Harmónia Centrum
Felfokozott öngyógyulás beindítása
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Szalagszakadás kezelése

Szalagszakadás kezelése

 • Elszakadt a térdszalagja?
 • Vagy bokaszalag szakadása van?

A szalagszakadás tipikus sportsérülés. A szakadás mértékétől függően lehet részleges vagy teljes.

 • elülső keresztszalag szakadásA legnagyobb terhelést kapó térdízület a legveszélyesebb hely szakadás szempontjából. Szakadás az elülső keresztszalagnál alakul ki. A sportsérülések körülbelül háromnegyedét az ilyen jellegű sérülések adják.
 • Gyakran előfordul még az Achilles-ín szakadása is. Ez a kezelés jelentősen felgyorsítja az Achilles-ín műtét utáni rehabilitációt.
 • A bokaszalag szakadás is kifejezetten gyakori, mert akár egyetlen rossz lépés is bajt okozhat.

Enyhébb sérülés az ínszalag húzódás és a gyulladás

A szalagok enyhébb sérülése az ínszalag húzódás. Rendkívül kellemetlen, de megvan az az előnye, hogy legalább nem szakad el az ínszalag.

Az ínszalagok túlerőltetésének is lehet kellemetlen következménye. A szokatlanul nagy terhelés hatására ínszalag gyulladás alakulhat ki.

A legismertebb ínszalag

Testünkben a legismertebb ínszalag az Achilles-ín. Ez a sokszor gyenge pontunknak bizonyuló ín kapcsolja a sarokcsonthoz a vádlit. Testünkben számos kisebb-nagyobb ínszalag van, amelyek az izmokat rögzítik a csontokhoz. Ilyen izmokat a csonthoz rögzítő szalag például a bokaszalag és a térdszalag is.

Mi az ínszalagok szerepe?

Az ínszalagok nemcsak izmokat rögzítenek a csontokhoz, hanem csontokat is egymáshoz. A csigolyákat is szalagok kapcsolják össze a gerincoszlopban, valamint a kéz és a lábfej csontjait is ínszalagok tartják össze.

Mozgás közben az izmokra ható terhelés az izmok és csontok tapadási pontjánál az ínszalagokra is hat.

Az izmokra és az ínszalagokra ható kisebb erők rándulást, húzódást okozhatnak. Ilyen lehet például a térdszalag és a bokaszalag húzódás is. Nagyobb erőhatás azonban részleges vagy akár teljes izom illetve ínszalagszakadást is okozhat. A kisebb-nagyobb húzódások, rándulások kellő pihentetéssel külön kezelés nélkül is regenerálódnak. A részleges izom és ínszalagszakadás is helyrejön előbb-utóbb.

Teljes izom- és ínszalagszakadással azonban fel kell keresni az orvost, mert az elszakadt izom vagy ínszalag a pihentetéstől nem fog meggyógyulni. Érdemes azonban részleges izom vagy ínszalag szakadással vagy nagyobb húzódással és gyulladással is szakemberhez fordulni, mert megfelelő kezeléssel a sérült izom vagy ín gyógyulását meg tudja könnyíteni, és a gyógyulás idejét is nagymértékben csökkenteni tudja.

Önnek milyen sérülése van?

Az ínszalag szakadása általában az idősebbeknél és a középkorúaknál fordul elő. A fiataloknál az inak még rugalmasabbak, és náluk ha már szakad, akkor inkább az izom szakad el.

Az ínszalagszakadás sportsérülés, de nem csak a sportolóknál szakadhat el az ín. Sportolásnál az átlagemberek is ugyanúgy megsérülhetnek. Sőt náluk még nagyobb a veszélye a nem kellő bemelegítés miatti sérüléseknek. A bokaszalag szakadás pedig olyan banális félrelépés miatt is előfordulhat, amikor egyszerűen megbicsaklik valakinek a bokája.

 • Talán Önnél is egy ilyen félresikerült lépés okozta a szakadást?

