Harmónia Centrum
Eljön lába egészségéért?
(+36-1)269-2946
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Lábfájás kezelése

Lábfájás kezelése személyre szabottan

Lábfájás kínozza? Fáj a lába?
Vajon mi okozhatja panaszait?

lábfájásHa közlekedni akar, akkor a láb kéznél van. Nincs is addig baj, amíg lábfájás nélkül bármikor munkába állíthatja. Gyanítom, hogy Önnél nem ez a helyzet, ha ezt az oldalt olvassa éppen.

"Miért fáj a lábam?" - A lábfájás okai lehetnek

Mi lehet az oka annak, ha fáj a lába? Biztos gondolkodott már ezen.

 • Milyen panaszai vannak?
 • Most jelentkezett a fájdalom, vagy már hosszabb ideje küszködik vele?

Az izomláz, a rándulás vagy húzódás nagyon kellemetlen tud lenni, de viszonylag gyorsan elmúló lábfájdalom.

Hosszabban tartó lábfájásának többféle oka lehet. Vegyük sorra ezek közül a leggyakoribbakat.

A lábfájás oka lehet a kényelmetlen lábbeli

Kényelmes cipőkben jár?

Olyan cipőkben, amelyek jól tartják, és nem nyomják a lábát?

 • Ha igen, akkor lábfájását valószínűleg nem a lábbelije okozza.
 • Ha viszont kényelmetlen cipőkben jár, akkor nagy valószínűséggel ezek is okozhatják panaszait.

Milyen talpú cipőkben jár?

 • A lábfájdalom elkerülése érdekében érdemes az arany középutat választania.
 • A túl puha talp, vagy a túl vékony talpú cipő könnyen okozhatja az Achilles-ín fájdalmait.
 • A merev anyagból készült, vastag talpú cipők pedig járása közben nem segítik eléggé lábfeje szabad mozgását.

Milyen sarkú cipőkben jár?

magas sarkú cipőHa kedveli a magas sarkú cipőket, és túl gyakran hordja őket, akkor ezzel is egy merényletet követ el a lábai ellen. A lábfájdalom gyakran megtámadja a magas sarkú cipők viselőit.

 • Ha rendszeresen 4-5 centinél magasabb sarkú cipőkben jár, akkor testsúlya egyre nagyobb arányban a sarka helyett a lábfejére nehezedik, és ha a cipője ezt engedi – bő a cipője -, akkor a lábfeje lelapul, szétterül a cipőben. Harántboltozata lesüllyed (lúdtalp), és ez bizony lábfájdalomhoz vezet.
 • A magas sarkú cipő másik kellemetlensége abból adódik, ha cipője túl szűk. A magas sarkakon a lábfeje itt is előrecsúszik, de a szűk hely miatt beszorul a cipője elejébe, és dörzsöli, nyomja a lábát, leginkább a lábujjait. Ez nemcsak vízhólyagokat okozhat, hanem az évek során enyhébb-súlyosabb láb deformitások is kialakulhatnak. Ilyen lehet a nagylábujj csontkinövése, a bütyök, vagy a szűk cipőjében összeszorult lábujjainak elváltozása, a kalapácsujj.
 • Ha ezek után azt mondja, hogy ezeket a kockázatokat még talán érdemes vállalni a divatos magas sarkú cipők viseléséért, akkor érdemes megismernie a magas sarkú cipők viselésének harmadik kellemetlen következményét is. A rendszeres magas sarkakon járás ugyanis a vádli izomzatának a megrövidülését is okozhatja. Ennyi talán már túl sok a rosszból. A magas sarkakkal felpolcolt sarok miatt a vádli izomzatának nem kell annyira megnyúlnia, és vádlija elkényelmesedik. Fura módon a vádli megrövidülése éppen akkor okoz majd gondot, ha leveti a tűsarkút. A lapos sarkú cipőben ugyanis már nem lesz feltámasztva a sarka. Vádlijának meg kell nyúlni, és ez kényelmetlen lehet a tűsarkakhoz szokott izmainak.

Igazságtalanok lennénk azonban a magas sarkú cipők kedvelőivel szemben, ha minden lábfájdalom lehetséges okában kedvenc cipőiket találnánk meg. Az egyenes talpú, lapos cipők sem egészségesek, mert ezek pedig sarokfájdalmat okozhatnak.

 • Kattintson a linkre, és tudjon meg mindent sarokfájdalma eredményes kezeléséről!

Lábfájdalom a talpi szövetek és sarokcsont gyulladás (sarkantyú) miatt

Ha lábát tartósan nyomja valami (pl. a kényelmetlen vagy szűk cipő), akkor ez gyulladáshoz vezethet. A gyulladás megjelenését és szervezete védekező fájdalmának a kiterjedését az határozza meg, hogy mely területet érte leginkább a kellemetlenség.

