Harmónia Centrum
Eljön dereka egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Lumbágó kezelése

Lumbágó kezelése alternatív gyógyászati módszerekkel

Lumbágója van?

 • Ha a dereka fáj, akkor igen.

lumbágó tüneteA lumbágó deréktáji fájdalom a hát alsó részén. Innen ered köznapi neve, a derékfájás. A lumbágó a derékfájdalom latin elnevezése. A lumbális (ágyéki) gerinc, azaz a derék öt, a többihez képest nagyobb méretű csigolyából áll. A lumbágó hirtelen is kialakulhat, de órák vagy napok alatt is megjelenhet az egyre erősödő derékfájás, amit a hát alsó részén, a gerinc lumbális szakaszában egy idegszál becsípődése okoz. Ez a leggyakrabban jelentkező, hirtelen fellépő, akut fájdalom a gerinc ezen szakaszán.

Melyek lehetnek a lumbágó okai?

 1. Kiválthatja egyetlen rossz mozdulat, vagy hirtelen emelés is.
 2. Ha egy nehéz terhet nem megfelelő módon emelt fel, akkor könnyen lumbágót kaphatott.
 3. Néha nagyon kis megerőltetés is okozhatja.
 4. Elhízás
 5. Ülőmunka
 6. Mozgásszegény életmód
 7. Előfordulhat az is, hogy nem talál magyarázatot rá. Ilyen esetekben könnyen lehet, hogy lelki okokra vezethető vissza. Általában érzelmi túlterheltség áll a háttérben: a hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint a Vese (nyugalom, relaxáció, energiatartalékok stb.) kimerülése,
  • túlzott stressz (régóta fennálló súlyos, vagy kevésbé súlyos vagy hirtelen sokkszerű, nagy horderejű stressz),
  • igénybevétel, illetve
  • a megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű pihenés hiánya miatt.

kifózis-lordózisDerítse ki lumbágója okát!

Önnek mi okozhatja a panaszát?

A fentebb felsoroltak fokozott terhet rónak a derék természetesen is a has felé hajló ívére, leginkább a lumbális IV-es és V-ös csigolyákra. Mivel az V-ös csigolya anatómiailag kis túlzással a „levegőben lóg”, ez a legsérülékenyebb, például emeléskor a tárgy súlyának huszonötszörösének megfelelő nyíróerő éri, ami egy 50 kilogrammos tárgy esetében a 25-os szorzóval számolva már 750 kg-ot jelent.

Így már érthető, hogyan kaphat valaki egy szekrény, vagy egyéb bútordarab megmozdításakor lumbágót, idegbecsípődést (isiászt), vagy rosszabb esetben porckorongsérvet.

Előzze meg a lumbágót!

Rendkívül fontos, hogy még akár egy könnyebb tárgy felemelését is helyesen végezze: a has és a fenék feszesen tartása mellett a gerinc végig egyenes maradjon, és a combjai dolgozzanak.

nehéz tárgyak emelése

Melyek a lumbágó tünetei?

 1. lumbágóLegfontosabb tünete a gerinc alsó részén, a keresztcsont környékén jelentkező, egyre erősödő, nyilalló, szúró fájdalom. Ez a fájdalom fokozatosan is erősödhet, de belehasíthat a derekába olyan hirtelen is, hogy szinte csillagokat látna, ha képes lenne felegyenesedni, és felnézni az égre.
 2. A mozgás is rendkívül nehézkes, és az egyre erősödő fájdalom miatt igencsak korlátozott. A hát izmai görcsösen feszülnek, és a hát nem tud kiegyenesedni.
 3. Zsibbadás és érzékelés kiesés is előfordulhat.

Ezeket a tüneteket érzékeli Ön is?

A lumbágó kezelése

A lumbágó ellen leginkább a megelőzéssel védekezhet. A lumbágóra is igaz az, hogy nehezebb kezelni, mint megelőzni a kialakulását.

 • A rendszeres mozgás formában tartja, és erősebbé teszi a hátát is.
 • Ha odafigyel a testsúlyára, akkor nem kell felesleges terhet cipelni a hátának, derekának.
 • A helyes testtartással pedig karbantartja szervezetét.
 • Nehéz dolgok földről való felemelésekor figyeljen oda arra, hogy a lábát hajlítsa be, és tartsa egyenesen a hátát az emelés első pillanatától kezdve. A comb és farizmaival dolgozzon a nehéz súly felemelésén. Ahogy a fentebbi képen is látta.
 • Az edzést mindig bemelegítéssel kezdje, és munkavégzésekor is ügyeljen arra, hogy fokozatosan emelje a terhelést. Ha fizikai munkát végez, akkor ebédszünet után közvetlenül ne a nagy súlyok emelgetésével kezdjen.

gerinc melletti izmok lazításaHa viszont már megtörtént a baj, és lumbágója van, akkor kezelni kell fájdalmas deréktáji panaszát.

