Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gerinctorna / Helyes testtartás, tartásjavító torna / Helyes ülésmód, ideális irodai berendezés

Az ideális irodai berendezés és ülés közben helyes testtartás kialakítása

Ülőmunkát végez, irodában dolgozik, mégsem fáj a háta. Nincs gondja a derekával, és nem feszül a válla sem.

 • Szeretné tudni hogyan lehetséges ez?

A közvetlen irodai környezet kialakítása az egyik fontos szempont

ülés és monitormagasságAz asztal legyen állítható magasságú, melyet a dolgozóhoz igazítsanak. Ideális a magasság, ha ülve a lógatott kar könyökcsúcsáig ér fel az asztallap. Ezt a magasságot már az ülésmagasság beállítása után állítsa be. Ha megvan az ülésmagasság, és az asztallap magassága, akkor helyezhető el a monitor. A képernyő felső széle szemmagasságban legyen, így enyhe 15-30 fokos lefelé tekintéssel láthatja a kijelző közepét, ami segít megelőzni a nyak előretolódását és túlzott hátrahajtását.

A magasság mellett az is lényeges szempont, hogy a monitort pont középen ülve nézze, semmiképp sem az egyik oldalra fordulva. Amennyiben szükséges egy ügyféllel is szembe néznie, helyezze el a klaviatúrát a monitor irányába, és gépeléskor a székkel is a monitor irányába forduljon. Görgős szék esetében ez könnyen kivitelezhető, és súlyos fájdalmakat előzhet meg ezzel az apró figyelmességgel gerince iránt. A gyakori egyoldali nyak és törzs forgatás megterheli a gerincet, valamint izomegyensúly bomlást, aszimmetriát eredményez az adott terület izmaiban. Amennyiben papírról egyeztet adatot, azt is a monitor elé helyezze, kiküszöbölve ezzel minden nyakat érintő oda-vissza forgó mozgást.

 • A monitor távolsága olyan legyen, hogy ne bántsa a szemet, de a betűméret is legyen elég nagy ahhoz, hogy elejét vegye a nyak előre történő nyújtogatásának.
 • A matt monitor kijelző a legideálisabb, a fénylő foltok ugyanis fokozzák a szem megerőltetését, fejfájást, fáradtságot okozhatnak. Csillogó monitor esetén igyekezzen az irodát lehetőség szerint úgy berendezni, hogy az adott üléspozícióban ne legyen zavaró, valamit használjon függönyt és lámpaégőt takaró búrát. A rendszeres monitor tisztítás sem elhanyagolható az éles kép érdekében. További apró trükk a szeme védelme érdekében, ha sötét háttéren világos betűkkel dolgozik.
 • A billentyűzet és egér a monitor és törzs közötti sávban helyezkedjen el. Használat közben a felkar maradjon a törzs mellett. Ne kelljen oldalra nyújtózni, se előre, mert ez statikus izommunkát igényel a válltól, s hamarosan izomgörcsöt hoz eredményül. Ha túl magasan van a munkaterület, akkor szintén a nyak vállövre ró terhet a megemelt felkar-váll helyzet. Ha túl alacsonyan van, akkor a törzs elhajlását fogja maga után vonni, vagy az alkar nem tud pihenni. Előbb utóbb valamely testrész túlterhelődik. Amikor nem szükséges, akkor vegye el a kezét a merev gépelési, egér fogási pozícióból.

helyes ülésmód

Ülőalkalmatosság paraméterei

 1. irodaszékLényeges szempont az állítható magasság. Amennyiben az asztal magassága állítható, kezdje az ülésmagasság beállításával, úgy, hogy telitalppal pihenhessen a lába a talajon. Amennyiben az asztallap nem állítható, az ülésmagasságot igazítsa az ideális felkarhelyzethez, és szerezzen be egy lábtartót.
 2. Az ülőfelület hossza akkora legyen, hogy a combot teljes hosszában alátámassza, de a háttámláig tolva a feneket ne vágja a térdhajlatot. A lefelé gömbölyített ülőfelület további segítség lehet. A megfelelő csípőízületi szög érdekében a comb kissé a vízszinttől lefelé térő szöget kellene, hogy bezárjon, körülbelül 90-100-110°-ot. Egy egyenes és merev ülőfelület esetén ez a szög nem kivitelezhető. Illetve a lefelé ívelő ülőfelület a térdhajlat nyomódásának is elejét veszi.
 3. Háttámlája legyen állítható szögű, és a lapockák alsó csücskéig legalább érjen fel. Lehetőleg legyen a széknek kartámlája is.
 4. szék ülőfelületAktív izommunkát biztosít ülés közben, ha a szék ülő felülete mobil, illetve instabil, például levegővel töltött párna van rajta. Amennyiben lehetősége van, akár gimnasztikai labdán is ülhet. Ehhez javasolunk egy kis lábtámaszt, vagy akár görgőket is kaphat alá.
 5. A görgős irodai szék a könnyebb helyváltoztatást teszi lehetővé. Kevesebb esetben kell gerincből csavarodni, és ráhajolni, ami az idegbecsípődés egyik leggyakoribb kiváltó mozdulata.
 6. Comb és lábszár szöge minimum derékszög (90°), de az sem baj, ha a térd magassága fölé emelkedik a csípő, körülbelül 100-110°-ot elérve. Ezt ékpárnával segítheti, ha az ülésmagasság nem állítható. A túl kicsi csípőszög az alsóvégtagi keringést hátráltatja, valamint beszűkíti a csípő hajlító izmok hosszát. Ez tartósan azt eredményezheti, hogy állás közben sem tudja megfelelően nyújtani a csípőízületét. Ezt a gerinc ágyéki szakasza fogja kompenzálni a homorulat növelésével, mely előbb utóbb fájdalomhoz, akár csigolyaelcsúszáshoz, vagy porckorongsérvhez vezethet.
  • Egyik rosszabb kilátás mint a másik. Előzze meg mindegyik kialakulását megfelelő munkaszék kiválasztásával és beállításával.

