Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Könyök alagút szindróma

Könyök alagút szindróma kezelése

Zsibbad a kisujja és a gyűrűsujja? Vagy inkább az alkarjában érzi a tompa zsibbadást?

A könyök alagút szindróma esetén könyöke kisujj felőli oldalán, a könyöktájon lévő szűk, csontos csatornában futó singcsonti (nervus ulnaris) ideg nyomódik, és ezért érzi a zsibbadást, érzéskiesést  alkarjában és/vagy kisujján és gyűrűsujján. A könyökénél lévő ideg felkarjáról az alkarjára itt fordul át. Emellett még könyöke túlzott mértékű és gyakori behajításakor és kinyújtásakor is túlzott mértékben ki van téve a megnyúlásnak, összenyomódásnak is.

Zsibbadás, nyomódás esetén az ideget körülvevő lágyrészek valami miatt megduzzadnak, és ezért nyomják az ideget.

A könyök alagút szindróma a második leggyakrabban fordul elő az alagút szindrómák közül, és cubitalis alagút szindróma néven is hallhatta már.

Cubitalis alagút szindróma kialakulásának többféle oka lehet

könyök alagút szindrómaAz egyik leggyakoribb ok lehet az alkarja túlzott igénybevétele miatt kialakuló helyi nyomódás könyökén, illetve a képen pirossal jelzett területen. Minden olyan monoton, rendre visszatérő mozgás fokozhatja a nervus ulnaris ideg nyomódását, amikor könyöke tartósan behajlított állapotban van, és 90 foknál kisebb szöget zár be.

 • Ilyen lehet például a sok könyöklés, az íróasztal mellett végzett munka a karja megmozgatásához szükséges szünetek elmaradásával.
 • Könyököt megerőltető sportolás, például a teniszezés is kiválthatja a panaszokat.
 • Kiválthatja azonban a túlzott mobiltelefonhasználat, és könyöke bármilyen tartós behajlított állapota az időnként szükséges átmozgatás nélkül.

Gyakori ok lehet még alkarja és ujjai zsibbadására a könyökét ért valamilyen sérülés, csontkinövés, ami nyomja az ideget. Valamilyen ízületi bántalom is okozhatja.

Fokozhatja a panaszok megjelenésének valószínűségét a szervezet fokozott vizesedéssel járó állapota, például a terhesség és a cukorbetegség is.

A hormonszint változása, például a pajzsmirigy betegségek is növelhetik kialakulásának a valószínűségét.

Könyök alagút szindróma jellegzetes tünetei

Ezek a tünetek könyöke kisujj felőli oldalán futó nervus ulnaris nyomódása miatt alakulnak ki:

Melyek a főbb tünetek?

 • A fájdalmas könyök legtöbbször meg van duzzadva, és nyomásra is érzékeny az alagútban futó ideg mentén. Egyre kisebb tartományban tudja mozgatni könyökét.
 • Legfőbb tünet az érzékeléssel kapcsolatos különféle panaszok jelentkezése. A zsibbadás és égő fájdalom a kisujj és a gyűrűsujj perceiben, illetve a tenyéren, alkaron. Kezdetben elsősorban éjszaka fogja tapasztalni a zsibbadást. Később azonban már nappal is jelentkezni fog a fájdalom.
 • A zsibbadás és az egyre erősebb fájdalom kezelésének elmaradásakor előbb-utóbb az itt található izmok működésében is zavarok jelentkeznek. A kisujj alatti izompárna és az ujjak mozgását végző kisizmok sorvadni kezdenek. Emiatt a kéz mozgása egyre ügyetlenebb lesz. Egyre nehezebben tudja a kisujját behajlítani, és a gyűrűsujja mellé zárni. A kezelés elmaradása a kéz jellegzetes karomállásának, mozgásképtelenségének kialakulásával is járhat. Ezt a stádiumot már mindenképp előzze meg a zsibbadás időben történő kezelésével, mert az izmok sorvadása már visszafordíthatatlan folyamat.

Kisujj zsibbadás

A kisujj zsibbadásának jellegzetes tünetei vannak:

 • bizsergő, csiklandozó érzés
 • szúrkálás
 • érzéketlenség
 • kisujj mozgatásának sutasága, akár a mozgás képtelensége is.

A zsibbadás általában az egyik kéz kisujját érinti, de előfordulhat kétoldali érintettség is.

A zsibbadás mértéke (milyen gyakran jelentkezik, meddig tart) is egyénenként változó lehet. Az alig érezhető apró kellemetlenségtől egészen addig terjedhet, hogy akár megmozdítani is képtelen a kisujját.

A kisujj zsibbadásának természetesen a nervus ulnaris ideg nyomódásán kívül több más oka is lehet. Például a cukorbetegség vagy a sokízületi gyulladás egyik tünete is lehet, ezért is érdemes elmenni orvoshoz kisujjának rendre visszatérő zsibbadásakor.

