Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Pikkelysömör kezelése

Pikkelysömör kezelése a tünetmentesség biztosításával

Gyulladt, vöröslő, hámló foltok vannak a bőrén?
Ezek a gyulladt foltok fájnak, viszketnek, de az is lehet nem érez semmi különösebb fájdalmat?

Mi a pikkelysömör?

pikkelysömör a bőrönA pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus lefolyású, a bőr elszarusodásával, hámlásával járó, nem fertőző gyulladásos bőrbetegség.

 • Nem lehet vele megfertőzni másokat, és elkapni sem lehet másoktól. Ugyanis a bőr gyulladását nem vírus és nem baktérium okozza, hanem a bőr hámsejtjeinek rendellenes működése az immunrendszer nem megfelelő reagálása miatt.

A betegség legfeltűnőbb jele a vöröses színű, de fehéren hámló bőr plakkok megjelenése a gyulladás által érintett területen.

A fehéren hámló, ronda, elszarusodott bőrréteg nem fertőző betegség tünete, nem lehet egymástól elkapni ezt a ronda betegséget, ezért a beteg környezete biztonságban van.

Általában nem viszket a bőrkiütés, de nagyobb felületen jelentkezve azért előfordulhat a viszketés is. Kezelésre ezek a bőrgyulladásos tünetek elmúlnak, de nem véglegesen. Később hosszabb-rövidebb idő után újra megjelennek a bőrön.

A pikkelysömör leggyakrabban a 20-as, 30-as éveikben járóknál jelentkezik. Előfordulhat azonban gyerekeknél és idősebbeknél is. Az emberek 2-4%-ánál alakul ki, és ez hazánkban kb. 200 ezer embert érint. Akiknél megjelenik, azok egy részénél, kb. 20%-uknál a bőrgyulladáshoz még fájdalmas ízületi gyulladás is társul.

Pikkelysömör okai mik lehetnek?

Kialakulásának nincs egyetlen kiváltó oka, megjenéséhez több kiváltó ok együttes jelenléte szükséges:

 • A tünetek jelentkezésében kétségtelenül szerepet játszik az örökletes hajlam, mert akiknek a szüleik közül valamelyik pikkelysömörös, annál nagyobb valószínűséggel megjelennek a tünetek. Ha pedig mindkét szülő ilyen panaszokkal küzd, akkor a gyerekeik bizony 60-70%-os valószínűséggel tarthatnak attól, hogy náluk is megjelennek majd a tünetek. Az is jellemző, hogy gyakoribb egy családban a halmozódás, annál fiatalabb korban jelennek meg a jellegzetes tünetek.
 • A betegségre vonatkozó örökletes hajlamot pedig számos egyéb tényező provokálhatja ki. Leginkább a szervezet fokozott gyulladáskészsége hozhatja felszínre a tünetek jelentkezését. Melyek lehetnek ezek a kiváltó tényezők?
  • A bőrt ért különböző sérülések, például a rovarok csípése, tetoválás, műtéti sebek vagy égési sérülések is növelik a tünetek megjelenésének veszélyét.
  • Különféle bakteriális és gombás fertőzések és a bőr gyulladása, például az ekcéma is fokozott kockázati tényezőt jelent.
  • A májbetegségek és a cukorbetegség is erősíti a tünetek megjelenésére való hajlamot.
  • A belső szervek daganatos megbetegedése,
  • a szervezetben megbújó gyulladásos gócok, pl. az arcüreggyulladás, mandulagyulladás, a prosztata gyulladása vagy a fogak gyulladása is fokozott kockázati tényezőt jelenthet.
  • Lázas megbetegedések is kiválthatják.
  • A gyulladás és vérnyomást csökkentő gyógyszerek szedése is okozhatja a tünetek megjelenését.
  • Bizonyítottan kiválthatja az alkoholfogyasztás is a tüneteket.
  • Lelki tényezők, a fokozott stressz sem kedvez a tünetek elkerülésének.

A bőrtünetek jelentkezésének viszonylag jól ismert a folyamata:

 • A bőrben keletkező hámsejtek a hám legalsó rétegében alakulnak ki, és lassan, fokozatosan haladnak a bőrfelszín felé, és ott természetes hámlással válnak le.
 • Pikkelysömörnél azonban a hámsejteknek a bőrfelszín felé vándorlása többszörösen felgyorsul. A normálisan felszín felé vándorló hámsejtekben a sejtmagok felszívódnak, eltűnnek, de a pikkelysömörös tünetek felgyorsult sejtvándorlásában erre egyszerűen nincs idő. Ezért a szétválni nem tudó hámsejtek jól látható, fehér színű pikkelyekben válnak le a bőr felszínéről a természeteshez képest többszörösen felgyorsult ütemben.

Mik lehetnek a pikkelysömör tünetei?

 • pikkelysömör tüneteiAz ép bőrfelszínből jól láthatóan kiemelkednek a sötétvörös plakkok. Ezeknek a felületén fehér színű pikkelyes hámlás található. Ezek a hámló pikkelyek könnyen lekaparhatók, és a lekaparás után a helyükön pontszerű, vérzéses felület marad meg.
 • Ezek a bőrgyulladásos tünetek a korábban említett különféle bőrt ért sérülésekre megjelenhetnek a gyakran beütött térden, könyökön, de megjelenhetnek a körmökön vagy a hajas fejbőrön is. Ritkábban megjelenhetnek az arcon és a tenyéren is. Nem járnak fájdalommal, és általában nem is viszketnek.
 • Az esetek 15-20%-ában azonban a bőrtünetek mellett az ízületeket érintő fájdalom is megjelenhet. A férfiaknál elsősorban a gerincízületeket, a nőknél pedig inkább a kezek és a lábak kisízületeit érintheti a fájdalom. Megjelenhetnek azonban a nagyobb váll-, csípő-, térd- vagy bokaízületekben is.
  • Ezek az ízületi fájdalmak megjelenhetnek a bőrtünetek jelentkezése előtt vagy után is, és akár együtt is jelentkezhet a kétféle tünet.
 • A bőrtünetek „szerencsére” általában csak 1-1 területen jelentkeznek. Az egész bőrfelszínen összefüggően, illetve nagyobb összefüggő felületen csak nagyon ritkán. Ilyenkor a bőr teljes felülete gyulladt, vörös, hámlik a bőr, és hullik a haj és a szőrszálak is. Ilyenkor már kórházi kezelésre van szükség.

