Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / TOS szindróma

TOS szindróma gyógyítása

TOS szindrómaA TOS szindrómánál (thoracic outlet szindróma) a kar beidegzését ellátó karfonat és a csigolyák közül kilépő nyaki erek kerülnek nyomás alá. A karfonat négy alsó nyaki és az első mellkasi ideg elülső ágaiból alakul ki. A karfonat több helyen is nyomódnat.

 • A nyakon
 • az izmok közötti hasadékban
 • a lapocka és a kulcscsont között
 • Az 1. borda és a kulcscsont között

A karfonat nyomódásának oka lehet:

 • a helytelen testtartás
 • a túlzott erőltetés miatt az izmok bevérzése, megduzzadása
 • A feles nyaki borda nyomása is okozhatja a tüneteket.

A thoracic outlet szindróma tünetei lehetnek

 1. A szúró, szaggató fájdalom jelentkezése érzéskieséssel, zsibbadással együtt az alkar kisujj felőli oldalán, valamint a tenyér kisujj felőli oldalán. A zsibbadás esetenként érezhető még a felkaron is.
 2. Az érintett terület megduzzad, és nyomásra is érzékeny. A mozgás korlátozottá válik. Egyre kevésbé lehet a kart oldalra felemelni és kifelé fordítani.
 3. A zsibbadás kezelésének elmulasztásával idővel az alkar és a kéz izmainak sorvadása, gyengesége magával hozza a kéz sutaságát, ügyetlenségét is.
 4. A kar felemelésekor gyakori tünet a kéz elfehéredése, hidegebb tapintata. Ez azonban nem az idegek, hanem az erek nyomódásának a következménye.

Jellemző fájdalom ez azoknál a kétkezi munkát végzőknél, akik karjukat folyamatosan a fejük felett tartva dolgoznak. Igy dolgoznak például a villanyszerelők és a szobafestők is. Náluk gyakran jelentkeznek ezek a jellegzetes tünetek.

A thoracic outlet szindrómát másképpen mellkaskimeneti szindrómának is nevezzük.

Mellkaskimeneti szindróma (TOS) körébe három betegség tartozik

A feles nyaki borda egy olyan létszámfeletti borda, ami a legalsó nyaki csigolyához kapcsolódik. Egészséges esetben ugyanis a bordák csak a hátcsigolyához kapcsolódva fejlődnek ki. Ha viszont kifejlődik a nyaki borda, akkor az elhelyezkedésétől, hosszúságától és szélességétől függően mindhárom TOS szindróma kórképét előidézheti.

Scalenus szindóma

A fájdalmat és a zsibbadást a scalenus hasadék szűkülete okozza. Ez pedig a scalenus izmok megerőltetése miatti megvastagodása vagy rendellenes eredése, tapadása miatt alakulhat ki. Ilyenkor a szűk csatornában a megvastagodott izmok miatt az erek és idegek nyomódnak, és ez okozza a tüneteket.

Ennek kiváltója lehet:

 • Az egyoldalú terhelést okozó féloldali munkavégzés például festők, villanyszerelők vagy hedegűsök esetében.
 • Az intenzív sportolás is kiválthatja. Különösen dobóatlétáknál fordulhat elő nagyobb arányban.
 • Okozhatja a helytelen testtartás is a panaszokat.
 • A rendellenesen kifejlődött nyaki borda a scalanus csatorna szűkületét ritkán okozza.

A kezdetben átmeneti tünetek a kezelés elmaradásakor egyre gyakrabban jelennek meg, elsősorban lelógó karnál.

Costoclaviculáris szindróma

Leggyakrabban a helytelen testtartás és a gerinc ferdülése miatt jelentkezik.

Ennél a szindrómánál az itt haladó erek és idegek az I. borda és a kulcscsont közé szorulnak be, és ennek a szűk csatornának az összenyomása váltja ki a tüneteket. A kulcscsont és az I. borda közötti rés a kar mozgatásával állandóan változik, és hol kisebb, hol nagyobb hely van az idegeknek és ereknek.

A karfonat és a nyaki erek összenyomódásának oka lehet:

 • sovány testalkat
 • rossz testtartás
 • gerincferdülés
 • a mellkas deformitásai

Hyperabductiós szindróma

A szindróma elnevezése, a hyperabductio, a kar maximálisan felemelt tartására utal. A nyaki ideg és az érfonat a hónaljárokban a kis mellizom ina alatt halad át. Ha kevés hely van itt, illetve az ín megduzzad például megerőltetés hatására, akkor máris megjelennek a jellegzetes tünetek.