Ezeket a jellegzetes tüneteket általában éjszaka érzi először, később azonban napközben is tapasztalja majd. A nappali zsibbadás, fájdalom megjelenésekor már nem halaszthatja tovább a neurológus, reumatológus vagy egy tapasztalt gyógytornász felkeresését.

Hogyan diagnosztizálható a könyöktáji alagút szindróma?

A tünetek leggyakrabban fiatal felnőtteknél és középkorúaknál alakulnak ki valamilyen fizikai megerőltetés hatására. Férfiaknál és nőknél nagyjából megegyező arányban jelentkezhet. Jellemző még, hogy előfordulása az intenzíven sportolóknál, fizikai munkát végzőknél gyakoribb a könyök túlterhelése miatt.

Hormonális változás hatására is gyakran megjelennek a panaszok, jellemzően 40-60 éves kor között. Változókort követően a nőknél gyakrabban fordul elő.

Könyök alagút szindróma gyanújakor a vizsgálatot általában ortopédus vagy reumatológus szakorvos végzi el.

 1.  A kórelőzmény és a panaszok megismerése során a szakorvos kikérdezi a panaszokról:
  • Hol fáj, mióta fáj a könyöke?
  • Hol érez zsibbadást?
  • Milyen gyakori a fájdalom, a zsibbadás jelentkezése?
 2. Ezt követően a reumatológus fizikális vizsgálatokat végez a panaszos területen. Provokációs tesztekkel következtet a zsibbadás, az érzékeléskiesés előrehaladottságára. Ennek része a reflexvizsgálat is a panaszos alkaron, amely alátámaszthatja a tünetek alapján valószínűsített diagnózist.
 3. A diagnózis körültekintő felvételére, és a részletes fizikális vizsgálatra azért van szükség, mert az érzékelt tüneteket akár a gerinc sérvesedése vagy a keringési rendszer betegségei is kiválthatják.
 4. A diagnózis felvételekor tapasztalt kétség esetén a fizikális vizsgálat mellett
  • electroneurographiás (ENG) vizsgálatra is szükség lehet. Ezzel pontosan felmérhető, hogy a nervus ulnaris ideg milyen sebességgel továbbítja az érzékelt jeleket. Ugyanis az elszorított, nyomódó ideg érzékelő, ingerületvezető képessége jelentősen csökkenhet.
  • A röntgen vizsgálat pedig az esetleges csontkinövéseket, töréseket, csontszerkezeti eltéréseket mutatja ki.

A pontos diagnózis felállítása, és az esetleges más betegségek kizárása után kezdődhet meg a kezdetben zsibbadást okozó könyök alagút szindróma konzervatív kezelése.

Melyek lehetnek a cubitalis alagút szindróma kezelésének lépései?

Mindenképp könyökét kímélő, és óvatosan átmozgató életmódra van szüksége a panaszok elmúlásának időszakában.

 1. A kezdetben gyakrabban jelentkező zsibbadás megszüntetésére hasznos lehet az adott terület éjszakai, majd ha szükséges, akkor nappali nyugalomba helyezése, tehermentesítése is különböző rögzítő sínek használatával. A könyök derékszögben hajlított sinezése a csatornán belüli duzzanatot is csökkentheti, és emiatt több hely marad az idegnek a nyomódás mérséklődésére.
 2. Emellett kiegészítésként és súlyosabb esetben nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel vagy helyileg használandó kenőcsökkel is csökkenthetők a panaszok.
 3. Fizikoterápia, személyre szabott gyógytorna a könyök illetve az alkar területére a gyulladás- és a vizesedés csökkentésére.
 4. Ha ezek láthatóan nem segítenek, akkor a megfelelő ponton beadott szteroid injekció csökkentheti a gyulladást, a zsibbadást.
 5. Végső esetben, amikor már minden mást kipróbáltak a kezelésre és nem segített a zsibbadás, a fájdalom enyhítésében, a nervus ulnaris ideg műtéti felszabadítása is szóba kerülhet a tenyér kisujj felőli izmai sorvadásának megelőzésére.

Könyök alagút szindróma műtét helyett

A legfontosabb a jelek időbeni felismerése, és a kezelés személyre szabott elkezdése kezdetben szelíd, konzervatív terápiával, mert a zsibbadás kezdeti fázisában még ezekkel a módszerekkel is megszüntethetők a panaszok.
Bár a tünetek később újra megjelenhetnek a fokozott terhelés hatására, de ha rendszeres, célzott gyógytornával megerősíti alkarja izmait, és monoton könyöklései közben is átmozgatja ellentétes irányú gyakorlatokkal, akkor jó esélye van a tünetek kiújulásának végleges megelőzésére, és a műtét elkerülésére. Ez azért is fontos, mert a műtét sem jelent végleges megoldást.
A nyómódó nervus ulnaris ideget felszabadító műtét során átmetszik a megvastagodott szalagrendszert, és ezzel a megduzzadt inak által nyomott ideget felszabadítják a nyomás alól. A műtétnek azonban több bizonytalansági tényezője is van.

