Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Csonttörés gyógyulásának elősegítése / Kartörés gyógyulása

Kartörés gyógyulásának meggyorsítása lökéshullám kezeléssel

begipszelt karKartörésről akkor beszélünk, ha a kar 3 hosszú csöves csontja közül törik valamelyik. A kar két részre osztható:

 • felkar a felkarcsonttal,
 • alkar a singcsonttal és az orsócsonttal

A felkar a felkarcsontból áll. A felkarcsont a vállízületen keresztül csatlakozik a törzshöz, és a könyökízületen keresztül kapcsolódik az alkarhoz.

Az alkart a singcsont és az orsócsont alkotja. Együtt részt vesznek a csuklóízületben és a könyökízületben. E két csont egymáson fordul az alkari mozgások közben. Ha sérül valamelyik vagy mindkét csont, akkor problémás lesz a könyök, az alkar és a csukló mozgatása is.

Hogyan jöhetnek létre a kar törései?

Eltörhet a kar baleset vagy sérülés hatására. Ilyenkor a kart közvetlenül éri valamilyen ütés, például autóbalesetnél vagy test test elleni küzdelemnél sportoláskor. Ennél is gyakoribbak azonban az elesés közbeni kartörések. Ilyenkor általában nyújtott karra érkezünk esés közben, így a csukló, az alkar és a felkar csontjai is törhetnek. A törés helye és lefutása függ, az életkortól és a trauma irányától.

A kar csontjai többféleképpen törhetnek.

 • felkarcsont törés röntgenképeElőfordulhat enyhe, elmozdulás nélküli törés. Ezeket stabil törésnek nevezzük, mert a csontvégek nem mozdulnak el.
 • Instabil törésnél a törött csontvégek elmozdulnak egymástól.
 • Amikor több részbe törik a csont, akkor darabos törésről beszélünk. A darabos törés nagy elmozdulással is járhat.
 • Bizonyos esetekben a törött csontvég felsértheti a bőrréteget is, ilyenkor nyílt törésről beszélünk, mely azonnali ellátást igényel a fertőzésveszély miatt. Ezek a törések mind más kezelést igényelnek, és más gyógyulásuk folyamata is. Ezért nem mindegy, hogy hogyan és milyen ütemben gyógyul a törött kar.

Milyen tünetekkel járhat a kar törése?

 • fájdalom, mely a kar mozgására fokozódhat
 • duzzanat
 • a kar látványos deformálódása is előfordulhat
 • érzéscsökkenés vagy kiesés, a kar mozgatási képtelensége, melyek idegsérülésre utalhatnak

Előfordulhat, hogy nem jelentkezik minden felsorolt tünet, de ha fennáll a törés lehetősége, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Miért olyan fontos ez?

 • Azért mert, ha mégis eltört a felkarcsont vagy a két alkarcsont valamelyike, és rosszul forr össze, akkor ez hosszú távon a csont deformitását, kisebb-nagyobb fájdalmát, és a kar mozgásterjedelmének beszűkülését is okozhatja. Ezt mindenképp előzze meg azzal, hogy kartörés gyanúja esetén megmutatja az orvosnak. Ezzel elkerülheti mégis eltörött karja esetlegesen elhúzódó fájdalmát.

Képalkotó eljárással, pl. röntgennel megállapítható a törés jelenléte. Bonyolultabb törés esetén szükség lehet CT végzésére, mellyel pontosan megállapítható a törés elhelyezkedése. A törés jellegének és pontos helyének ismeretében könnyebben megtervezhető az esetleges műtét kivitelezése. Ezzel gyorsabb lesz a törött kar gyógyulása, és a kar korább mozgásterjedelmének a visszanyerésére is jó esélye lesz.

Milyen kezelésre számíthat kartörés esetén?

törött alkarcsont műtéti rögzítéseKartörés esetén az alapelv, hogy a törött csontvégeket össze kell illeszteni, és megakadályozni a törtvégek elmozdulását. A singcsont és az orsócsont mozgása szorosan kapcsolódik egymáshoz.

Ezért is fontos, hogy a két csont egymáshoz viszonyított helyzete megfelelően helyre legyen állítva. Így van reális esély arra, hogy a törés gyógyulásával a kar normál mozgásai visszatérjenek a korábban megszokotthoz.

