Bütyök visszahúzó kengyel használata mellett

bütyök visszahúzó kengyel

Bütyök visszahúzó kengyel használata mellett mit tehet még fájdalmas bütyök panasza megszüntetésére?

A bütyök visszahúzó kengyel a nagylábujj kiegyenesítésével igyekszik visszaállítani az öregujj eredeti állását, és ezzel megszüntetni a bütyök fájdalmat. Kezdődő bütyök panasznál jól használható megoldás lehet a nagylábujj elfordulása okozta panaszok megszüntetésére.

A korszerű csuklópántos bütyökkorrigáló eszközök jó beállítással és a lábfejre való stabil felhelyezéssel a lábfej és az öregujj ízületeire hatva fejtik ki a nagylábujjat visszahúzó hatásukat. A többi lábujj felé húzó nagylábujj ízületeinek a lazításával igyekeznek visszaadni a nagylábujj egyenes tartását.

A bütyökkorrigáló rendszeres használatával egyenesedik a nagylábujj állása. Az ínszalagok és izmok lazításával, visszahúzásával fokozatosan megszűnik a befelé forduló állás, és csökken a fájdalom és a gyulladás. A fájdalom enyhülésével pedig könnyebb lesz a járás is.

A nagylábujj tartásának javítása mellett a gyulladás enyhülésével, a vérkeringés javulásával, a salakanyagok elszállításával csökken a duzzanat is.

A bütyök visszahúzó kengyel éjszakai rendszeres hordása és a nagylábujj egyenesítése nem akadályozza az alvását. Napközbeni rendszeres hordása azonban nem kényelmes, és még kényelmetlenül is csak papucsban vagy bő lábfejű, széles orrú cipőben lehetséges. Szűk, alkalmi cipőkben nem tud hordani csuklópántos bütyök visszahúzó eszközöket.

kineziológiai szalag felragasztása bütyökre

Kineziológiai szalag felragasztása bütyökre a nagylábujj visszahúzására

Ezért a bütyök visszahúzó éjszakai rendszeres viselését a teljes panaszmentesség elérése érdekében célszerű kiegészíteni további bütyökkorrigáló módszerek mindennapi használatával.

Ezek módszerek javítják nagylábujja tartását, biztosítják lábfeje kényelmét. Másokat pedig napközben is kényelmesen viselhet.

Bő lábfejű cipő mindennapos viselete

A bő lábfejű, széles orrú cipők rendszeres viseletének két előnyös hatása is van.

  • Egyrészt a bő lábfej nem szorítja össze a lábfejet, és a széles orrész nem préseli össze a
    kényelmes női cipő

    Kényelmes női cipő bő lábfejjel. A bő lábfej legfőbb előnye, hogy nem szorítja össze a lábfejét és a lábujjait

    lábujjakat. Nem kényszeríti természetellenes, összeszorított állásba a lábujjakat, és nem deformálja a lábfejet és a lábujjakat mozgató izmok és ínak állását, mozgását.
  • Másrészt pedig a bő lábfej nem dörzsöli, nem nyomja a bőrt, és nem okoz gyulladást a bőrön és a nyáktömlőkben az állandó irritálás.

A kényelmes, bő lábfej mellett kifejezetten előnyös az is, ha inkább egy számmal nagyobb, mint kisebb cipőt visel. Ezekben a cipőkben ugyanis nemcsak kényelmesen elférnek egymás mellett a lábujjai, hanem még ki is tudja nyújtani és mozgatni is tudja a lábujjait.

Lábfeje statikáját és teherviselését még tovább tudja javítani azzal, ha a magassarkú cipők viselete helyett 3-4 centis sarokkal ellátott, bő lábfejű cipőket visel. Az ilyen sarokkal rendelkező cipőkben ugyanis testsúlya sokkal jobban eloszlik a sarka és a lábujjpárnák alatti rész között. Nem fogja túlzottan megterhelni a lábközépcsontokat, és jóval kisebb a harántsüllyedés kialakulásának veszélye is.

