Harmónia Centrum
Eljön talpa egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Lúdtalp kezelése / Talpbetét készítés

Talpbetét készítés Budapest V. kerületében

A mindennapi mozgásához szükséges biztonságos járást egészséges lábfeje és talpboltozata teszi lehetővé. Egészséges talpa három ponton, a sarkán, valamint a nagylábujja és a kislábujja alatti párnán hordozza a súlyát.

 • Ha viszont talpának hosszboltozata vagy harántboltozata le van süllyedve, akkor talpának rossz alátámasztása miatt fáj a talpa, a dereka, zsibbadnak a lábujjai, és estére alaposan elfárad.

Egyedi talpbetét rendszeres viselése megszünteti panaszát

Reggeltől estig cipőbe kényszerített talpa nem kapja meg a szükséges mozgást

Ha mezitláb rendszeresen járkálna füves mezőn vagy homokos talajon, amely jólesően masszírozná és formában tartaná talpa izmait és szalagjait, akkor nem lenne gondja talpa állásával. Az előbb említett három ponton hordozná a testsúlyát, és nem is olvasná ezt az oldalt. Talán meg sem hallaná azokat, akik talpuk fájásáról panaszkodnak.

 • Vagy ha igen, akkor csak együttérzően bólogatna közben.

Azonban a füves mezőkön való mezitláb járkálás helyett lábát szűk cipőkbe szuszakolva aszfaltozott utakon járkál. És jól gondolom azt, hogy ez ellen pedig talpa kisebb-nagyobb fájdalommal lázadozik?

Talpa egészségtelen állásáért a füves rétek hiányán túl több dolog is felelős lehet még

 1. fáj a talpaMozgásszegény életmódja.
 2. Túlsúly, amit kénytelen cipelni a talpain.
 3. A divat, amely kényelmetlen, szűk, és talpának valamint lábfejének elégtelen tartást biztosító magas sarkú vagy sarok nélküli cipők hordására veszi rá.

Ezek után mit gondol? Az Ön lúdtalpasságában a 3 talán legfőbb ok közül melyik lehet a ludas?

Milyen elváltozást tapasztal a lábán?

 • nyomási pontok a talponA sarkától a lábujjaiig húzódó hosszboltozata süllyedt meg?
 • Vagy pedig a nagylábujja és a kislábujja alatti párnás részek közötti harántboltozata ereszkedett le túlságosan?
 • Netán a bokája dől vészesen be vagy éppen kifelé?

Milyen panasza van?

 • Enyhe bizsergő, égető érzés van a talpában? Vagy fájdalmát egyre határozottabban érzi már?
 • Fájdalmát még csak a talpában érzi? Vagy már a lábszárába, vagy esetleg még a csípőjére is kisugárzik már?
 • Az érzi, hogy egyre gyorsabban elfárad a lába?
 • Azért ha pihen, akkor enyhül a fájdalma?

Mikor érzi a fájdalmát?

 • A fájdalma még csak alig-alig jelentkezik, és akkor is inkább csak estefelé, amikor jó sokat talpalt a nap során?
 • Vagy már sokszor a delet sem éri meg sajgó lábpanaszok nélkül?

Talpbetét segíteni fog

egyedi talpbetétekFelnőttkorban hosszboltozata vagy harántboltozata megsüllyedése már nem fordítható vissza, de alátámasztható a talpára készült betéttel. Ha tényleg jó a betét, mert pontosan az Ön talpára készült, akkor testének súlya a talpát jól alátámasztó talpbetétre fog terhelődni, és ezzel tehermentesíteni fogja a megsüllyedt boltozatot és a megnyúlt tartószalagokat.

 • Az Ön talpára készült jó lúdtalpbetét rendszeres viselésével megszüntetheti fájdalmas panaszait.
 • Talpa a szükséges pontokon lesz alátámasztva, és ezért nem fog fájni, égni a talpa, nem fog fájni a dereka, nem zsibbadnak el a lábujjai.
 • Fájdalma megszüntetésével nem fog elmenni estére az életkedve.

Hogyan készül a jó talpbetét?

Lúdtalpbetétje akkor lesz jó, ha egyedileg az Ön lábára, számítógépes talpvizsgálat alapján készül el.

