Harmónia Centrum
Eljön lába egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Lábfekélyek gyógyítása / Diabéteszes láb kezelése / Diabéteszes láb kezelése kutatás

Neuropátiás diabéteszes lábfekélyek kezelése lökéshullám terápiával

Cukorbetegség: Társadalmi háttér

Napjainkban a cukorbetegség válik fogyasztói társadalmunk egyik leggyakoribb krónikus betegségévé. Gyors növekedése aggasztja az egészségügyi szakembereket, mert a betegségnek súlyos szövődményei lehetnek.

 • Újabb adatok szerint az Egyesült Államok lakosságának nagyjából 7%-a cukorbeteg, ami megközelítőleg 20.800.000 ember.
 • Magyarországon a cukorbetegség közel másfélmillió embert érint.
  • Diabétesszel kb. félmillió embert kezelnek hazánkban.
  • Közel félmillióan vannak azok is, akik cukorbetegek, de nem tudnak a betegségükről, ezért semmilyen kezelést nem kapnak.
  • Nagyjából félmillióra tehető azoknak a száma, akiket fenyeget a cukorbetegség kialakulásának a veszélye. Ők azok, akik a diabétesz előtti állapotban vannak.

diabéteszes neuropátiás lábA diabetes mellitus (jelentése: cukorbetegség másképpen diabétesz) olyan betegség, melynek sokféle szövődménye ismert. A két leggyakoribb ezek közül:

 • A betegség egyik leggyakoribb szövődménye a cukorbeteg láb kifekélyesedése, mely gyakran az alsó végtag amputációjához vezet.
 • Másik szövődménye a diabéteszes neuropátiás láb, amely a cukorbetegségben kialakuló idegi károsodás a lábban.

Az utóbbi években kutatók tanulmányozták a testen kívüli lökéshullám terápiát (ESWT-extracorporeal shockwave therapy), mint új kezelési alternatívát a  diabéteszes láb sebeinek gyógyításában. A vizsgálatok célja az volt, hogy felmérjék mennyire hatékony az ESWT kezelés a diabéteszes láb neuropátiás fekélyeinek esetében.

Kutatás módszere a neuropátiás diabéteszes láb kezelésénél

A Bari Egyetem Endokrinológiai osztályán (Olaszország) randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatot végeztek, melyet 2006 októbere és 2007 márciusa között folytattak le.

Véletlenszerűen kiválasztásra került 30 neuropátiás diabéteszes lábfekéllyel élő beteg, akiknek kontrollált vizsgálatát végezték oly módon, hogy a betegeket két csoportra osztották a különböző kezelési stratégiák szerint. A felvétel kritériumai voltak:

 • a neuropátiás láb-, talpi fekélyes panaszok legalább 6 hónapja fennállnak,
 • a sebek területe nagyobb legyen, mint 1 cm2, átmérőjük 0,5 és 5 cm közötti,
 • a beteg 1-es típusú diabetes mellitusban szenved,
 • a beteg legalább 5 éve kap inzulin kezelést.

Az egyik csoport a hagyományos kezelés mellett lökéshullám terápiás (ESWT) kezelésben is részesült, míg a másik csoport tagjain csak a hagyományos kezelési eljárást végezték.

A kezelési protokoll a szokásos neuropátiás fekélyek klinikai protokolljára épült: szabályos sebkimetszés, a bőrkeményedések eltávolítása, a seb és környezete megtisztítása és a seb kötözése, átlagosan 48-72 óránként.

A lökéshullámmal kezelt csoportnál a hagyományos kezelések kiegészültek ESWT kezeléssel is. A készülék applikátor fejét a kezelt sebre helyezték, és ultrahangos gél használatával minden alkalommal 100 impulzus/cm2 került leadásra. Az átfertőződés megelőzése érdekében a kezelőfejet steril műanyag fóliával látták el.

A kezelés időtartama csak 1-2 perc volt. Helyi érzéstelenítésre nem volt szükség.

A cukorbeteg láb kezelése alatt a legtöbb betegnek csak az ESWT gép által generált hang tűnt fel. (A készülék gyógyítás közben jellegzetes kopogó hangot ad.)

A kontroll csoport betegei a hatályos nemzetközi iránymutatások szerint kerültek kezelésre, azaz sebkimetszés, a megfelelő nyomás (kompresszió) létrehozása, a fertőzések kezelése és szakszerű kötözés.

Minden beteget elláttak ortopédiai segédeszközzel, hogy mérsékeljék a diabéteszes láb sebeire nehezedő mechanikai nyomást.

A fekélyekről digitális fénykép készült, mely képeket számítógépes programmal dolgoztak fel. A vizsgálat időtartama alatt minden adatot rögzítettek egy összesítő Excel táblázatban.

Rögzítésre került a

 • kezelés kezdeti és záró dátuma,
 • a gyógyulási idő,
 • a neuropátiás fekélyek méretváltozásai mm2-ben, a két kezelési csoport betegei gyógyulási arányának (%) összehasonlíthatósága érdekében.

A diabéteszes neuropátia kutatás eredményei

Nem volt szignifikáns (meghatározó) különbség a két csoport demográfiai és klinikai összetétele között.

Az „A” csoport (ESWT-vel kezelt) 15 betegből állt, 9 férfi és 6 nő, az átlag életkoruk 56,2 év.

