Harmónia Centrum
Válla panaszmentességéért
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Váll gyógytorna / Krónikus vállpanaszok / Rotátor köpeny szindróma

Rotátor köpeny betegségei és gyógyítása

A rotátor köpeny a kar emelődarujában ülő gépkezelő

Mint minden súly gravitációval szemben történő emelése, a kezünk, és az abban lévő tárgyak emelése is igényel mozgató szerkezetet. A testünkben ezt a szerepet a váll és könyök ízület látja el.

Mi kell az emeléshez?

 • Stabil daru alap,
 • erős váz és huzalozás, valamint
 • szakértő gépkezelő, és karbantartott olajozás.

A stabil alapot a lapockája képezi, amennyiben azt a hátizomzat erősen fogja a bordák felett, közel a gerinchez, nem előreeső vállakkal. A lapockának különböző pontjairól indul a legtöbb felkart mozdító izom.

Az erős vázat az ép csontozat, az erős huzalozást a rugalmas és edzett izmok, valamint az egészséges inak jelentik.

Olajozást a gyakori átmozgatás jelent a váll porcai számára.

Szakértő gépkezelőként pedig az idegrendszerünk kell precízen összehangolja a különböző izmok működését. Például a rotátor köpenynek nevezett izomcsoport megfelelő időben való aktiválását, annak érdekében, hogy a mozgó csontok ne ütközzenek össze, és egyik izom se legyen túlterhelve társaihoz képest.

rotátor köpeny szindróma

Önnek napok-hetek óta kínzó, kellemetlen, utálatos vállfájdalma van?

Amennyiben nem esett rá a napokban, vagy nem rándult meg, akkor kicsi az esélye, hogy teljesen ép volt a válla, a fájdalom megjelenese előtt. Kellett, hogy lappangjon a háttérben valami rendellenesség. Amennyiben magára ismer a következő állításokban, a lappangó vállbetegeségnek még nagyobb az esélye Önnél.

 • Keveset mozgott, inaktív életmódja volt?
 • A helytelen tartás miatt rossz helyzetből indul a karmozgása?
 • Emiatt gyengült valamely izom a váll és lapocka tájékán?
 • Hibás volt az idegrendszerének mozgásvezérlése?
 • Meszesedés irritálta az izmokat, inakat?
 • Mindezek instabilitást, egyre gyakoribb ütközést eredményeztek?

A lappangás a még nem fájó vállban is jelen lehet. Érdemes konzultálni szakemberrel, így megelőzheti, hogy az ellenoldal is fájni kezdjen, és elveszítse a még épnek bizonyuló karját is.

Miből áll a rotátorköpeny izomcsoport?

rotátor izmok

 • A rotátor köpeny (rövidítésben ROK) valójában három meg egy izom együtteséből áll, melyek a lapockacsontról érkeznek a felkarcsontra. Ezt a rotátor köpenyt alkotó 3+1 izmot láthatja a mellékelt képen. Három a hátunk felé indul el a vállról, egy az arc irányából kerüli meg a vállat, majd a bordák felől kapcsolódik a lapocka csont felületéhez.

A rotátorköpeny izmok felelősek a felkarcsontnak finom kiforgatással történő beigazításáért, a felkarcsont biztonságos tengelyben tartásáért a karemelés során. Karja emelésekor szokott érezni fájdalmat?

rotátor köpeny szindrómaA rotátorköpeny gyengesége, lustasága, rossz vezérlése, és fájdalma esetén akár minden egyes karemeléskor hibák léphetnek fel.

 • Hosszútávon ingyulladáshoz, csonthártyagyulladáshoz vezethet.
 • Sérülhetnek az ütköző csontok porcfelszínei.
 • Sérülhetnek a csontok közt súrlódó szövetek, ami izom- vagy ínszakadás eredményezhet.
 • Fokozhatja, elősegetheti a gyulladást és sérülést a szövetekben jelen lévő meszes lerakódás.
 • A rotátorköpeny izmok közül egynek, a supraspinatus nevezetűnek pont a csontos ütközési veszélyzónában fut keresztül az ina, tehát a gyengeséggel saját magára hat károsan. Ez az ördögi kör nagyon nehézkes gyógyulási ütemet jelent.