A számítógépes talpvizsgálattal pontosan az Ön talpára készül el a talpbetét. Az így kialakított egyedi betét korrigálja talpa statikai elváltozásait.

 1. egyedi talpbetét készítésA számítógépes vizsgálatkor felmérjük hosszboltozata és harántboltozata állását.
 2. Emellett felmérjük bokája ki- vagy bedőlését is, és az ebből adódó korrekciót is figyelembe vesszük a gyógytalpbetét megtervezésekor, majd utána pedig az elkészítésekor.

Ezzel a talpvizsgálattal olyan egyedi talpbetét készíthető a talpára, amelynek rendszeres viselésével megszüntetheti lábboltozata süllyedéséből származó panaszait.

 • Ez nemcsak lúdtalpassága korrigálása és talpfájdalma megszüntetése miatt fontos, hanem a kóros lábtartásából eredő kisugárzó fájdalmak megelőzése miatt is.
 • Ugyanis lábának rossz tartása térd és csípőfájdalmat is okozhat. Lábára elkészített talpbetéttel ezeket a fájdalmakat is megelőzheti.

Vannak konfekciós talpbetétek is, azok is jók?

Ezeknek az előre gyártott betéteknek is nagyot javult a minősége az utóbbi években, és az anyagukkal a legtöbbször nincs is semmi probléma.

 • Egyetlen apró probléma azonban lehet velük.

Mégpedig az, hogy nem pontosan az Ön lábára készültek, ezért nem pontosan ott fogják támasztani a talpát, ahol Önnek éppen szüksége van rá. Támasztani fogja a talpát, ezért a fájdalma minden bizonnyal enyhülni fog egy konfekciós talpbetét hordásával is, de nem valószínű, hogy pontosan illeszkedik a talpához, és teljes mértékben meg fogja szüntetni a panaszait.

Mi bizonyítja ezt a leginkább?

 • Leginkább talán az, hogy még az Ön talpára készült talpbetét is pontatlanná válhat egy év múlva, mert az Ön lába sem egy fából kifaragott láb, hanem az állandó használat közben, és a gyógytalpbetét alátámasztásának következtében is fokozatosan változik az állása, a statikája.
 • Ezért az Ön egy év múlva elkészülő egyedi talpbetétje is nagy valószínűséggel már nem pontosan olyan lesz, mint a most elkészült.
 • Ezért is javasoljuk Önnek, hogy egy év múlva érdemes újra megvizsgálni a talpát. Másrészt pedig azért, mert az állandó viselés közben a talpbetéte is deformálódik, változik, és már nem fogja olyan pontosan támasztani a talpát, és segíteni fájdalommentes járását.

"Milyen a nekem legjobb talpbetét?

Az Önnek legjobb betét egyedi, a talpára tervezik és készítik el. A lábára tervezett és készített egyedi talpbetét pont olyan lesz, ami az Ön deformálódott és fájó talpát éppen a megfelelő helyeken támasztja alá. Ezzel együtt azonban van néhány talpbetét fajta, amely jól ismert:

Harántemelő talpbetét vagy harántboltozat emelő betét

bütyök elleni betétLábának két boltozata van, és ez a rövidebbet támasztja alá. A harántemelő betét a nagylábujja és kislábujja mögötti párnás rész között lesüllyedt harántboltozatát, a keresztboltozatot támasztja alá.

 • Harántboltozata lesüllyedésének semmi köze nincs a jól ismert lúdtalpassághoz, mert azt talpa hosszanti boltozatának lesüllyedése okozza.
 • Harántboltozatának lesüllyedése talpa elülső részén kalapácsujj vagy bütyök deformitásokat okoz. A bütyök a nagylábujján, a kalapácsujjak pedig a másik négy lábujján fordul elő.

Lúdtalpbetét

Ez a jól ismert klasszikus lúdtalpbetét, amely a lesüllyedt hosszboltozatát támasztja alá a megfelelő helyeken, hogy fájdalommentes járást biztosítson. Ha fájó talpát nem látta még ortopéd szakorvos, akkor első alkalommal a számítógépes talpvizsgálatot érdemes a lúdtalp kezelésére vonatkozó szakorvosi vizsgálattal kiegészíteni.

