Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Porckorongsérv, gerincsérv kezelése / Gerincsérv műtét helyett

Gerincsérv műtét helyett személyre szabott gerinctortorna

A porckorongsérv szinte népbetegségnek számít az ülőmunka elterjedésével.

 • Ön is irodában dolgozik egy íróasztal mellett?

A gerincsérv elsősorban az ágyéki és a nyaki gerinc szakaszán alakul ki. Miért van ez így?

 • ülőmunka az íróasztal mellettAzért, mert testünk tartása, illetve a fej tartása és mozgatása sokszor túlzott terhet rak a gerincet alkotó csigolyákra és a csigolyák közötti porckorongokra. Az ágyéki és a nyaki szakaszon is a legalsó 2 porckorong sérvesedésének a legnagyobb a veszélye, mert erre hárul a törzs tartásának, illetve a fej tartásának és mozgatásának a terhe.
 • A háti szakaszon kis veszélyt jelent a sérvesedés, mert gerincünknek ez a része kevésbé mozog, kevésbé van kitéve a túlzott terhelés miatti megerőltetésnek.

Milyen gyakori és kiket fenyeget a porckorongsérv?

Meglehetősen gyakori és mindenkit, aki nem figyel oda gerince egészségére, mégis azért ennél jóval árnyaltabb a kép.

A különféle statisztikák szerint a felnőttek között az emberek 19-27%-ának van valamilyen szintű porckorongsérve a sérvre utaló tünetek konkrét megjelenése nélkül. Körülbelül kétszer annyi férfit, mint nőt érint a sérvesedés, és leggyakrabban a 30-50 éves korosztálynál fordulnak elő a panaszok.

Hogyan alakul ki a gerincsérv?

porckorong kitüremkedéseA gerincet alkotó 35 csigolya között a porckorongok biztosítják a csigolyák rugalmas stabilitását, hajlékonyságát. Lengéscsillapítóként csillapítják, elnyelik a gerincre ható erőket például járás, futás közben. Ezek a porckorongok egy sűrű folyadékkal telt lapdához hasonlítanak, amelyeknek két fő része van. A porckorongok külső részét a kötőszövetes, rostos gyűrű alkotja, belül pedig található a kocsonyás puha mag.

Ezek a nagy víztartalmú porckorongok az 30-as évek kezdetétől veszítenek víztartalmukból, rugalmasságukból. Ezzel együtt pedig a porckorongok deformálódás nélküli terhelhetősége is fokozatosan csökken.

A rugalmatlanság növekedésére a porckorongok rostos gyűrűi könnyebben megsérülhetnek. Ilyenkor pedig a belső kocsonyás anyag kitüremkedik, és ha ez belülre történik, akkor a gerincvelőt, ha pedig oldalra, akkor pedig a csigolyák résein keresztül a gerincvelőből kilépő ideggyököket nyomhatja a kiboltosulás.

Ez pedig nyomja az ideget. A nyomódó ideg az irritálás, nyomódás hatására előbb-utóbb begyullad, és a gyulladt ideg pedig még meg is duzzad, ami pedig azzal jár, hogy még jobban nyomódni fog az adott szűk területen.

Porckorongsérv műtét helyett személyre szabott McKenzie torna

Ugye nem a gerincsérv műtét elvégzése, hanem panaszmentességének elérése a célja?

A jó hír az, hogy a porckorongsérv jól kezelhető pihentetéssel, a fájdalmát és a gyulladást csökkentő gyógyszerekkel és személyre szabott gerincsérv tornával. Ezért műtétre csak a legritkább esetekben van szükség.

Általában 10-ből 9 porckorongsérvvel kapcsolatos panaszt jól lehet kezelni, és tünetmentessé tenni műtét nélkül.

 • Bízhat benne, hogy Ön is a szerencsésebb 90% között van problémájával. Különösen akkor nagy az esélye panaszmentessége elérésének, ha nem régen jelentkeztek a tünetek, és még idejében meg tudja kezdeni a tünetek megszüntetését.
 • Ezért egy esetleges műtét előtt feltétlenül próbálja meg műtéti kezelés nélkül megszüntetni panaszát.

