Harmónia Centrum
Eljön mozgása szabadságáért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Lökéshullám terápia / Hogyan gyógyít a radiális lökéshullám?

Hogyan gyógyít a radiális lökéshullám?

A lökéshullám terápia fejlődése

Swiss DolorClast ClassicA 2000-es évek elejétől kezdve használjuk a testen kívüli lökéshullám terápiát az izom-és vázrendszeri betegségek (sarok, térd, könyök, váll, ízületek) kezelésében. Eleinte a lökéshullámokat keletkezésük alapelve szerint (elektromágneses, elektrohidraulikus, piezoelektromos) vagy az energiasűrűség alapján (nagyenergiájú, kisenergiájú) különböztették meg, addig ma már

 • fókuszált (egy adott pontra ható, nagy erejű),
 • radiális (körkörösen, sugár irányban, gömbhullám formájában tovaterjedő, kisebb erősségű) vagy
 • planáris (síkbeli, testfelszínen ható) alkalmazásokat különböztetnek meg.

Az ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapy = testen kívüli lökéshullám terápia) magyar nyelvre fordításakor kezdetben próbálkoztak a sokkterápia, sokkhullám terápia és sokkhullám kezelés elnevezésekkel is, de végül a magyar nyelvben lökéshullám terápia néven vált ismertté.

A lökéshullám-technológia előítéletekkel terhelt, és még ma is heves indulatokat vált ki a költségviselőkből. Az állami egészségügyi támogatás hiánya a lökéshullám-terápia ortopédiai alkalmazásának átalakulásához vezetett. A konvencionális, nagyenergiájú, költséges lökéshullám-terápiás készülékeket a műszakilag egyre egyszerűbb, mobil, költségtakarékos radiális lökéshullám terápiás készülékek váltották föl.

Hogyan gyógyít a radiális lökéshullám?

A készülékben ennél a ballisztikus technikánál nagynyomású levegő segítségével nagy sebességre gyorsítanak fel egy ún. projektilt. Ez rendkívül nagy kinetikus energiával éri el az applikátort, amit a bőrre helyeznek. Közvetítő anyag, például gél használatával ez a becsapódási impulzus, amely az applikátort éri, nyomáshullám formájában a szövetekbe vezetődik. Onnan a lökéshullám a testen belül radiális gömbhullám formájában terjed tovább, és teste öngyógyító folyamatait stimulálva gyógyít.

Ennek a készüléktípusnak alapvetően az a jellemzője, hogy  nem játszódik le a nyomáshullám meredek felfutása. Ezáltal nem alakul ki klasszikus értelemben vett lökéshullám fókusz, amely a mélyebben fekvő szövetterületeket érhetné. Ellentétben az egyéb alkalmazott készülékekkel a ballisztikusan gerjesztett lökéshullámoknál nem alakul ki akusztikus fókusz sem. Ennél a keletkezési elvnél geometriailag az applikátor felületén képződik a legnagyobb nyomás és a legnagyobb energiasűrűség. Gerdesmeyer és munkatársai (2004) ebből kiindulva arra következtettek, hogy – a radiális terjedési mód miatt – a nyomás és az energiasűrűség az applikátorból való kilépés után – hasonlóan, mint a fókuszált lökéshullámnál az akusztikus fókusz mögött – állandóan csökken.

 • Ezért a mélyebb szövetrétegekben a kezelés kevésbé eredményes.
 • A bőrfelszínhez közeli elváltozások ezzel ellentétben kétség kívül jól hozzáférhetők a radiálisan terjedő lökéshullámok számára.

Kutatások a radiális lökéshullám eredményességére

Krónikus talpi fascia gyulladás kezelése 2004-ben

A radiális lökéshullám-terápia használhatóságát a krónikus talpi fascia gyulladás kezelésében először 2004-ben vizsgálta Gerdesmeyer és Weil egy több központú, 242 betegen végzett vizsgálattal.

 • Az eredmény több, mint 50%-os fájdalomcsökkenés a kezelésben részesülők 57%-ánál, ellentétben a placebo csoport 40%-ával,  3 hónappal a 3x megismételt, kisenergiájú, alkalmanként 2000 impulzusos, helyi érzéstelenítés nélkül végzett kezelések után (Swiss DolorClast, EMS, Nyon, Svájc).
 • A numerikus analóg skálán (NRS) mért fájdalom mértéke a kezelésben részesült betegek csoportjában 7-ről 4 pontra csökkent, míg a placebo csoportban 7-ről 6 pontra.
 • Swiss DolorClast hatásmechanizmusa fizikálisan igen egyszerű, és a páciensek számára – helyi érzéstelenítés nélkül is – jól tolerálható. A pneumatikusan létrehozott lökéshullámokat nagy felületen alkalmazták. Nem volt szükség kísérő röntgen- vagy ultrahang-ellenőrzésre. Az applikátor pozicionálása a pácienssel történő párbeszéd, valamint a fájdalom mértéke és lokalizálása alapján történt.

Teniszkönyök kezelése 2005-ben

Spacca és kollégái 2005-ben egyszerű vak, randomizált tanulmányt készítettek 62 betegen, amelyben a radiális lökéshullám-terápia krónikus teniszkönyök panaszokra gyakorolt hatását vizsgálták.

 • A kezelt betegcsoport egyhetes intervallumokkal 4-szer kapott 2000 kisenergiájú impulzust (Physio SWT) helyi érzéstelenítés nélkül, a kontroll-csoport pedig 4-szer 20 impulzust.
 • A szerzők 6 hónap után a kezelt csoportnál az NRS-skálán mért 5-ről 1 pontra történő fájdalomcsökkenést figyeltek meg, míg a kontroll-csoportban 5-ről 6 pontra növekedett a fájdalom mértéke.
 • A validált DASH-score a kezeltek csoportjában 38-ról 10 ponton normalizálódott, a kontroll-csoportban állandó maradt (38 vs. 35 pont).