 1. Egyrészt a szalagok átmetszésével ugyan nem fog nyomódni az ideg, de a túlerőltetés miatt megduzzadt, begyulladt inak továbbra is duzzadtak, gyulladtak maradnak. Ezért ezeket kíméletes nyújtással, rendszeres tornával a műtéttől függetlenül is kezelni kell.
 2. Másrészt ha a műtét utáni gyógytornával sikerül kezelni, megszüntetni az inak gyulladását, duzzanatát, akkor az adott terület rendszeres tornájára továbbra is szükség van, mert semmi garancia nincs arra, hogy a tünetek nem fognak újra megjelenni. Sőt a meg nem erősített izmok erőltetés hatására nagy valószínűséggel újra be fognak gyulladni, meg fognak duzzadni.
 3. Harmadrészt pedig a műtét bár egyszerű és nem bonyolult egy napos sebészeti műtét, de azért műtét, és ezért vannak kockázatai és lehetnek szövődményei. Ritkán ugyan, de előfordulhat a műtött terület gyulladása, és a szűk könyökalagút csatornában megsérülhetnek az izmok, inak, erek valamint maga az ulnaris ideg is.

Könyök alagút szindróma műtét után

A műtétet követő napon a kötést ki kell cserélni, és ezt követően szövődménymentes gyógyulásnál nincs szükség további kötözésre egészen a varratszedésig. A varratszedésre a műtétet követő 10-14. napon kerülhet sor.

Azonban az ujjak, a csukló, az alkar és a könyök célzott gyógytornájára már a műtétet követő második napon is szükség van.

 • Márpedig ha műtét után is szükség van a rendszeres gyógytornára, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy rendszeres, személyre szabott tornával miért ne kerülje el a műtétet, amennyiben az lehetséges.

A nyomódó ideg műtéti felszabadítására és a rendszeres gyógytorna hatásaként az alkar és az ujjak fájdalma, zsibbadása a műtétet követő néhány napban már el is múlhat. Az érzékelés visszatérése azonban egyénenként változó lehet, ezért tünetmentes sebgyógyulás esetén ennél hosszabb fájdalommentességi időnél sem kell igazán aggódnia.

A zsibbadás teljes elmúlása, marka szorítóerejének korábbi visszatérése, valamint keze megszokott aktivitásának a visszatérése rendszeres személyre szabott gyógytorna mellett is hónapokba kerülhet.

A rendszeresen végzett gyógytorna természetesen gyorsítja és teljesebbé teszi alkarja gyógyulásának folyamatát.

Könyök alagút szindróma gyógytorna

A személyre szabott, célzott területi gyógytorna magába foglalja az izmok és inak bemelegítés utáni óvatos nyújtását a könyök, az alkar valamint a kéz kisujj felőli részén. Ezzel csökkenthető a gyulladás és a zsibbadás érzése.

Az alkar és a kéz kisizmainak célzott erősítése pedig megerősíti annyira az adott terület izmait, hogy ne gyulladjanak be olyan hamar, és ezért a gyulladás miatti duzzanatuk ne nyomja a középideget a szűk csatornában.

Az izmok nyújtása és az alkar izmainak megerősítése mellett különös fontossága van a kéz kisizmok megerősítésének speciális gyakorlatokkal.

 • Az ujjak zárása, nyitása a karomfogás oldására, elkerülésére.
 • Kulcsfogás, csúcsfogás gyakorlása.
 • A markolás, szorítás erősítése célzott gyakorlatokkal.

Minél kevésbés sorvadtak az izmok, annál teljesebb lehet a gyógytorna sikere. Sorvadt izmok esetében pedig talán még fontosabb a további károsodás megelőzése a gyakorlatok végzésével.

A célzott gyógytorna gyakorlatok végzésének ideje a zsibbadás, az érzékelt fájdalom mértékétől függően 1-2 hónap mindenképp lehet. Az izmok gyengesége, sorvadása esetén azonban akár fél év, 1 év is lehet.

Könyökének túlerőltetése, a fájdalmas tünetek megelőzése érdekében pedig a gyakorlatok időnkénti végzését nem hanyagolhatja el később sem. Ezzel kerülheti el a legnagyobb eséllyel a könyök alagút szindróma későbbi megjelenését.

Eljön hozzánk zsibbadó mutató és kisujja tünetmentességéért?

Kérdése van ujjai és alkarja zsibbadásáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusKonzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó alkarjában és csuklójában a nyomás alatt lévő nervus ulnaris ideg felszabadításáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja reumatológus szakorvosunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja könyökét, alkarját és kézfejét, és teljes körűen tájékoztatja Önt könyök alagút szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát, ha pedig már szükséges, akkor a műtétet javasolja panasza megszüntetésére.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó ujjai és alkarja tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.