Mi minden befolyásolhatja a rotátor köpeny gyógyulást, és a rotátorköpeny gyógytorna sikerességét a gyógyulásban?

 • Az Ön életkora, hiszen az idős szervezet lassabban gyógyul
 • A testsúlya, zsíros lerakódások a válla környékén
 • Társ betegségei, például cukorbetegség
 • Szöveti állapota: mennyire gyulladt, mennyire roncsolódott, mennyire meszes a váll környéke,.
 • Az Ön edzettségi állapota, különösen felsőtest- és karizmainak ereje, rugalmassága.
 • A fájdalom és gyulladás jelenléte, kiterjedése, mértéke.
 • A helyesen megválasztott terápiás cél.
  • Mindig tájékoztassa kezelőjét az Önt leginkább zavaró tünetről. Szakmai szemmel más probléma megszüntetése tűnhet fontosabbnak, mint Önnek, fájdalmat a mindennapokban megélő személyként.
  • Kis cél elérése lassú gyógyulásban, túl nagy álmok hajszolása visszaesésben végződhet. Mindig egyeztessenek arról, mi a várható gyógyulási üteme az adott tünetnek, legyen az fájdalom, gyengeség vagy mozgási kötöttség érzet; így nem érheti csalódás.
  • Ám ha az elvártnál lassabb javulást tapasztal, alakítani kell a kezelés menetén.
 • A helyesen megválasztott terápiák:
  • A gyógytorna eszköztárából a megfelelő gyakorlatok megfelelő ütemben kerüljenek elő. A nagy sietség, és idejekorán bevetett nehezítések akár ronthatnak is az állapotán.
  • Társkezelések alkalmazása a fájdalom és gyulladás csökkentés érdekében, például fizioterápia (lökéshullám kezelés), gyógykenőcs használata, jegelés, kineziológiai tapasz.
 • Az Ön energiabefektetése.
  • Az otthonra kapott tanácsok megértése és helyes betartása kulcsfontosságú: Legyen meg a pihentetés, célzott otthoni mozgás terápia, és jegelés ideális aránya.

A rotátorköpeny szindróma és gyógyítása

A rotátorköpeny szindróma önmagában még nem az izom részleges vagy teljes szakadását jelenti. Kezeletlenül azonban idővel oda futhat ki a dolog.

A rotátorköpeny szindróma még csak az izomcsoport irritáltságából, gyulladásából eredő tünetcsoportot jelöli, mely ízületi fájdalom és kar emelési gyengeség formájában jelenik meg. A fájdalom erős gyulladás esetén kifejezetten éjjel-ébredéskor, és pihentetés utáni karhasználatnál jelentkezik.

A fájdalom és gyulladás enyhítése elsődleges. Jegelés, pihentetés, gyulladáscsökkentő krémek, szükség esetén gyógyszerek és fizikoterápiás kezelések segítségével történik.

A fájdalom oldódásával párhuzamosan a váll mozgásképességét is igyekezzen fenntartani. Az átmozgató, váll lazító gyógytorna feladatokat napi szinten, a jegelés előtt végezze. Érdemes lehetőség szerint reggel ezekkel a gyakorlatokkal indítani a napot.

Szakemberünkkel való egyéni tornán ez történik

 1. Vizsgálat izomerőben, mozgástartományban
 2. Megbeszélik a gyógyulási esélyeket, meghatározzák az elérendő célt, és a hozzá szükséges kezelési módokat, és rendszerességet.
 3. Ízület átmozgatása, ha szükséges passzív mozgásterjedelem fokozása
 4. Lapocka stabilizáló izmok tudatosítása, erősítése, tartáskorrekció
 5. Rotátor köpeny izmok erejének mérése, amennyiben engedélyezett, terhelésük megkezdése fájdalomtól védett testhelyzetben.
 6. Minden újabb kontroll alkalommal a feladatok alakítása a gyógyulás ütemének megfelelően.

Vállízület átmozgató gyakorlatok végzése

Az átmozgató gyakorlatokhoz maradjon az ágyban fekve, vagy helyezkedjen el ülve egy széken, amelyen leér a lába. Üljön egyenesen.

