Harmónia Centrum
Tenziós fejfájás ellen
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Fejfájás ellen / Tenziós fejfájás

Melyek lehetnek a tenziós fejfájás okai, és hogyan kezelheti természetes módszerekkel?

Sokszor azt veszi észre, hogy zúg a feje?
Olyan érzése van, mintha feszítené valami belülről a fejét?

tenziós fejfájásEzek a jelek a tenziós fejfájás tünetei lehetnek. Ez a jellemzően kétoldali fejfájás a leggyakoribb a fejfájások közül. Ezzel szemben jóval enyhébb lefolyású, mint például a ritkán jelentkező cluster fejfájás. További jó hír, hogy súlyos szövődményei sincsenek, ezért talán nem is tulajdonít nagy jelentőséget a jelentkező tüneteknek.

A kellemetlen, tompa fájdalom azonban igencsak lerontja a hangulatát, és munkateljesítményének sem tesz jót.

A tenziós, feszültséget okozó fejfájás az izmok feszülésére utal.

 • Tompa, sajgó, szorító fájdalom a homlok tájékán vagy a halántékon alakul ki.
 • Vannak olyanok is, akik a fejüket abroncsszerűen szorító fájdalmat éreznek.
 • Gyakori a nyak hátsó részén, a tarkón érzett feszülés. Előfordul egészen a vállakig lesugárzó fájdalomként is.
 • Valójában azonban a fej bármely részén előfordulhat az izmok feszülésére utaló tompa fájdalom.
 • Mindig kétoldali fejfájás, és ez is megkülönbözteti a migrénnel vagy a cluster fejfájással szemben, amelyek általában valamelyik oldalon jelentkeznek.

Mint a fejfájások többsége, a tenziós típusú fejfájás is gyakrabban előfordul a nőknél, mint a férfiaknál. A felmérések szerint a nők 80%-ánál fordul elő életük során ez kellemetlenül, tompán sajtó fájdalom, míg a férfiaknál „csak” 70%-ban.

További rossz hír azonban az is, hogy a migréntől szenvedők többségénél a tenziós fejfájás is előfordul másodlagos fejfájásként.

Melyek lehetnek a tenziós fejfájás okai?

Nehéz egyértelműen azonosítani az okokat, mert a kutatók is inkább kutatási tapasztalatokon alapuló feltételezésekbe bocsátkoznak. Feltételezések szerint a tenziós fejfájást a nyak, a fejbőr és az arc izmainak feszülése, összehúzódása váltja ki. Ezeknek az izmoknak a feszülését pedig leginkább a stressz okozza.

Az újabb kutatások szerint azonban felettébb bizonytalan az izmok feszülését okként leíró teória. Egyre erőteljesebb az a nézet, mely szerint egyes agyban található molekulák, pl. a szerotonin és endorfin, vagyis a boldogsághormonok változása állhat a tenziós fejfájás hátterében. Ezeknek a hormonoknak a változására az agy fájdalomérző központjainak a működése is változik, és ez okozza a fájdalomérzetet.

A szorongásra való hajlam, a depresszió sem tesz jót az egészségének, és a tenziós típusú fejfájás tompa fájdalmat jelző tüneteinek a megjelenését okozhatja.

Az életmódja is felelős lehet fejfájása kialakulásában, mert ha túl keveset mozog, például ülőmunkát végez, és emellett nincs rendszeres mozgással kapcsolatos elfoglaltsága, akkor ez is okozhatja panaszait.

A tünetek megjelenését okozhatja a helytelen testtartás is, illetve egy testhelyzetben túl hosszan eltöltött idő is kiválthatja.

A rendszertelen étkezés, az étkezések kimaradása és a félkész ételek túlzott fogyasztása a bennük található tartósítószerek miatt is kiválthatja a tompa fejfájást.

Az alváshiány is gyakran okoz panaszokat.

A hormonszint változása, a menstruáció, a terhesség, a menopauza időszakában, vagy pedig a külső hormonbevitel is sokszor oka a panaszok jelentkezésének.

Gyógyszerek is okozhatják, pl. vérnyomáscsökkentők, vagy fájdalomcsillapítók. Egyszerűen arról van szó, hogy ezek a gyógyszerek vegyi anyagok, amelyek az emberi szervezetre nemcsak a kezelés céljának elérésével, hanem számos mellékhatással is hatnak, amelyek közül az egyik lehet a fejfájás okozása, mint nem kívánt mellékhatás.

A tenziós fejfájásnak két megjelenési formája van:

 • Az időről időre megjelenő epizodikus fejfájás.
 • A folyamatosan jelen lévő krónikus fejfájás.

A kettő közül ritkább a krónikus tenziós fejfájás, és kétszer annyi nő szenved tőle, mint férfi.