Sarkantyú talpbetét

sarokcsont sarkantyúSarkantyú talpbetétre lehet szüksége, ha sarka talpi részén, a mellékelt képen is látható helyen járás közben égő, szúró fájdalmat érez. Ilyenkor nem feltétlenül estére fáj kegyetlenül a talpa, hanem felkelés után egyetlen lépést sem tud tenni fájdalom nélkül, amíg be nem járatódik a sarka. Előrehaladottabb állapotban már nemcsak járáskor fáj, hanem már nyomásra is érzékeny talpa a sarkánál.

Kezdődő, a talpi részen érzett sarokfájdalomnál ilyenkor még nem a képen is látható csontlerakódásról van szó sarka talpi részén, hanem még „csak” a csonthártya van begyulladva a talpi fascia szalag sarokcsonthoz csatlakozásánál. A kellemetlen talpi sarokfájdalmak nagy részét ugyanis nem a csontlerakódás, hanem a sarkat borító csonthártya gyulladása okozza. A sarok csonthártya gyulladását a talpi ínszalag (fascia) feszülése, irritálása vált ki. A csont lerakódása csak akkor jelenik meg, ha elhanyagolja a csonthártya gyulladását, és nem kezelteti fájdalmát. Itt tudhat meg még többet a sarok sarkantyú kezeléséről.

Sarokemelő talpbetét

sarokemelő betétErre a betétre lehet szüksége, ha kellemetlen, elmúlni nem akaró sarokfájdalma van már hosszabb ideje, és nem akar szűnni a fájdalma. Ilyen esetben is érdemes azonban nemcsak tapbetétben gondolkodnia, hanem kivizsgáltatnia sarokfájdalmát, és tornával, valamint ha szükséges, akkor gyulladás csökkentésével egybekötött megoldást keresni sarka fájdalmának megszüntetésére.

A sarokemelő betét az egyik megoldás lehet sarokfájdalmára. Sarokfájdalma okának kiderítésével azonban fájdalma okát kezelheti, szüntetheti meg, és ezzel meg is szabadulhat sarokfájásától.

Bokasüllyedés talpbetét

A boka kifelé vagy pedig befelé dőlése is talpfájdalmat okoz. A befelé vagy kifelé dőlő boka is korrigálható megfelelő alátámasztással. A bokasüllyedés miatt jelentkező fájdalmát szünteti meg ez a betét.

ortopéd gyógybetétOrtopéd talpbetét

Milyen panaszai vannak? Estére már állandóan fáj a lába?

Ez a gyógytalpbetét alkalmas igazán lába deformitásainak korrigálására. A hosszanti és a harántboltozat süllyedése mellett a bütyök korrigálására, valamint a csontkinövések és bőrkeményedések fájdalmának korrigálására, a panaszok enyhítésére. Nemcsak kezelésre, panaszai enyhítésére, hanem megelőzésre is érdemes használnia az ortopéd betétet.

Természetesen egyedi méretvétellel, pontosan az Ön talpára elkészítve tud igazán hatásos lenni a betét fájdalma mérséklésében.

3/4-es betét

3/4-es betétEzt a betétet a divatos, magas sarkú és keskenyebb női cipőkben használják. 3/4-es betét, mert a lábujjak és a középcsontok elülső részét szabadon hagyja. Éppen ezért eredményessége is mérsékeltebb a teljes betétnél. Ha viszont magas sarkú cipőkben szeret járni, akkor ez is segíti talpa fájdalmának a csökkentését. Talpa egészségének megőrzéséhez azonban a talpbetét a magassarkúba önmagában még kevés. Az is fontos, hogy bármennyire is szeret magassarkú cipőkben járni, azért ne vigye túlzásba ezeknek a cipőknek a viselését.

És mivel egyedi talpbetétekről van szó, ezért még ezek mellett is többféle betétről beszélhetünk, például a sportcipőkben használatos sportbetétekről, amelyek a megszokott betéteknél vastagabbak, ezért rugalmasságuk révén segítik az elrugaszkodást, és ezzel pedig javítják a teljesítményt.