 1. Fájós válla oldalán a csuklót fogja át az érintetlen oldali kezeivel, és a későbbiekben segítse a fájós oldali karmozgást annak húzásával. Tartsa karját enyhén hajlított könyökkel, és emelje felkarját a törzs előtt, amilyen magasra tudja, anélkül, hogy fájdalma felerősödne, majd engedje le. Ismételjen 4-6x.
 2. Hasonlóképpen emelje a kart a törzs előtt, félkörívben a nem fájós oldal felé. Igyekezzen a felkart lazán tartani, és kiforgatni azáltal, hogy a csuklóját mindig a könyöke fölé helyezi. Amikor a karja vállsíkig ér, a fájdalom fokozódása várható. Lassítson, és még emelje, amíg tudja.  Engedje le a törzsmellett, a fájós váll oldalára terelve félkörívben, és ismételje négyszer.
 3. Megpróbálhatja a félköröket a fájós váll irányába kezdve az emelést, és ellenoldalon leengedve.
 4. Mindkét keze ujjaival az azonos oldali vállát érintse meg, könyöke kiinduláskor a törzs mellett lógjon, és utána is csak annyira emelje magasra, ameddig még nem fáj. Törekedjen könyökeinek összeérintésére a törzs előtt, majd nyissa szét, és amennyire tudja, húzza hátra, míg a szeme sarkából sem látja (természetesen előre tekintés mellett). Az érintéshez a hát domborítása, a távolításhoz a hát egyenesítése társuljon. Ismételje 4-6x.
 5. Végül az utolsó gyakorlatnál könyökét tartsa törzse mellett. 5. Legjobb, ha asztalhoz tud ülni, ahol alkarja pont súrolja az asztalt derékszögben hajlítva. A csukló elmozdítása nélkül, az alkar seprő mozdulatával igyekezzen tenyerét a hasa felé közelíteni, majd ellentétes irányba, tárja szét tenyereit. A felkar végig a törzs mellett marad. Ismételje, amíg jólesik. Általában a tenyerek távolítása, az alkar kifelé söprése a fájdalmas mozdulat.
 6. Lógó karjával fogjon meg egy kötelet, és lógassa le törzse mellé a karját. A kötél másik végét körülbelül 60-80 centiméternyire fogja meg ép karjával, és emelje kezét a feje fölé, amíg a kötél megfeszül. Ettől a ponttól óvatosan emelje ép oldali kezével a kötelet, és a fájós kezével kezdjen araszolni feneke, dereka mentén egyre magasabbra. Csak addig vezesse a mozdulatot, amíg nem fájdalmas.

Amennyiben a gyakorlatsor Önnek túl fájdalmas, az első három gyakorlatot megpróbálhatja hanyattfekve is. A többi feladatot hagyja el, amíg nem konzultált személyesen gyógytornász szakemberrel.

Lapockát stabilizáló izmok erősítése

A vállízület átmozgatásán túl különösen fontos a háton a lapockát stabilizáló izmok erősítése. Ha a lapocka nem stabil, hogyan tudna tökéletesen működni az az izom, ami a lapockáról indul?

 • A lapocka rögzítő izmok munkáját akkor tudja legjobban megérezni, ha hasra fekszik. Természetesen amennyiben a hason fekvő pozíció fájdalmat okoz, inkább ülésben, előre döntött törzzsel végezze ezt a gyakorlatsort.

Karjait pihentesse a talajon törzse mellett. Feje pihenjen a homlokán. Ha orrának kellemetlen ez a pozíció, helyezzen egy kis emelvényt, párnát, könyvet a homloka alá.