Váll meszesedés kezelése 2006-ban

Cacchio és munkatársai 2006-ban egy 90 fős, krónikus és kezelésre nem reagáló „tendinosis calcarea a supraspinatus ínben” szenvedő betegen végzett randomizált-kontrollált vizsgálatot. Az eredményekről tanulmányban tettek jelentést.

 • 6 hónappal a 4-szer ismételt, alkalmanként 2500 kisenergiájú impulzust adó, helyi érzéstelenítés nélkül végzett RSWT kezelés után a kezelt betegeknél az NRS skálán mért 8-ról 1 pontra történő fájdalomcsökkenést figyeltek meg, míg ez az érték 8-ról 6 pontra csökkent a kontroll-csoportnál, amelynek tagjai ugyancsak 4-szer, de alkalmanként csak 25 impulzust kaptak.
 • A kezelésben részesült betegeknél 86%-ban következett be a mészlerakódások szétzúzása, míg a kontroll-csoportnál csak 9%-ban.
 • 44/45 betegnél a kezelt csoportban kitűnő vagy jó eredményt értek el az UCLA Shoulder Rating Score szerint is, összehasonlítva a kontroll-csoportnál 0/45 volt ez az eredmény.
 • Ezek az eredmények igazolták egy nem ellenőrzött, prospektív tanulmány eredményeit, amelyet Magosch és munkatársai végeztek 2003-ban 35 páciensen. 3-szori kisenergiájú RSWT (Swiss DolorClast, EMS, Nyon, Svájc) kezelés után a validált Constant-Score 12 héten belül 69-ről 81 pontra emelkedett. Miközben a pontérték a további utóvizsgálatoknál stabil maradt, jelentős radiológiai különbségek mutatkoztak. Azoknak a pácienseknek az aránya, akiknél sikerült elérni a kezelt mészlerakódások teljes dezintegrációját, a 4 hét után észlelt 18%-ról 12 hónap után 75%-ra emelkedett.

Achilles-ín gyulladás kezelése

Elvégeztek egy háromkarú, randomizált-ellenőrzött tanulmányt 75 páciensen, amelyben krónikus Achilles-ín gyulladásban szenvedő betegeknek különböző terápiás módszereket írtak elő.

 • A tanulmány indításától számított 4 hónap után minden csoportban növekedett a VISA-A-Score érték: 51-ről 76 pontra az 1. csoportban (excentrikus nyújtógyakorlatok), 50-ről 70 pontra a 2. csoportban (ismételt kisenergiájú RSWT kezelés (Swiss DolorClast, EMS, Nyon, Svájc), és 48-ról 55 pontra a 3. csoportban (wait-and-see – várjunk, és meglátjuk).
 • A fájdalom mértéke az NRS skálán minden csoportban visszaesett:
  • 7-ről 3 pontra az 1. csoportban,
  • 7-ről 4 pontra a 2. csoportban, és
  • 8-ról 6 pontra a 3. csoportban.
  • Az 1. csoport betegeinek 60%-a, a második csoport betegeinek 52%-a, és a 3. csoport betegeinek 24%-a volt a LIKERT-skálán „fájdalommentes” vagy „jelentősen javult”.
 • A jelentős kritériumokban az excentrikus nyújtógyakorlatok és a radiális lökéshullám-terápia nem különböznek, de mindkettő eredményei szignifikánsan meghaladják a „wait-and-see” csoport eredményeit. Az, hogy az excentrikus nyújtógyakorlatok és az RSWT kezelés kombinációja még jobb eredményeket hoz-e, egy további vizsgálat tárgyát képezi.

Anélkül, hogy elébe akarnánk vágni egy összehasonlító tanulmánynak, a radiális lökéshullám-terápiával, megbízva a fenti vizsgálatok adataiban, a fókuszált lökéshullám-terápiával összevethető eredmények érhetők el az inakkal kapcsolatos panaszoknál. A mellékhatások mindkét módszernél egyaránt elhanyagolhatóak.

Szemmel láthatóan döntő tényező a krónikus, kezelésre nem reagáló páciensek kiválasztása, az ismételt 2000 impulzusos kezelés egyhetes időközökben, a helyi érzéstelenítés mellőzése és a maximális hatás bekövetkezése legalább 12 hét alatt.

Összefoglalva: a radiális lökéshullám-terápia esetében a láb, a váll és a könyök krónikus panaszainak hatásos kezelési lehetőségéről van szó. Mivel

 • a terápiának nincsenek mellékhatásai, és
 • a rehabilitációs időszak is elmarad,
 • a fájdalom-mentességhez vezető idő pedig hasonló,
 • ez a terápia a betegek részére alternatívaként ajánlható a műtéti beavatkozással szemben.

A kutatások elvégzése óta pedig már gyakorlottabbak lettünk 14, 13 illetve 12 évvel.

 • Mit gondol?
 • Hogyan fejlődött azóta a lökéshullám terápia eredményessége a mozgásszervi betegségek gyógyításában?

Eljön hozzánk mozgása szabadságáért?

 • Előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkatársunktól kérdezni és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • Az első konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt állapotáról, a lökésterápia hatékonyságáról, valamint a kezelés várható eredményéről.
 • Csak akkor fogja javasolni terápiánkat, ha gyógyulásának komoly esélyei vannak. A konzultáció után már Ön is tisztán fog látni állapotával kapcsolatban, és a szakorvossal megbeszélt, megalapozott döntést hozhat a gyógyulásáról.

Dolgozzon a radiális lökéshullám óramű pontossággal mozgásszervi betegsége gyógyításán?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.