Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Kéztőalagút szindróma

Kéztőalagút szindróma kezelése

Zsibbad a keze? Fájnak és zsibbadnak az ujjai?

kéztőalagút szindrómaA kéztőalagút szindróma olyan idegleszorításból származó panaszokat okoz a csukló, a tenyér hüvelykujj felőli, valamint a középső, a mutató és a hüvelykujja területén, az ujjak végén, ami keze és elsősorban ujjai zsibbadását okozza.

Nervus medianus, a középideg nyomódása

A nervus medianus ideg a képen is jól láthatóan a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak tenyéri oldalát, és ezek utolsó ujjperceit látja el.

Zsibbadás és fájdalom érzésekor a kéztőalagútban futó középső ideget, amely alkarja hajlító izmait és több kis kézizmot is beidegez, a csatornában mellette futó hajlító inak szorítják le, mert megerőltetés miatt ezek az inak bedagadnak. A 9 alkarjáról a kezére, az ujjaihoz futó ín dagadása miatt a szűk csatornában kevés hely marad a középidegnek. Emiatt a leszorítás miatt nyomódnak az ideg által beidegzett területek, és zsibbadnak az ujjai.

A kéztőalagút szindróma a leggyakoribb

A carpal tunnel szindróma a kezét fenyegető egyik leggyakoribb betegség. A legelterjedtebb az alagút szindrómák közül. Körülbelül annyiszor, vagy talán még többször fordul elő, mint az összes többi alagút szindróma együtt. Jellemzően elsősorban nőknél jelentkezik. Háromszor annyi nőnél tapasztalható a kéztőalagút szűkössége miatti ujjzsibbadás, mint a férfiaknál.

Mi okozza a panaszait, és mit érez?

Mik lehetnek a Carpalis alagút szindróma okai?

Az ujjaiban érzett zsibbadás bárminek a hatására megjelenhet, amikor a kéztőalagút csatornán belül valamilyen gyulladás miatt megvastagodnak a csatornában futó inak, vagy valamilyen felszaporodó folyadék miatt szűkül a csatornában a tér.

Minden olyan hatás kiválthatja, amitől a kéztőalagútban futó hajlító inak begyulladhatnak, megdagadhatnak. Akkor is, ha a felszaporodó folyadék miatt nyomódik az ideg.

 1. A leggyakoribb ok a kézfej és az ujjak monoton mozdulatokkal végzett túlerőltetése, amely ezeket az inakat egyoldalúan túldolgoztatja, egészen a begyulladásukig.
  • A számítógép mellett végzett ülőmunka gyakori következménye lehet a kéz és az ujjak gyulladása, zsibbadása, fájdalma.
  • A textiliparban dolgozó varrónők, a gyártószalagok mellett intenzív munkát végzők között is gyakran megjelenik a kéz zsibbadása.
  • Masszőröknél is gyakori foglalkozási ártalom.
 2. Hormonális változás is lehet a háttérben. A nőknél a menopauza és a terhesség, a férfiaknál pedig a klimax idején. Ilyenkor a legtöbbször a folyadékvisszatartásból származó vizesedés, ödéma okozza a panaszokat. A szűk kéztőalagútban folyadék halmozódik fel, és ez okozza az ideg nyomását.
 3. Cukorbetegség esetén is az alagútban felszaporodó folyadék lehet a kiváltó oka a panaszoknak.
 4. Gyulladás, reuma és autoimmun betegségek is kiválthatják a zsibbadást.
 5. A csukló sérülései, törése, ficama, zúzódása is gyakran okozza az ujjak, ujjvégek zsibbadását.

A diagnosztizálásra a leggyakrabban a kézfej és az ujjak zsibbadásakor szokott sor kerülni.

 • Ennek során a reumatológus vagy a tapasztalt gyógytornász részletesen kikérdezi a panaszost arról, hogy mit tapasztal.
 • A fizikális vizsgálat során azt nézi a szakember, hogy különböző mozdulatokra hogyan reagálnak az izmok, hogyan alakul a fájdalom.
 • Vizsgálják azt is, hogy a csuklóra kifejtett nyomás okoz-e zsibbadást, kiváltja-e a tapasztalt fájdalmat.

Melyek a kéztőalagút szindróma tünetei?

