Harmónia Centrum
Törődés köhögés helyett
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Krupp kezelése

Krupp kezelése

A kisgyerekes szülők rettegett betegsége a krupp. Önnek is kicsi még a gyereke, és aggódik érte?

Gyermekét kruppos roham gyötri?

A krupp jellemzően gyerekbetegség. Vírus (leggyakrabban az influenza) okozza, de felső légúti betegségek is kiválthatják. Ismertetőjegye az ugató jellegű, száraz köhögés, mert a gyerek a levegőt száraz, jellegzetesen ugató köhögés kíséretében veszi. A kruppos roham általában hideg időben, ősszel és télen éjszaka jelentkezik, nem ritkán nehézlégzéssel, zihálással kísérve. Kifejezetten veszélyes, mert a légút teljes elzáródása fulladást okozhat.

A krupp vírusos légúti betegség kisgyerekkorbanA veszélyt a légutak szűkössége illetve beszűkülése okozza. Minél fiatalabb a gyerek, annál kisebb átmérőjűek a légutai. A kruppos köhögés, a nyálkahártya duzzanata azért veszélyes, mert a szűk légutakat nagyon hamar eltömíti.

 • A szűk légutak miatt 3 éves kor alatt kifejezetten veszélyes.
 • A kruppra hajlamos gyerekeknél általában 5-6 éves korig lezajlik az első fulladásos roham.
 • Később is jelentkezhet még, de serdülőkorban (14 év felett) már elég nagy a légutak átmérője ahhoz, hogy ne okozzon fulladásos rohamot a nyálkahártya duzzanata.

Krupp tünetei

A legrosszabb az, hogy a kruppos köhögés a legtöbbször minden előjel nélkül, váratlanul tör rá az alvó gyerekre. Megelőzhetik azonban megfázásos tünetek is. A krupp betegség azok közé tartozik, amelyeket nem lehet megelőzni a kruppra hajlamos gyerekeknél. Előfordulását persze lehet mérsékelni.

Melyek lehetnek a krupp tünetei?

 1. krupp tüneteiA légcső a hangszalagok alatti területen megduzzad, és ez okozza a légutak beszűkülését, súlyos esetben pedig az elzáródását.
 2. A gyerek sápadt, légzése kapkodó.
 3. A kilégzési nehezítettséggel terhelt asztmával szemben a kruppnál a belégzés akadályozott. A gyerek sípoló hangon veszi a levegőt.
 4. Száraz, ugató köhögés kíséri a levegőért küzdő gyerek küzdelmét, sokszor sírással, öklendezéssel, vagy akár hányással kísérve.
 5. Az oxigénhiány miatt az ajkak elkékülhetnek.
 6. A roham súlyosbodásával a pulzus egyre szaporább, és a gyerek állapota nagyon hamar válságossá válhat.
 7. Folyamatos felügyeletre van szükség, mert a roham általában éjszaka jelentkezik.

A krupp betegség súlyossági fokozatai melyek lehetnek?

Ez azért fontos, mert ennek megfelelően kell biztosítani a kezelést is.
 
1. fokozat:

 • Ugató köhögés rekedtséggel. Enyhén vagy egyáltalán nem hallatszik még sípoló zaj belégzés közben. Ilyenkor az ugató köhögés mellett a belégzés még nem nehezített.

2. fokozat:

 • Ugató köhögés már hallhatóan sípoló belégzéssel és enyhe légszomjjal. A belégzés már nehezített, de még működik.

3. fokozat:

 • Kifejezetten sípoló már a levegővétel, egyértelmű a kapkodó légzés, a légszomj. Belégzéskor már behúzódik a nyak, és a bordaközi izmok és a rekeszizmok is fokozottan dolgoznak.
 • A gyerek nyugtalan, nem egyszer sír.

4. fokozat:

 • Kapkodó légzés, nagyon súlyos a légszomj, a sípoló hang ki és belégzésnél is hallható. Az ajkak az oxigénhiány miatt kékülnek.
 • Nyugtalan, sokszor sír a gyerek a félelemtől.

