Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Pilates torna / Pilates torna kérdések

Pilates torna kérdések, amit mások már feltettek nekünk. Ön is ezt kérdezi?

 • Érdeklődik a pilates torna iránt, de még nem biztos benne, hogy ki meri próbálni?
 • Kérdések, aggodalmak foglalkoztatják a mi tornánkkal kapcsolatban, amire választ szeretne kapni, mielőtt bejelentkezik?
 • Úgy érzi, szívesen jönne pilatesezni, de fél, hogy kilógna a sorból?

Hagy nyugtassuk meg, hogy itt van a helye köztünk!

Összegyűjtöttünk Önnek egy gyakran ismételt kérdések (GYIK) listát. Ez a legtöbbet felmerülő kérdéseket válaszolja meg.

 • Melyik kérdésére várja a választ?

1. Én csak alakformálás céllal szeretnék pilatesre járni. Akkor is pilates gyógytornán a helyem?

nőies formaIgen! A kalóriaégetésnek a rendszeres edzés, a kellő oxigénellátás melletti, nagymozgásokat tartalmazó mozgássor ismétlése a titka. A lapos hasnak pedig a megfelelő táplálkozással kiegészített napi szintű, négyrétegű hasizom aktiváció.

A pilates alapú gyógytorna mindezt tudja. Nem kevesebb, mint egy sima pilates óra, sőt többet tud nyújtani Önnek:

 • Ugyanazt az erősödést és alakformálását érheti el, mint fitness stúdiókban, de annak a biztonságérzetnek a tudatában, hogy a torna nem fog Önnél bármilyen később kiütköző problémát kialakítani.
 • Sőt a meglévő, talán Ön számára is megbúvó elváltozásokat is kíméli.

Természetesen a tökéletes eredmény eléréséhez javasolt egy, vagy több magánóra igénybevétele. Miért?

 • Mert itt tudja Önnek 100%-os figyelem mellett megtanítani az oktató, hogyan tudja vezérelni a mély, kevésbé sűrűn beidegzett stabilizáló izmokat.
 • Mert ekkor van hely, 100%-os segítség, és időráfordítás arra, hogy elsajátíthassa gerince és végtagjai helyzetének beállítását. Először tükörben ellenőrizve, majd pár alkalommal később akár csukott szemmel is.
 • Mert ekkor tanulja meg a gyakorlatokat igazán: mire kell nagyon figyelni, milyen finom módosításokat kell az Ön esetében végezni.
 • Így aztán az órán már rövidebb vezényszavakra is tudja, mit kell pontosan csinálnia, akkor is, ha egy-egy ismétlés között az óraadó nem az Ön mozgását ellenőrzi éppen.

2. A Pilates nem egy ilyen nőies torna típus? Félek, férfiként nem fáradnék el kellően egy ilyen foglalkozáson

A Pilates gyakorlatok kifejlesztője és névadója, Joseph Pilates maga is férfi, és katonák rehabilitációjában alkalmazta elsőként gyakorlatait. Nőiesnek tehát egyáltalán nem kategorizálhatjuk ezt a mozgásformát.

Tény, hogy nagyobb arányban látogatják nők ezt az órát. Ennek oka az lehet, hogy a finom mozgások és a hajlékonyság talán elriasztja a férfiakat, akik inkább a nagy ellenállásokat és kihívásokkal teli nehéz feladatokat választják. Megértem, izgalmasabb.

Tegye fel magának a kérdést őszintén: megéri-e csak a nagy ellenállásos feladatokba belevágni gondolkodás és előkészítés nélkül.

 • Mekkora a sérülés veszélye egy olyan edzésen, ahol a feladatok kivitelezéséhez nem elég fejlett az izom-idegrendszere? Talán először az alapokat, a mélyizmokat kellene megerősíteni, mielőtt súlyokat pakolna a végtagjai végére nyíróerőként.
 • Van-e értelme kompenzáló izmokkal lemásolni a feladatot valakiről, aki teljes stabilitás és koncentráció mellett tudja megcsinálni? Ő fejlődik tőle, Önnek csak a helytelenül bekapcsoló segédizmai erősödnek, és a kis izmok, amikre nem tud koncentrálni ilyen nagy ellenállás mellett, azok továbbra is alszanak.
 • Nincs-e ugyanúgy szükség a hátsó comb nyújtottságára például egy Kettlebell órán, fociedzésen; vagy a vádli és elülső comb nyújtottságára egy félmaraton lefutásánál? Nyújtás nélkül nagy rizikója van az izom részleges szakadásának, vagy az izomtapadás begyulladásának. Akkor aztán több hétre kieshet a mozgásból
 • Nagyon szép eredmény, ha tud tolódzkodni egy rúdon, és különböző nehezítésekkel fekvőtámaszozni, de vajon a mellizmai mennyire feszesek?
  • Nem húzzák-e előre a felkarcsontja fejét, nem generálnak-e elülső vállfájdalmat?
  • Nem fognak-e idővel kopáshoz, vagy akár elülső vállficamhoz vezetni?
 • És relaxációra a férfiaknak talán nincs szüksége? Az ő munkahelyük nem jár bosszúságokkal? Az ő magánéletükben talán nincsenek problémák? Ne kicsinyeljük le a stressz oldás jótékony hatását, és ne gondoljuk, hogy valamilyen adrenalin fokozó, agresszív tevékenységgel levezethetjük a feszültséget. Azzal csupán átirányítjuk másfelé a gondolatainkat, azonban a pulzus és a vérnyomás nem csökken.

