Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Könyök alagút szindróma / Guyon alagút szindróma

Guyon alagút szindróma

Guyon alagút szindróma esetén az alkar belső oldalán a csuklóig futó ideg, a singcsonti ideg (nervus ulnaris) egyik ága, a mély vagy a felületes ág kerül nyomás alá a csuklóban található szűk alagútban, a Guyon alagútban. A szűk Guyon alagútban, az inak duzzanata miatt kerül nyomás alá a nervus ulnaris ideg, és ezért jelentkezik a kisujj és a gyűrűsujj perceiben a zsibbadás, amely kisugározhat a kisujj alatti izompárnára, és az alkarra is.

Az ulnaris alagút szindróma kiváltója lehet

 1. guyon alagút szindrómaAz alkart túlságosan terhelő, megerőltető fizikai munka. Például fekvőtámaszok, húzódzkodások rossz kéztartással végezve, vagy rosszul tartott szerszámok megerőltető markolászása közben.
 2. A kisujjpárna tartós nyomása például biciklizéskor, amikor a kormányra támaszkodik.
 3. Bizonyos foglalkozásoknál foglalkozási ártalomként is meghatározhatjuk. A kéziszerszámokkal dolgozó szakmákban, például a cipészek, kertészek, a hentesek, vagy a kőművesek fokozottan veszélyeztetettek. Például az építőiparban dolgozó kétkezi munkások sokszor olyan szögben tartják kézben tartott szerszámaikat, amivel túlzott nyomást gyakorolnak a képen is látható Guyon alagútra.
 4. A singcsont törése is okozhatja a guyon alagút beszűkülését a nervus ulnaris ideg nyomódását.

A leggyakoribb tünetek lehetnek

 1. Guyon alagút szindróma tüneteiA kisujj és a gyűrűsujj zsibbadása. Ez az alkarba is átsugározhat.
 2. A zsibbadással járó érzéskiesés mellett a csukló és a tenyér kisujj felőli részének fájdalma, nyomásra való érzékenysége is jellemző tünet.
 3. A panaszok kezeletlenségekor idővel a kisujj és a gyűrűsujj izomzata valamint a tenyér kisujj felőli izompárnája is sorvadásnak indul és meggyengül. Ekkor alakulhat ki a jól ismert eskütartás. Ekkor már a legutolsó pillanatban van a kezelés megkezdésére, mert a kisujj és gyűrűsujj izmainak illetve a kisujj alatti tenyéri izompárnának a sorvadásakor már alig-alig lehet a kisujj és gyűrűsujj izmainak korábbi erejét visszaállítani.

Guyon alagút szindróma kezelése hogyan történik?

A panaszok kezelése az érintett területek gyulladásának csökkentésével és fizikoterápiával, személyre szabott gyógytornával történik.

A gyulladás csökkentése

A nem szteroid tartalmú, gyulladást csökkentő és izomlazító krémek, valamint a kineio tape felragasztása segít a gyulladás csillapításában, a fájdalom mérséklésében.

A gyulladás csökkentésére a reumatológus szakorvos szteroid tartalmú injekciót is használhat a megfelelő területre befecskendezve.

 • Ezeknek a szteroid tartalmú szereknek mellékhatásai is lehetnek. Például nem megfelelő helyre adáskor merevítik az izmokat, inakat, és emiatt akár még a szakadásuk is előfordulhat.
 • Ezért hacsak lehet, akkor kerülje el ezeknek a használatát. Az érintett területek izmainak és izületeinek gyulladása csökkenthető mellékhatások nélküli kezeléssel is.

A gyulladás minél hamarabbi visszaszorítása lehetővé teszi a célzott gyógytorna, az érintett izmok nyújtásának és megerősítésének korábbi megkezdését.

Célzott gyógytorna perifériás idegmobilizációval

A gyulladás csökkentése és az érintett terület fájdalmának mérséklése után kezdődhet meg az izmok és ízületek célzott gyógytornája, nyújtása, lazítása, illetve az elgyengült izmok megerősítése.

A kellő bemelegítés után a feszülő izmok óvatos nyújtása fokozatosan adhatja vissza az érintett területeken a gyűrűsujj és a kisujj, valamint a kisujj alatti tenyérpárna és az alkar izmainak és inainak korábbi rugalmasságát és mozgásterjedelmét.

Hány alkalomra van szükség?

Ezt előre, az alkar, a tenyér kisujj felőli részének mozdulatelemzéses vizsgálata nélkül nem lehet megmondani.

 • Minél régebben érzi a zsibbadást, annál tovább fog tartani a gyógyulás folyamata is.
 • Emellett egyénenként is változik a gyógyulás üteme.
 • Attól is függ a kezelés időtartalma, a gyógyulás folyamata, hogy lelkiismeretesen végzi-e otthon a meghatározott feladatokat.

Kell-e otthon tornázni?

Ha minél hamarabb szeretne meggyógyulni, tünetmentes lenni, akkor igen, kell. A gyógytornász személyre szabott gyakotlatokat állít össze Önnek, amelyek végzésével gyorsabb és teljesebb lesz a felépülése.

Ezek a torna gyakorlatok a gyulladásban lévő izmokat és inakat kellő bemelegítés után óvatosan nyújtják, és ezzel pedig meggyorsítják a gyulladt, feszülő izmok, megvastagodott inak regenerálódását.

Eljön hozzánk zsibbadó kisujja és gyűrűsujja tünetmentességéért?

Kérdése van alkarja, keze, kisujja zsibbadásáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Konzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó karjában a nyomás alatt lévő nervus ulnaris ideg felszabadításáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja zsibbadó karját, és teljes körűen tájékoztatja Önt guyon alagút szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát, ha pedig már elkerülhetetlen, akkor a műtétet javasolja.
 • A műtét olyan esetekben lehet elkerülhetetlen, amikor már sorvadnak kisujja, gyűrűsujja izmai, illetve az ujjai alatt lévő kisujj alatti tenyérpárna. Vagy pedig egy esetleges sérülés miatt valamilyen csontos képződmény nyomja a nervus ulnaris ideget.
 • Minden más esetben jó eséllyel el lehet kerülni a műtétet zsibbadó keze időben elkezdett, célzott gyógytornájával.

Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó alkarja, kisujja, gyűrűsujja panaszmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.