 1. Vállai most még előreesnek, a talaj felé húzza őket a súlyuk. Csak a vállakat emelje felfelé, a plafon felé, és közben próbálja a feneke irányába is húzni, távolítani a füleitől. A karok súlyát még pihentesse a talajon. Vállát lassan engedje vissza a talajra. Ismételje 4-6x.
 2. Ismét húzza vállait hátra, elemelve a talajtól. Megtartva a helyzetet emelje fel karjait pár centire a talajtól. Ahogy egyre több súlyt kell a levegőben megtartania, érezni fogja, hogy az izmok, melyek eddig csak a kis csontot kellett mozgassák, most sokkal nagyobb munkát végeznek. Feje maradjon a talajon, a gerinc menti hosszú izmokra most nincs szüksége, el kell különíteni a testtudatban a két izomcsoportot. A visszaengedés fordított sorrendben történjen, először a kart helyezze vissza a talajra, majd mikor a súlyt levette a vállról, lapockáról, a vállakat is engedje le a talaj felé. Ismételje 4-6x.
 3. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy kontroll alatt tudja tartani a mozgást, elkezdheti nehezíteni a feladatot. A kezeket minél távolabb nyújtja a törzstől, annál messzebb kerül a súlypontja, így növeli a lapockastabilizáló izmok munkáját. Nem tanácsos azonban nehezíteni akkor, ha nem tudja kivitelezni a feladatot tökéletesen. Ha már a válla elindul a fülek felé, vagy előbb lazítanak el a hátizmai, mint hogy letenné a karját, akkor kicsit lépjen vissza az intenzitásban.
 4. Az oldalra, a fülhöz, és a fenékhez nyújtott helyzetek mind-mind más rostokat mozgatnak meg. Mindhárom irány fontos. Amíg azonban erősek a vállfájdalmak, nem érdemes a vállvonalánál feljebb, a fül felé elindulni a felkarokkal.

Rotátorköpeny izmok célzott gyógytornája

A vállízület átmozgatása, és a lapockastabilizáló izmok erősítése mellett a harmadik fontos eleme a rotátorköpeny szindróma kezelésének: a rotátorköpeny izmok célzott gyógytornája. Ez a váll gyógytorna gyakorlatok közül a legspeciálisabb.

kiforgatóizmok erősítéseROK izmok erősítése a felkar kifelé forgatásával szemben kifejtett ellenállással érhető el. Különböző helyzetekben tartva a felkart, eltérő hatást válthatunk ki, a törzs pozícionálásával pedig a gravitációs erőhatást változtathatjuk. A felkar gyakorlatokhoz kedvelt és praktikus eszköz az elasztikus sportszalag, mely lehetővé teszi, hogy kevesebb testhelyzet változtatással is a kívánt mértékűre tudja növelni az intenzitást illetve a húzásirányt a tornázó és terapeutája. A képen a rotátor izmok (kiforgatóizmok) elmozdulás nélküli erősítésében segít Eszter kislabdával.

Erősítés előtt természetesen végezzen bemelegítést. Az erősítés alatt ne feledkezzen meg a lapocka kontrolljáról, erősítés után pedig ne maradjon el a nyújtás.

 • Speciálisan kiforgató (rotátor) izmok nyújtásához egyik karját nyújtsa keresztbe törzse előtt, vállát végig engedje a feneke irányába, majd másik karjával kapaszkodjon bele keresztbe nyújtott felkarjába, és finoman kezdje a törzs felé tovább közelíteni, anélkül, hogy a válla felszaladna.

Érdemes szimmetrikusan dolgozni az izmokkal, és szimmetrikusan nyújtani. Hiába csak az egyik oldal fájdalmas, valószínűleg már az ellenoldali, nem domináns vállban is lappang valami. Csak a mérsékeltebb hétköznapi használat miatt még nem mutatja a tüneteket. Ugyanakkor mivel a fájdalom rákényszeríti az egyoldalú karhasználatra, a fokozódó terhelés az eddig fájdalmatlan vállra fokozott terhet ró.

Ha nem sikerült időben kezelni válla gyulladását

Ha nem sikerült a kezdeti irritáció és gyulladás fázisában kezelnie a vállát, krónikussá válhatott a gyulladás. Ha súlyosabb trauma érte vállát, szakadhattak az izom és ín rostok. Ezeknek részletezését olvashatja a továbbiakban.

Rotátorköpeny szakadás

rotátor köpeny szakadásA rotátorköpeny vállizmok sérülése a váz- és izomrendszeri megbetegedések közül a harmadik leggyakoribb. A betegség leggyakrabban 50-65 éves korban jelentkezik először, nőknél és férfiaknál nagyjából egyenlő arányban.