A legfontosabb ilyenkor, hogy amennyire csak lehet meg kell nyugtatni a gyereket, mert a sírás még idegesebbé teszi, ami csak növeli a nyálkahártya duzzanatát, és a belégzés nehezítettségét.

A krupp betegség, a kruppos köhögés kezelése

Mit tegyen otthon kruppos roham esetén?

Gyorsan cselekedjen kruppos rohamnál. Hűtse a légutakat, és párásítsa a levegőt. Sokszor már ez is elég a tünetek megszüntetéséhez.

A légutakat kell lehűteni azért, hogy csillapodjon a köhögés, visszahúzódjon a duzzanat, és minél rövidebb ideig tartson a roham. Fontos, hogy az agy oxigénellátását minél kevesebb ideig veszélyeztessük.

 • Hűvös, párás levegőt lélegezzen be a gyerek. Ezért ősszel és télen öltöztesse fel gyerekét, zárja el a fűtést, és nyissa ki az ablakot addig, amíg a roham el nem múlik.
 • Igyon néhány korty hideg vizet.
 • Próbálja megnyugtatni, mert a sírás csak rontja a helyzetét, növeli a nyálkahártya duzzanatát.
 • Próbálja rávenni a gyerekét az inhalálásra. A Salvus-vízből keletkező aeroszol légutakba juttatása is sokat segíthet. Ajánlott ezért, hogy kruppra hajlamos gyereke keze ügyében legyen inhalátor.
 • Ezt a néhány alapvető dolgot mindig tegye meg gyereke érdekében. A többi teendő már a gyerek állapotától függ.

3 éves kor a vízválasztó. Ez alatt kruppos rohamnál a gyereket érdemes látnia orvosnak, aki sokszor a kórházba szállítás mellett dönt a gyerek szakszerű felügyelete érdekében.

Ha pedig először jelentkezik a roham - akkor életkortól függetlenül - lássa orvos a gyereket.

Konzultálna gyermekorvos tüdőgyógyászunkkal gyereke kruppos rohamáról?

tüdőgyógyász magánrendelés 30 éves orvosi tapasztalat

A doktornő 30 éve gyógyítja a gyereketet. 30 perces gyógyító figyelem 30 év tapasztalatával várja Önöket panaszcsökkentő konzultációján.

 1. A konzultáción a betegellátásban megszokott 3 perc helyett legalább 30 perc van gyermeke panaszának megbeszélésére. Ezalatt csak Önökre figyel gyermekorvos, tüdőgyógyász doktornőnk.
 2. Gyerekén milyen tüneteket tapasztal? Doktornőnk kérdéseivel minden lehetséges tünetet számba vesz majd. Részletesen megkérdezi Önt panaszaikról.
 3. Tegye fel kérdéseit gyereke állapotáról.
 4. 30 éves tapasztalat birtokában a fizikai vizsgálaton nemcsak a nyilvánvaló dolgokat veszi észre a gyakorlott szakember, hanem az apró részleteket, a normálistól eltérő apró jeleket is.
 5. Ha vannak már korábbi leleteik, akkor kérjük, hogy hozza magával. A doktornővel együtt átnézik azokat, és megbeszélik a panaszt csökkentő terápiát.

Kruppos rohamoktól szenved a gyereke? Eljön hozzánk gyermeke kapkodás és fulladás nélküli légzéséért?

 • Munkatársunktól szeretne kérdezni?
  • Munkaidőben várja hívását.
 • Dr. Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyászBeszélni szeretne Hidvégi Edit pulmonológus (tüdőgyógyász) gyermekorvosunkkal gyereke panaszairól és a gyógyulásáról?
  • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja Önöket a doktornő.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción a doktornő alaposan kikérdezi Önt, megvizsgálja gyerekét, és teljes körűen tájékoztatja Önt állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • A doktornővel közösen döntenek a gyereke panaszait csökkentő kezelésről.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.