Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Porckorongsérv, gerincsérv kezelése / Porckorong kopás

Porckorong kopás

porckorong kopásaGerincünk, testünk tartóoszlopa csigolyákból és a közöttük lévő rugalmas porckorongokból áll. A csigolyák egymáshoz kapcsolódását és rugalmas stabilitását a porckorongok biztosítják.

Az állandó terhelés hatására a gerinc csigolyái mellett a közöttük lévő porckorongok is használódnak, kopnak. A porckorongok kopása a leginkább igénybe vett területen, az ágyéki gerincnél okoz komolyabb panaszokat derékfájás formájában.

A porckorongok a küldő rostos gyűrűből és a belső képlékeny, kocsonyás anyagból állnak. A rostos gyűrű tartja egyben a belső kocsonyás magot.

Melyek a porckorongok legfontosabb feladatai?

porckorong kopásA gerincscsigolyák közötti rugalmas anyagként stabilizálják a csigolyák mozgását, és lengéscsillapítóként a gerincet érő erők hatásának csillapítását végzik.

Az évek múlásával a porckorongok folyadéktartalma lassan csökken, és ezzel nemcsak a rugalmasságuk, hanem a magasságuk is csökken. A porckorongok magasságának a csökkenése okozza azt, hogy idősödve lassan, de fokozatosan megyünk össze, és csökken a testmagasságunk. A rugalmasságuk csökkenésével a porckorongok egyre kevésbé képesek ellátni a lengéscsillapításból származó feladataikat. Ez pedig azt jelenti, hogy a rugalmasságukat vesztett porckorongok, amelyeket ugyanolyan erőhatások érnek, mint korábban egyre inkább ki vannak téve a kisebb-nagyobb sérüléseknek.

Porckorong kopásának okai lehetnek

 1. Az öregedési folyamattal együtt a porckorongok veszítenek víztartalmukból, rugalmatlanná válnak. A szövetek értelemszerűen elhasználódnak.
 2. A genetikának, az öröklött tényezőknek is szerepe van abban, hogy a porkorong külső részét alkotó kötőszöveti rész, a porcos gyűrű mennyire erős.
 3. Hormonális és keringési zavarok is befolyásolják a porckorongok kopását.
 4. A gerincre ható terhelés is nagymértékben meghatározza a porckorongok kopásának ütemét. Ebből a szempontból az ülőmunka is fokozott terhet ró a porckorongokra, de a fizikai munkavégzés során nehéz tárgyak nem egyenes derékkal való felemelése is kifejezetten veszélyezteti a porckorongok épségét.
 5. Sérülések is okozhatják a porckorongok kopását.
 6. Fejlődési rendellenességek, például a csigolyák csontozatának apró eltérései is befolyásolják a csigolyák közötti porckorongok kopását.
 7. Az elhízás vagy a terhesség is terheli a porckorongokat.

Milyen panaszokat okoz a porckorongok kopása?

A porckorongok kopásával együtt járó panaszok idősebb korban jelennek meg tömegesen, és a 40-es évektől kezdve egyre nagyobb arányban jelennek meg ezek a tünetek. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy akár már a 20-as éveikben járó fiataloknál ne fordulnának elő ilyen panaszok.

Nem véletlen az sem, hogy a mozgásnak és terhelésnek leginkább kitett ágyéki és nyaki gerincen jelennek meg elsősorban a kopásos tünetek is. A háti gerinc szakasza ebből a szempontból is védettebb.

 • A nyaki gerinc porckoronggal kapcsolatos kopásai a felső végtagba, nyakba vállba, karba és kézfejbe kisugárzó fájdalmakat okoznak.
 • Az ágyéki gerinc porckorongjainak kopása elsősorban derékpanaszok kialakulásához vezetnek. A porckorongok kopásos tünetei nem okoznak az alsó végtagba kisugárzó isiászos panaszokat.

A csigolyák közötti porckorongok állapotát nemcsak a porckorongok folyadékkal való ellátottsága, rugalmassága határozza meg, hanem a csigolyákat összekötő izmok, szalagok és kisízületek rugalmassága és ereje is. Ugyanis ha ezek kisízületek és mély hátizmok megfelelő erősségűek, akkor a csigolyák tartásában, mozgatásában nagymértékben besegítenek a porckorongoknak, és a terhelés miatti ütődések, lengéscsillapítások „sokkal” kisebb terhelést jelentenek a csigolyák közötti porckorongoknak.

 • Vagyis edzett gerinccsigolyákat összekötő kisízületekkel a porckorongok is sokkal jobban védettek a különféle kopásokkal, sérülésekkel szemben.

