Miért fontos az omega-3 zsírsav Önnek is? Milyen jótékony hatásai vannak az egészségére?
Azért, mert többszörösen telítetlen zsírsavként serkenti az agy működését. A telített zsírsavakkal szemben a telítetlen zsírsavak fogyasztásának növelésével szellemileg friss marad idős korára is.
Jótékony hatása van a szív és érrendszer működésére is azzal, hogy csökkenti a vérnyomást. Mégpedig mellékhatások nélkül. Emellett a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Ezzel pedig hozzájárul az érelmeszesedés és a szívinfarktus megelőzéséhez, a magas vérnyomás elkerüléséhez.
Antioxidáns hatása révén gyulladást csökkentő hatása is közismert. Csökkenti a különféle ízületi gyulladások, valamint az autoimmun betegségek kialakulásának veszélyét is, Mégpedig a gyulladásgátló posztaglandinok képzése segítségével.
Ha erősebb lesz az immunrendszere, akkor nemcsak a különféle vírus és baktérium fertőzések ellen lesz védettebb, hanem ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben is.
Fittebb, egészségesebb lesz. Többet fog bírni, és jobban érzi magát a bőrében. Megőrzi bőre szépségét is.
Az omega-3 zsírsav 5 előnye közül Önnek melyik a legfontosabb?
Naponta 0,3-05 gramm omega-3 zsírsavra van szüksége a szervezetének. Az omega-3 a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik. A szervezetünk ezt nem tudja előállítani, ezért megfelelő táplálkozással tud hozzájutni a szükséges mennyiséghez. Telítetlen zsírsav szükségletét egészséges állati és növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásával is tudja biztosítani. Nem szükséges táplálékkiegészítőket vásárolnia.
Az állati eredetű élelmiszerekben a dokozahexaénsav (DHA) és a eikozapentaénsav (EPA) található meg. Ezeket a szervezet közvetlenül is képes hasznosítani kimagasló hatásfokkal.
Az olajos tengeri halak közül a tonhal tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat. 100 grammjában 4,2 gramm található. Ez is bőségesen fedezi napi szükségletét. A tonhalhoz nálunk is könnyen hozzájuthat. Frissen, fagyasztva vagy halkonzerv formájában is kiváló telítetlen zsírsav forrás.
Ezekben a tengeri halakban is sok omega-3 zsírsav van. A hering 100 grammjában 4 gramm, a lazacban pedig 3,57 gramm.
Mindegy, hogy milyen formában készíti el ezeket a halakat, és hogyan fogyasztja. Az a fontos, hogy hozzájusson mindennapi telítetlen zsírsav szükségletéhez.
Ezekben a halakban is van omega-3 zsírsav, bár nem olyan nagy mennyiségben, mint az előbbi tengeri halakban. Ezeket is érdemes azonban fogyasztania, mert ezeknek a fogyasztásával is hozzájut szervezete a telítetlen zsírsavakhoz.
A növényi eredetű ételekben az alfa-linolénsav (ALA) található. Ezt a szervezet ilyen állapotában nem tudja hasznosítani. Az alfa-linolénsavat a szervezet előbb átalakítja DHA és EPA savakká. Ezeket már tudja hasznosítani.
Az összes élelmiszer közül a lenolaj tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat. 100 grammban 53 gramm omega-3 zsírsav van. Ez sokszorosan meghaladja a napi szükségletet. Ha egy evőkanállal megeszik belőle, akkor bőven fedezi napi szükségletét.
A lenmagban nincs ilyen sok, azonban ebben is 16,7 gramm található. Ez is többszörösen meghaladja a napi szükségletet. Müzli formájában bátran fogyaszthatja reggelire.
A dióolaj is nagyon sok omega-3-at tartalmaz. 100 grammban 12 gramm található.
Néhány szem dió elfogyasztásával bőven fedezi a napi szükségletet.
Emellett a dió B-vitaminban és többféle ásványi anyagban, például vasban, káliumban és cinkben is gazdag. Ezekre is nagy szüksége van szervezetének.
A repcéből készült olajban is sok telítetlen zsírsav van. 100 gramm repceolaj 9 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ha naponta elfogyaszt belőle egy kiskanállal, akkor ezzel már fedezi a napi szükségletét. Mit jelent a repceolaj magas omega-3 zsírsav tartalma?
Leginkább azt, hogy a közkedvelt napraforgó olajat érdemes repceolajjal helyettesíteni. Azért, mert ezzel az egyetlen változtatással máris hozzájuthat szervezete a mindennapi telítetlen zsírsav igényéhez.
A szója 100 grammja is majdnem 1 gramm (0,93) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezt is érdemes fogyasztani, mert fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz még. Nagy A- és E-vitamin tartalma mellett kalcium és vas is van benne. Emellett pedig az emésztést segítő növényi rostokban is igen gazdag.
Az olívaolaj 100 grammja már csak 0,7 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ez is elegendő azonban bőségesen egy napra. Ugyanolyan jótékonyan hat a szervezet működésére. Csökkenti a magas vérnyomást és a gyulladások kialakulásának a veszélyét. Serkenti az agy működését, és erősíti az immunrendszert.
Szeretne egészségesebben táplálkozni omega-3 zsírsavakat gazdagon tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával?
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.