A tünetek általában a gyakrabban használt kézen jelentkeznek

Gyakrabban jelentkeznek a tünetek a gyakrabban használt, domináns kézen, de nem ritka a kétoldali érintettség sem.

A fő tünet az ujjak zsibbadása és fájdalom. Ez a zsibbadás és fájdalom az első három ujjon és a gyűrűs ujj első ujjak felé eső részén érezhető.

 • A tünetek kezdetben elsősorban éjszaka érezhetők, majd nappal is megjelennek, és egyre állandóbbá válnak. Végül pedig már folyamatosan érezhető a zsibbadás, a fájdalom, és általában éjszaka okoznak nagyobb kellemetlenséget.
 • Az állandósuló zsibbadásérzés mellett a fájdalom mozgáskor, elsősorban a kézfej hátrahajlításakor erősödik. Kisugározhat az alkarba, valamint a vállak és a nyak felé is. Ezek megelőzésére is fontos a kezelés időbeni elkezdése.

Hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj zsibbadása

A kéztőalagút szindróma fő kezdeti tünete ennek a három ujjnak a zsibbadása és fájdalma.

A középső, mutató és hüvelykujj zsibbadás jellegzetes tünetei:

 • bizsergő, csiklandozó érzés az ujjak, ujjvégek területén
 • szúrkálás érzése, mintha kis tűvel bökdösnék az ujjat
 • érzéketlenség is lehet
 • jellemző az ujjak mozgatásának a kisebb-nagyobb nehézsége, akár a mozgás képtelensége is. Ez egészen odáig mehet, hogy alig tudja behajlítani és kiegyenesíteni az ujjait, és ezért csökken az ujjak izmainak ereje, és egyszerűen kiesnek a tárgyak a kezéből. Ekkor már nagyobb lehet a baj, ezért haladéktalanul menjen orvoshoz.

Az ujjak zsibbadásának mértéke (meddig tart, milyen gyakran jelentkezik) változó. Az alig érezhető apró kellemetlenségtől egészen addig terjedhet, hogy akár megmozdítani is képtelen az ujjait.

A középideg nyomódásán túl természetesen más okai is lehetnek az ujjak zsibbadásának. A leggyakoribb anyagcserebetegség, a cukorbetegség egyik tünete is az ujjak zsibbadása, de a reumatoid artritisz, a sokízületi gyulladás is okozhatja az ujjak, ujjvégek zsibbadását.

A carpal tunnel szindróma előrehaladott állapotában (néhány hónap után) megkezdődik a tenyéri izmok sorvadása is. A tenyérpárna sorvad, lötyögőssé válik.

A leírt tünetekből már következik is a kéztőalagút szindróma 3 szakasza. Melyek ezek?

Carpalis alagút szindróma 3 fázisa

A zsibbadás azért jelentkezik az ujjakban és a tenyér hüvelykujj felőli jelzett részén, mert az inak duzzanata miatt kevés hely marad a szűk kéztőalagút csatornában a középidegnek. Ezért a középideg által beidegzett terület zsibbadni kezd. Előfordul az is, hogy nem mindhárom ujj (hüvelyk, mutató, középső) zsibbad, csak közülük valamelyik. Kezdetben elsősorban éjszaka, később már nappal is jelentkezik a zsibbadás.

A carpal tunnel szindróma második fázisában a zsibbadás egyre hosszabb ideig tart, és megjelenik mellette a fájdalom is, ami állandósul. Ebben a szakaszban már éjszaka egyre állandósultabban zsibbad és fáj a keze. Ez azért van, mert az inak éjszaka nem mozognak, ezért jobban bedagadnak az alagútban, és még jobban nyomják a középideget. Az ujjak és a tenyér szorítása az állandósuló zsibbadás és fájdalom mellett egyre inkább elerőtlenedik.

A harmadik fázisban a középideg leszorítása már nem csak zsibbadást és fájdalmat okoz, hanem elindul a tenyéri izmok és a hüvelykujj párna sorvadása is. Emiatt válik petyhüdtté, lötyögőssé, sorvadttá a tenyérpárna.

Hogyan előzhetné meg ezeknek a tüneteknek a jelentkezését?

Hogyan mérsékelheti a tüneteket, csökkentheti a panaszok súlyosbodását?

