Harmónia Centrum
Fájdalommentes járásáért
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Láb, boka gyógytorna / Lúdtalp torna

Lúdtalp torna - lúdtalp és harántsüllyedés korrekciója gyógytornával

A lúdtalpról és a harántsüllyedésről sokat olvashat honlapunkon. A fájó és rossz helyzetben álló lábfej további terheket róhat egyébként is sajgó lábára. Ráadásul a teljes testvázat deformálhatja, ami hosszútávon további fájdalmakhoz vezethet a térdében, csípőjében, derekában.

Milyen cipője van?

 • Vékony talpú? Szűkülő orrú?
 • Kevés megtámasztást nyújt a lábának?
 • Kemény a sarka?

Ha ezekből egy vagy több jellemző az Ön lábbelijeinek többségére, akkor elmondható, hogy a cipőitől nem sok támogatást kap a lába. Ezzel persze nem megróni szeretnénk. Ilyen a mai cipődivat. Nem talpbarát. Azonban számos lehetősége van, amivel kényeztetheti és támogathatja megfáradt lábait, hogy minden nap újult erővel induljon a napnak.

Megfáradt lábait segítő megoldások

 • talpboltozat építésea személyre szabott passzív boltozat emelő betétek,
 • a szilikonos kényelmi betét, vagy szupináló sarokék,
 • a lábszerkezetet aktívan korrigáló kineziológiai tapasz,
 • és a talpmasszázs mellett
 • A TALPTORNA a lúdtalp kialakulásának megelőzésére

Talpboltozatának építgetéséhez nincs szüksége sok eszközre, csak egy székre. Ezért akár az irodában vagy otthon is végezheti a talptornáztató gyakorlatokat.

Lúdtalp torna vagy bokasüllyedés torna?

A mindennapi szóhasználatban a kettő alatt szinte ugyanazt értjük, és szoros összefüggés van a kettő között, de azért mégsem ugyanaz a kettő. Nézzük akkor a részletek pontosítását.

A bokasüllyedés és a lúdtalp bár szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mégsem ugyanazt jelentik.

 1. A lúdtalp lába hosszanti boltozatának a süllyedése.
  • Ilyenkor a hosszboltozatot tartó izmok és szalagok megnyúlnak. Az izmokhoz és szalagokhoz tartozó csontok is átrendeződnek, lelaposodnak lábfejében.
 2. A harántboltozat süllyedése a lábujjak alatti első és ötödik lábközépcsont fejecsei között húzódó harántirányú boltozatnak a süllyedése.
  • Önnél harántboltozat süllyedést is megállapítottak?
  • Akkor a lába közepétől induló csontok sem alkotnak megfelelő boltívet, a kis és nagylábujja nem visel elég terhet, a köztesek kárára. Gyakran bőrkeményedés is jelzi a nem megfelelő terhelés eloszlást, és akár bütyke is lehet.
 3. Bokasüllyedésnél a sarok és lábszár csontok helyzete eltér a normálistól. Ilyenkor a sarokcsont befelé dől, ezért emiatt a belbokák egymáshoz közelítenek. A belső oldalon megnő a szövetek terhelése, kívül pedig összetorlódnak. Mindenhol gyengülnek az izmok.

A lúdtalp, tehát a hosszboltozat süllyedése és a bokasüllyedés azért is választható el nehezen egymástól, mert a bokasüllyedés miatt túlterhelt lábfejben a hosszboltozat és a harántboltozat is nagy valószínűséggel (80-90%-ban) lesüllyed, tehát kialakul a lúdtalp is. Így akinek bokasüllyedése van, az nagy valószínűséggel lúdtalpas is. Tehát a két összefüggő deformitásnál túlságosan erőltetett lenne az egyértelmű szétválasztás.

Lúdtalp torna gyakorlatok talpa tornáztatásához

A talptornához üljön le cipő és zokni nélkül egy stabil székre, melyről talpa leér a talajra.