 • A lumbágó közvetlen oka egy idegszál becsípődése a gerinc alsó, lumbális szakaszán. Az idegbecsípődés komoly fájdalommal járhat.
  • Sokan a derék becsípődés elnevezést használják panaszukra, és a becsípődött derék kezelésére keresnek eredményes terápiát. Talán Ön is.
 • Sugárzó, szúró derékfájdalmát a gerinccsigolyák elmozdulása okozza, ezért hatékonyan kezelni a csigolyáknak az eredeti helyére történő visszaállításával lehet. Ez azért hatékony, mert a lumbágó kiváltó okát szünteti meg, és nem a tüneteket, a fájdalmat próbálja csillapítani.
  • Fájdalomcsillapítók használata két dolog miatt is kifejezetten veszélyes lehet.
   • Egyrészt súlyos mellékhatásai lehetnek,
   • másrészt csak a tüneteit, a fájdalmát enyhítik, viszont semmit sem tesznek a kimozdult csigolyák eredeti helyre történő visszajuttatásáért, vagyis a fájdalom okának megszüntetéséért.
 • Gerinc nyújtásaA kimozdult csigolyák eredeti helyre történő visszajuttatásához speciális gerinc, hát és derékmasszázsra van szükség. A masszázs nagy előnye, hogy nem a fájdalmát, a tünetet nyomja el, hanem a fájdalom kiváltó okát szünteti meg a kimozdult csigolya visszarakásával. Akár azonnal hat, és csillapítja a fájdalmakat. Már egy kezelés is nagymértékben csökkenti panaszait. Előfordul az is, hogy akár egyetlen kezelés elég lehet kínzó fájdalma megszüntetésére, mert a kimozdult csigolya visszakerül eredeti helyére.
  • Minden előzmény nélküli esetekben, egy idegszál becsípődésekor már egy kezelés is nagy valószínűséggel biztosítani fogja panaszmentességét.
  • Hosszabb ideje jelentkező fájdalomnál azonban tünetmentességéhez már kezeléssorozatra lehet szükség.

Szeretne többet megtudni a speciális kezelésről?

Hogyan történik Centrumunkban a lumbágót megszüntető masszázs?

medence és szalagjai hátulnézetbőlA lumbágó kezelése a feszülésben lévő izmok kilazításával kezdődik, a hát- és derékmasszázs oldalunkon leírtak szerint.

A masszázs során fontos az érintett fájdalmas terület óvatos megközelítése, és a masszázs erejének fokozatos növelése, mert a befeszült izmok nagyon érzékenyek és fájdalmasak lehetnek. A gerinc legalsó csigolyáját (lumbális V, vagy LV) mindkét oldalon szalag köti össze a csípőlapáttal, valamint a csípőlapátokat a keresztcsonttal, és a keresztcsontot az LV-ös csigolyával. Ezek a szalagok is fontos szerepet töltenek be a terület stabilitásának megtartásában. Ezért az izmok mellett szükség van a szalagok feszültségének oldására is. Ezt finom, de határozott harántujjas ringatással érhetjük el. Mind az izmok, mind a szalagok lazításának fontos eleme az ágyéki gerincszakasz (vagyis a derék) fej-láb irányú nyújtása.

derék nyújtásaAz ágyéki gerincszakasz nyújtása után következhet a csigolyák helyzetének ellenőrzése. Viszonylag gyakori, hogy a deréktáji (ágyéki, lumbális) szakasz görbülete (lordosis) hangsúlyosabb a kelleténél a helytelen tartás, az elhízás, illetve a hasizmok meggyengülése miatt. Ezeknek az előreesett csigolyáknak a korrekciójára több módszer is ismeretes, melyek közül a legegyszerűbb az, hogy háton fekvésben a mellkasára húzott térdeit magához szorítja, belégzésre és a levegő benntartása közben megpróbálja lábait kinyújtani a földre. Azonban ennek a mozdulatnak a térdei alatt átkulcsolt karjaival ellen tart, majd kilégzésre lábait még jobban magához húzza.