Végezzen óvatosabb, finomabb mozdulatokat munkája, mindennapi elfoglaltsága közben. Ezzel kevésbé terheli az ujjait mozgató inakat. Ha túlságosan hevesen püföli a számítógép vagy mobiltelefonja billentyűzetét, vagy túl erősen fogja a szerszámok nyelét, akkor a túlzott erőkifejtéstől az inak begyulladnak, megduzzadnak. Pedig a finomabb mozdulatok kisebb erőkifejtést igényelnének, és ez is bőven elegendő lenne munkája elvégzéséhez. Gondolkozzon el ezen, ha időnként zsibbadnak az ujjai.

 • A túlságosan hosszan végzett monoton mozdulatok is az alagútban futó inak túlterhelését, megduzzadását okozhatják. Ezért óránként, másfél óránként tartson 5-10 perc szünetet, amikor alaposan átmozgatja kezét, csuklóját, kézfejét és az ujjait.
  • Különösen fontos ez akkor, ha zongorázik, gitározik, vagy például lapvibrátorral, ütvefúróval dolgozik egész nap, vagy éppen masszőrként használja a kezét.
  • A szünetekben zárja ökölbe a kezét, majd nyújtsa ki az ujjait amennyire csak tudja. Ezt ismételje meg 5-10 alkalommal óránként.
 • Ha íróasztal mellett vagy számítógépen dolgozik, akkor figyeljen oda a megfelelő kéztartásra. Próbálja a billentyűzet felett csuklóját egyenesen tartani munka közben, tehát ne feszítse túlságosan hátra, és ne lógassa le. Ugyanis ebben az egyenes tartásban a legnagyobb a csuklójában futó alagút átmérője. Ekkor van a legtöbb hely az alagútban az inak mellett a középidegnek.
 • Ha nem kell gépelnie, akkor ne nyomogassa feleslegesen a billentyűket. Pihentesse a kezét.
 • Ha kemény fizikai munkát végez, akkor hordjon csuklószorítót.
 • Az is segít, ha egykezes munkáit egyszer az egyik máskor pedig a másik kezével végzi.
  • A suta kezének az elején szokatlan lesz ez a váratlan igénybevétel.
  • Gyakrabban használt keze viszont meg fogja hálálni a pihentetést, és cserébe nem fognak begyulladni a túlerőltetett inak.
 • Figyeljen a testtartására is. Ha nem egyenesen ül a számítógép előtt, vagy állás közben nem húzza ki magát, akkor válla előrebukik, feje is előredől. Ilyenkor a nyak és vállizmai is megrövidülnek, ez pedig befolyásolja alkarja, csuklója izmait is.
 • Tartsa melegen a kezét, mert a hideg is fokozza az ízületek és inak terhelését, merevségét. Ez persze nemcsak a szabadban vagy hideg helyiségben végzett munkák csökkentését, kesztyű viselését jelenti, hanem azt is, hogy mozgás előtt a kéz és csuklóizmokat is melegítse be.
 • Az egyenes csuklótartásra figyeljen oda alvás közben is. Ne hajlítsa be a csuklóját, lazán, könnyedén tartsa.
 • Személyre szabott gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésével is nyújthatja túlterhelt, begyulladt, megdagadt izmait, és megerősítheti annyira alkarja és csuklója alig használt izmait, hogy a kéztőalagútban futó inak a fokozott terhelésre sem fognak később begyulladni. Ezeknek a túlterhelt izmokat nyújtó, és alig használt izmokat erősítő gyakorlatoknak az összeállításához tényleg olyan szakemberre van szüksége, aki mozdulatelemzéssel megállapítja keze terhelését, és nyújtással lazítja állandóan használt, illetve ellentétes irányú erősítő gyakorlatok célzott végzésével megerősíti keveset vagy kevesebbet használt izmait is.

Ezeknek az óvintézkedéseknek az elvégzése persze nem olyan könnyű akkor, ha a kenyérkereső foglalkozásáról van szó. Keze és ujjai állapotának védelmére azonban érdemes megpróbálni változtatni az ujjaira, kézfejére eső terhelésen, akár még a munkaköre kisebb-nagyobb átalakításával is. Ezt természetesen a főnökével egyeztetni kell előbb. Ha azonban Ön áll elő olyan javaslatokkal, ami nem veszélyezteti munkája elvégzését, és még kímélőbb is a kezének, akkor bizonyára nem fogja a főnöke elutasítani a keze egészsége érdekében szükséges változtatásokat.

