Harmónia Centrum
Eljön ízületi fájdalma enyhítéséért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Sokízületi gyulladás kezelése

Sokízületi gyulladás kezelése

rheumatoid arthritisA sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz vagy rheumatoid arthritis) az ízületek idült gyulladásos megbetegedése. A fájdalom általában fokozatosan kezdődik, majd egyre erősebben jelentkezik.

Az ízületek közül elsősorban a csuklóban, a kéz és a lábujj ízületeiben, a bokában alakul ki.

A fájdalmas helyeken az ízületek megduzzadnak, nyomásra érzékenyek. Reggelente fél óráig, egy óráig merevek, és minden mozdulat fájdalmas.

A legrosszabb az, hogy a fájdalom testünk bármely ízületében megjelenhet. Sőt nemcsak az ízületekben, hanem egyéb szövetekben, szervekben is. Többek között az ereket, a szívet, a vesét, a tüdőt és a szemet is megtámadja. Bár ezek a belső szervek kezdetben nem adnak egyértelmű tüneteket.

A bőr alatt ártalmatlan kis reumás csomók alakulhatnak ki.

 • Ön is a kezén érzi a panaszokat?
 • Vagy valamelyik másik testrészében?
 • Gondja van a felállással, járással, fésülködéssel is?

Panaszait immunrendszere zavara okozza, és a tüneteket nem könnyű  pontosan megkülönböztetni más ízületi betegségek tüneteitől. Nem egyszer előfordul, hogy hónapokba kerül a diagnózisnak a pontos meghatározása is. Az immunrendszere téved, amikor a külső kórokozókkal szembeni védelem helyett, saját szervezete ellen fordul, és ennek fájdalmas ízületi következményei vannak. A szervezet saját kötőszöveteit idegenként ismeri fel, és ellenanyagokat termel. Ezek az ellenanyagok támadják meg az ízületeket, és okozzák a gyulladást.

A gyulladás hatására az ízület belhártyája megvastagszik, és a gyulladásos sejtek olyan enzimeket termelnek, amelyek szorgos hangyaként elkezdik lebontani a porcot és a csontot. Nemcsak az ízületi porcot és a csontvégeket támadják meg az ellenanyagként termelt enzimek, hanem csontállomány sűrűségét is csökkentik.

Mi a reumás ízületi gyulladás legfőbb veszélye?

Az, hogy nem gyógyítható.

Már ez is borzalmasan rémisztőnek hat. Még drámaibb a helyzet akkor, ha nem kezelteti, mert állapota fokozatos romlására lehet számítani megfelelő kezelés nélkül.

 • A hétköznapi, apró feladatok ellátásában is komoly nehézségeket, súlyos mozgáskorlátozottságot okozhat panaszai elhanyagolása. Ezért vegye komolyan a jelentkező jeleket.
 • A következmények minimalizálásáért vegye komolyan a tüneteket, és ízülete állapotának romlása ellen időben forduljon reumatológushoz.

Hazánkban körülbelül kilencvenezer ember küszködik ezzel az autoimmun betegséggel, és háromszor annyi nő szenved ezektől a panaszoktól, mint férfi. Ezért kialakulása elsősorban a 30 és 60 év közötti nőket veszélyezteti. Az ízületek autoimmun gyulladása azonban ettől eltérő életkorban is kialakulhat.

Melyek lehetnek a sokízületi gyulladás tünetei?

 1. sokízületi gyulladásA legfőbb tünet a már korábban említett ízületi duzzanat. Ez az ízület melegségével párosul.
 2. Éjjelente, illetve pihenésre fokozódik a fájdalom, különösen a képen is pirossal jelzett helyeken.
 3. A reggelente jelentkező ízületi merevség, amely egy óránál is tovább tart. Az ízület mozgása jelentősen beszűkül.
 4. Megfigyelhető az is, hogy a végtagokon szimmetrikusan jelentkeznek a panaszok.
 5. Nagyobb fáradékonyság. Gyengének érzi magát a tünetek jelentkezésekor.
 6. A fájdalom éjszakai álmatlansággal is járhat.
 7. Vérszegénnyé is válhat.
 8. A fájdalmak hatására a testsúly is csökkenhet.

A tünetek jelentkezésekor néha csak kevés ízület érintett, míg másoknál szinte mindegyik ízület megbetegszik. Ha a gyulladás csak 1-2 ízületet érint, akkor egészen jól is érezheti magát.

 • Fokozódnak, majd csillapodnak a tünetek, hullámzó lefolyású a gyulladás.

A tartós gyulladás megfelelő kezelés nélkül a porcoknál és a szomszédos csontokban is jelentős károsodást okozhat. A leépülés olyan mértékű is lehet, hogy az érintett ízület mozgásképtelenné is válhat.

 • Éppen ezért vegye komolyan ezeket a jelentkező tüneteket, és minél hamarabb forduljon reumatológushoz. A betegség folyamatos gondozással kezelhető, de minél később keresi fel az orvost, annál nehezebb lesz megfékezni a porcokat és csontokat lebontó enzimek rombolását.
 • A rémisztő járásképtelenség az orvosával és gyógytornászával való jó együttműködésnél csak nagyon kis százalékban következik be.