3 olyan eset mégis van, amikor szükség lehet a műtéti megoldásra:

 • Vannak olyan helyzetek, amikor a személyre szabott gerincsérv torna gyakorlatok rendszeres végzése sem szünteti meg a panaszokat. Ha végzi a gyakorlatokat, és többször volt a gyógytornásznál a gyakorlatokról konzultálni, és több hónapja sem szünnek a panaszai, akkor bizony felmerülhet a műtét szükségessége. Ilyen esetben sietségre nincs oka, de érdemes felmérni egy esetleges műtét lehetőségét is.
 • Akkor is szükség lehet a műtétre, amikor már a vizelet és a széklet visszatartása is komoly problémát okoz. Ilyenkor ugyanis a végbél és a húgyhólyag beidegzése károsodott a keresztcsontból kilépő ideggyök nyomódása miatt.
 • Ezek mellett még akkor elkerülhetetlen a műtét, amikor már a bénulás jeleit tapasztalja az alsó vagy a felső végtagon.

Ezeken túl azonban ki lehet jelenteni, hogy minden más esetben felesleges lehet a műtét.

 • Nem azért, mert a műtét nem hozhat eredményt panasza megoldásában, hanem azért, mert a műtétnél sokkal egyszerűbben, könnyebben is megoldhatja panaszainak megszüntetését a McKenzie torna gyakorlatok rendszeres végzésével.

Személyre szabott McKenzie torna gyakorlatok panaszmentessége biztosításáért

A gerincsérv kezelésére irányuló McKenzie tornánál a gerincspecialista gyógytornász a mozdulatelemzéses vizsgálat során beazonosítja azokat a mozdulatokat, amelyek Önnél a fájdalmas panaszokat okozzák.

 • Ezt követően pedig ezen fájdalmak megszüntésére hatásos olyan gyakorlatokat állít össze Önnek, amelyeknek a rendszeres végzésével meg tudja úgy erősíteni a sérült porckorong körüli mély hátizmokat, kisízületeket és szalagokat, hogy azok a sérült gyűrű helyett visszanyomják, és stabilan tartják a kitüremkedő kocsonyás magot, és ezzel megszüntetik az érintett területen az ideg nyomódását. Tulajdonképpen a csigolyák közötti kisízületek, szalagok és izmok megerősítésével, ellenirányú munkájával a kitüremkedő kocsonyás magot visszatolja a porckorong belsejébe.
  • Ezért kell nagyon pontosan felmérni a porcos gyűrű sérülésének, a kiboltosulásnak a helyét, hogy a megfelelő területen lévő ízületek megerősítésével tudja megszüntetni panaszát.
  • A gyakorlatok során természetesen nem arról van szó, hogy csak az adott két csigolya közötti ízületeket, szalagokat erősíti, hanem arról, hogy a kiboltosulás irányát felismerve – oldalra, kifelé az ideggyökök felé, vagy súlyosabb esetben már befelé, a gerincvelő irányába - végzi a célzott erősítő gyakorlatokat.
  • Egyébként is nemcsak a sérült porckorong körüli kisízületeket érdemes megerősíteni, hanem a többi porckorong körüli területet is, hisz ezzel az erősítéssel ott pedig meg tudja előzni a panaszok jelentkezését.
 • Ha pedig ezt eléri, akkor a már nem nyomódó ideg gyulladásának kiváltó oka megszünik, és megszűnik a zsibbadás, az érzékelés kiesése is. Ezzel tünetmentes lehet.
 • A csigolyák közötti szalagok, kisízületek és mély hátizmok támogatásával pedig idővel a sérült gyűrűk is képesek lesznek regenerálódni.

A célzott és személyre szabott McKenzie torna gyakorlatok rendszeres végzése meg fogja szüntetni panaszait. Természetesen akkor van erre a legnagyobb esélye, ha még időben, panaszai jelentkezésének kezdetén keresi fel a gerincspecialista gyógytornászt tünetei enyhítésére, panaszai megszüntetésére.

A legfontosabb ilyenkor, hogy fájdalma megszünése után se hagyja abba a mély háti izmok és gerinccsigolyák közötti kisízületek erősítését és rugalmasságát biztosító gyakorlatoknak a végzését.
Ez azért fontos, mert ezeknek az izmoknak, szalagoknak és kisízületeknek állandóan olyan erőállapotban kell lenniük, hogy stabilan tartsák a porckorongot, támogassák a kötőszövetes, rostos gyűrűt, és megakadályozzák a gerincvelő illetve a gerincvelőből kiágazó ideggyökök nyomódását.

Miért olyan fontos a gerincsérv műtét elkerülése?

Leginkább azért, mert a sikeres porckorongsérv műtét, vagyis panaszainak megszünése sem jelenti a tünetektől való végleges megszabadulás lehetőségét.