Miért nem szabad elhanyagolni a kéztőalagút szindróma kezelését?

Ha az enyhébb tüneteket, a kezdetben éjszaka jelentkező zsibbadást figyelmen kívül hagyja, akkor kézfejének és ujjainak a zsibbadása előbb-utóbb meg fog jelenni nappal is, és éjszaka már annyira állandósulhat a fájdalma, hogy nem fog tudni nyugodtan aludni.

Nemcsak a rémes éjszakai alvás, illetve alváshiány miatt teszi jól, ha időben felkeres egy tapasztalt specialistát panaszaival, hanem azért is, mert ha elhanyagolja a kezdeti tüneteket, akkor a fokozódó zsibbadás hatására a tenyér izmai is sorvadásnak indulnak, és az izmok sorvadását utólag nem fogja tudni meg nem történtté tenni. Ráadásul az izmok sorvadása miatt kezének szorítóereje is csökken, és egyre kevésbé fogja tudni ellátni mindennapi teendőit is.

Ujjainak finom mozdulatait egyre nehezebben fogja tudni elvégezni. Azt veszi majd észre, hogy nem fogja tudni begombolni az ingét, és egyes tárgyakat sem fog tudni megtartani a kezében. Azt veszi majd észre, hogy ujjai nemcsak zsibbadnak, hanem egyre kevésbé hajlanak is.

Ne várja meg, amíg nem lesz képes felemelni egyes tárgyakat, vagy pedig azok egyszerűen csak kiesnek majd a kezéből. Előzze meg tenyérizmai sorvadását, kezének sutaságát.

Kéztőalagút szindróma kezelése hogyan történik?

Vannak viszonylag rövid idő alatt ható bizonytalan kimenetelű kezelési lehetőségek, és hosszabb idő alatt eredményt hozó kezelés is. Milyen megoldást szeretne kéztőalagút szindrómájára?

Kéztőalagút szindróma műtét

A műtéttel viszonylag könnyen orvosolható a kéz és az ujjak zsibbadása. A zsibbadást és a fájdalmat egy tapasztalt kézsebész egy 15 perces műtéttel megszüntetheti. A műtét során csukló tenyéri oldalán átvágja a csuklóalagutat fedő hártyát, a csatorna tetejét alkotó tenyéri szalagot, mégpedig az ideg sértetlenül hagyásával, és ezért a benne futó inak és az ideg felszabadul a fokozott nyomás alól. Ennek hatására a fájdalom rövid idő alatt, a zsibbadás pedig néhány hét alatt megszűnik. Általában a műtétet követő 3-4 hét után lehet visszamenni dolgozni.

A carpalis alagút szindróma műtétnek azonban vannak szépséghibái. Mi az, hogy

 • Egyrészt maga a műtét. Bármilyen egyszerű is, azért mégiscsak műtét, aminek vannak kockázatai.
 • Másrészt pedig az alagút felszabadítása még nem oldja meg a tüneteket kiváltó okot, az alagútban futó inak túlerőltetését, duzzanatát. Ezért a gyógytorna, az inakhoz tartozó izmok tornáztatása, nyújtása nem maradhat el. Ha pedig ez így van, akkor felmerül a kérdés.
  • Ha a tornával meg lehet nyújtani annyira az izmokat és a hozzájuk tartozó inakat, hogy azokról elmúljon a gyulladás, megszünjön a duzzanat, akkor mi szükség van magára a műtétre?
  • Jogos a kérdés. Az esetek nagy részében valóban nincs is szükség a műtétre. Felesleges elvégezni. Természetesen vannak olyan esetek, amikor már műtétre van szükség, mert minden más szóba jöhető lehetőséget kipróbáltak, és azok nem használtak. Ez azonban korántsem olyan számosságban fordul elő, amilyen számosságban a kéztőalagút szindróma műtéteteket elvégzik.
  • A műtét helyett lehet választani a jóval több tornával, nyújtással járó gyógytornát mellékhatások nélkül. Ha pedig végül mégsem lesz elég hatásos a gyógytorna, az izmok nyújtása, akkor utána végső megoldásként még mindig el lehet majd végezni a műtétet. Természetesen az izmok sorvadását meg kell előzni.
 • Harmadrész pedig azért sem érdemes azonnal a műtétet választani, mert a műtét után sincs garancia arra, hogy nem újul ki a zsibbadás. De bizony az kiújulhat. Ha pedig így lesz, akkor mit fog tenni? Egy újabb műtét, újabb vágás, aminek újra csak bizonytalan a kimenetele lelkiismeretesen végzett nyújtó, gyógytorna gyakorlatok nélkül?

