Harmónia Centrum
Csonttörés gyors gyógyulása
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Csonttörés gyógyulásának elősegítése

Csonttörés gyógyulásának segítése lökéshullám kezeléssel

Csonttörése van?

 • Ha csontritkulástól szenved, akkor alacsony csontsűrűsége miatt könnyebben eltörhetnek a csontjai.
 • A 60 év felett pedig már a gyakrabban előforduló egyensúlyzavarok miatt is könnyebben elesik az ember, és szenved csonttöréssel járó balesetet.
 • Baleset pedig fiatal korban is bárkivel előfordulhat.

Önnél mi okozhatta a csonttörést?

Véletlen baleset bárkit érhet, azonban a rendszeres testmozgás erősebbé teszi a csontokat, és csökkenti a csonttörés kockázatát is.

Melyek a csonttörés fajtái?

A törés bekövetkezési okától függően a csonttörés négy fajtáját különböztethetjük meg

 1. A valamilyen balesetben bekövetkezett traumás törések egyszeri esetek. A csont a hirtelen ráirányuló erővel szemben nem tud ellenállni, nem bírja ki a rá nehezedő nyomást, és eltörik. A baleseti csonttörés bárkivel, akár Önnel is előfordulhat, még akkor is, ha fiatal és egészséges.
 2. A különféle betegségek következményeként bekövetkező patológiás törések elsősorban az idősebbeket fenyegetik. Ilyenkor a betegség hatására a csont meggyengül, elvékonyodik, és viszonylag kis erőhatásra is eltörhet a csont. Ilyen a már korábban is említett csontritkulás, de például a daganatos megbetegedések is okozhatják a csontállomány csökkenését.
 3. A különféle okokból előforduló fáradásos törések akkor fordulnak elő, ha hosszabb ideig hat a csontra valamilyen túlságosan erős erőhatás. Tipikus esete a fáradásos törésnek a sportolás közben bekövetkező kölönféle törések.
 4. A zöld ágak nagyon rugalmasak. Nehéz egy hajladozó fűzfa ágat letörni. Ehhez a zöldgally jelenséghez hasonló a gyerekkorban bekövetkező zöldgally-törés. A fiatal szervezet hosszú, csöves csontja eltörik ugyan, de az erős és még különösen rugalmas csonthártya összetartja az eltört csontot.

Megjelenésük szerint a törések két típusa a zárt és a nyílt törés

 1. Zárt törésnél a bőrfelszín nem sérül meg, nem törik át a bőrt a törött csontvégek.
 2. Nyílt töréseknél viszont átdöfi a bőrt az eltört csont. Mindkét törés komoly sérülés, komoly fájdalommal jár, de mégis a nyílt törés egyértelműen súlyosabb. Azért mert a csontok mellett az idegek és az erek is sérülnek nyílt töréskor, és nagyobb a fertőzés veszélye is a nyílt seb miatt.

A csonttörések stabilitásuk szerint lehetnek

 1. Stabil törések, amikor a törött csont nem mozdul el a törés következtében.
 2. Instabil törések, amikor a töréssel együtt el is mozdulnak az eltört csontvégek. A nagy erőhatásra bekövetkező darabos törések a leggyakoribb instabil törések.

csonttörés gyógyulásaMik lehetnek a csonttörés tünetei?

 • Nemigen kell annál nyilvánvalóbb tünet, mint amikor egy nyílt törés következtében kibukkannak a törött csontrészek.
 • Zárt törésnél a törött végtag alakja természetellenesen megváltozik, mozgatása is fájdalmas. A törött csontvégek ropoghatnak.
 • A törött részt borító duzzanat és vérömleny is mutatja a törést.
 • Nyílt törésnél a vérveszteség is egyértelmű.

A csonttörés gyógyulása

Ha nem mozdult el a törés, akkor nincs szükség műtétre. Ennek vannak kézzelfogható előnyei és lehetnek esetleges hátrányai is.

 • Legfontosabb előnye az, hogy nem kell a műtét miatti esetleges fertőzésveszélytől tartani.
 • Ugyanakkor a vérrög kialakulásának a veszélyét fokozza az ilyenkor szükséges rögzítés. Emellett a hosszabb gyógyulás miatt a tornázás is később kezdhető meg.

Műtéti kezeléssel a törött csontokat tökéletesen lehet illeszteni, és ezzel biztosítani lehet a törött csont korábbi mozgathatóságát. A műtétnél azonban fennáll egy esetleges fertőzés veszélye, és a rögzítéshez használt fém eltávolításakor is újabb műtétre van szükség. Hosszadalmas a csonttörés gyógyulási folyamata.

Mennyi a csont törés gyógyulás ideje?

Ha Önnek is éppen eltört valamelyik csontja, akkor biztos Ön is szeretné tudni. Ez teljesen természetes kérdés ilyenkor. Mindenki szeretné tudni, hogy várhatóan mennyi idő alatt jön rendbe.

A csonttörés gyógyulása hosszadalmas folyamat.

A gyógyulás ideje az életkortól is függ:

 • Fiataloknál a törés gyorsabban gyógyul, és a gyógyulás mértéke is teljesebb, mint idős korban. A fiatal szervezet gyorsabban regenerálódik.

A törött csontok gyógyulásának ideje függ a törés fajtájától:

 • Attól, hogy nyílt vagy pedig zárt törésről van-e szó.
 • A darabos és a szilánkos törés lassabban és nehezebben gyógyul a műtét után, mint az egyszerű törés, ahol sok esetben műtétre sincs szükség.
 • A gyógyulás ideje a törés súlyosságától és az adott testrésztől is függő. A combcsonttörés lassabban gyógyul, mint egy ujjtörés.