 • Ugyanis a sérvesedéssel kapcsolatos panaszai később újra megjelenhetnek. Sőt, ha a sérv kialakulásával kapcsolatos kockázati tényezőket nem tudja megszüntetni az életében, akkor a sérv újbóli megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a veszélye. Vagyis nagyobb annak a valószínűsége, hogy Önnél újra megjelennek a panaszok, mint a porckorongsérv átlagos előfordulásának. Melyek ezek a porckorongsérvet okozó kockázati tényezők?
  • Különösen nagy kockázati tényezőt jelent a túlsúly. Minél nagyobb a súlytöbblete, annál nagyobb a sérvesedés kockázata.
  • A helytelen testtartás is kiválthatja újból a fájdalmas tüneteket.
  • Az ülőmunka illetve a nehéz fizikai munka végzése is okozhatja panaszai kiújulását.
  • Nehéz súlyok emelgetése, a féloldali testhelyzetek, vagy a gyakori hajlongással, törzsfordítással, csavarással járó tevékenységek.
  • A túlzott stressz, a szorongás, a depresszióra való hajlam is fokozza a tünetek megjelenésének veszélyét.
 • Egy porckorongsérv után újra kiújuló tüneteknél már egy korábbi műtét után kell törekednie majd a tünetek okozta panaszmentesség elérésére. Ekkor már pontosan tudva azt, hogy egy esetleges újabb műtét sem jelenti a végleges megoldást panaszára.

Éppen ezért érdemes mindent megtennie, hogy az Önnek összeállított McKenzie torna gyakorlatok rendszeres végzésével megerősítse annyira hátimait, a csigolyáit összekötő kisízületeit és szalagjait, hogy ezek a megerősített és rugalmas izmok és ízületek olyan stabil tartást tudjanak adni porckorongjainak, hogy eltűnjenek a sérült porckorongon tapasztalható kitüremkedések, és megszűnjön az érintett területen az ideg nyomódása.

A porckorongsérv kialakulásának illetve kiújulásának a megelőzéséhez ugyanis a

 • gerinc kímélésére, túlzott terhelésének csökkentésére, és a
 • törzsizmok, csigolyák közötti szalagok, kisízületek megerősítésére van szükség.

Ha erre odafigyel, akkor rendkívül sokat tesz a tünetek megjelenésének megelőzéséért.

Sokan szeretnék megúszni a rendszeres gerincsérv tornát, és ezért „reménykednek” a gerincsérv műtétben

Ez azonban teljes tévedés.

A gerincsérv műtét sikeres elvégzése sem garantálja azt, hogy később nem újul ki újra a sérve. Sőt erre sokkal nagyobb az esélye akkor, ha gyengék a törzsizmai, valamint a csigolyák közötti szalagok, kisízületek és izmok a mindennapi torna hiánya miatt.

Másrészt pedig a gyógytorna fontosságát talán semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy a gerincsérv műtét után már másnap elkezdi a gyógytornát a gyógytornász útmutatása szerint. Csak ilyenkor sokkal pontosabban oda kell figyelni arra, hogy milyen izmokat, milyen gyakorlatokkal és milyen intenzitással tornáztat.

 • A seb gyógyulásáig fontos ugyanis a pihenés. Erősíteni, terhelni nem szabad az izmokat, de mozgatni viszont kell, mert ha ezt nem teszi, akkor még jobban elsorvadnak. A felépülését segíti a mindennapi gyógytorna.
 • A sebgyógyulás után fokozatosan növelni kell a terhelést a törzsizmok és a kisízületek megerősítéséhez, a műtét előtti állapot eléréséhez.
 • Vagyis sérv műtétnél is „ugyanúgy” gyógytornázni kell, mint műtét nélkül, csak sokkal jobban oda kell figyelnie arra, hogy nehogy éppen a nem megfelelő gyógytornával okozzon még nagyobb bajt.

Törzsizmait erősíteni, tornázni tehát kell. Műtéttel vagy műtét nélkül is.

Műtét nélkül azonban sokkal kisebb a veszélye a törzsizmok és csigolyák közötti kisízületek, szalagok, izmok nem megfelelő tornáztatásának.

Eljön hozzánk a gerincsérv műtét elkerüléséért?

 • A műtét megelőzéséről kérdezni szeretne munkatársunktól?
 • Konzultálni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a műtét elkerüléséről?
 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt gerince, sérvesedése állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és/vagy Önre szabott gerinctornát, McKenzie tornát javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A legjobb kezelés még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.