A kar tartósan felemelt helyzetében, az egy kézzel való állandó munkavégzés miatt a mellizom ina könnyen megduzzadhat, és ekkor a hónaljárokban rendelkezésre álló hely beszűkül. Ez pedig nyomja a nyaki ideget és az érfonatot.

A hyperabdukciós szindróma esetében a kar fej felé emelésekor jelentkeznek a panaszok. Ha azonban leengedi a karját, akkor meg is szűnnek ezek.

A tünetek nagyrészt hasonlóak mindhárom esetben. Az érintett területen a zsibbadással együtt megjelenik az érzékelés kiesése és a fájdalom. Kezdetben a tenyérpárnának és a kéz kisizmainak a gyengesége, majd idővel – a kezelés elmulasztása esetén – a sorvadása is megfigyelhető lesz.

A mellkaskimeneti szindrómák diagnosztizálása

A diagnosztizáló reumatológus szakorvostól, illetve perifériás idegmobilizációban tapasztalt gyógytornásztól nagy gyakorlatot igényelnek.

A panaszok „csak” az adott szindrómára jellemző testhelyzetekben jelentkeznek, ezért mozdulatelemzéssel, provokációs tesztekkel vizsgálják meg a tünetek jelentkezését.

A vizsgálatkor a reumatológus és a gyógytornász különféle jellegzetes testtartás felvételére kéri meg a beteget, és azt vizsgálja, hogy

 • mely testtartásban jelentkeznek, illetve
 • milyen mozgásra erősödnek, illetve csökkennek a panaszok.
 • Ezek a fizikális vizsgálatok nemcsak a fájdalmas mozdulatokra és azok erősödésére, csökkenésére, hanem a vizsgált terület esetleges deformitásaira is utalhatnak.

Gyanú esetén a nyaki borda röntgenvizsgálattal mutatható ki. A röntgen segít a mellkas deformitásainak a felismerésében is.

A lágyrészek MR vizsgálattal ellenőrizhetők.

Az idegek működése ENG vizsgálattal térképezhető fel. Az electroneurográfiás vizsgálat a idegek vezetési sebességéről, azok állapotáról ad tájékoztatást a reumatológusnak. Az izomműködés pedig EMG (elektromiográfia) vizsgálattal ellenőrizhető.

Thoracic outlet szindróma kezelése

Ezek a mellkaskimeneti szindrómák jól kezelhetők műtét nélküli, konzervatív terápiákkal.

Helyes testtartás kialakítása

A felsőtest helyes tartásának kialakítása nagyban segíti a vállöv hasadékai között futó idegek és erek nyomódás nélküli működését.

TOS szindróma gyógytorna

A mozdulatelemzéssel személyre szabott, célzott gyógytorna gyakorlatok pedig az egyoldalú megterhelés miatt túlerőltetett izmok és inak megvastagodását segítenek megszüntetni az izmok és inak lazításával, nyújtásával és a vállöv kevésbé használt ízületeinek és izmainak megerősítésével, valamint a nyaki és gerinccsigolyák megmozgatásával.

A zsibbadást okozó mozdulatok pontos elemzéséhez, és az ezek kezeléséhez használható személyre szabott gyakorlatok összeállításához azonban a fájdalmat és zsibbadást okozó mozdulatok pontos felmérésére, és elemzésére van szükség.

Reumatológus szakorvosunk és perifériás idegmobilizációra szakosodott gyógytornászunk várja Önt konzultációra a vállövben tapasztalható zsibbadás és fájdalom megszüntetése érdekében.

Eljön hozzánk zsibbadó karja tünetmentességéért?

Kérdése van a mellkaskimeneti szindrómáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Konzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó karjában nyomás alatt lévő idegek felszabadításáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk részletesen megkérdezi panaszáról, megvizsgálja fájdalmas karját, vállát, és teljes körűen tájékoztatja Önt mellkaskimeneti szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát, ha pedig szükségesnek látja, akkor a műtétet javasolja.
  • Műtéti gyanú esetén szükség lesz ENG és/vagy EMG vizsgálatra is.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó végtagja tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.