A fájdalom és gyulladás azonban nem marad egy helyben, terjedni képes. Ha az irritáltság és a fájdalom miatt a láb tartása és a járásminta megbomlik, akkor a szervezet korrigál. Ezért új területek kerülnek terhelés és feszítő húzás alá, és ott is kialakul a gyulladás. Ráadásul ott gyorsabban, hiszen ezek az ízületek nem a számukra természetes feladatot látják el.

Mozgásszervi panaszain túl még keringési zavar is okozhatja lábfájdalmát.

Lábfájdalom keringési zavar miatt

 • Gyakran érzi úgy, hogy ólomlábakon jár?
 • Duzzadt és fáj a lába?
 • Vagy a vádlija görcsöl?

Ilyen tünetek jelentkezésekor valamilyen keringési zavar okozhatja a panaszait.

fájdalom a vádlibanLábfájás érszűkület miatt

Ha viszonylag kevés mozgás után már rendszeresen görcsöl a vádlija, akkor érszűkülete is lehet. Ennek ugyanis az egyik legelőször jelentkező tünete a vádli fájdalma. A lábfájdalom azért jelentkezik, mert a fokozódó mozgás egyre több oxigént igényel, és ezt az oxigéntöbbletet a beszűkült verőeren keresztül a vér képtelen a vádliba szállítani. A fájdalom a mozgáshoz szükséges oxigén hiányát jelzi. Ha megállásra szűnik a fájdalom, akkor még nagyobb a valószínűsége az érszűkületnek.

Lábfájdalom vénás megbetegedés miatt

Ha estére rendre megduzzad a lába, és olyan érzése van, mintha ólomlábakon járna, akkor lába vénás keringésével lehetnek problémák.

 • Évek, évtizedek alatt a kevés mozgástól, a túl sok egy helyben állástól vagy üléstől a vénák kitágulnak, és a lábából nehezen jut vissza a vér a szívbe.
 • A visszerekkel kapcsolatos panaszok gyakrabban keserítik meg a nők életét. A férfiaknál ritkábban fordul ez elő.

Panaszai megelőzésében sokat segíthet a rendszeres mozgás.

Munkaidőben hívja munkatársainkat a 06-1-269-2946-os számon, és segítenek Önnek, hogy panaszával kihez fordulhat.

Lábfájdalom cukorbetegség miatt

lábfájdalom oka cukorbetegség is lehetEgyre gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, más néven diabétesz (diabetes mellitus). Ez a szervezet anyagcsere folyamatainak meghibásodásából ered, és általános vércukorszint emelkedéssel jár. A cukorbetegség fogyasztói társadalmunk egyik leggyakoribb krónikus betegsége világszerte.

Magyarországon a cukorbetegség közel másfélmillió embert érint.

 • Nagyjából félmillióra tehető azoknak a száma, akik veszélyeztetettek, és akiket fenyeget a cukorbetegség kialakulásának a veszélye.
 • A betegségben valóban szenvedőknek csupán a fele, kb. félmillió ember áll kezelés alatt,
 • Míg közel félmillióan vannak azok is, akik cukorbetegek, de nem tudnak a betegségükről, ezért semmilyen kezelést nem kapnak.

A diabetes mellitus betegségnek sokféle, különböző súlyosságú szövődménye ismert. Nem hiába foglalkozik a média az elhízás kérdéskörével olyan sokat, hiszen a cukorbetegség kettes típusában nagy szerepet játszik az életmód is a genetika mellett. Az egészségügyi szakembereket jogosan, és méltán aggasztja a betegség egyre szélesebb körben való elterjedése.

 • A betegség egyik leggyakoribb szövődménye a láb megbetegedése. A cukorbeteg egyén lábában idegi károsodások alakulnak ki. Az idegek károsodása az érzékelés csökkenését, akár jelentős csökkenését is okozhatja. Ez odáig vezethet, hogy a károsodott láb teljesen elveszíti az érzékelését az idegek károsodása miatt.
 • A cukorbeteg egyén lábában keringési nehézségek is kialakulnak, így a szövetek regenerációja, öngyógyulási folyamata is lassulttá válik.

A lábfájás kezelése személyre szabott terápiával

Mozgásszervi fájdalom kezelése

 • Ha mozgásszervi problémák okozzák a panaszait, akkor a rendszeres mozgás, a lábfej és a talp izmait alaposan átmozgató rendszeres torna sokat segíthet.
 • Lábfájdalom esetén a leggyakrabban használt segédeszköz a lúdtalpbetét.
 • Súlyosabb deformitásnál az ortopédus egyedileg elkészített gyógycipőt is felírhat.