 1. Első feladatként emelje el felváltva lábujjait és sarkait a talajtól, majd vissza. Így gördítse lábát előre és hátra tízszer.
 2. Talpát a talajon tartva lábujjait hajlítsa be erősen, majd lazítsa el, és nyújtva próbálja visszafeszíteni. Ismételje tízszer.
 3. Emelje el a talajról a láb elülső részén lévő zsírpárnás rész. Ezt a levegőben tartva forgassa a talpait egymás felé befelé, és kifelé.
 4. Talpát a talajon tartva igyekezzen távolítani az ujjait, a nagylábujjakat egymás felé, a kisujjakat kifelé.
 5. Ismét csak a sarkat a talajon tartva mozgassa lábujjait. A nagylábujjat a négy kicsitől különállóan, hajlítja, és nyújtsa vissza.
 6. Teljes talpát a talajon tartva húzza közelebb sarkához a lábujjak tövét, próbálva így növelni a talp boltozatát. Lazítás után ismét közelítse. Ismételje tízszer.
 7. Nyomja le első ujjának tövénél a puha párnácskát a talajra erősen, anélkül, hogy felemelkedne a sarka, vagy a láb külső széle.
 8. Zárja a tornát az ujjak kellemes zongorázó mozgásával, és a boka körzésével.

lúdtalp torna szenzoros ingerlésselGyermekek számára a talptorna eszközökkel játékosabbá tehető. A játékot pedig nagyobb örömmel és kitartással végzik majd, mint a gyakorlatokat. Gyerekkorban különösen fontos a talp tornáztatása, mert ekkor rögzül a talp szerkezete. Gyerekkorban még nem érdemes a statikus támasztó eszközökkel dolgozni, ugyanis az izmokat kikapcsolják ezek az eszközök, és ezzel gyengülést okoznak.

 • A képen is látható feladat például nemcsak hasznos, hanem izgalmas is a gyereknek. A szenzoros ingerléssel és az instabilitás megteremtésével segíti a talpizmok tornáztatását, és ezzel a lúdtalp csökkentését.

talptornaA gyerekeknek az unalmas lúdtalp torna érdekes játékká is alakítható. Például izgalmas játék a padlóra szórt játékok, építőkockák, üveggolyók lábujjakkal való egyenként felszedése. A képen is látható módon nem is olyan könnyű ám azt az építőkockát a lábujjakkal felemelni. Főleg akkor talpizmokat megmogató ez a torna, ha jó sok építőkockát kell így felszedni a padlóról. Próbálkozzon bátran, és ne adja fel!

Az első után a többi elem felemelése már könnyebben fog sikerülni.

A talptorna a lúdtalp kialakulásának megelőzésére szolgál.

 • Sőt még kezdődő, enyhe lúdtalp visszafordítására is alkalmas.
 • Gyerekkorban még komolyabb lúdtalp esetén is ajánlott, mert akkor az izmok még nagyon jól tudják alakítani a csontos talpszerkezetet is.
 • Felnőtt korban már nem sokat segít a torna. - A talpszerkezet már kialakult, és az izmok tornája már csak az izmok állapotára hat. A lúdtalp csontos boltozatát a betét javítja elsősorban, de a lúdtalpas izmoknak kell a jóleső nyújtó és erősítő talptorna.

Mi a talptorna célja Önnél vagy a gyerekénél?

Milyen célt tűz ki saját magának felnőttkorban, vagy pedig gyerekének?

 • Önnél, felnőttként a talpára szabott talpbetét rendszeres viselése lesz az, ami igazán segíteni fog talpa estére történő elfáradásának megelőzésében. Emellett azonban talpi izmainak tornáztatása, nyújtása és megerősítése is segíteni fog.
 • A gyerekénél azonban még nem késett el talpboltozata csontos szerkezetének a formálásával sem. Gyereke talpának rendszeres tornáztatása nagyon jó eséllyel visszafordíthatja hosszanti és harántboltozata süllyedését. Minél hamarabb kezd hozzá, annál teljesebb lehet a talpboltozat formálása. Kineziológiai tapasz felragasztásával is segíteni tudja talpa fájdalmának és a sarok bedőlésének csökkentését.