Egyedi talpbetét hordása, ha szüksége van rá

A kényelmes cipők hordása mellett lábboltozat süllyedésének korrigálása is fontos a lábfeje deformitása okozata fájdalom megszüntetéséhez.

jantó betét

Talpbetét talpára szabottan bütyök fájdalma megszüntetésére

Bütyök panasznál jóval gyakoribb a harántboltozat süllyedése, a lábujjpárnák alatti terület lesüllyedése és kiszélesedése, ellaposodása a túlzott terhelés miatt. Emiatt is tolódik kintebb a nagylábujj alatti lábközépcsont feje, és nyomódik jobban a cipőben. A nagylábujj alatti lábközépcsont kifelé tolódásával együtt a lábujj pedig befelé fordul. Különösen akkor, ha a cipő szűk orr része még össze is nyomja a lábujjakat. Ezért is fontos a bő lábfejű, széles orrú cipők korábbinál gyakoribb hordása.

A harántboltozat süllyedése mellett a hosszboltozat esetleges süllyedését is korrigálni kell talpára szabott egyedi talpbetét állandó viselésével. Ugyanis lábfeje deformitásának korrigálása jót tesz bütyök panasza megszüntetésének is.

Segít a bütyök torna is

A lábfej izmainak és szalagjainak a rendszeres tornáztatása is segít a nagylábujj befelé húzásának

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

csökkentésében. A lábfej és a talp izmainak és inainak rendszeres tornája ugyanis nyújtja és erősíti is az ízületeket. A mozgatás pedig segít a lábfej egészséges tartásának visszaszerzésében.

Természetesen a lábfej izmainak és szalagjainak nyújtása és megerősítése csak gyerekkorban ad nagy valószínűséggel jó esélyt a deformálódás megszüntetése, azonban a lábfej izmainak tornáztatása még 60 éves kor felett is tud segíteni az izmok és szalagok nyújtásában, lazításában és erősítésében. Nyilván az életkori és genetikai adottságoknak megfelelően. Vagyis akinek a szülei is bütyök panasszal küzdenek, azoknak sokkal nagyobb gyakorisággal kialakulhat a fájdalmas bütyök. Ezért akinek genetikai adottsága van a bütykösödésre, az jól teszi, ha megelőző jelleggel is tornáztatja a lábfejét, és bő lábfejű, széles orrú cipőket hord.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy 1-1 alkalomra nem vehet fel egy alkalmi cipőt. Ezek az alkalmak azonban tényleg csak egyedi alkalmak legyenek, és ne viseljen heti öt napon át magassarkú, szűk cipőt az irodában.

Kineziológiai tapasz felragasztása eredményesebb lehet a bütyök visszahúzó kengyel helyett

bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása egyenesíti a nagylábujjat a nap 24 órájában. Úgy, hogy alig foglal el helyet a tapasz a cipőben

A bütyök visszahúzó pánt viselete ugyanis napközben azért kényelmetlen, mert sok helyet foglal el. A kineziológiai tapasz fájdalmas bütyökre ragasztása azonban egy milliméternyi helyet foglal csak el napközben is. Ezért megfelelő húzással, szakszerűen felragasztva, éjjel-nappal folyamatosan húzhatja vissza nagylábujját egyenes tartásba.

4-5 napig fennmarad a ragasztás, és amikor elkezd leválni a széle, akkor másik szalagot felragasztva újabb 4-5 napon át húzza vissza nagylábujját egyenes tartásba. A kineziológiai tapasz felragasztása az állandó, 24 órás szakszerű húzása miatt sokkal hamarabb jobb eredményt hozhat, mint a csuklópántos bütyök visszahúzó viselete.

Bütyök kezelése műtét nélkül, kineziológiai tapasz felragasztásával

A tapasz bütyökre ragasztásáért nem kell mindig visszamenni a gyógytornászához. Első alkalommal ő ragasztja fel a tapaszt, és megmutatja Önnek a szalag húzásának és ragasztásának a technikáját. A második alkalommal már Ön fogja felragasztani, és a gyógytornász korrigálja majd a mozdulatait. Ezért meg tudja tanulni a ragasztást, és a harmadik alkalomtól kezdve már saját magának ragaszthatja fel a szalagot, ha leválik.

A bő lábfejű, széles orrú kényelmes cipők viselete, talpára szabott talpbetét rendszeres hordása lábfeje rendszeres tornáztatásával és kineziológiai tapasz szakszerű húzással való felragasztása sokkal jobb eredményt hozhat bütyök panasza mérséklésében és megszüntetésében, mint a bütyök visszahúzó kengyel viselete.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük