Harmónia Centrum
Járásstabilitása fejlesztéséért
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Csípő gyógytorna / Esés megelőzés időseknek

Járásstabilitás fejlesztése időseknek. Esés megelőzés

A preventív, megelőző gondolkodás mindenkinek a saját felelőssége. Önnek is segít a fájdalmak és fájdalmas balesetek elkerülésében.

Idős szeretteink azonban sokszor utoljára sorolják magukat, és nem kérnek, nem panaszkodnak egészségükkel kapcsolatban. Az egyensúly fejlesztése, az esés megelőző gyógytorna az egyik fő gondolata lehet, amikor azon gondolkodik, mit tehetne idős rokonai, barátai egészsége védelmében. Gondolja végig, mennyi esetben van szükség gyógytornára!

 • Köztük az egyik eset, az időseknél gyakori elesések következményeinek kezelése.
 • Számíthat a gyógytorna segítségére, amikor esést követő törésrögzítés vagy műtét után a kórházban fekvés időszaka alatt nem engedi, hogy fizikailag elhagyja magát a fekvőbeteg.
 • Számíthat a gyógytornára, hogy a fájó ízületeket jól esően átmozgatja.
 • Számíthat rá, hogy a gyógytorna segít a sérültnek újra megerősödni, hogy önellátó maradhasson. De miért is szükséges mindez? Mert már bekövetkezett a baj!
 • Miért ne venné igénybe egy gyógytornász segítségét már az elesés megelőzéséhez?

Tudja, hogy az elesések okozzák a legnagyobb számú csípőízületi törést?

az elesés veszélyeÉves szinten a 65 év feletti emberek 25-33%-a legalább egyszer elesik. Ez a világ lakosságát tekintve azt jelenti, hogy szinte minden percben elesik egy idős ember. Az elesésekből nagy százalékban kórházi ellátást igénylő sérülés lesz, ami napi szinten jelent terhelést a fiatalabb családtagoknak és az egészségügyi ellátóknak.

Az esések 20-30 százaléka közepes, vagy súlyos szövődményeket von maga után, például gyakori a csípőtörés, mely ellehetetleníti a mozgást. Vagy például a bordák és a fej sérülése, mely a létfontosságú szerveket sodorja veszélybe. A súlyos mértékű sérülés akár tartósan meggátolhatja, hogy a személy valaha is újra képes legyen teljes önellátásra.

 • Időseknél ugyanis a gyógyulási hajlam és ütem is lassabb.
 • Időseknél ha műtéti ellátásra van szüksége, az altatás rizikófaktort jelent sok további szövődményre. Az idősek a rögzítéssel járó ágynyugalom alatt kis tömegű izomzatukból sokat tudnak veszíteni, és összeszedhetnek különböző betegségeket.
 • Különösen oda kell figyelni azon idősek védelmére, akiknek a csontszerkezete már gyengült, csontritkulásos. Náluk ugyanis a sérülésekkel járó szöveti roncsolódás súlyosabb, tehát a gyógyulás is több időt és energiát igényel az egyébként is legyengült szervezettől

Mikor kezdjen gyanakodni, hogy Önnél vagy szeretténél számítani lehet elesésre?

 • Nehézkesebb, lassabb a járása
 • Igyekszik a lépcsőket elkerülni
 • Kihívást jelent a székből, ágyból történő felállás
 • Szinte képtelen egy lábon megállni
 • Ha alvását csípőfájdalma nehezíti

Menjen biztosra.

Végeztessen egyensúlytesztet!

Egy alapos egyensúly tesztet elvégezve fényt deríthetnek arra, milyen elesési eséllyel bír Ön vagy szerette.

Nem csak statikus helyzetben kell egyensúlyoznunk, hanem dinamikus tevékenységek során is. Ezért különböző tesztek vannak. Néhány egyensúly teszt példa:

 1. Megállni, mikor meglökik.
 2. Megállni kis alátámasztási felszínen.
 3. Egy lábon állva kilépések. vonal mentén sétálás.

ideális sportMost már tudja, miért érdemes odafigyelni arra, hogy előrehaladott korú szerettei megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást végezzenek.

 • De milyen az a megfelelő minőség és mennyi az ideális mennyiség?
 • Választ adni erre természetesen nem egyszerű.

Idős korban azért gyakoribbak az elesések, mert a talpon és ízületekben található érzékelők gyengülésével, és egyensúlyozó szerv meszesedésével romlik a helyzetérzékelés. Az izmok gyengülésével, a mozgás belassulásával, és mozgásbeszűkülésekkel pedig romlik az esés tompítás. Olyan mozgást kell végeznie, ami ezek ellen tesz.

Járásstabilitás fejlesztő, esésmegelőző csípőtorna

Ez egy komplex, mozgató szervrendszerre, és egyensúlyozó szervekre egyszerre ható, biztonságos körülmények között végzett foglalkozás.

Mivel az esések a hétköznapi tevékenységek során következnek be, ezért a fejlesztő gyakorlatok ezeket a mozdulatokat próbálják részekre bontva megerősíteni. A funkcióban való gondolkodás eredményeképpen a torna nagyrészt álló feladatokat tartalmaz, tehát elsősorban a csípőre, fenékre, combra, lábszárra, bokára, törzsre irányul, de még a karokra is jótékony hatással van. Az instabil környezet különböző módokon teremthető elő a résztvevők számára, mindig ügyelve arra, hogy kapaszkodási lehetőség is rendelkezésre álljon.

Számos eszközzel változatosság és kihívás nyújtható az esésmegelőző csípőtornára járóknak, így az izgalmas környezetben észrevétlenül, mégis észrevehetően fejlődik állás és járás stabilitásuk.

Mi egyébbel tehet még az esésmegelőzésért szeretteinél, az előbb taglalt testtudat fejlesztésen felül?

 • A veszélyes helyzetek elkerülésével.

Szerettei hogyan kerülhetik el a veszélyes helyzeteket?

 • Biztonságos cipő viselése, ami nem csúszik, nem papucs, nem magassarkú.
 • Ne álljon sámlira, létrára!
 • Látás megőrzése: Szemészeti kontrollra járás és szemüveg viselés.
 • Látás támogatása: Kontrasztos színekkel elkülönítve a fogókat segítheti tovább az észlelést. Legyenek megfelelően kivilágítva a helységek.
 • Gyógyszerelést ellenőrizni kell, mert egyes szerek együttesen szedve szédülést, vérnyomás ingadozást okozhatnak, ami egyenes úton vezet az eséshez.
 • Különös figyelmet fordítson arra, akinek krónikus betegsége fokozott esési rizikóval jár pl: Parkinson kór
 • Lakás biztonságossá tétele: szőnyegek leragasztása vagy felszedése, kábelek biztonságos vezetése a fal mentén, kapaszkodók felszerelése, vizes helyiségbe gumiszőnyeg berakása, elérhető világítás bármely helyiségben.

otthona biztonsága

Járásstabilitást fejlesztő csípőtorna gyakorlatok

Íme pár járásstabilitást fejlesztő csípő torna gyakorlat, melyet biztonsággal elvégezhetnek együtt, otthon is. Csupán egy szék és egy párna kell hozzá, tágas, száraz padlós területen. Javasoljuk kényelmes ruha és tornacipő viselését.

 1. A székbe kapaszkodva álljon meg egy lábon, húzza be hasát, szorítsa comb és farizmait, nyújtózzon felfelé a fejtetővel. Próbálja lassan elengedni a széket, és csak tartsa az álló helyzetet 1-2 percig, ha megy. Végezze el a másik lábra is a feladatot.
 2. Most próbálja az előzőeket csukott szem mellett. Először szemét csukja be kapaszkodva, két lábon állva. Majd egy lábon keresse egyensúlyát, és a végén próbálkozzon a kapaszkodás csökkentésével.
 3. Álljon tyúklépésbe jobb sarkát a bal lábujja elé helyezve, és igyekezzen minél tovább megtartani függőleges helyzetét. Cseréljen lábat, és tesztelje azt az oldalt is.
 4. Keressen, vagy jelöljön ki egy legalább 3 méteres vonalat, és igyekezzen rajta végigmenni, mintha kötéltáncos lenne.
 5. Tegyen a földre a kapaszkodásra alkalmas székháttámla mögé egy párnát, vagy vastag szivacsot. Ezen a szivacson álljon meg pároslábbal majd egy lábon, majd csukott szemmel.

instabil alapokA stabilitásfejlesztő gyógytorna csípőre nem csak időseknél lehet fontos. Súlyemelőknél, sportolóknál is alapvető szükség van a stabilitásra. Ha az alsó végtag nem stabil, az olyan, mintha egy emelődaru sáros talajon igyekezne betont emelni egy magas épületre, vagy valaki jégpályán próbálna kosarazni. Garantáltan esés, sérülés lesz a vége.

Természetesen a sportolók esetében a stabilitás fejlesztő torna sokkal erősebb, intenzívebb feladatokból áll, és nem a hétköznapi mozgáskultúrához, hanem a végzett élport jellegzetes mozdulataihoz igazítják a feladatokat a szakértők.

Csípő gyógytorna a Harmónia Centrumban

Csípő gyógytorna elsajátításáért és további izgalmas és hatásos csípő gyógytorna gyakorlatért forduljon hozzánk bizalommal.

Jöjjenek el hozzánk akkor is, ha már rengeteget olvastak és tanultak a csípőízületi tornáról, de bizonytalanok abban, jól végzik-e. Az egyéni foglalkozáson kijavítjuk az esetleges hibákat, ami a gyakorlatok kivitelezésékor jelentkezik.

 • A helytelenül végzett gyakorlat elégtelenné teheti a tornát, sőt, akár más területek fájdalmát is okozhatja: mert a szervezet kompenzál, ha valamit nem tud megcsinálni, de az akarat erőlteti.

Eljön hozzánk a Harmóniába járásstabilitása fejlesztéséért?

 • Reszegi Bettina csípőspecialista gyógytornászunk várja Önt konzultációra és személyre szabott gerinc tornára előzetes bejelentkezés alapján.
 • Munkatársainktól kérdezni, és bejelentkezni a +36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción csípő specialista gyógytornászunk körültekintően megvizsgálja, és a vizsgálat alapján teljes körűen tájékoztatja a járásstabilitását fejlesztő gyógytorna lehetőségeiről, és esetleges panaszai alapján, valamint a megelőzést szem előtt tartva személyre szabott járásstabilitást fejlesztő gyakorlatsort állít össze Önnek.
 • Eljön hozzánk csípője egészségének megőrzéséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.