Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Isiász kezelése / Ülőideg gyulladás kezelése

Ülőideg gyulladás kezelése szelíd módszerekkel

ülőidegAz ülőideg teste leghosszabb idege. Ez az ideg medencéjétől a farán át fut le a combokba egészen a lábfejéig. Ez a hosszú ideg a térdnél két ágra oszlik, a peroneus és a tibialis idegre. Az ágyéki gerinccsigolyáknál lép ki a gerincvelőből, és a lábban számos izmot ez az ideg mozgat.

Ülőideg fájdalom, az ülőideg becsípődése

Az ülőideg fájdalmát, becsípődését, az érzékelés zavarát az ideg összenyomódása, gyulladása okozhatja. Ennek sokféle következménye lehet a legártatlanabb tünetektől a legsúlyosabbig, a kisebb, átmeneti érzéskieséstől az ülőideg által beidegzett területek teljes bénulásáig széles skálán mozog az ülőideg fájdalom súlyossága.

 • Önnek milyen súlyos a panasza?

Az ülőideget érintő panaszok bármely életkorban előfordulhatnak. A tünetek jó része enyhe érzéskiesés, és ezek nem okoznak különösebb nehézséget. A láb átmozgatására el is múlik a láb zsibbadása, az érzékelés kiesése.

Az ülőideg becsípődés már komolyabb tüneteket okozhat.

Melyek az ülőideg gyulladás okai?

 1. A leggyakoribb ok a porckorongok sérve által okozott nyomás. A csigolyák közötti porckorongok rostos gyűrűjének sérülésével a porckorongokban lévő kocsonyás anyag ezeken a sérüléseken kitüremkedik. Ha ez a kiboltosulás éri a gerincvelőből kilépő ideggyököket, akkor az ülőideg nyomódása kisebb-nagyobb érzéskiesést okoz.
 2. Az ülőideg nyomódását nemcsak a porckorongok kocsonyás belsejének kitüremkedése okozhatja, hanem az ideg lefutása mentén bárhol nyomódhat az ideg. Gyakori ok a fartájékon a két körteképű izom, a piriformis izom gyulladása, megerőltetése miatti idegnyomás, amikor a feszülő, begyulladt piriformis izmok nyomják az ülőideget, és ez okozza a panaszát.
 3. Okozhatja az ülőideg nyomódását, gyulladását az ágyéki gerinccsatorna szűkülete is.
 4. A korral együtt járva a csigolyák közötti ízületek kopása és meszesedése is kiválthatja az érzéskiesést.
 5. A gerincscsigolyák összeroppanása, törése is okozhatja az ideg nyomódását. Különösen gyakori ez a csontritkulással küzdő nőknél, akiknek csontjai sokkal könnyebben törnek.
 6. Daganat is okozhatja a tüneteket.

Hogyan fáj? Milyen mozdulat fájdalmas? Mikor enyhül, mikor erősödik a fájdalom?

Az ülőideg gyulladás tünetei melyek lehetnek?

ülőideg gyulladásA legfontosabb tünet a gerinc ágyéki szakaszán érezhető kisebb-nagyobb deréktáji fájdalom az ideg nyomódása miatt. Az érzékelhető fájdalom legtöbbször valamelyik lábszárba ki is sugárzik. Ez a kisugárzó fájdalom, valamint az ideg érzékelésének kiesése az ülőideg nyomódásának helyétől függően a medencéjétől a lábujjaiig bárhol előfordulhat.

 • Gyakran érezhető a fájdalom a medence, a csípő területén.
 • Gyakori a combban.
 • Sokszor megjelenik a fartól lefelé a láb külső részén egészen a kislábujjig érezhetően.
 • A far belsejétől kiindulva a lábszár belső részén is érezhető, egészen a talpig.

Milyen fájdalmat érez?

Az érzékelt fájdalom az enyhe érzéskieséstől kezdve a könnyeket fakasztó gyötrelemig szinte bármilyen lehet.

 • Sokszor lassan jelentkezik a tomfa fájdalom, és fokozatosan erősödik fájdalmas érzéssé.
 • Máskor pedig hirtelen hasít bele a derekába vagy kisugározva lába valamelyik részébe a fájdalom. Ez a hirtelen jelentkező fájdalom a hexensussz.
 • Tüsszentés, köhögés hatására is hirtelen erősödik a fájdalom.