Mi történik első alkalommal, a talpa állapotát felmérő konzultációján?

 1. A talpa állapotát felmérő konzultációja kölcsönös bemutatkozás után talpboltozatának vizsgálatával, talpa állapotának felmérésével folytatódik. Felmérjük, hogy mik a panaszai. Mit érez? Mit tapasztal?
 2. Felnőttként számítógépes talpfelmérés alapján személyre szabott talpbetétet tervezünk, illetve készítünk Önnek. Gyerekkorban még nincs szükség talpbetétre.
 3. Talpboltozata állapotának felmérése után közösen meghatározzuk a talptornával Ön által elérni kívánt célt, és megbeszéljük kitűzött célja realitását.
 4. Ezután összeállítjuk a reálisan kitűzött célja eléréséhez szükséges lúdtalp torna menetét.
 5. Konzultációjáról reális alapokra helyezett, célja elérésére alkalmas, személyre szabott talptorna gyakorlatsorral távozik.

Mi lesz a talptorna menete?

 • A konzultációját követő alkalommal már az összeállított talptorna gyakorlatok pontos kivitelezését tanulhatja meg. (Miközben felnőttként már készül az Ön személyre szabott talpbetétje.)
  • A tornagyakorlatok gyógytornászunk általi bemutatása, és közös, majd mozdulatait segítő, javító végzése állandó visszajelzés mellett történik. Azért, hogy az Önt segítő gyógytornász azonnali visszajelzést kapjon a gyakorlat közben tapasztalt érzéseiről. Ezek a visszajelzések Önt is segítik, mert hamarabb rá fog érezni a mozdulatok tökéletes kivitelezésére a talpi izmok tökéletes nyújtására, erősítésére, ami a talpboltozat csontszerkezetének fokozatos módosításához nélkülözhetetlen.
  • A gyakorlatok folyamatos korrekciót tartalmazó végzése közben sajátítja el a talpi boltozata állapotát javító és kitűzött célja elérését segítő gyakorlatok egyre pontosabb, végül már tökéletes kivitelezését.
   • Felnőttként az Önnek elkészített, talpára szabott talpbetét rendszeres viselése mellett ezzel tudja a legjobban segíteni talpi fájdalma megszüntetését.
   • Gyerekként pedig talpi boltozata csontszerkezetének fokozatos helyreállítását talpi izmai rendszeres tornáztatásával.
 • A gyakorlatok tökéletes kivitelezésének megtanulása után a rendszeres otthoni gyakorlással fejlődik igazán. A későbbi közös alkalmak a folyamatos visszajelzésre, korrekcióra, pontosításra szolgálnak majd kitűzött célja elérésében.
  • A rendszeres otthoni torna és az eszközös gyakorlatok végzése még jobban segítik kívánatos fejlődését.

Eljön hozzánk lúdtalp tornára?

 • Tanos-Bognár Dia gyógytornászBeszélni szeretne Tanos-Bognár Diána gyógytornásszal talpszerkezetével kapcsolatos aggodalmairól? Aggódik, hogy Önnek is lúdtalpa van? Nem tudja mitévő legyen, és tanácsot szeretne kérni talpi gondja megszüntetéséhez?
 • Előzetes bejelentkezés alapján várja Önt Dia.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción megbeszélik a panaszait, elérendő célját, és szakemberünk a lúdtalpasságát enyhítő, valamint talpboltozata és talpizmai állapotát javító, célja elérését segítő gyakorlatsort állít össze Önnek.
  • Illetve ha a talptorna önmagában már nem elég kitűzött célja eléréséhez, akkor javaslatot tesz Önnek a megfelelő lúdtalpbetét elkészítéséhez, viseléséhez.
 • A gyakorlatsor még pontosabb összeállításához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is, ha vannak.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.