Epizodikus tenziós fejfájásról akkor beszélünk, amikor egy hónapban kevesebb, mint 15 napon jelentkezik fejfájás. Ez a fejfájás a nyaki és a fejtetőn található izmok feszülésével jár. Ha egyre gyakrabban jelentkezik az epizodikus fejfájás, akkor a fájdalom jelentkezése előbb-utóbb meg fogja haladni a havi 15 napot, és akkor már krónikus tenziós fejfájásról beszélhetünk. Egy további kritérium még a krónikus fejfájásnál, hogy legalább három hónapon át több mint havi 15 napon keresztül tartson a tompa feszülés.

A tenziós fejfájás időtartama – a típusától függően is - 30 perc és néhány nap, akár egy hét között változhat.

 • Epizodikus fejfájásnál csak időről időre jelentkezik a fájdalom, ám krónikus tenziós fejfájásnál szinte folyamatos a tompa fájdalom.
 • Krónikusnak természetesen csak akkor tekintjük a fejfájást, ha több, legalább 3 hónapon keresztül, havi legalább 15 napon keresztül fennáll.

Előfordul, amikor a fájdalom már reggel is jelentkezik felkeléskor, de nem ritka az sem, amikor valamilyen stresszhatás váltja ki például a munkahelyen.

 • A tompa, szorító, nyomó fájdalom mindenkinél másképp jelentkezhet, és az egyéni tűrőképességtől függően is nagy eltérések mutatkoznak egyesek között.

Az izmok tompa feszülésén túl állandó fáradtság, ingerlékenység, étvágytalanság és alvási zavarok is jelentkezhetnek. Az összpontosítással is problémái lehetnek, ha a tenziós fejfájástól szenved.

Hogyan kezelhető a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás általában még akkor sem jelent komoly betegséget, ha krónikus, szinte állandóan jelentkező a tompa fájdalom. Ezért ezzel nem is mennek sokan orvoshoz.

 • Talán Ön is hosszú ideje húzza-halassza már egy szakember felkeresését?

Néha azonban a fejfájás súlyos betegség jelzője is lehet. Ezért hosszan tartó fejfájásnál érdemes felkeresni az orvosát.

Ha kezeltetni szeretné a fejfájását, akkor két lehetősége is van:

 • A hagyományos orvoslás hívei a fájdalom jelentkezésekor a fejfájást csillapító gyógyszerek közül vesznek be egyet.
 • Természetes gyógymódokkal is eredményesen megszüntetheti panaszait.

Tenziós fejfájás kezelése természetesen

Ha Ön nem szeretne állandóan gyógyszereket szedni tompa fejfájására, akkor érdemes feltárni fejfájása okát, és nem a tünetet, a fájdalmat fájdalomcsillapítókkal elnyomni, hanem fájdalma kiváltó okát kezelni.

 • Például, ha az alváshiány okozza az állandó, tompa fájdalmát, akkor érdemes lenne jobban megszervezni az életét, és többet aludni.
 • Az is lehet, hogy rendszertelenül étkezik, vagy kevés folyadékot fogyaszt, és ezen kell változtatnia.
 • Ha pedig a legtöbbünkhöz hasonlóan a stresszes helyzetek okoznak Önnek fejfájást, akkor stresszkezelő technikák megtanulásával kezelheti eredményesen stresszes életéből adódó élethelyzeteket.

Egy szakember, például kineziológus segítségével érdemes feltárni tenziós fejfájása okát, és életmódja megváltoztatásával – a fájdalomcsillapító gyógyszerek mellékhatása nélkül – megszüntetni fejfájását.

Tenziós fejfájás ellen természetes gyógymódot keres?

A kineziológia remek gyógymód a tenziós fejfájás megszüntetésére. Azért, mert azt vizsgálja és kezeli, hogy mi az a testi dolog, ami a tenziós fejfájás okát, a stresszes állapotot fenntartja, vagy táplálja Önnél.

Fontos tudnia, hogy minden stresszt kiváltó, az élethelyzettel összefüggő baj mögött érzelmi vagy látásmódbeli probléma figyelhető meg. Ebből adódóan az elmében vagy a testben lehet egy túlterheltség.

A kineziológiai oldás (kezelés) ezen a túlterheltségen segít. A test fizikai blokkjainak oldásával elméje is képessé válik másképp viszonyulni az adott helyzethez. Új megoldásokat talál, megszűnik a “nem látja a fától az erdőt” állapot. Sikerül kilépnie a berögzült helytelen viselkedésmintából, eredményre nem vezető gondolatkörből, mókuskerékből.

Hogyan történik Gazsó Csilla kineziológusnál a tenziós fejfájást megszüntető, stresszoldó kezelés?

Az első alkalom elején nyugodt körülmények között átbeszélik a panaszait.