A rotátorköpeny izomcsoport szakadás, amíg kismértékű képes az önregenerációra. Ellátható konzervatív terápiás módokkal, mely a rotátorköpeny szindrómához hasonló ellátást foglal magában, csak időben elhúzódóbb:

A konzervatív terápia során óvatos, és teljes körű ellátásra van szükség, melyet a fájdalom és gyulladás csökkentésével, a pihentetés és mozgatás kellő egyensúlyával érünk el.

 • Először a fájdalmat kell csökkenteni, mert amellett, hogy a közérzetet rontja, gátolja a helyes vállmozgást. Fájdalmi gát jelenlétében ugyanis nem lehet teljes mozgásterjedelemben, biztonságosan és maximális erővel karmozgást kivitelezni.
 • A fájdalommal párhuzamosan a gyulladást is csökkentsük. A legtöbb ekkor alkalmazott terápiás mód mindkettőt lefedi:
  • fájdalom és gyulladáscsökkentő krémek,
  • jegelés,
  • lökéshullám kezelés,
  • kineziológiai tapasz,
  • szükség esetén gyógyszerek alkalmazása.

A mozgás és pihentetés ideális aránya a szöveti gyógyulással párhuzamosan változik. Kezdetben a pihenés és a kisebb feladatok kapnak hangsúlyt. Ilyenkor szükséges, hogy az ízületi mozgékonyság megőrzésért napi rendszerességgel végezze a kiadott vezetett átmozgatásos feladatokat. Izmai erejének megőrzéséért is tehet, hogy a későbbi használatba való visszatérés majd gyorsabban menjen kar és vállizmai számára.

Később arra is fog házifeladatokat kapni, hogyan nyerheti vissza vállízülete stabilitását, és hogyan építheti le az agyában hibásan berögzült mozgásokat, és hogyan sajátíthatja el a helyes, és gazdaságos mozgásirányítást.

 • Milyen berögzült mozgások? Hát nem tanultam meg gyerekkoromban a helyes mozgásirányítást?
 • A korábbi, hónapokon vagy heteken át jelen lévő fájdalom kialakított a szervezetében (elsősorban a gerincben és a vállal szomszédos ízületekben) kompenzációs mozgásokat. Ezzel próbálta elkerülni, hogy összeütközzenek a csontok, melyeket nem tartott a helyes pályán a váll izomzata. Illetve az agya ezekkel az elkerülő manőverekkel próbálta eljuttatni kezét a kívánt célhoz a fájdalmas katakombákat elkerülve.

Rotátorköpeny műtét után

rotátorköpeny műtétHa súlyosabb rotátorköpeny izomcsoport szakadásról van szó, műtéti ellátásra van szükség, izom és ínvarrásra kerül sor.

A vállműtét utáni rehabilitáció mindig fázisokra bontott. Külföldi szakirodalmak esetében általában 3-5 fázissal találkozhat. A magyarországi protokoll három védelmi fázisba: maximális, mérsékelt és minimális védelmi fázisokba sorolja a posztoperatív teendőket, válltornát, és lehetőségeket.

 • Maximális védelmi fázis alatt a már részletesen ismertetett fájdalom oldásra irányuló terápiát végzik, kiegészítve a válltorna gyakorlatok közül a varrat védelmét szolgáló immobilizáció, és az ízületi befagyás megelőzését szolgáló mobilizáció megfelelő arányának kijelölésével. Ebben a fázisban a nem sérült, de a műtét miatt érintetté vált testrészeket, a könyök-alkar, valamint a hát, nyak, és lapocka területeit is kezelésbe veszik.
 • Ezt követi a mérsékelt szakasz, amikor még ügyelünk a fájdalomra és védelemre, de már az aktív mozgásterjedelem növelés és a hétköznapi óvatos karhasználat is megkezdődhet. A vállizom erősítés kezdeti szintjei is itt kezdődnek.
 • vállrehabilitációA minimális védelmi fázisban már az addigra kialakult, hiánytalan mozgásterjedelemben folytatódik a határtalan erősítés, és a felkar használatát újra teljes körűen élvezheti. A terápia csúcsa a sportba és rekreációs tevékenységekbe történő visszaállás célzott rehabilitációval.

Ezen fázisok között a valóságban átfedés van, az egyes gyakorlatok, teendők optimális időtartamai tarthatnak több védelmi fázison át.

