?

A magas vérnyomás csökkentéséért a rendszeres mozgás és a plusz kilók lefaragásán túl az étrendje átalakításával is sokat tehet. Ehhez alapvetően a zöldségek és gyümölcsök bőségesebb fogyasztása mellett a sóbevitelt és a túlságosan zsíros ételek fogyasztását kell csökkentenie.

  • A legtöbb só az előregyártott félkész és készételekben van. A felvágottak, a kolbászok, füstölt húsok, konzervek, savanyúságok, ropogós sós sütemények, chipsek rengeteg sót tartalmaznak. Ezeknek a fogyasztását érdemes jelentősen csökkenteni. Sőt vérnyomásának akkor lesz a legjobb, ha ezeket a dúsított nátriumbombákat egyáltalán nem is fogyasztja.
  • A telített zsírokat tartalmazó vöröshúsok fogyasztása helyett egyen több baromfihúst, és omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halakat, tonhalat, heringet, makrélát, lazacot.

Ezután pedig nézzük meg, hogy melyek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek.

Káliumban gazdag leveles zöldségek

A vérnyomást csökkentő, szívbarát étrend egyik legfontosabb ásványi anyaga a kálium. Kutatások szerint azoknak, akik elegendő mennyiségű káliumot fogyasztanak, sokkal kevésbé kell tartaniuk a magas vérnyomástól. Arra érdemes figyelni, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lévő kálium jelentős része főzéskor kicsapódik. Ezért érdemesebb nyersen vagy salátaként főzés nélkül fogyasztani ezeket friss zöldségeket, gyümölcsöket.

A káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli, a sóska, a spenót sok káliumot tartalmaznak. A kálium pedig elősegíti a szervezetben felhalmozódott nátrium vizelettel való kiürülését. Márpedig a nátriumszint csökkenése elősegíti az erekben áramló vér érfalra kifejtett nyomásának a csökkenését, és ezzel együtt pedig megakadályozza a vérnyomás emelkedését. Ráadásul ezek a zöldségek nemcsak káliumban, hanem K-vitaminban is gazdagok, ami szintén jótékonyan hat a vérnyomás normalizálására.

Káliumban gazdag cékla

Nemcsak a leveles zöldségek, hanem a cékla is sok káliumot tartalmaz. A cékla fogyasztása is segít a vérnyomás mérséklésében.

Kalcium is segít a vérnyomás csökkentésében

Ezért minden olyan élelmiszer, aminek magas a kalciumtartalma elősegíti a vérnyomás csökkenését. Márpedig a joghurtok sok kalciumot tartalmaznak. Emellett pedig cukor és zsírtartalmuk is alacsony, ezért kifejezetten egészséges a fogyasztásuk.

Zsíros húsú halak, olajos halak vérnyomása csökkentéséért

A csontot tartalmazó halak sok kalciumot tartalmaznak, ezért elő tudják segíteni a vérnyomás csökkentését. Az olajos, zsíros halak pedig telítetlen zsírsavakban gazdagok, sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezeknek a fogyasztása pedig elősegíti a szív- és érrendszeri panaszok megelőzését, a szervezetben kialakuló gyulladások és a vérnyomás mérséklését.

Bogyós gyümölcsök fogyasztása is csökkenti a vérnyomást

A bogyós gyümölcsök gyulladást csökkentő antioxidánsokban gazdagok. A szeder, az eper, a málna, a ribizli kék és piros színét adó antocianinok jó hatással vannak az erek falára. A nitrogén-oxid szintjét növelik a vérben. Ezeknek a bogyós gyümölcsöknek a fogyasztására az erek fala rugalmasabbá válik, és ez pedig elősegíti a vérnyomás csökkenését.

Magnéziumban gazdag olajos magvak fogyasztása

A lenmag, a tökmag vagy a napraforgómag sok magnéziumot tartalmaznak. Márpedig a magnézium is elősegíti a vérnyomás csökkenését az erek falára nehezedő nyomás mérséklésével.

Fokhagyma az egyik legismertebb vérnyomást csökkentő fűszernövényünk

fokhagyma magas vérnyomásra

Fokhagyma magas vérnyomás ellen

Ha megtöri vagy összeaprítja a fokhagymát, akkor az allicin nevű értágító vegyület szabadul fel belőle. Ez pedig növeli az erek falának rugalmasságát, amivel segít megelőzni az erek falának meszesedését, és emellett a koleszterinszintet és a vérnyomást is csökkenti.

Már napi egy gerezd fokhagyma rendszeres elfogyasztása segíteni tud.

Hüvelyes zöldségek

A bab, a borsó és a lencse nemcsak a vércukorszintet lassan növelő szénhidrátban és az emésztést segítő növényi rostokban gazdagok, hanem káliumban és magnéziumban is. Ezeknek az ásványai anyagoknak pedig a vérnyomás mérséklésében is fontos szerepük lehet.

Segít a rendszeres mozgás és a plusz kilók leadása is

séta

Már egy fél órás erőteljes sétával is csökkentheti vérnyomását

Már egy fél órás erőteljes séta is segít a vérnyomás mérséklésében. Először természetesen nem kell erőlködni, nem kell sietni a sétával. Az a fontos, hogy kezdjen el mozogni. Utána pedig, ha ízületei, valamint szív és érrendszere hozzászokik a mozgáshoz, akkor már növelheti rendszeres sétájának idejét és intenzitását is.

Rendszeres mozgással sokkal könnyebben le tudja adni a felesleges kilókat is. Ezzel pedig nemcsak a vérkeringésének tesz jót, hanem megkönnyíti a szívének a munkáját is. Ráadásul a rendszeres mozgás nemcsak a plusz kilók leadásában fog segíteni, hanem a stressz levezetésében is.

A mindennapos mozgással felerősíti a vérnyomáscsökkentő ételek vérnyomást csökkentő hatását. Vérnyomása hamarabb visszatér mellékhatások nélkül a normális tartományba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük