Harmónia Centrum
Fájdalommentes kezéért
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Kéztorna, csukló gyógytorna / Kéztorna, kézsérülés utáni gyógytorna

Kéztorna, kéz sérülés utáni rehabilitáció

Mindenkit kiráz a hideg ha arra gondol, hogy ujja eltörhet, vagy megrándulhat. Márpedig traumás sérülések, például csont törések, izom és szalag sérülések a kézen is előfordulhatnak.

 • Nem is kell, hogy fizikai munkája legyen, elég egy óvatlan mozdulat otthon, közlekedés során, vagy szórakozás, sportolás közben.

Komolyabb kézsérülést követően mindenképp elsődleges egy szakorvosi vizsgálat. Komolyabbnak tekinthető a sérülés, ha jelentősen megduzzad, elszíneződik, és nem tudja mozgatni.

 • A szakorvos lesz az, aki megállapítja, milyen azonnali ellátásra van szüksége, és milyenek a várható gyógyulási esélyek.
  • Vagyis mennyi ideig kell rögzítenie, illetve várhatóan milyen hosszú a teljes gyógyulás időtartama.
 • Akár maradandó sérülésről, akár teljesen rehabilitálható sérülésről legyen szó, a gyógyuláshoz mindenképp szükség van rövidebb hosszabb idejű rögzítettségre. A rögzítettség rossz hatással van a lágyrészek állapotára, elgyengülést és zsugorodást eredményezhet a kéznek használatból történő kivonása, illetve csökken a helyi vérellátás.

manuáis korrekció az ujj kisízületenA gyógyulást ezért már a rögzítésben végzett speciális feladatokkal kell támogatni, valamint a rögzítés eltávolítását alapos és intenzív kéz torna kell kövesse. Ennek segítségével tudja visszanyerni a finom kézműködéshez szükséges mozgásteret, erőt és idegi szabályozást, melyet a sérülés és az azt követő műtét, vagy rögzítés eltorzított.

Ha rögzítve volt a keze, akkor a rögzítés lekerülése után, vagy ha már jelentősen javultak a panaszok, egy pár otthoni tevékenységgel Ön is megpróbálhatja letesztelni kezének aktuális állapotát. Kérjük, hogy az alábbi feladatokat ne gyakorlatként, csupán egyszer végezze, tesztként alkalmazza, és ha fájdalmas, ne erőltesse!

 • Emeljen meg egy két decis poharat vízzel töltve.
 • Emeljen fel egy tollat két ujjal.
 • Próbálja meg befűzni a cipőfűzőjét.
 • Igyekezzen hármat mutatni úgy, hogy a kisujját a hüvelykujj lefogja.
 • Mutassa fel hüvelykujját a többi hajlítása mellett. (tetszik jelet adni)

Valószínűleg a nagy része, de legalább egy ezek közül nehézséget fog jelenteni. Gondoljon csak bele, hogy mennyi  finom ujjmozgást, fogástechnikát, manipulációt végez egy átlagos napon.

Mi a baj azzal, ha nem tornáztatom? Nem áll helyre magától?

Nem, nem áll helyre magától teljesen.

Természetesen a regeneráció önmagától is zajlik, akkor is ha nem tornáztatja sérült kezét, ujjait. Szerencsére szervezetünk megállíthatatlan a gyógyulásban. Gyógyulni fog, csak az a kérdés, hogy mennyire.

 • A kérdés nem a gyógyulás megvalósulása, hanem annak üteme, minősége, teljessége. Keze korábban megszokott tökéletes működésének a helyreállítása.
 • Ha nem tornáztatja megsérült kezét, akkor előfordulhat, hogy nem lesz teljes az adott ízület mozgásterjedelme. Hogy ez mit jelent pontosan?
  • Előfordulhat, hogy nem tudja kinyújtani vagy behajlítani teljesen az ujját.
  • Esetleg csökken a szorítóereje az adott oldali kéznek, ami számos kellemetlenséggel járhat a hétköznapjai során. Például nem fog tudni megmarkolni, és felemelni olyan nehezebb tárgyakat, amelyeket korábban könnyen arrébb rakott, miközben nem is gondolt arra, hogy ez bizony milyen nagy dolog.
 • A végzett gyakorlatok milyensége is fontos.
  • Nem megfelelő gyakorlatokkal a gyógyulás lassítható is akár.
  • Ezért is fontos a szakmai segítség, legalább az első alkalommal, illetve egy későbbi kontroll alkalommal.

Milyen leleteket hozzon magával, ha eljön hozzánk kézsérülés utáni gyógytornára?

