Harmónia Centrum
Allergia kezelése
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Allergia kezelése / Légúti allergia

Légúti allergiák

A különböző légúti allergiák közül a legelterjedtebb a szénanátha. Hazánkban az emberek 15%-a küzd vele a fűfélék virágzásakor. Az allergia szezon az első virágzástól, akár már februártól, az első fagyok megjelenéséig, akár késő októberig tarthat. Ki mire allergiás, attól függően, az év más-más szakában jelentkezhetnek tünetei.

A pollenallergia esetén a virágok, fák, füvek és gyomok pollenjei okozhatnak panaszokat virágzásuk idején. A lakásban található allergének viszont egész évben megkeserítik az allergiától szenvedők életét.

A szénanátha több mint egymillió ember életét keseríti meg hazánkban

légúti allergiaA szénanátha a gyomok és füvek virágzásakor verbuválja több mint egymilliós szenvedő táborát. A bajt a levegőben lebegő pollenek, virágporok és gombaspórák okozzák orrfolyás, orrdugulás, szem-, fül-, garat- és orrviszketés, valamint  tüsszögés formájában. Ehhez társulhat még szempirosság és könnyezés, viszketés és kötőhártya-gyulladás is.

A szénanátha kezeléséhez nagyon fontos a kiváltó allergén azonosítása.

A szénanátha kezelése

A kezelés legfontosabb eleme a megelőzés, az irritáló allergén anyag elkerülése, már amennyire lehetséges ez fű és favirágzás idején

A bekövetkező tünetek enyhítésére gyógyszeres kezelést és az immunterápiát alkalmazhatjuk.

 • légúti allergia okozóiA gyógyszeres kezelés beállítása a tünetek jelentkezésének időtartamától, formájától és súlyosságától függően alakul. Természetesen függ az adott eset körülményeitől is. A gyógyszereket célszerű megelőzésként alkalmazni. Az antihisztamin szedése célszerű enyhe és közepesen súlyos esetben. Súlyosabb esetben antihisztamin és szteroid tartalmú szerek kombinációját érdemes alkalmazni. Természetesen csakis az orvos egyedi vizsgálatának eredményeként.
 • Az immunterápia bevetésére az allergiaszezon után kerülhet sor. Ennek során a kiváltó allergén kis mennyiségét bejuttatják a beteg szervezetébe, egyre növekvő adagban a bőr alá befecskendezve. A immunrendszert ezzel arra ösztönzik, hogy blokkoló vagy semlegesítő antitesteket termeljen, amelyekkel megelőzhető az allergiás reakció. Később fenntartó injekciók követhetik az immunterápiás injekciókúrát.

A parlagfű a ludas leginkább

Biztos nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy a legagresszívebb tüneteket a parlagfű virágpora okozza.

A művelés alól kivont, parlagon heverő földterületekből, ezáltal parlagfűből is bőven van hazánkban. Nem szenvedünk hiányt belőle, csak tőle. Általában augusztus közepétől kezdődik a parlagfű allergia szezonja.

Rendkívül szapora, és szinte mindenhol megtalálható.

 • parlagon heverő földterületeken,
 • vasúti sínek és utak mentén, árokpartokon,
 • építkezéseken, réteken,
 • legelőkön és rosszul kapált vagy kapálatlan kapás növények tábláiban fordul elő.

A parlagfű végtelenül életképes. Akár 50-60 ezer magot is teremhet egy tő egy év alatt, és ezek a magok akár harminc évig is csíraképesek maradnak.

Jól nézze meg a képet, és próbálja környezetében is felismerni a kellemetlen tünetek okozóját. Ezzel is segítheti a megelőzést. Akkor is, ha Önnél még nem jelentkeztek a tünetek, de biztosan van olyan családtagja, szomszédja vagy barátja, aki szenved az allergiás reakcióktól. Segítsen nekik, és még virágzás előtt húzzon ki néhány szál parlagfüvet. Ha ezt mindenki megtenné, már sokkal előbbre tartanánk a védekezésben.

A porallergia okozói

Otthonában nemcsak családtagjaival él egy fedél alatt vérmérsékletük szerint kisebb-nagyobb békésségben és civódásban, hanem a különböző penészgombákkal is. Ezek bizony nem ritkán látott vendégek, hanem állandó lakói otthonának. A tőlük való megszabaduláshoz ezért ne legyen a falon régi, málló tapéta. A virágcserép és a benne lévő virágföld is kedvező élőhely az allergén penészeknek. Virágait időnként ültesse át friss földbe.

A penészgomba-spórák a természetben szezonálisan fordulnak elő, elsősorban ősszel, illetve eső utáni szeles időben. A szezonális allergiákat azonban többnyire pollen okozza.

A kezelésnek két célja van:

 • Egyrészt ha lehet, akkor előzzük meg a tünetek kialakulását, illetve
 • ha már ez nem sikerült, akkor kezeljük a kialakult tüneteket.

Megszabadulna allergiás panaszaitól? Eljön hozzánk az egészségéért?

 • Kérdése van munkatársunkhoz?
  • Munkaidőben várjuk hívását.
 • Beszélni szeretne szakorvosunkkal panaszairól és a gyógyulásáról?
  • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • Az első konzultáción szakorvosunk részletesen kikérdezi, alaposan megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt légúti allergiájáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A panaszait enyhítő kezelési megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.