A „B” csoport (hagyományos kezelési mód)15 betegéből 7 férfi és 8 nő, az átlag életkoruk  56,8 év.

A fekélyek átlagos mérete az A csoportban  297,8 mm2, a B csoportban pedig  245 mm2 volt.

Mindkét csoportban minden beteg befejezte a kezelést, és részt vett az összes ellenőrző vizsgálaton. Nem volt szignifikáns különbség a két csoport között a szövődmények kezelése tekintetében.

 • A 20 hetes kezelés során a lökéshullám terápiával (ESWT) kezelt betegek 53,33%-ánál teljes sebbezáródást tapasztaltak, míg a  kontroll csoport betegeinél ez az arány csak 33,33%-os volt.
 • Még jelentősebb különbségek voltak a gyógyulási időkben. Az ESWT-vel kezelt betegek átlagos gyógyulási ideje 60,8 nap volt, a kontroll csoport  82,2 napjával szemben.
 • A gyógyulási arány és a gyógyulási idő is kedvezőbben alakult a lökéshullámmal kezelt csoport betegei között.
175 mm2-es elváltozás a diabéteszes láb talpfelszínén az  ESWT kezelés előtt.
Az elváltozás meggyógyult  52 nappal a kezelés kezdete után.

 
Diszkusszió

A neuropátiás diabéteszes láb fekélyek általában nem reagálnak jól a hagyományos kezelésekre, ezért kutatók számos új kezelési módozatra tettek javaslatot az elmúlt évek során, mint pl. az új kötések, növekedési faktorok, genetikailag módosított bőr és szövet pótlások, hiperbár oxigén terápia, negatív nyomású sebkezelés és más új megközelítési módok, melyek  ösztönzik a sebgyógyulást.

Végtagokon jelentkező nehezen gyógyuló neuropátiás fekélyek esetében igen gyakori szükséges beavatkozás az amputáció, mely következtében csökken az életminőség, és a betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint más  cukorbetegségben szenvedő egyének.

A standard fekéllyel élőknek csak 30%-a fog meggyógyulni hagyományos kezelési módszerek mellett a kezelés kezdetétől számított 20 héten belül.

Az elmúlt 20 évben az ESWT-t már számos csontrendszeri betegségre, talpi fasciitis, meszes váll, teniszkönyök, golfkönyök stb. kezelésére használták. A lökéshullám (SW) egy longitudinális akusztikus hullám, mely "kavitációs hatást" (a mikrométer méretű buborékok a sejteken belül) gyakorol a szövetekre, ezáltal ösztönzi a szövetek gyógyulását, csökkenti a meszesedést, és serkenti a szervezet természetes fájdalomcsillapító reakcióit.

A kutatók kimutatták, hogy a helyi lökéshullám terápia serkenti a vascularis endothelialis növekedési faktort, javítja a vérellátást, fokozza a sejtosztódást és felgyorsítja a szöveti regenerációt és gyógyulást.

Az első kontrollált klinikai tanulmány a diabéteszes láb fekélyek lökéshullám terápiával történő kezeléséről azt mutatja, hogy az ESWT alkalmazása ígéretes eredményeket mutat. Ez a tanulmány kimutatta azt is, hogy nem volt különbség a gyógyulási arányban a talpi és nem talpi fekélyek között, emellett  viszont az ESWT megrövidíti a gyógyulás idejét.

Az ESWT mint kiegészítő kezelés jótékony hatást gyakorol a diabéteszes lábseb mikrokörnyezetére, ezért használata indokolt.

Kutatás következtetése

Jelen vizsgálat értékelte a lökéshullámok biztonságosságát és hatásosságát a diabéteszes láb fekélyek esetében.

A diabéteszes lábsebek okozhatnak alsó végtagi amputációt, ezáltal fogyatékosságot a betegnek, mely hosszantartó kórházi ellátást igényel, és gyakran elhalálozással is végződhet. Annak érdekében, hogy csökkenjen a káros következményekkel járó diabéteszes lábfekélyek száma, magas színvonalú ellátást kell biztosítani. Jelen tanulmányban kimutatták, hogy a teljes sebgyógyulás aránya jelentősen megnőtt az ESWT-vel kezelt betegeknél, ezzel egyidejűleg jelentősen csökkent a szükséges kezelési idő, viszont a mellékhatások aránya nem emelkedett.

A lökéshullám terápia hasznos kiegészítője a diabéteszes lábfekélyek kezelésének.

A szakorvosok szerint az igazi veszélyt az jelenti, hogy a cukorbetegeknél az alsó végtag amputáció gyakorisága tizenötször nagyobb, mint a nem cukorbetegeknél.

Beszélni szeretne sebész szakorvosunkkal diabéteszes lába kezeléséről vagy neuropátiás lábfekélye gyógyulásáról?

 • Dr. Fekete László sebészA rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkatársainktól érdeklődni és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét, és kollégáink visszahívják Önt!
 • Specialistánk az első konzultáción megvizsgálja, teljes körűen tájékoztatja diabéteszes lába, illetve sebének pillanatnyi állapotáról, a terápiáról, és kezelése várható eredményéről.
 • Csak akkor fogja javasolni lökéshullám terápiánkat, ha gyógyulásának komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni sebének állapotát, és gyógyulásának lehetőségeit. Ragadja meg gyógyulásának az esélyét!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.