 • Érdemes magával hoznia egy leletet, mely tartalmazza a sérülés idejét, és a pontos diagnózist, illetve kezelőorvosa jóváhagyása a torna megkezdésére.
 • A lelkesedését, elszántságát és kitartását, hogy gyógyulásának kovácsa lehessen.
 • A memóriáját, hogy minden feladatot elsajátíthasson az otthoni gyakorláshoz.
 • Természetesen mi leírjuk / lerajzoljuk Önnek a gyakorlatokat, és lehetősége van saját jegyzetelésre, vagy saját telefonnal történő fényképezésre is.

Milyen gyakorlatokat tartalmaz egy speciális kéztorna?

Elsőként mindig felmérjük a kéz mozgásképességét, és erejét, különösen ügyelve a sérült izmok és ízületek óvatos megközelítésére. Ez után egy könnyű gyakorlatsort végzünk a szövetek bemelegítése érdekében. Ebből kicsippentettünk pár feladatot.

Ha bármelyik gyakorlat fokozná a panaszait, vagy bármilyen más kellemetlenséget okoz, akkor ne végezze azokat!

Alkarját helyezze maga előtt az asztalra, kézháta pihenjen az asztalon, ujjai lazán álljanak.

 1. Emelje el kezét csuklóból az asztaltól, ujjait hagyja nyúlni a mozgás hatására. Majd lazítsa el izmait. Ismételje tízszer.
 2. Kézhátát helyezze az asztallapra, ujjai legyenek nyújtva. Míg alkarja marad az asztalon, emelje kezét csuklóból mozogva el az asztallaptól, ujjait közben próbálja hajlítani, majd engedje vissza le az asztallapig. Ismételje tízszer.
 3. Fordítsa át kezét, tenyérgyökét az asztalon tartva ujjait húzza be tenyere alá, szorítsa ökölbe, majd nyújtsa ki. Kinyújtáskor igyekezzen ellapítani az ujjakat.
 4. Tenyerét asztalon tartva ujjait terpessze, és zárja. Ismételje tízszer.
 5. Kisujjszélre támasztva kezét, körözzön hüvelyujjával kifelé és befelé 5-5 kört.
 6. Vegyen kezébe egy golyóstollat, fogja szorosan 4 ujjával, és hüvelykujjával kattingassa ki-be a tollat, minden kattintás között egyenesítse ki hüvelykujját. Ha nehéz, tollat mellőzve imitálhatja is a mozgást.

További speciális feladatokért forduljon hozzánk bizalommal. Szeretné visszakapni keze korábbi panaszmentességét?

Gondoljon csak bele:

 • Keze mennyi csodálatos mozgást végez nap, mint nap! Milyen nagyszerű, hogy cérnát tud fűzni a tűbe, ír, rajzol, alkot, számítógépezik, mobilozik, máskor pedig erőt fejt ki vele.
 • Ne mulassza el élvezni ezeket a hétköznapi csodákat, mert most keze sérülésekor látja, hogy valóban milyen nagy csoda is mindaz, amit meg tud tenni keze ujjaival.
 • Tornáztassa a kezét, és ezzel járuljon hozzá gyorsabb gyógyulásához!
 • Az Ön kezéről, az Ön ujjainak jól megszokott mozgásáról van szó, amit a sérülés elvett Öntől. Ha rendszeresen tornáztatja a kezét, akkor csak időlegesen.

Kutasi Andrea kéztörése már a múlté

"Köszönöm szépen Turkovics Timinek a segítséget! Kéztörés után érkeztem a Harmónia Centrumba, az ujjaim alig tudtam mozgatni. Mára szinte teljesen rendbe jött, csak az írásom csúnya még egy kicsit. További sikeres munkát kívánok!
Kutasi Andrea - 2018-09-28"

Eljön hozzánk a Harmónia Centrumba kézsérülése maradandó károsodás nélküli elfelejtéséért?

 • Turkovics Tímea kézspecialista gyógytornászBeszélni szeretne kéz specialista gyógytornászunkkal, Turkovics Tímeával keze sérülésének tökéletes rehabilitációjától? Tanácsot szeretne kérni?
 • Tímea előzetes bejelentkezés után várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk visszahívja Önt!
 • Keze állapotfelmérő konzultációján gyógytornászunkkal részletesen megbeszélik keze állapotát a sérülés utáni rehabilitációban, és a vizsgálat alapján gyógytornászunk állapotának körültekintő felmérése után személyre szabott kéztorna gyakorlatsort állít össze Önnek.
 • Kéztornája még pontosabb összeállításához kérjük, hozza magával a kézsérülést kezelő leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.