Szteroidos injekció a kéztőalagútban futó inak gyulladásának csökkentésére

Ilyenkor a kéz és az ujjak zsibbadásának oldására egy erős gyulladáscsökkentő injekciót kap a panaszos közvetlenül az alagútban futó inak közé, a szorosan feszülő területre.

Ennek a szteroidos gyulladást csökkentő injekciónak a beadása nehéz, kockázatos, és pontos munkát igényel. A gyulladást csökkentő szteroid nem kerülhet sem az inakba, sem az idegbe. Ezt azért fontos, mert ha a szteroid az inakba kerül, akkor azok később elszakadhatnak.

Emellett a szteroidos injekció azért is problémás, mert hormonszerű anyag, különösen többször is alkalmazva alapvetően nem tesz jót. Cukorbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek nem is adható be.


Kéztőalagút szindróma kezelése gyógytornával, kinezio tape-pel

A zsibbadás kezdeti jelentkezésekor, a csuklóalagút szindróma időben történő felismerésével még viszonylag könnyen és fájdalmas beavatkozások  (műtét, szteroid injekció) nélkül szüntethető meg fájdalma, az ideg leszorítása a csukló alagútban.

A fájdalom pontos okának meghatározása, és a fájdalom helyének meghatározása után kinezio tape felragasztásával rövid időn belül csökkenthető a gyulladás, mérsékelhető a fájdalom. Ekkor még csak enyhén zavaró, elviselhető a fájdalom, a kéz zsibbadása, ezért nincs szükség drasztikus gyulladáscsökkentésre, szteroid injekcióra.

A fájdalom mérséklése után személyre szabott alagút szindróma gyakorlatok rendszeres végzésével a csukló alagútban futó inak gyulladása, megvastagodása fokozatosan csökken, és a rendszeres mozgás hatására el fog már férni az alagútban a nervous medianus ideg is leszorítás, nyomódás nélkül. Ezeket a gyakorlatokat a nagy tapasztalattal rendelkező gyógytornász állapotának felmérése után állítja össze Önnek. A gyakorlatok mellett meghatározza az egyes gyakorlatok ismétlésszámát, és a gyakorlatok végzésének szükséges idejét.

Mik lehetnek a kezeletlen carpal tunnel szindróma következményei?

Ha a nervus medianus, a középideg leszorítását, a kellemetlen zsibbadás érzését nem kezelik, akkor idővel annyira erős lesz az éjszakai zsibbadás és az ezzel járó fájdalom, hogy aludni sem fog tudni rendesen. Ez pedig állandó alváshiányhoz, krónikus kialvatlansághoz vezethet.

Előrehaladott állapotban, harmadik fázisában pedig a kéz kisizmai zsugorodnak, sorvadnak, ezért a kéz szorítóereje is csökken.

Az izmok sorvadását mindenképp meg kell előznie. Ha a konzervatív módszerek nem segítenek, és a zsibbadás és a fájdalom nem múlik el, akkor végső megoldásként, az izmok sorvadásának megelőzése érdekében szóba kerülhet a műtét.

Ha a csuklóját ért valamilyen sérülés miatt roncsolódott, sérült a csuklójában futó carpal tunnel csatorna, és ezért valamilyen csontos képlet nyomja a középideget, akkor bizony nem tudja elkerülni a műtétet. Ilyenkor az ideget nyomó csontképződményt kell eltávolítani a középideg nyomás alóli felszabadításához.

Eljön hozzánk zsibbadó hüvelyk, mutató és középső ujjának tünetmentességéért?

Kérdése van, és szeretne választ kapni rá?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosKonzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszéljen Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó kezén a nyomás alatt lévő középideg felszabadításáról.
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja reumatológus szakorvosunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot! Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt.
 • A konzultáción Dr. Szeles Flórián megkérdezni panaszáról, megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt kéztőalagút szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát, ha pedig már szükséges, akkor a műtétet javasolja.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó keze tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.