Harmónia Centrum
Eljön térde egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Térd gyógytorna / Ugrótérd gyógytorna

Az iskoláskorúak panasza: ugrótérd

Nem csak a korral jár a térdfájdalom.

Ön is bizonyára nap, mint nap buzdítja mozgásra gyermekét, unokáját. Nincs is ezzel semmi baj! Azonban a fejlődő szervezetre jellemzőek a hirtelen növekedési időszakok, amikor a csonthossz megugrik, és ezt az izmok csak lassan tudják utolérni.

Azok a fiatalok, akik rendszeresen sportolnak, és térd erősítéssel igénybe veszik combizmukat, átélhetik az ugrótérd problémáját. Ilyenkor a combizomzat ina, mely áthalad a térdkalács fölött, és úgy tapad a lábszár elülső részén, hirtelen válik rendkívül feszessé. Amíg az izomzat hossza nem tud adaptálódni a csontnövekedéshez, addig az izomhasználat irritálja a térdízületet a térdkalács benyomódása miatt.

ugrótérd kezelése lökéshullámmalAmit ilyenkor tehetünk, az a

 • combizomzat nyújtása,
 • tape felragasztása, és
 • lökéshullám terápiával a fájdalom csillapítása az ízület környékén. A mellékelt képen is láthatja az ugrótérd kezelését lökéshullám terápiával.

A térdkalács szerepe

Pici, de fontos szerepe van.

Ha nem lenne térdkalács, az elülső combizom sem lenne képes ilyen nagy izomerő kifejtésére. Azonban bajt is tud okozni ez a kis háromszög alakú csont, ha például a feszes inak túlzottan belenyomják a térdízületbe, ha erősebb a comb külső izomzata és elhúzza középről, ha túl lapos a combcsont árka számára, vagy ha lábboltozat süllyedés miatt befelé billen a térde. Ilyenkor a térdkalács mozgása minden térdhajlításra fájdalmat okoz. Tegyen ellene!

 • Rendezze a talpboltozatot talptornával, és egyénileg Önre készített szendvicsbetét segítségével.
 • A talptornáról bővebben olvashat erre vonatkozó oldalunkon.
 • ugrótérd tornaA combot körülvevő izomzatot és fasciákat lazítsa, SMR hengerrel oldja a lágyrészek feszességét.
  • Az SMR hengerrel úgy dolgozzon, hogy mindig az éppen kezelni tervezett izommal pozícionálja magát a hengerre, és gördítse a talajon magát. Saját testsúlyából annyit vegyen el támasztó kezei segítségével, amennyit szükségesnek érez a fellépő fájdalom mértékében. A fasciák nyújtása, izomrostok-inak lazítása nem kellemes feladat, de rendkívül hasznos.
  • A képen is láthatja, hogy ugrótérd esetén a torna SMR hengerrel és kinezio tape-el kombinálva a leghatékonyabb
 • Az elülső-belső combizmokat erősítse, a külső combizmokat nyújtsa!
  • Az elülső-belső combizom erősítéséhez egy térdtorna feladat: Üljön egy székre úgy, hogy talpa a talajon támaszkodjon. Az egyik lábát nyújtsa ki előre, a térd maximálisan nyújtott helyzetéig, anélkül, hogy belekapaszkodna a székbe, vagy a háta begörbülne. A teljes nyújtás helyzetébe érve fordítsa lábát kifelé, a mozdulat ne csak bokából, hanem csípőből történjen. Egy két másodpercig tartsa meg, majd engedje le vissza a talajra, lábfejét újra párhuzamosba forgatva. Ismételje meg 8x, majd végezze el a másik lábán is.
  • ugrótérdnél a combfeszítő nyújtásaA combizom nyújtásához keressen a környezetében egy fekvőfelületet, és szükség esetén fogjon egy sálat, vagy valami hosszú anyagot. A feladat az, hogy hason fekve bokáját minél közelebb húzza fenekéhez, melyben segítheti a bokán átvetett sál, ha kézzel még nem érné el. A combjai végig maradjanak egymáshoz zárva, és igyekezzen szeméremcsontját a talajon tartani, fenekét nem feltolni. Ami még ezen felül fontos, hogy a bokája ne közelítsen az ellen oldali fenékrész felé, inkább a kifelé forduljon a comb.

Térde fájdalommentességével várjuk Önt a Harmónia Centrumban.

Eljön hozzánk ugrótérd panasza megszüntetésére?

 • Tanos-Bognár Diana gyógytornászSzeretne beszélni szeretne Tanos-Bognár Diána térdspecialista gyógytornászunkkal ugrótérd panasza megszüntetéséről?
 • Dia várja Önt előzetes bejelentkezés után.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción megbeszélik a panaszait, a térd tornával elérendő célját, és gyógytornászunk a panaszait enyhítő, kitűzött célja elérését segítő kezelést, illetve gyakorlatsort javasol Önnek.
 • A panaszait enyhítő gyakorlatsor még pontosabb összeállításához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.