pilates férfiaknakMiért ne egészíthetné hát ki felszínes izmainak erőfejlesztő és kardió edzését egy mélyizmokat aktivizáló, stabilizáló mozgásformával, és lazítással az egészséges testépülés biztosítása érdekében?

Természetesen az első órákon lehet, hogy nem fog minden feladatot érteni, és ezért nem érzi olyan nehéznek az óra anyagát; de ez minden edzésre igaz: ha kisebb koncentrációval végzik, kevésbé hatékony. Attól függetlenül, hogy talán fizikai fáradtságot nem érez, azt már az első alkalommal is tapasztalni fogja, ha eddig nem járt semmilyen hasonló foglalkozáson, hogy szembesül számtalan olyan kis izommal, amit eddig nem tudott, hogy képes külön működtetni, és szellemileg garantáltan el fog fáradni, ugyanakkor feltöltődik.

3. Milyen betegségek esetén lehet különösen javallott a pilates?

 • Nyaki gerinc betegségeinél.
 • Hátfájdalmaknál, púpos hát korrekciójára.
 • Derék panaszoknál, merev vagy túl homorú gerinc ív rendbehozatalára.
 • Járáskor érzett csípőfájdalom és gerincpanaszok esetén.
 • Mozgásra, emelésre kialakuló vállízületi kellemetlenség érzet esetén, vagy súlyosabb vállízületi izom és ízületi fájdalmak enyhítésére.
 • Szülés utáni gátizom és alsó hasizom gyengeségére, formába hozására.
 • Férfiaknál és nőknél egyaránt aranyér panaszok esetén.

Mindezeknél érdemes egy orvosi konzultációval rávilágítani a súlyosabb problémák meglétére, hogy ezeket különös óvatossággal tudja kezelni a gyógytornász. Komolyabb betegségek esetén javasolt a 100% figyelmet jelentő egyéni órával indítani a pilates gyakorlatokkal való ismerkedést. Az egyéni árán kizárólag Önre vonatkozó adaptációkat tud Önnek adni a gyógytornász, annak alapján, amit megfigyel, és amit Ön kellemetlenségként érez és jelez egy-egy feladatnál.

pilates torna gyakorlat

4. Én nem engedhetem meg magamnak anyagilag az egyéni órát, akkor is mehetek a csoportba?

Igen, ekkor is szeretettel várjuk.

Ez esetben azonban arra kérjük, hogy legyen türelemmel az órák alatt, ha valamit nem ért. Az oktató Önhöz is oda fog menni, de nem foglalkozhat kizárólag csak az újakkal. Előfordulhat, hogy egy-egy mozdulattal lemarad, talán csak a következő órán érti meg igazán a lényegét. Azt is szem előtt kell tartania, hogy kezdetben talán nem fogja ugyan olyan intenzívnek érezni az órát, mint azon társai, akik régebben járnak.

A csoportok vegyesek. A régebbiek, egyéni órát vett társai jobban tudnak koncentrálni mély stabilizáló izmaikra, és kevésbé hagyják, hogy a kikapcsolandó felszínes izmaik helytelenül besegítsenek. Idővel azonban Ön is el fogja sajátítani minden gyakorlat csínját-bínját, és az oktató igyekszik majd a látottak alapján Önnek is egyéni módosításokat adni.

csoportos pilates óra

5. Egyéni módosításokat említenek minden cikkben. Miért kell az? Nem csinálhatnám én is azt, amit a mellettem tornázó? A megkülönböztetést szégyennek érzem

Természetesen nem rosszindulatból ad Önnek az oktató segédeszközöket, megtámasztásokat, alternatív instrukciókat.

