Harmónia Centrum
Eljön lába egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Lábfájás kezelése

Lábfájás kezelése személyre szabottan

Lábfájás kínozza? Fáj a lába?
Vajon mi okozhatja panaszait?

lábfájásHa közlekedni akar, akkor a láb kéznél van. Nincs is addig baj, amíg lábfájás nélkül bármikor munkába állíthatja.

 • Gyanítom, hogy Önnél nem ez a helyzet, ha ezt az oldalt olvassa éppen.

"Miért fáj a lábam?" - A lábfájás okai lehetnek

Mi lehet az oka annak, ha fáj a lába? Fájdalma pillanataiban biztos gondolkodott már ezen.

 • Milyen panaszai vannak?
 • Most jelentkezett a fájdalom, vagy már hosszabb ideje küszködik vele?

Az izomláz, a rándulás vagy húzódás nagyon kellemetlen tud lenni, de viszonylag gyorsan elmúló lábfájdalom.

Hosszabban tartó lábfájásának többféle oka lehet. Vegyük sorra ezek közül a leggyakoribbakat.

A lábfájás oka lehet a kényelmetlen lábbeli

Kényelmes cipőkben jár?

Olyan cipőkben, amelyek jól tartják, és nem nyomják a lábát?

 • Ha igen, akkor lábfájását valószínűleg nem a lábbelije okozza.
 • Ha viszont kényelmetlen cipőkben jár, akkor nagy valószínűséggel ezek is okozhatják panaszait.

Milyen talpú cipőkben jár?

 • A lábfájdalom elkerülése érdekében érdemes az arany középutat választania.
 • A túl puha talp, vagy a túl vékony talpú cipő könnyen okozhatja az Achilles-ín fájdalmait.
 • A merev anyagból készült, vastag talpú cipők pedig járása közben nem segítik eléggé lábfeje szabad mozgását.

Milyen sarkú cipőkben jár?

magas sarkú cipőHa kedveli a magas sarkú cipőket, és túl gyakran hordja őket, akkor ezzel is egy merényletsorozatot követ el lábai ellen. A lábfájdalom gyakran megtámadja a magas sarkú cipők viselőit.

 • Ha rendszeresen 4-5 centinél magasabb sarkú cipőkben jár, akkor testsúlya egyre nagyobb arányban a sarka helyett a lábfejére nehezedik, és ha a cipője ezt engedi – bő a cipője -, akkor a lábfeje lelapul, szétterül a cipőben. Harántboltozata lesüllyed (lúdtalpa lesz), és ez bizony lábfájdalomhoz vezet.
 • A magas sarkú cipő másik kellemetlensége abból adódik, ha cipője túl szűk. A magas sarkakon a lábfeje itt is előrecsúszik, de a szűk hely miatt beszorul a cipője elejébe, és dörzsöli, nyomja a lábát, leginkább a lábujjait. Ez nemcsak vízhólyagokat okozhat, hanem az évek során enyhébb-súlyosabb láb deformitások is kialakulhatnak. Ilyen lehet a nagylábujj csontkinövése, a bütyök, vagy a szűk cipőjében összeszorult lábujjainak elváltozása, a kalapácsujj.
 • Ha ezek után azt mondja, hogy ezeket a kockázatokat még talán érdemes vállalni a divatos magas sarkú cipők viseléséért, akkor érdemes megismernie a magas sarkú cipők viselésének harmadik kellemetlen következményét is. A rendszeres magas sarkakon járás ugyanis a vádli izomzatának a megrövidülését is okozhatja. Ennyi talán már túl sok a rosszból.
  • A magas sarkakkal felpolcolt sarok miatt a vádli izomzatának nem kell annyira megnyúlnia, és vádlija elkényelmesedik.
  • Fura módon a vádli megrövidülése éppen akkor okoz majd gondot, ha leveti a tűsarkút. A lapos sarkú cipőben ugyanis már nem lesz feltámasztva a sarka. Vádlijának meg kell nyúlni, és ez kényelmetlen lehet a tűsarkakhoz szokott izmainak.

Igazságtalanok lennénk azonban a magas sarkú cipők kedvelőivel szemben, ha minden lábfájdalom lehetséges okában kedvenc cipőiket találnánk meg. Az egyenes talpú, lapos cipők sem egészségesek, mert ezek pedig sarokfájdalmat okozhatnak.

 • Szeretne megszabadulni sarokfájdalmától?
 • Kattintson a linkre, és tudjon meg mindent sarokfájdalma eredményes kezeléséről!

Lábfájdalom a talpi szövetek és sarokcsont gyulladás (sarkantyú) miatt

Ha lábát tartósan nyomja valami (pl. a kényelmetlen vagy szűk cipő), akkor ez gyulladáshoz vezethet. A gyulladás megjelenését és szervezete védekező fájdalmának a kiterjedését az határozza meg, hogy mely területet érte leginkább a kellemetlenség.