A sokízületi gyulladás eredményes kezelése

ízületi gyulladás vizsgálataA reumás ízületi gyulladást teljesen meggyógyítani, tünetmentessé tenni nem lehet. Időben megkezdett kezelésével azonban meg lehet előzni a tünetek súlyosbodását. Éppen ezért erre törekedjen.

Időben diagnosztizálva hatékonyan kezelhető

Ez azért fontos, mert korai szakaszában lehet még igazán eredményesen megakadályozni az ízületekre (csontállományra és a porcokra) ható káros folyamatokat. Diagnosztizálni viszont ekkor még nem könnyű a gyulladást.

 • A nehézséget az okozza, hogy az ízületi gyulladás egy másik fajtája, a degeneratív, a kopásos ízületi gyulladás is ízületi duzzanatot és az ízületek merevségét váltja ki.
  • Annyi a különbség, hogy sokízületi gyulladásnál az ízületi merevség jóval hosszabb ideig tart.
  • Ezért is fontos panaszainak pontos megfigyelése, mert a reumatológus szakorvos ezekről fogja részletesen megkérdezni a konzultáción.
 • A reumatoid artritisz tünetei összességében komolyabbak, mert az étvágytalanság miatt általában súlyvesztés is bekövetkezik. Ez a degeneratív ízületi gyulladásra nem jellemző.
 • A panaszok jelentkezésekor mindenképp forduljon orvoshoz. A panaszaitól függően ő majd eldönti, hogy mi áll fájdalma hátterében.

Gyógyszeres és gyógyszer nélküli kezelés

Megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a fájdalmas ízületek gyulladása. Mérsékelhető a fájdalom, valamint lassítható a csontállomány pusztulása is. Megfelelő gyógyszerekkel semlegesíteni lehet az immunrendszernek a test saját szövetei ellen irányuló támadását.

Sokízületi gyulladás esetén alapvetően kétféle gyógyszert alkalmazunk

 • Egyrészt a fájdalmat csökkentő nem szteroid és szteroid gyulladáscsökkentőket. Ezek rövid távon csökkenti a fájdalmat.
 • Másrészt a bázisterápiás gyógyszerek pedig hosszabb távon tartják kordában a betegséget.

Ezeknek a gyógyszereknek a szedése azonban szigorúan csak az orvos utasítása szerint történjen, mert a gyógyszereknek komoly mellékhatásaik lehetnek. Arra is figyelni kell, hogy ne vigye túlzásba a gyógyszerek szedését. Ugyanis több gyógyszer együttes szedésénél a gyógyító hatás nem növekszik, a lehetséges mellékhatások azonban összeadódhatnak.

Rendszeres gyógytorna

A gyógytornász által összeállított egyéni gyógytorna is sokat segít életminősége javításában. A rendszeresen végzett, kíméletes gyakorlatok

 • javítják ízületei mozgását,
 • erősítik izmait és
 • a csont sűrűségének csökkenését is megakadályozzák.

A rendszeres mozgás általánosan is javítja az erőnlétét, erősíti immunrendszerét és csökkenti a stresszt. A rendszeresen végzett, kímélő torna hatására jobb lesz a közérzete.

 • Energikusabb lesz, jobb lesz a hangulata, és ami egyáltalán nem mellékes sokkal kevesebb fájdalmat fog érezni.

Az elvégzett tornagyakorlatok fajtáját és mennyiségét azonban mindig aktuális állapotának megfelelően kell meghatározni. Ebben nincsenek előre meghatározott ismétlésszámok.

 • A gyulladás erősödésekor csak az ízületei óvatos átmozgatására van szükség, alacsonyabb ismétlésszámmal, és sokkal több pihenéssel. Az ízület mozgásterjedelmét ilyenkor semmiképpen sem lehet tágítani, mert  ez a fájdalom erősödéséhez vezethet. Ezért a gyógytornász folyamatos felügyelete vagy kellő tapasztalat és gyakorlottság javasolt a gyakorlatok rendszeres végzéséhez.

A kezelés elmaradásakor azonban egyre jobban nő az ízületek deformálódása, és az érezhető fájdalom is erősödhet.

Figyeljen oda az étrendjére is

Minden olyan ételt célszerű mellőzni, ami savas. Érdemes elhagyni a búzából készült ételeket. Ez azt jelenti, hogy érdemes felhagyni a kenyérevéssel. A gabonák közül a búza helyett fogyasszon több rizst.

 • Mellőzze a tejtermékeket és a disznóhúst is, mert ezek az ételek is savat okoznak.

Ezek helyett egyen több rizst, halat, csirkehúst, brokkolit, sárgarépát.

Sokízületi gyulladásának eredményes kezeléséről beszélni szeretne reumatológus szakorvosunkkal?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusElőzetes bejelentkezés alapján Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvos várja a rendelésre.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg nevét és telefonszámát. Munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción szakorvosunkkal részletesen megbeszéli panaszait, és Szeles doktor megvizsgálja. A vizsgálat után teljes körűen tájékoztatja Önt ízületei pillanatnyi állapotáról, és ízületi panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol a szükséges gyógyszeres kezeléssel és személyre szabott gyógytornával.
 • Specialistánkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelésről.
 • A panaszait enyhítő kezelési megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is.
 • Eljön Szeles doktorhoz fájdalmas ízületi panaszai enyhítéséért és élete könnyebbségéért, fájdalommentessé tételéért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.