A kopással együtt járó panaszok sokfélék lehetnek

 • A derékfájásra jellemző folyamatos, tompa fájdalom, amelyek mozgásra, terhelésre fokozódnak, erősödnek, pihenésre pedig jellemzően csökkennek.
 • A fájdalmas panaszok jelentkezését a gerinc melletti izmok fájdalmas feszülése, görcsbe rándulása kíséri. Emiatt pedig a gerinc mozgása beszűkül, csökken a gerinc mozgásának a terjedelme.
 • A fájdalom kisugárzása nem jellemző, de ezzel együtt kisebb mértékű zsibbadás azért előfordulhat.
 • 1-1 rossz mozdulat hirtelen kialakuló éles fájdalmat is okozhat a gerinc elsősorban ágyéki szakaszán.
 • A gerinc kiegyenesítése is lassan megy a kopásos tünetek miatt.
 • Minden hajlongással fordulással járó mozdulat nehézkessé válik.

A porckorong kopása a porckorong lelapulását okozza

 • A kopás miatt pedig a porckorongot két oldalról körülvevő csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz.
 • Ezáltal pedig a két szomszédos csigolyát összetartó szalagok lazábbak lesznek.
 • A csigolyák közötti kisízületek pedig instabilabbá válnak, az ízfelszíneik az instabilitás miatt elcsúsznak egymás felett, ezáltal pedig könnyebben sérülhetnek, rándulhatnak az ízületek.
 • Ezeknek a csigolyák közötti kisízületeknek a felszínét ugyanúgy porc borítja, mint a végtagoknál, és a kisízületek rendszeres mozgása ugyanúgy fontos a kisízületek, a porcfelszínek épségének megőrzéséhez.

Melyek lehetnek a porckorong kopás kezelési lehetőségei?

A hirtelen jelentkező akut panaszok kezelése elsősorban a fájdalom elmúltáig a pihentetést és nem szteroid tartalmú fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését jelenti a fájdalom megszüntetése érdekében.

A fájdalom elmúltával azonban szükség van a mozgáshoz való fokozatos visszatérésre, és ehhez pedig személyre szabott gyógytornára van szükség. A megfelelelő gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzése jól eséllyel biztosítja a tünetmentességet, és a panaszok későbbi kiújulásának az elkerülését is.

Ha a panaszok nem szünnek a rendszeres tornára sem, akkor gyógyfürdős kezelések is hasznosak lehetnek a tünetek mérséklésére.

Ha pedig a panaszokat a gerinc valamilyen komolyabb elváltozása okozza, akkor ehhez már ortopéd szakorvosi kivizsgálásra, és esetlegesen műtéti kezelésre is szükség lehet. Ezt azonban csak a szakorvosi kivizsgálás derítheti ki.

A jelentkező tünetek ilyen komoly mértékűvé fajulásának elkerülésére nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzést.

A porckorongok kopásának megelőzéséért mit tehet?

A rendszeres mozgás, különösen a gerinc csigolyáit stabilizáló kisízületek rendszeres tornája segít a legtöbbet a csigolyák közötti porckorongok kopásos tüneteinek az elkerülésére.

Emellett nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő munkakörnyezet fontosságát sem, mégpedig elsősorban az ülőmunkát végzőknél. Ez leginkább a íróasztal, az asztalon lévő monitor és a szék magasságának megfelelő beállítását jelenti. A monitort úgy kell beállítani, hogy szemmagasságban legyen, és ne kelljen folyamatosan előredönteni a fejet a képernyő követéséhez. Az íróasztal leginkább a billentyűzet megfelelő magasságát kell, hogy biztosítsa. Ez azt jelenti, hogy a könyököt ne kelljen 90 foknál nagyobb szögben behajlítani, és a csuklót se kelljen állandóan hátrafeszíteni a gépelés közben. Az irodaszéknek pedig biztosítani kell a gerinc egyenes tartását, az ágyéki gerincszakaszra eső terhelés lehetőségekhez képest történő csökkentését.

Még a munkahely ergonomikus beállítása sem helyettesítheti a rendszeres időközönkénti felállást az íróasztal mellől, és ennek során a munka közben alig használt ízületeket is át kell mozgatni.

Ha pedig irodai munka helyett fizikai munkát végez, akkor különösen a nehéz tárgyak felemelésekor kell odafigyelnie, hogy egyenes derékkal és stabilan tartott gerinccel végezze az emelést, a nagy súlyt pedig combizmának az erejével emelje fel. Ekkor kíméli a leginkább a gerincét, mert elkerüli az előregörbült gerinc esetében összenyomódó porckorongok kopásának a veszélyét.

A porckorongok kopásának megelőzése a megfelelő munkakörnyezet kialakításán túl a megfelelő tartás kialakítását is igényli. A helyes testtartást pedig tartásjavító tornával érheti el a legnagyobb biztonsággal.

A túlsúly elsősorban a térd és a bokaízületet terheli túl, azonban a gerincet is terheli, ezáltal pedig a porckorongok kopásában is fokozott kockázati tényezőt jelent. Éppen ezért a a felesleges kilókat érdemes leadni a porckorongok kopásának az elkerülésére is.

Eljön hozzánk a porckorongok kopásának kezeléséért vagy megelőzéséért?

 • A porckorongok kopásáról kérdezni szeretne munkatársunktól?
 • Konzultálni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal porckorongjai állapotáról?
 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt gerince, porckorongjai állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és/vagy gerinctornát javasol Önnek.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A legjobb kezelés még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.