A fájdalom és gyulladás azonban nem marad egy helyben, terjedni képes. Ha az irritáltság és a fájdalom miatt a láb tartása és a járásminta megbomlik, akkor a szervezet korrigál. Ezért új területek kerülnek terhelés és feszítő húzás alá, és ott is kialakul a gyulladás. Ráadásul ott gyorsabban, hiszen ezek az ízületek nem a számukra természetes feladatot látják el.

Mozgásszervi panaszain túl még keringési zavar is okozhatja lábfájdalmát.

Lábfájdalom keringési zavar miatt

 • Gyakran érzi úgy, hogy ólomlábakon jár?
 • Duzzadt és fáj a lába?
 • Vagy a vádlija görcsöl?

Ilyen tünetek jelentkezésekor valamilyen keringési zavar okozhatja a panaszait.

fájdalom a vádlibanLábfájás érszűkület miatt

Ha viszonylag kevés mozgás után már rendszeresen görcsöl a vádlija, akkor érszűkülete is lehet. Ennek ugyanis az egyik legelőször jelentkező tünete a vádli fájdalma. A lábfájdalom azért jelentkezik, mert a fokozódó mozgás egyre több oxigént igényel, és ezt az oxigéntöbbletet a beszűkült verőeren keresztül a vér képtelen a vádliba szállítani. A fájdalom a mozgáshoz szükséges oxigén hiányát jelzi. Ha megállásra szűnik a fájdalom, akkor még nagyobb a valószínűsége az érszűkületnek.

Lábfájdalom vénás megbetegedés miatt

Ha estére rendre megduzzad a lába, és olyan érzése van, mintha ólomlábakon járna, akkor lába vénás keringésével lehetnek problémák.

 • Évek, évtizedek alatt a kevés mozgástól, a túl sok egy helyben állástól vagy üléstől a vénák kitágulnak, és a lábából nehezen jut vissza a vér a szívbe.
 • A visszerekkel kapcsolatos panaszok gyakrabban keserítik meg a nők életét. A férfiaknál ritkábban fordul ez elő. Ez azonban nem jelent védettséget, és rosszul teszi, ha megnyugodva figyelme kívül hagyja a megjelenő árulkodó jeleket.

Ha tenni szeretne ellene, akkor panaszai megelőzésében sokat segíthet a rendszeres mozgás.

Munkaidőben hívja munkatársainkat a 06-1-269-2946-os számon!

 • Segítenek Önnek, hogy panaszát ki tudja eredményesen kezelni.

Lábfájdalom cukorbetegség miatt

lábfájdalom oka cukorbetegség is lehetEgyre gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, más néven diabétesz (diabetes mellitus). Ez a szervezet anyagcsere folyamatainak meghibásodásából ered, és általános vércukorszint emelkedéssel jár. A cukorbetegség fogyasztói társadalmunk egyik leggyakoribb krónikus betegsége világszerte.

Magyarországon a cukorbetegség közel másfélmillió embert érint.

 • Nagyjából félmillióra tehető azoknak a száma, akik veszélyeztetettek, és akiket fenyeget a cukorbetegség kialakulásának a veszélye.
 • A betegségben valóban szenvedőknek csupán a fele, kb. félmillió ember áll kezelés alatt,
 • Míg közel félmillióan vannak azok is, akik cukorbetegek, de nem tudnak a betegségükről, ezért semmilyen kezelést nem kapnak.

A diabetes mellitus betegségnek sokféle, különböző súlyosságú szövődménye ismert. Nem hiába foglalkozik a média az elhízás kérdéskörével olyan sokat, hiszen a cukorbetegség kettes típusában nagy szerepet játszik az életmód is a genetika mellett. Az egészségügyi szakembereket jogosan, és méltán aggasztja a betegség egyre szélesebb körben való elterjedése.

 • A betegség egyik leggyakoribb szövődménye a láb megbetegedése. A cukorbeteg egyén lábában idegi károsodások alakulnak ki. Az idegek károsodása az érzékelés csökkenését, akár jelentős csökkenését is okozhatja. Ez odáig vezethet, hogy a károsodott láb teljesen elveszíti az érzékelését az idegek károsodása miatt.
 • A cukorbeteg egyén lábában keringési nehézségek is kialakulnak, így a szövetek regenerációja, öngyógyulási folyamata is lassulttá válik.

A lábfájás kezelése személyre szabott terápiával

Mozgásszervi fájdalom kezelése

 • Ha mozgásszervi problémák okozzák a panaszait, akkor a rendszeres mozgás, a lábfej és a talp izmait alaposan átmozgató rendszeres torna sokat segíthet.
 • Lábfájdalom esetén a leggyakrabban használt segédeszköz a lúdtalpbetét.
 • Súlyosabb deformitásnál az ortopédus egyedileg elkészített gyógycipőt is felírhat.