Természetesen a gyógytorna mellett - minden mértékű rotátorköpeny érintettségnél - jótékony hatással bír a kineziológiai tapasz, masszázs, és Swiss Dolor Clast lökéshullám terápia is.

 • váll lökéshullám kezeléseA célzott lökéshullám terápia a gyulladás ellen és a sejtregenerációért indít gyógyfolyamatot a rotátor izomcsoportban és környező váll ízületi izmokban. Valamint egy azonnali rövid távú fájdalomcsillapító hatás fellépésével előkészíti a vállat a célzott gyógytornához.
 • A kineziológiai tapasz stabilitást biztosít a sérült váll számára pihenés, és mozgás közben egyaránt, valamit a szöveti keringést is támogatja.
 • A masszázs ellazítja a terhelt hát, nyak, és vállizmokat, azonban közvetlenül a műtét utáni időszakban szakorvosi véleményt is érdemes kérni alkalmazhatóságával kapcsolatban.

Bármilyen mértékű és bármilyen régen fennálló rotátorköpeny érintettsége van tehát, érdemes szakemberhez fordulnia az Ön céljainak megvalósításához szükséges mozgásos terápia meghatározásához.

 • A legfőbb problémát az ideális kezelési terv megalkotásában az jelenti, hogy számtalan tény van befolyással a terápiára.
 • Így az is előfordulhat, hogy csak a második / harmadik terápiás irány lesz igazán hatásos Önnél, s addig pár héten át csak minimális változást fog tapasztalni.
 • Mégis a szakember segítségével vezetett kezelés biztosan gyorsabb és hatékonyabb lesz, mintha segítség nélkül próbálna evickélni a gyógyulás útján.

A szakember abban is a segítségére lehet, hogy ne legyenek irreális céljai a gyógyulásban. Vezetni fogja mindig az elkövetkező apró lépés kitűzésében, elérésében, és a következő elérendő eredmény megcélzásában. A sikerélményekkel kövezett út sokkal hamarabb visz a gyógyuláshoz, mint a reménytelen harc a nem engedelmeskedő test ellen.

Kaczur András válla már meggyógyult

„Kedves Eszter!
Utólag is nagyon sok boldogságot kívánok születésnapod apropóján!
Köszönöm, hogy meggyógyítottad a vállam, amíg élek hálás leszek érte Neked!
A szakértelmed, a közvetlenséged és a kedvességed a legjobb kombinációt alkotja ahhoz, hogy megváltoztasd, jobbá tedd emberek életét! Kívánom neked, hogy érj el mindent szakmai és magánéleti vonalon, amit csak szeretnél! Szeretetreméltó ember vagy, örülök, hogy összehozott a sors Veled!
Fogadd ezúton virtuális ölelésemet! Isten éltessen Eszter!
Gyógyult vállal, hálás szívvel és szeretettel,
András” - 2018.06.14. - András a rotátor köpenyt alkotó 4 izom közül az egyiknek, az supraspinatus izomnak a problémájával fordult hozzánk.

Eljön hozzánk a Harmónia Centrumba válla panaszmentességéért?

60 perc gyógyító figyelem várja válla állapotfelmérő  konzultációján.

 • Heizler-Himes Eszter vállspecialista gyógytornászRotátor köpeny szakadása volt, és beszélni szeretne Heizler-Himes Eszter, vállspecialista gyógytornászunkkal válla állapotának javításáról? Vagy még „csak” be van gyulladva a rotátor köpeny, és szeretné elkerülni a szakadást? Ehhez szeretne tanácsot szeretne kérni a vállspecialista szakembertől?
 • Előzetes bejelentkezés alapján Eszter várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A rotátor köpeny állapotát felmérő konzultáción Eszter megvizsgálja, és töviről-hegyire megbeszélik rotátor köpenye illetve egyéb vállmozgásban szerepet játszó izmainak állapotát, feladatait, és vállfájdalmát okozó panaszait, a válla tornáztatásával kapcsolatban elérendő célját.
 • Az egyéni gyógytornán vállspecialistánk az Ön céljainak eléréséhez igazított, műtét utáni rehabilitációt segítő, illetve a gyulladást csökkentő személyre szabott gyakorlatsort állít össze Önnek.
 • A gyakorlatsor még pontosabb összeállításához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.