A diabéteszben szenvedőknek is egyedi betétre van szükségük, mert náluk pedig a cukorbetegségük neuropátiával, az idegek érzékelésének tompulásával járhat.

Mennyibe kerül a talpát megfelelően alátámasztó és tehermentesítő egyedi talpbetét elkészítése?

A talpbetét készítés magában foglalja a konzultáció díját, melynek időtartama 20 perc. Minden újabb megkezdett 20 perc 3.000 Ft.

Kényelmi talpbetét: 16.000,- Ft./ pár
Ortopéd talpbetét: 16.000,- Ft./ pár
Speciális talpbetét:
(sport,diabétesz,sarokcsontos)
16.000,- Ft./ pár
3/4-es talpbetét: 14.000,- Ft./ pár
Gyermek talpbetét 34-es méretig: 12.000,- Ft./ pár
Szállítási költség: 1.500,-Ft/ 1 db Belföldi csomag

Mit tehet még talpa fájdalommentességéért?

Ha rendszeresen tornáztatja a talpát, akkor a torna is segít a fájdalom elkerülésében. Milyen gyakorlatokat érdemes végeznie talpa fájdalommentességéért?

 1. Álló helyzetben álljon előbb a lábujjaira, majd engedje vissza a testsúlyát a sarkára, és emelje fel a lábfejét és a lábujjait, hogy feszüljenek a vádliizmai. Ezt a gyakorlatot végezze el többször is.
 2. Nemcsak páros lábbal, hanem előbb egyik majd a másik lábbal is érdemes végeznie az előbbi gyakorlatot.
 3. Mindkét lábbal álljon lábujjhegyre majd  húzza szét a sarkait, miközben visszaengedi a talajra. Ebben a lábtartásban álljon újra a lábujjaira, és most viszont a levegőben zárja össze a sarkait, és úgy tegye vissza a talajra. Ismételje ezt a gyakorlatot is többször.
 4. Az is hasznos ha álló helyzetben a külső talpéleire áll, és a lábbujjait pedig behajlítja, majd kinyújtja, amennyire csak tudja. Ez a gyakorlat is alkalmas arra, hogy jól megmozgassa a talpizmait.
 5. Lábujjai ügyességét is fejlesztheti, miközben a tapizmait is megmozgatja. Üljön le, és két lába lábujjaival ragadja meg a zokni két végét, és húzogassa a zoknit.
 6. A földre ejtett ceruzát vagy tollat is markolja fel a lábujjaival, és emelje fel a levegőbe.
 7. Ugyanezt megcsinálhatja kis golyókkal, vagy pedig földre dobott papirgalacsinokkal is.
 8. Gyógytornász pedig még további személyre szabott talptorna gyakorlatokat tud javasolni Önnek, amivel erősítheti tapizmait, lesüllyedt talpboltozatát, és megnyúlt talpi szalagjait.

Hogyan lehet Önnek fájdalmát megszüntető talpbetéte?

 1. nyomástérkép ellenőrzésFelhív bennünket telefonon a +36-1-269-2946-os számon, vagy kitölti az itt lévő űrlapot, és időpontot egyeztet velünk talpa számítógépes vizsgálatára.
 2. Az egyeztetett időpontban eljön hozzánk, és feltérképezzük talpa állapotát, hossz- és harántboltozatát, bokái állását.
 3. A számítógépes talpvizsgálat eredményeként egy egyedi mintát, egy talpnyomatot készítünk a talpáról.
 4. A felmérés eredményeként javasolunk Önnek talpbetét típust, amely nagy biztonsággal biztosítani fogja talpa tökéletes alátámasztását, és lehetővé teszi fájdalommentes járását.
 5. A minta alapján együttműködő partnerünknél, a Jantó betétnél pár hét alatt elkészül személyre szabott Jantó talpbetétje.
 6. A megbeszélt időpontban eljön elkészült talpbetétjéért, és fel is próbálhatja azt a cipőjébe. Vagy pedig, ha Önnek megfelelőbb a csomagkénti kiszállítás, akkor házhoz szállíttatjuk Önnek személyre szabott Jantó betétjét.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.