Ha fáj a lába, akkor sokféle ok meghúzódhat a panasza háttermében.  A legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy lábában lévő összes izom egy egységet alkot, és amikor a lába fáj, akkor lába bármelyik részével problémája lehet. A lábszár, a vádli izmok, a boka, a sarokcsonthoz tapadó izmok, inak és az Achilles-ín közül mindig az kezd el fájni, amelyik a leggyengébb.

Sarkantyú és talpi fascia gyulladás kezelése

Ha kínzó talpi és vagy sarokcsonti gyulladástól szenved, elsősorban a gyulladást és fájdalmat kell csökkenteni!

 • sarkantyú kezelése lökéshullámmalEhhez szükséges a végtag terhelésének csökkentése, pihentetése, gondos kezelése.
 • Igenis rá kell szánni azt a másfél hónapot – 5 hetet a gyógyulásra! A lázas beteg is akkor tud gyorsan kilábalni a betegségből, ha ad lehetőséget a szervezetésnek a pihenésre. Ugyan ezt igényli most az Ön talpa, sarka is.
 • Ápolásának része lehet a masszírozás, jegelés, gyulladáscsökkentő természetes kenőcsök alkalmazása.
 • A lökéshullám terápiás eszköz bizonyítottan hatásos a gyógyulás meggyorsításában, és az eredmény tartósságának őrzésében. Szakembereink a hét minden napján állnak az Ön rendelkezésére, hogy mielőbb nyakon csípjük, és eltüntessük a hétköznapjait megkeserítő lábpanaszát.

Amikor az akut tünetek enyhültek, megfontoltan kell visszatérni a régi kerékvágásba, figyeljen azokra a tényezőkre, amelyek korábban kiválthatták a gyulladást, és kerülje azokat tudatosan.

 • Figyeljen oda tehát a megfelelő cipőválasztásra, ha szakemberek javasolták, támogassa meg ortopéd talpbetéttel lábboltozatát.
 • Tartósabb állás után lába átmozgatásával, megmasszírozásával pezsdítse fel lába keringését
 • Erősebb terhelést, sok sétálást, túrázást, edzést követően végezzen nyújtó gyakorlatokat a talp és vádli izmaira.

A cukorbeteg láb kezelése

Ha Ön cukorbeteg, akkor kattintson a linkre, és nézze meg részletesen cukorbeteg lába szakszerű kezelését.

Érbeteg láb kezelése

Érbetegség esetén az orvosi vizsgálatot követően tájékoztatni fogják arról, hogy konzervatív vagy műtéti ellátásra van szüksége.

 • Amennyiben az előbbi áll fenn, gyógytornászaink állnak rendelkezésére, hogy a két típusú érbetegség tornagyakorlatait, az artériás és vénás torna fő elemeit betanítsák Önnek.
 • Ezeket otthon rendszeresen szükséges végeznie.
 • Érdemes megszabott időközönként visszatérni kontrollra, hogy ellenőrizzük a gyakorlatok helyességét, és szükség esetén módosítsuk az Ön állapotához igazítva.

Ha rendszeres, vissza-visszatérő fájdalmai vannak, akkor érdemes ortopédushoz, visszérproblémák esetén pedig tapasztalt érsebészhez fordulnia.

Ha cukorbetegség okozza panaszait, akkor mindenképp egyeztessen kezelőorvosával, vagy sebészorvosunkkal, és állapotának megfelelően forduljon gyógytornászainkhoz, vagy sebkezelő specialistáinkhoz kezelésért.

Nem tudja eldönteni, hogy lábfájdalmával kihez forduljon?

 • Munkatársaink segítenek Önnek, hogy panaszával melyik szakorvost érdemes felkeresnie.
 • Munkaidőben hívja őket a 06-1-269-2946-os számon, és segítenek Önnek.

Lépjen most, hogy később is lépni tudjon!

Lábfájásáról konzultálni szeretne ortopédusunkkal?

 • Dr. Hargitai Gergely ortopédusDr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvos várja a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • Munkatársainktól érdeklődni, és a konzultációra bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt. Munkatársunk a panaszának megfelelő szakorvosunk konzultációját fogja javasolni Önnek.
 • A konzultáción szakorvosunk körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja lábának deformitásáról, és a megfelelő megoldást javasolja problémájának orvoslására.
 • A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni lábának állapotát, és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Szakorvosunkkal közösen fognak dönteni a legelőnyösebb kezelésről. Ragadja meg lába gyógyulásának az esélyét!
 • Eljön hozzánk lába egészségéért?

Gyógyulásához kérjen információt most!

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.