A helyes ülésmódot is el kell sajátítani, és a helyes testtartás tudatosítására folyamatosan ügyelni kell

 • Talp támasz talajon vagy dobozon, ha ez szükséges az asztalmagasság miatt. Lábak párhuzamosak, ujjak előre néznek, vállszéles terpeszben (5-6 cm távolságra). Ne szorítsa vagy keresztezze a lábszárakat.
 • Feneke legyen teljesen hátratolva az alátámasztott comb és a teljes hosszban történő gerinc megtámasztás érdekében. A testsúly az ülőcsontokra terhelődjön, ne a keresztcsontra.
 • Dereka legyen megtámasztva, melyet nem megfelelő ülés háttámla esetén kiegészítő derékpárnával érhet el. Ez felel a gerinc ágyéki szakaszának normál mértékű homorulatáért. A túlzott homorítás, és a derék kiegyenesítése egyaránt káros és előbb utóbb fájdalmas panaszokhoz vezet.
 • A karfát használja a kezek pihentetésére, vagy lógassa a kart, amikor nem használja.
 • A billentyűhasználat közben azonban ne ragassza le az alkart a szék karfájához. A csukló terhét csökkentheti azzal, ha nem támasztja le az alkart, hanem az egész alkarral dolgozunk, vállból.
 • Legalább egy alkar távolságnyira üljön a billentyűzettől. Ha túl közel van, görcsösek a gépelő mozdulatok, az ujjak és a csukló is nagyobb feszülésnek van kitéve.
 • Háta relatíve egyenes legyen, természetesen nem deszka egyenes. A vállakat lazítsa el, törekedjünk azok lent tartására, és hátrahúzására. A lapockák közelítsenek egymás felé, a mellkast emelje ki. Bátran vegyen mély levegőt.
 • A helyes tartás tudatosításának érdekében átmenetileg használhat tartásjavító emlékeztető pántot, vagy erre a célra felhelyezett kineziológiai tapaszt. Azonban ezek hosszútávon az adott izmok ellustulásához vezetnek, ezért a helyes tartás rögzülés után érdemes elhagyni a viselésüket.
 • Fejét ne tolja előre, inkább közelítse az állat a mellkashoz, miközben az arc továbbra is előre tekint. Akkor végzi jól a mozdulatot, ha a tarkójánál érzi izmai megnyúlását. Képzelje el, hogy fejtetőjével a plafon felé nyújtózik, gerince megnyúlik felfelé.

ideális ülőhelyzet


Az ideális ülőhelyzetet sem jó statikusan hosszú időn át fenntartani

 • lazítás munka közbenKörülbelül 30 percenként tartson egy két perc lazítást a gépelésben megfeszült karjai lazításával, ülés közben végzett gyakorlatokkal, akár izommegfeszítéssel, akár nyújtózással.
 • Illetve óránként érdemes felállni, sétálni, és átmozgatni a testet. Az óránként végzett felállás és csípő-láb gyakorlatok végzése hosszú utazáskor is fontos (pl. repülőúton) a jó keringés érdekében, trombózis megelőzésére. Ha gerincpanaszai vannak, akkor még jobban oda kell figyelnie: óránként 5 percig érdemes sétálnia az ágyéki gerinc körüli izomzatot megfeszítve.
 • Z fekvésMunkából hazaérve lehetőleg ne üljön le, hanem feküdjön a földre vagy más kemény felületre, és polcolja fel Z alakban a lábát pár percre. Ez a helyzet tehermentesíti a gerincet. A legpihentetőbb testtartás teste váza számára.
 • A szemizmok ellazítása, csukott szemmel történő nyolcasok rajzolásával tehet. A csukott szem kikapcsolja a pupillák fókuszáló funkcióját, amit az irodai papír-monitor közti tekintés váltás hoz elő. Ezt a kis relaxációs feladatot bátran végezheti félóránként óránként, amíg tagjait is megnyújtóztatja.

Kérdése van irodája berendezésével kapcsolatban?

 • Heizler-Himes Eszter gyógytornászElőzetes bejelentkezés alapján szeretettel várja Önt testtartás specialista gyógytornászunk, Heizler-Himes Eszter.
 • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat, és munkatársunk válaszol a kérdéseire.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.