Zsibbadás, az érzékelés zavara is jelentkezik

derékból kisugárzó panaszok vizsgálataA derékfájósok által jól ismert fájdalom mellett az érzékelés zavara a zsibbadás, a reflexek kiesése, az ülőideg által behálózott területen az izmok gyengesége is tapasztalható. Az izmok gyengesége a mozgásában is akadályozza.

Jellemző az egyik oldali érintettség. Vagy a jobb vagy a bal lábba sugárzik le a fájdalom, érezhető a zsibbadás.

Az érzéskieséssel együtt tartós idegkárosodás, részleges bénulás is bekövetkezhet. Előfordulhat, hogy egyszerűen nem érzi a lábát.

Komoly tünetként jelentkezhet a széklet- és vizelettartási nehézség, amely már nem tűr halasztást, és azonnali orvosi ellátást igényel.

 • Ha ezt tapasztalja, akkor azonnal menjen orvoshoz, illetve hívjanak orvost a beteghez.

Ülőideg gyulladás kezelése

mélytalp reflex vizsgálataA vizsgálat során a reumatológus szakorvos az ideg érzékelését, a reflexek működését reflexkalapáccsal vizsgálja. Reflexvizsgálattal a szakember számára jól megfigyelhetők az ideg működési zavarai.

 • Térd és a talp reflexkalapáccsal való vizsgálatával meg tudja állapíteni, hogy meddig sugárzik ki a fájdalom, meddig érezhető az érzéskiesés.

Ha a fikikai vizsgálat és a reflexvizsgálat nem ad egyértelmű diagnózist, akkor a képalkotó vizsgálatok közül az ágyéki gerinc CT és MR (mágneses rezonancia) vizsgálat segíti a szakorvost az ülőideg gyulladás diagnosztizálásában.

A porckorongok kocsolyás belsejének kitüremkedése miatti ülőideg nyomódást a gerinc tartóizmainak a megerősítésével, speciális McKenzie tornával az esetek jelentős részében meg lehet szüntetni. A gerinctartó izmok megerősítése nemcsak feszesen tartja a gerinc csigolyáit, hanem megakadályozza a csigolyák egymásra torlódását, és a porckorongok rostos gyűrűinek is egy stabil, ellenoldali tartást biztosít.

gerinc melletti izmok lazításaAz ülőideg becsípődés leggyakoribb oka a gerinccsigolyák elmozdulása. Az elmozdult gerinccsigolyák miatti ülőideg nyomódást speciális gerincmasszázzsal szüntetjük meg. Ennek során az ellazított izmok alatt a kimozdult gerinccsigolyát az eredeti helyére helyezzük vissza, és ezzel megszünik az ülőideg kimozdult csigolya általi nyomódása.

Az érzékelt fájdalom csökkentése és az izmok lazítása nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel is lehetséges. Ezek a szájon át beszedhető gyógyszerek azonban csak a fájdalmas tünetet nyomják el, és nem a fájdalmat kiváltó okot szüntetik meg, ezért csak átmeneti megkönnyebbülést hozhatnak. Tényleges megoldást, oki kezelést a fájdalmát csillapító gyógyszerektől ne reméljen. Tünetmentességének biztosításához fájdalma kiváltó okának a kiderítése és megszüntetése vezet.

Szerencsére az ülőideg gyulladását okozó krónikus esetek jelentős részét gyógytornával, gerinctornával, illetve speciális McKenzie tornával és gyógymasszázssal eredményesen kezelni lehet.

Súlyosabb esetekben azonban műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Az érzékelt tünetek súlyossága alapján a reumatológus szakorvos fogja tudni meghatározni a megfelelő kezelési módot.

Műtéti beavatkozásra lehet szükség, ezért haladéktalanul orvoshoz kell mennie, akkor ha

 • az ülőideg nyomódása olyan súlyos mértékű, hogy a bénulás jelei tapasztalhatók,
 • daganat okozza az ülőideg nyomódását, gyulladását,
 • széklet és vizelettartási problémák jelentkeznek, illetve, ha
 • a konzervatív kezelési módszerekkel a gyógytornával, gerinctornával, McKenzie tornával, gyógymasszázzsal már hónapok óta nem lehet elérni érdemleges javulást az állapotában.

Ilyenkor már nem arról van szó, hogy fel kell keresnie a háziorvosát, hanem arról, hogy sokszor már maga a reumatológus szakorvos is az azonnali kórházi ellátást javasolja panasza megoldására.

Hogyan előzheti meg az ülőideg gyulladását, nyomódását?