Általában néhány héttől néhány hónapig tart a csont gyógyulás. Legalább 5-6 hét, és ilyenkor a csontnak teljes nyugalomra van szüksége. Ezalatt az idő alatt a korábban állandóan mozgó embernek is kímélnie kell magát, és a csonttörés jellegétől függően ágyhoz van kötve.

Ha a csontok gyógyulása nem az elvárható ütemben halad, akkor ez az elhúzódó gyógyulás tovább nehezíti a beteg helyzetét.

Mikor mondhatjuk, hogy meggyógyult a csonttörés?

Gyógyászati szempontból a törést a csont teljes átépülésekor tekinthetjük gyógyultnak. Ez egyes csontoknál 6-12 hét alatt megtörténik. De összetett töréseknél, főleg a combcsont és a sípcsont esetében, valamint darabos töréseknél sokszor még a törést követő egy év múlva is kimutatható a csontréteg épülése.

Tehát semmiképpen sem a rögzítés levételekor gyógyult meg a törött csont, hanem akkor, amikor a csont már visszanyerte teljes stabilitását, és ugyanúgy terhelhető, mint a törés előtt.

A törött végtag mozgásterjedelmének és terhelhetőségének a visszanyerése ugyanis a csontállomány teljes átépülésén túl még a mozgásbeszűkülés megszüntetését és a mozgásfunkciók teljes visszaállítását is igényli. A gyógyulás előrehaladásának mértékétől és a csont terhelhetőségétől függően ezt sokszor több hetes rendszeres gyógytornával érheti el.

A törésből gyógyult csont gyengébb lesz, mint korábban?

Teljesen érthető kérdés, és különösen súlyosabb törésnél mindenkiben megfogalmazódik ez, még akkor is, ha ilyen egyenesen nem is kérdezi meg a kezelést végző orvostól.

A csonttörés szakszerű kezelésének és a lelkiismeretes rehabilitációnak természetesen az a célja, hogy a gyógyulás után a csont ugyanolyan erős és terhelhető legyen, mint korábban. Ezt azonban több tényező is befolyásolja a lelkiismeretesen elvégzett rehabilitáción túl is.

 • Többek között a csonttörésből gyógyuló életkora, általános egészségi állapota, valamint a csonttörés jellege és helye is.

Sokakban megfogalmazódik az a kérdés is, hogy érzékeny lesz-e a gyógyulás után a légköri frontokra.

 • Az időjárás változásokra való fokozottabb érzékenység az ízületközeli töréseknél tapasztalható elsősorban.

A legfontosabb, amit Ön megtehet teljes gyógyulása eléréséhez az a lelkiismeretes rehabilitáció. A gyógyuló végtag fokozatos megerősítésére és tornáztatására van szüksége, mert csak így fogja visszanyerni az ízület a korábbi mozgásterjedelmét.

Csonttörés utáni rehabilitáció felgyorsítása lökéshullám terápiával

11 éves gyakorlati tapasztalatunk szerint kiváló eredményeket lehet elérni lökésterápiával a hosszú ideig tartó csonttörések gyógyításakor.

Szabó Lászlónak is segített a lökéshullám terápia csonttörésének gyorsabb gyógyulásában:
„Focizás közben nekiestem a bordásfalnak, akkor a singcsonton haránt irányú törés keletkezett. Ezután 3 hétig vállig érő gipszet hordtam, majd 5 hétig könyékig érő gipszben kellett legyen a kezem, majd műtétet javasoltak. Ekkor kerestem fel egy ortopéd szakembert, aki a lökéshullám terápiát javasolta, amely segített a csont összeforrásában. Rendkívül hatékony volt a beavatkozás, hetente egyszer voltam kezelésen, már a 3. kezelés után szinte teljesen összeforrt a csont.
Szabó László” – 2013.07.23.

Miért annyira hatásos a lökéshullám a csonttörés gyorsabb gyógyulása érdekében?

A kezeléssel lecsökken a csonttörés gyógyulásának ideje.

Természetes gyógymód Mellékhatások nélkül

lábközépcsont törés kezelése lökéshullámmalA csonttörés rehabilitációja során az alkalmanként 15 perces kezelés vérbőséget fokozva heteken át tartó felerősödött öngyógyulást indít be a szövetekben, és felgyorsítja a csontképződést.

Ha csonttörése gyógyulásának felgyorsítására több alkalmas kezeléssorozatot használ, akkor nemcsak gyorsabb, de eredményesebb is lehet a csonttörés utáni rehabilitáció.

 1. A lökéshullám kezelések a sérült szövetekben fokozzák a vérkeringést, aminek egyenes következménye a vérbőség javulása és a csontállomány gyorsabb épülése a sérült területen.
 2. A vérkeringés javulása az anyagcsere folyamatokat is meggyorsítja a szövetekben.
 3. Ennek pedig egyenes következménye a gyulladásveszély csökkenése, és a salakanyagok felgyorsult elszállítása a sérült területről a felgyorsult vérárammal.
 4. A csonttörés utáni duzzanat is hamarabb visszahúzódik a kezelések hatására.

Lökéshullámmal felgyorsítaná csonttörésének gyógyulását?

 • Csontképződésének fokozódásával várjuk a kezelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • A kezelésről érdeklődni, és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción ortopéd szakorvosunk megvizsgálja törése állapotát, és teljes körűen tájékoztatja a lökéshullám terápiáról, és kezelése várható eredményéről.
 • Önnek nincs kockázata. A lökéshullám terápiát csak akkor fogja javasolni, ha csonttörése gyógyulásának elősegítésére komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni törésének gyorsabb gyógyulási lehetőségét.
 • Eljön hozzánk csonttörése gyorsabb gyógyulásáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.