 • A legtöbb felnőttkori alkar törés műtéti helyreállítást igényel.  Ilyenkor lemezekkel, csavarokkal, szegekkel rögzítik a törött csontrészeket, majd a műtét után szükség lehet külső rögzítés alkalmazására is, a megfelelő gyógyulás érdekében.
 • A felkartörésnél gyakrabban előfordul műtét nélküli, úgynevezett konzervatív terápia, mely magába foglalja a kar külső rögzítését és a gyógytornát.

Mindkét törés esetében fontos, hogy a csontrészek gyógyulását a szervezetünk saját öngyógyító folyamata végzi, mely segíti a törött végek újbóli összeforrasztását.

Miben lehet segítségére a lökéshullám terápia?

Kartörésnél minimum 6 hét a törés gyógyulási ideje, de a csont teljes átépülése ennél jóval hosszabb ideig is eltart. Ez idő alatt pedig a korábbihoz képest érezhetően kisebb a gyógyuló csont terhelhetősége.

A lökéshullám terápia lokális vérbőséget okoz, ezzel serkenti a vérkeringést az adott területen. Ezáltal tudja segíteni a szervezete öngyógyító folyamatát. Felgyorsítja a csonttörés gyógyulását vagy segítheti a makacs, elhúzódó gyógyulás beindítását.

Gondolja csak végig, a mindennapi életben hányszor előfordul, hogy legalább 1 kg-os tárgyat meg kell emelnie (pl. vizes palackot). Amíg a törés nem forr össze, ezekkel az apró emelő mozdulatokkal is problémája lesz.

alkar kezelése lökéshullám terápiávalAmennyiben a domináns karja sérül, majdnem minden mozdulathoz a másik karját szükséges használnia. Ez szokatlan Önnek, és megnehezíti a mindennapokat, meglassítja a mindennapi életét.
Lökéshullám terápia segítségével felgyorsíthatja a törés gyógyulását. Hamarabb búcsút inthet a kellemetlenségeknek, és hamarabb visszatérhet élete a régi kerékvágásba.

Alkarsérülés esetén rendkívül fontos, hogy megfelelően forrjanak össze a csontrészek. Amennyiben ugyanis a csontrészek egy nehéz, problémás elhúzódó gyógyulás következtében rosszul forrnak össze, a későbbiekben az egész életét megnehezíthetik. A nem megfelelően összeforrt csontvégek következtében a zár kulccsal való kinyitása, a pohár felemelése is problémás lehet. Kompenzálás képpen könyök- és/vagy vállízülettel kell teljesíteni a mozgást, így sokkal hamarabb előjöhetnek különböző vállízületi problémák, fájdalmak.

Miért ne előzné meg ezeket a kellemetlenségeket egy mellékhatások nélküli terápiával, ahol nem alkalmazunk gyógyszeres hatóanyagot, csupán a fizikai erőket kihasználva, hanghullámokkal gyorsítjuk fel szervezete saját öngyógyító folyamatát?

 • Alkalmas lehet a terápiára, amennyiben a törés óta már eltelt legalább 3-4 hét, és
 • nincs a kezelendő területen olyan rögzítés (pl. körkörös gipsz), melyet nem lehet levenni, hiszen a kezelés során fontos, hogy a kezelőfej a bőrrel érintkezzen.    

Lökéshullámmal gyorsítaná meg kartörése gyógyulását?

 • Dr. Hargitai Gergely baleseti sebész szakorvosA törött csontvégek pontos összeillesztése után a csontépülés javításával és a csontképződés fokozódásával várjuk a kezelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • A kezelésről érdeklődni, és bejelentkezni+36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A karja állapotát felmérő konzultáción traumatológusunk megvizsgálja törése állapotát, és teljes körűen tájékoztatja a lökéshullám terápiáról, és kezelése várható eredményességéről.
 • Önnek nincs kockázata. A lökéshullám terápiát csak akkor fogja javasolni, ha kartörése gyógyulásának elősegítésére komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni törésének gyorsabb gyógyulási lehetőségét.
 • Eljön hozzánk kartörése gyorsabb gyógyulásáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.