A pilates óra célja az erőközpontot jelentő mély stabilizáló kis izmok tornáztatása, és a beszűkült ízületek mozgásterjedelmének fokozása. Ha az Ön nyaka, válla, csípője, dereka nem tud ellazulni, mert feszülnek a szövetei, vagy fájnak az ízületei, vagy gyengék a kiinduló helyzet beállításához szükséges izmai, akkor segítenie kell nekik. Amíg nem kap segítséget, kompenzáló mozgásokkal fogja próbálni leutánozni a mozgást, ami nem helyénvaló.

csoportos pilates óra, egyéni módosítás

Előfordulhat persze, hogy amint segítséget kap, úgy érzi, nem csinál semmit ebben a feladatban. Ez csak azért van, mert esetleg egy nagyobb izmot kikapcsoltunk, és még nem igazán érzi, a kisebb izmot hogyan dolgoztassa. Az oktató által elmondott terület elmozdulására vagy épp megtartására koncentráljon. Amint a többi zavaró tényezőre nem kell figyelnie, meg fogja érezni, mit is dolgoztat az adott gyakorlat. Értelmet nyer a feladat, és jobban elkezd fáradni.

A módosítás tehát a fejlődését fogja elősegíteni. A hatékonyság a biztonsággal kéz a kézben jár. Ha elutasítja az eszközös és verbális segítséget, akár az is előfordulhat, hogy a végére olyan lesz, mintha egy teljesen más órán vett volna részt, minta többiek: Nem ugyan ott lesz izomláza, nyújtottság helyett fájdalmat érezhet, azok a gerincszakaszok fognak túlterhelődni, amelyek a hétköznapokban is; tehát nem az egyensúly irányába halad.

A megkülönböztetés lehet pozitív is. Azoknál, akiknél az oktató azt látja, hogy nagyon jó a stabilizációjuk, de a csoportösszetétel alapján kezdőbb szintű feladatokat kell, hogy diktáljon, ott nehezítésnek szánt megkülönböztető instrukciókat is adhat. És egyébként a csoporttársai nem fogják tudni, hogy az Önnek diszkréten adott módosítás nehezítésnek, vagy könnyítésnek számít.

Akkor sem, ha kipróbálják. Mert mindenkinél egyéni. És az is elmondható, hogy ha valamit módosítunk, az egy szempontból könnyítés, ugyanakkor valami mást biztosan nehezebbé tesz. Például a térdek közé tett ellenállás a belsőcomb aktivitásán át segíti a kereszthasizmok stabilizáló erejét, míg a térdek szétnyitása, kiforgatása a farizom munkáját teszi könnyebbé. Értelemszerűen a másik izomcsoportot nehezíti. Hogy melyikre van szükség, az attól függ, hogy az illetőnek a dereka hogyan áll alapból állóhelyzetben: jellemzően előre billen, vagy hátra?

pilates gyakorlatok

Van még kérdése?

 • Heizler-Himes Eszter gyógytornász és pilates torna oktatóHa igen, akkor tegye fel a kérdését, és szívesen válaszolok rá.
 • Heizler-Himes Eszter gyógytornász és pilates torna oktató vagyok. Tegye fel a kérdését e-mailben vagy telefonon kollégáimnak. Ők továbbítani fogják nekem a kérdését.
 • Szívesen válaszolok rá. Kérdése megválaszolásával a GYIK is bővülni fog

Vagy a fenti kérdésekre adott válaszaimmal már meg is válaszoltam az Önt leginkább foglalkoztató kérdést?

 • Ha igen, akkor talán arról is megbizonyosodott már, hogy érdemes megismernie és kipróbálnia ezt a mozgásformát.
 • Az esetlegesen elvesztegetett egy óráján és  az óra díján kívül nem veszíthet semmit.
 • Nyerni viszont sok mindent nyerhet, például csinosabb alakot, helyes tartást és jobb egészséget.
 • Mi a célja? Mi az, amiért végigolvasta eddig ezt az oldalt? Fogyni szeretne? Az alakját formálná csinosabbra? Fájdalmát enyhítené? Erejének a hatékonyságát növelné? Korábbi mozgékonyságát szeretné visszakapni? Vagy az egyensúlyát fejlesztené? Egyéni és csoportos pilates tornán tudok Önnek is segíteni.
 • Kérdezze munkatársunkat telefonon a +36-1-269-2946-os számon , és jelentkezzen be a pilates órára.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét! Munkatársunk visszahívja Önt.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.