Nem minden esetben védhető ki teste leghosszabb idegének nyomás alá helyezése, de megfelelő életmóddal sokat tehet azért, hogy minimálisra csökkentse az ülőideget érő nyomás veszélyét.

 • Ha rendszeresen mozog, és ennek során a gerincét megtámasztó hosszú hátizmot megerősíti olyan mértékben, hogy ez nagymértékben képes tehermentesíteni a gerinccsigolyák közötti porckorongokat, akkor a porckorongok rostos gyűrűit védi a megerősített hosszú hátizom stabil tartása. Ilyenkor sokkal kisebb a veszélye a rostos gyűrűk kiszakadásának, és a porckorongok belsejét alkotó kocsonyás anyag kitüremkedésének.
 • Az úszás is rendkívül hasznos, mert alaposan megmozgatja nemcsak a gerinc környéki izmait, hanem az egész testét, ráadásul még nem is terheli túl az alsó végtagját.
 • Ha ülőmunkája van, akkor az ergonomikus munkakörnyezet beállításának, a monitor, az íróasztal és a szék megfelelő magasságra állításának, valamint a megfelelő ülésmód, a munka közbeni rendszeres átmozgató szüneteknek van kiemelkedő jelentősége.
 • A jól ismert irodaszék helyett sokat tehet gerince egészségéért a dinamikus ülőpárna, amely nem engedi ellustulni gerincét, és állandóan a helyes tartásra készteti.
 • Irodaszék esetében pedig ugyanezt szolgálja az ülőpárna használata, amely szintén állandó mozgásban tartja irodaszékén is a gerincét.
 • Ugyanígy fontos szerepe van a megfelelő testtartásnak. Tartásjavító tornával sokat tehet gerince épségének és egészségének a megőrzéséért.
 • Ha fizikai munkát végez, akkor különösen oda kell figyelnie a nehéz tárgyakkal történő emelésre. Nehéz súlyokat mindig egyenes gerinccel és derékkal, a lába izmainak erejét felhasználva emeljen fel. Soha ne kezdjen hozzá nehéz tárgyak emelésének görbe háttal, mert ezzel túlzottan nagy terhet rak a gerinccsigolyák közötti porckorongokra. Ennek a veszélyeit pedig már alaposan ismeri.
 • A nehéz terhek mellett a féloldali terhelés is egyenetlenül terheli a gerincét, és ezért deformálja. Gondolja csak végig, hogy az egyik oldali túlzott terher az adott oldalon összenyomja a porckorongokat, a másik oldalon pedig túlságosan nagy réseket feszít a csigolyák közé.

Eljön hozzánk ülőideg gyulladásból származó fájdalma megszüntetéséért?

Dr. Szeles FlóriánMióta érzi fájdalmát?

 • Ha már régóta jelentkeznek a panaszai, és úgy érzi, hogy indokolt lehet, akkor jelentkezzen be reumatológus szakorvosunkhoz az ülőideg gyulladásából származó fájdalma okát feltáró konzultációra.
 • Az ülőideg becsípődése által okozott fájdalom okának feltárásával reumatológusunk személyre szabott kezelési tervet állít össze Önnek a speciális hát és derékmasszázs, a tartásjavító gerinctorna, McKenzie torna és/vagy a gerincnyújtó pad használatával, illetve – ha szükséges, akkor - a gyógyszeres fájdalomcsillapítás segítségével.

Ha pedig az ülőideg gyulladásból származó fájdalma még nemrég jelentkezett, és kezdődő fájdalmától szeretne megszabadulni, akkor jelentezzen be gyógymasszőrünkhöz.

 • Varga Noémi gyógymasszőrA hát és derékmasszázs során gyógymasszőrünkkel megbeszélik panaszát, és panasza megszüntetésének részleteit.
  • Milyen fájdalma van?
  • Milyen tüneteket észlel?
  • És a kezelés részleteit is átbeszélik?
 • Talán tudni szeretné azt is, hogy hány alkalomra lesz szükség panaszai megszüntetéséhez?
 • Előzetes bejelentkezés alapján várja Önt gyógymasszőrünk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Kérdéseire válaszol munkatársunk. Ha nem tudja, hogy a reumatológus szakorvoshoz vagy a gyógymasszőrhöz jelentkezzen be, akkor segít Önnek a választásban.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A szakorvosi konzultáció, a masszázs, illetve az Ön által rendszeresen végzett tartását javító gerinctorna gyakorlatok eredményeként pedig fájdalma megszüntetése várja. Talán nem az első alkalomkor, hanem több kezelés hatására.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.