Ezt háromszor ismételve jól eső, látható lazulást érhet el. Ilyen módon az egyes csigolyák is könnyebben hozzáférhetővé válnak a további lazításhoz, főleg, ha hason fekvésben a hasa alá párnát vagy egyéb magasító alkalmatosságot helyezünk.

A fájdalom általában egy pontból sugárzik ki, ez pedig a IV-es vagy az V-ös csigolya egyik oldalnyúlványánál van. Miután az általános feszülést sikerült kilazítani, fokozatosan mélyített pontnyomással tudunk az oldalnyúlványhoz csatlakozó izomra hatást gyakorolni. Másik kezünkkel az érintett csigolya tövisnyúlványát tartva a csigolya vissza is tud kerülni a helyére.

Azt gondolnánk, hogy a csigolya pozíciójának helyreállításával végeztünk is, ami bizonyos szempontból helytálló, de a fájdalom kiújulásának elkerüléséért lényeges lépés a keresztcsont helyzetének megállapítása, illetve ha szükséges, a megfelelő pozícióba történő visszaállítása. Ez azért fontos, mert ha a keresztcsont nem áll helyesen, akkor a hozzá kapcsolódó gerinc sem fog tudni megfelelően állni, hanem a keresztcsont kibillenésével ellentétes irányba fog elmozdulni. Vagyis a gerinc megpróbálja kiegyensúlyozni (kompenzálni) a keresztcsont helytelen pozícióját.

Ez pedig nem jó, mert hosszútávon ferdeséget, aszimmetriát okoz az egész mozgásszervrendszerben. Ilyenkor esetenként az a meglehetősen kellemetlen helyzet áll elő, hogy az elbillent keresztcsont teteje az egyik oldalon a vízszinteshez képest feljebb helyezkedik el és a gerinc ellentétes irányú kibillenése miatt közelebb kerül az LV-ös csigolya oldalnyúlványához, így szűkül az idegek kilépésére szolgáló hely. Ez az ideggyökre helyeződő fokozott nyomás okozza a fájdalmat. 

A keresztcsont helyzetének meghatározása hason fekvésben történik. A csont tetejét és alját fogva meg kell állapítani, melyik oldal van lejjebb, illetve, hogy a csont teteje és a csípőlapátok közötti árok melyik oldalon a mélyebb. A látottak alapján az érintett személy vagy hason fekve marad, és a csontot a megfelelő irányú, kitartott, határozott, de nem fájdalmas nyomással ingerelve az visszakerül a helyére.

ágyékcsigolyák oldalirányú korrekciójaA másik esetben a mélyebb árok oldalára feküdve, lábait derékszögig felhúzva szükség lesz a közreműködésére a korrekciós mozdulat végrehajtásához. Így egy kitartott, jól irányított, saját erős mozdulattal, a pácienssel közösen érjük el, hogy keresztcsontja –ami a medence, így az egész test strukturális középpontja- a helyére kerüljön.

Ezek nem hirtelen mozdulatok, és csak abban az esetben/addig elvíve, kitartva végezzük, amíg a páciensnek nem fáj. A térdek csavarását, illetve lenyomását tartalmazó mozdulatok esetén mindig visszajelzést kérünk, hogy terhelhető-e még az ízület.

A keresztcsont helyrehúzását követően háton fekvésben ellenőrizni kell a csípőlapátok helyzetét is. Ez azért fontos, mert ahogy fentebb láthatta, a lumbágóban érintett gerinccsigolyák szalagokkal kapcsolódnak a csípőlapátokhoz, így azok elmozdulása szintén szerepet játszhat a csigolyák helytelen pozícióba kerülésében. A lábak ellazító lerázogatása és meghúzása után meg kell nézni, hogy a bokák egyforma magasságban vannak-e, majd ugyanezt ellenőrizni az elülső-felső csípőtöviseken (SIAS-ok) is. Ha eltérés van, akkor korrigálni kell a csípő állását.

Eljön hozzánk dereka panaszmentességéért?

 • Varga Noémi gyógymasszőrBeszélni szeretne panasza megszüntetéséről Varga Noémi gyógymasszőrünkkel?
 • Szeretné tudni, hány kezelésre lesz szükség panaszai megszüntetéséhez?
 • Előzetes bejelentkezés alapján  várja Önt gyógymasszőrünk. 
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Munkatársunk válaszol kérdéseire.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A masszázs során pedig dereka panaszmentessége várja.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.