A következő kérdésekre mindenképp számíthat Csillától:

 • Mióta vannak meg a panaszai?
 • Van-e konkrét tárgya a stresszének?
 • Tud-e kiváltó tényezőről, vagy élethelyzetről, amiben most benne van?
 • Esetleg indokolatlannak tartja a stresszét? Úgy érzi, hogy ok nélkül túlreagálja a dolgokat?
 • Hogyan éli meg ezt? Tud aludni?
 • Rendszeresen étkezik?

kineziológia izomtesztelésPanaszainak részletes átbeszélése után elkezdődik a kineziológiai vizsgálat, majd pedig a kezelés. A vizsgálat lényege az izomtesztelés, azaz a biofeedback.

Testünk minden megtörtént eseményt sejtszinten eltárol, még azokat is, amelyekre Ön esetleg nem emlékszik. Azt, hogy ezeket hogyan élte meg, és mi okozott Önben elakadást, a helyesen feltett kérdésekre teste meg fogja válaszolni.

 • Ha pozitívan élt át egy helyzetet vagy egy bizonyos életkort, akkor a vizsgált izom megtartja tónusát.
 • Ha viszont stresszt okozott ez Önben, akkor elgyengülést (tónuscsökkenést) tapasztalunk.

A módszerrel pontosan felderíthető, hogy a múltbéli traumák hogyan és miként befolyásolják jelenlegi gondolati és viselkedésmintáinkat. A blokkok oldásával pedig lehetőséget kap új minták kialakítására. Vagyis a kezelés után “tiszta lappal indulhat”.

A tesztelés és kezelés során Ön kényelmesen, ülve helyezkedik el.

 1. kineziológiai oldásKineziológiai izomtesztekkel keresem meg testében a stressz helyét. Megnézzük, hogy mi okozza a feszültséget az adott területen, és mi az, ami ellenáll a stressz oldódásának. Önnek meg sem kell szólalnia, mert a teste beszél majd Ön helyett, az izomteszteken keresztül.
  • Miközben a meridiánokon az energiarendszereken keresztüli áramlást vizsgálom, Ön kényelmesen ül. Más dolga nincs. Az oldás a kitesztelt pontok, pontpárok tartásával történik, tudatos figyelemmel kísérve az ott lezajló folyamatokat. Ezek a pontok a test energetikai rendszerét alkotó meridiánokon található akupunktúrás pontok, melyek feszültsége blokkot okozhat a teljes szervezetben, ami érzelmi-gondolati (később szervi) problémák, stressz formájában is megnyilvánulhat. A pontok tartásával nagyon leegyszerűsítve “rövidzárlatot” hozunk létre a rendszerben, így a blokk megszűnik, és a miatta felhalmozódott energia immár újra szabadon áramlik a teljes energetikai rendszerben, egyensúlyba hozva gondolati-érzelmi működését is. A tartott pontokban megjelenő finom pulzálás tudatja a kezelővel, hogy a feszültség megszűnt, és energiáinak áramlása újra kiegyensúlyozott állapotba került.
 2. Miután az összes stresszpontot felfedeztem, majd oldottam azokat, mutatok Önnek néhány egyszerű stresszkezelő gyakorlatot (pl. relaxációs technikákat).
 3. Feladata a kezelés után, otthon lesz, mert az otthon elvégzett megerősítő gyakorlatokkal még tovább tarthatja fenn az elért eredményt, stresszmentes állapotát.
  • Ezeket az elért eredményeket megerősítő otthoni gyakorlatokat megmutatom Önnek.
 4. A gyakorlatok mellé tanácsok is járnak. Segítek abban is, hogy milyen életmódbeli változtatásokat érdemes beillesztenie mindennapi életébe.
  • Ezek olyan életmódbeli változtatások, amelyekkel a jövőben kezelni tudja, sőt meg tudja előzni azokat a stresszes helyzeteket, amelyek kiváltották Önnél a stressz reakciókat.

Tenziós fejfájását szeretné a kineziológia segítségével megszüntetni?

 • Gazsó Csilla kineziológusMegszabadulna tompa, kétoldali fejfájásától?
 • Centrumunkban előzetes bejelentkezés után várja Gazsó Csilla kineziológus.
 • Hívja munkaidőben a +36-1-269-2946-os számot. Munkatársunk válaszol kérdéseire.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk munkaidőben néhány órán belül visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción alapos állapotfelmérésre kerül sor, amely alapján megállapítható, hogy
  • tenziós fejfájása eredményes kezeléséhez milyen mellékhatások nélküli, természetes gyógymódot válasszunk (kineziológia, Theta Healing), valamint
  • milyen életmódbeli változások szükségesek tenziós fejfájása megszüntetéséhez.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.