Tudja melyek az ínszalagszakadás tünetei?

 • A legtipikusabb tünet a nyilalló fájdalom. Ezzel együtt szakadáskor egy pattanó hang is hallható.
 • Teljes szakadásnál az izom formája is megváltozhat, mert az ín már nem tartja az izmot. Ez izomgörcsöt is okozhat, amely a sérült izom önvédő reflexe.
 • A duzzanat, az izomsérülések jellemző tünete szalagszakadásnál is érzékelhető.
 • A másik tipikus tünet, a vérömleny is jelentkezhet a sérült területen.

Hogyan történik a szalagszakadás kezelése?

Itt sem kell váratlan terápiára számítani. Az ínszalag részleges szakadását általában pihentetéssel és rögzítő sínbe helyezéssel is eredményesen lehet kezelni. Az elszakadt ínszalagot viszont általában megoperálják.

Az izmokkal szemben a szalagoknak és inaknak rossz a vérellátása, ezért ezek jóval nehezebben gyógyulnak. Itt még komolyabb szerepe van a gyógytornának, a kíméletes rehabilitációnak.

 • Szalagszakadásból lábadozva is fontos az izmoknak a megerősítése, mert ez is segíti a gyógyulást.
 • Ínszalag sérüléseknél még az ínletapadásokat is meg kell előzni, és erre is kiválóan használható a kíméletes mozgás.

Térdsérüléseknél jó szolgálatot tehetnek még a porcvédő készítmények is. Ezek nem a gyógyulást segítik, hanem további esetleges problémákat előzhetnek meg azzal, hogy a sérült szalagok miatt nagyobb terhelést kapó térdízületeket erősítik.

Lökéshullám az ínszalagszakadás kezelésének gyorsításában

A szalagok gyógyulása lassú folyamat. Gyakorlati tapasztalatunk szerint azonban lökéshullám kezeléssel felgyorsítható a rehabilitáció. Ne felejtsük el, hogy az inak vérellátása igen rossz.

Miért annyira hatásos a lökéshullám a szalagszakadás rehabilitációja során?

Mert a gyógyulás kapuját tárja szélesebbre elszakadt ínszalagja előtt.

Természetes gyógymód Mellékhatások nélkül

Az alkalmanként 15 perces kezelés a rossz vérellátottságú inak vérbőségét fokozza, és heteken át tartó öngyógyulást indít el a megsérült szalagokban.

 • Miért olyan hatásos a kezelés szalagszakadására?
 • Mert a szalagszakadás jellegének megfelelő kezelést kapja.
 • A fókuszált (egy pontra ható, nagy erejű) és radiális (körkörösen, nagyobb területre ható, kisebb erejű) lökéshullámok szalagszakadása jellegének és súlyosságának meghatározott kombinációja kifejezetten hatékony lesz felépülése felgyorsításában, mert az öngyógyító folyamatok gerjesztésével elősegíti a sejtek regenerálódását, és közben felgyorsítja a roncsolódott szövetek és salakanyagok eltávolítását.

Elszakadt ínszalagja vérkeringésének élénkítése a mi életünkben 15 perc.

 • Ínszalagja gyógyulásában viszont hónapok felfokozott öngyógyulása.

Lökéshullámmal gyorsítaná váll, térd vagy bokaszalag szakadása gyógyulását?

 • Dr. Hargitai Gergely baleseti sebészDr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvos, baleseti sebész várja a konzultációra előzetes bejelentkezés alapján.
 • Munkatársainktól érdeklődni, és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción a teljes körű vizsgálat után szakorvosunk tájékoztatja ínszalagja állapotáról, és panaszait enyhítő, felépülését meggyorsító kezelési megoldásokat javasol.
 • Közösen döntenek a kiválasztott kezelésről, és azonnal meg is történik szalagszakadása kezelése.
 • Eljön hozzánk gyorsabb felépüléséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.