Ha fáj a lába, akkor sokféle ok meghúzódhat a panasza háttermében.  A legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy lábában lévő összes izom egy egységet alkot, és amikor a lába fáj, akkor lába bármelyik részével problémája lehet. A lábszár, a vádli izmok, a boka, a sarokcsonthoz tapadó izmok, inak és az Achilles-ín közül mindig az kezd el fájni, amelyik a leggyengébb.

Sarkantyú és talpi fascia gyulladás kezelése

Ha kínzó talpi és vagy sarokcsonti gyulladástól szenved, elsősorban a gyulladást és fájdalmat kell csökkenteni.

 • sarkantyú kezelése lökéshullámmalEhhez szükséges a végtag terhelésének csökkentése, pihentetése, gondos kezelése.
 • Igenis rá kell szánni azt a másfél hónapot – 5 hetet a gyógyulásra! A lázas beteg is akkor tud gyorsan kilábalni a betegségből, ha ad lehetőséget a szervezetének a pihenésre. Ugyan ezt igényli most az Ön talpa, sarka is.
 • Ápolásának része lehet a masszírozás, jegelés, gyulladáscsökkentő természetes kenőcsök alkalmazása.
 • A lökéshullám terápiás eszköz bizonyítottan hatásos a gyógyulás meggyorsításában, és az eredmény tartósságának őrzésében. Szakembereink a hét minden napján állnak az Ön rendelkezésére, hogy mielőbb nyakon csípjük, és eltüntessük a hétköznapjait megkeserítő lábpanaszát.

Amikor az akut tünetek enyhültek, megfontoltan kell visszatérni a régi kerékvágásba. Figyeljen azokra a tényezőkre, amelyek korábban kiválthatták a gyulladást, és kerülje azokat tudatosan.

 • Figyeljen oda tehát a megfelelő cipőválasztásra, ha szakemberek javasolták, támogassa meg ortopéd talpbetéttel lábboltozatát.
 • Tartósabb állás után lába átmozgatásával, megmasszírozásával pezsdítse fel lába keringését
 • Erősebb terhelést, sok sétálást, túrázást, edzést követően végezzen nyújtó gyakorlatokat a talp és vádli izmaira.

A cukorbeteg láb kezelése

Ha Ön cukorbeteg, akkor kattintson a linkre, és nézze meg részletesen cukorbeteg lába szakszerű kezelését.

Érbeteg láb kezelése

Érbetegség esetén az orvosi vizsgálatot követően tájékoztatni fogják arról, hogy konzervatív vagy műtéti ellátásra van szüksége.

 • Amennyiben az előbbi áll fenn, gyógytornászaink állnak rendelkezésére, hogy a két típusú érbetegség tornagyakorlatait, az artériás és vénás torna fő elemeit betanítsák Önnek.
 • Ezeket otthon rendszeresen szükséges végeznie.
 • Érdemes megszabott időközönként visszatérni kontrollra, hogy ellenőrizzük a gyakorlatok helyességét, és szükség esetén módosítsuk az Ön állapotához igazítva.

Ha rendszeres, vissza-visszatérő fájdalmai vannak, akkor érdemes ortopédushoz, visszérproblémák esetén pedig tapasztalt érsebészhez fordulnia.

Ha cukorbetegség okozza panaszait, akkor a tünetek súlyosbodásának megelőzésére mindenképp egyeztessen kezelőorvosával, vagy sebészorvosunkkal, és állapotának megfelelően forduljon gyógytornászainkhoz, vagy sebkezelő specialistáinkhoz kezelésért.

Nem tudja eldönteni, hogy lábfájdalmával kihez forduljon?

 • Munkatársaink segítenek Önnek, hogy panaszával melyik szakorvost érdemes felkeresnie.
 • Gyógyulása felé vezető útja első lépéseként munkaidőben hívja őket a 06-1-269-2946-os számon!
 • Segítenek Önnek.

Lépjen most, hogy később is lépni tudjon!

Lábfájásáról konzultálni szeretne ortopédusunkkal?

 • Dr. Hargitai Gergely ortopédusDr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvos várja a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • Munkatársainktól érdeklődni, és a konzultációra bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt. Munkatársunk a panaszának megfelelő szakorvosunk konzultációját fogja javasolni Önnek.
 • A konzultáción szakorvosunk körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja lábának deformitásáról, és a megfelelő megoldást javasolja problémájának orvoslására.
 • A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni lábának állapotát, és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Szakorvosunkkal közösen fognak dönteni a legelőnyösebb kezelésről. Ragadja meg lába gyógyulásának az esélyét!
 • Eljön hozzánk lába egészségéért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.