Pikkelysömör kezelése hogyan történik?

A pikkelysömör mai ismereteink szerint nem gyógyítható véglegesen, „csak” tünetmentessé tehető.

 • A pikkelysömör az egyik olyan ritka betegség, aminek oki kezelése nincs.
 • Ezért a gondos kezelés a tünetek eltüntetésére a tünetmentesség biztosítására irányul.

A tünetek felismerését megkönnyíti a jól ismert helyeken (hajas fejbőr, térd, könyök, tenyér, talp) megjelenő jellegzetes vöröslő plakk a hámló bőrpikkelyekkel. A jól látható tünetek miatt sokszor további vizsgálatra már nincs szükség. De ha nem egyértelműek a látható jelek, akkor a bőrből vett mintán szövettani vizsgálattal kétséget kizáróan meg lehet állapítani a diagnózist.

A pikkelysömör kezelésére nincs általánosan elfogadott, sokaknál alkalmazható terápia, mert a gyulladás lefolyása rendkívül változatos. Szinte mindenkinél más és más lehet.

 • Vannak olyanok, akiknél mindig ugyanott, például a térdükön vagy a könyökükön jelennek meg a vöröslő plakkok.
 • Másoknál jóval nagyobb bőrfelületen jelentkeznek a tünetek.
 • A tünetek néhány hetes, hónapos jelentkezése után egyesek akár évekig is tünetmentesek lehetnek, míg mások nem ilyen szerencsések. A kiváltó tényezők szerepe azonban a tünetek jelentkezésében meghatározó jelentőségű.

A jelentkező tüneteket és lehetséges kiváltó okokat értékelve, mindenkinél egyedileg meghatározott, személyre szabott kezelési terápiára van szükség.

Pikkelysömör kezelése személyre szabott, egyedi terápiával

A pikkelysömör krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely az esetek mintegy 20%-ában a bőr mellett az ízületeket is érintheti.

 • Sokszor előbb jelentkeznek a bőrkiütéssel járó tünetek, és később, akár hónapokkal később jelennek meg az ízületi gyulladás tünetei.
 • Másoknál a bőr és ízületi gyulladás jelei egyszerre jelennek meg.
 • Megmint másoknál pedig előbb jelenik meg valamelyik ízület gyulladása, és utána jelentkeznek a bőrgyulladás tünetei.

Éppen ezért az egyénileg eltérő módon jelentkező tünetek, és az esetlegesen kapcsolódó egyéb betegségek miatt mindenkinek személyre szabott kezelésre van szüksége az eredményes gyógyuláshoz, pontosabban a tünetmentesség eléréséhez. Ugyanis a pikkelysömör jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható meg véglegesen. Azonban jól összeállított, és lelkiismeretesen követett személyre szabott terápiával a tünetmentesség elérhető.

 • A tünetek enyhébb jelentkezésekor a helyi bőrfelületen és/vagy az adott ízületre alkalmazott, gyulladást megszüntető kezelés is eredményes lehet.
 • Összetettebb, nagyobb bőrfelületre és/vagy több ízületet érintő gyulladás kezelésekor pedig komplexebb kezelésre van szükség. A helyi gyulladás külső gyulladást csökkentő kezelése helyett belső gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A tünetmentességet azonban a lelkiismeretes kezelőorvos

 • csak az együttműködő beteggel együtt gondolkodva,
 • a tünetek jelentkezésének okát módszeresen felkutatva, és
 • a panaszos életmódját, étrendjét a szükséges mértékben átalakítva,
 • szükség esetén gyógyszereket is tartalmazó kezelési tervet összeállítva, és
 • a beteggel való együttműködéssel megvalósítva tudja elérni.

A beteg hosszú távon együttműködő hozzáállása lelkiismeretes kezelőorvosával biztosíthatja a panaszos hosszú távú tünetmentességét.

Éppen ezért fontos, hogy akár több sikertelen kezelés után se nyugodjon bele abba, hogy nem sikerült tünetmentessé válnia.

 • Pikkelysömör betegsége ugyanis tünetmentessé tehető megfelelő személyre szabott kezelési terv összeállításával, a terv fokozatos pontosításával – amihez Ön adja az orvosának a tapasztalatait -, és Ön általi lelkiismeretes betartásával, és a visszajelzések folyamatos adásával.

Életmódbeli változtatások

A pikkelysömör nem gyógyítható, időnként újra fellángoló tüneteinek megjelenését meg tudja előzni, illetve csökkenteni tudja a tünetek súlyosságát egészségesebb életmóddal. Ez azt jelenti, hogy ha rendszeresen mozog, akkor jobb fizikai állapota és erősebb immunrendszere az egyesetleges gyulladásokkal szemben is ellenállóbbá teszi, és ez pedig alapvető fontosságú a pikkelysömörös tünetek megelőzésében.

Ugyanígy az egészségesebb táplálkozás is ellenállóbbá teszi szervezetét a gyulladásokkal szemben.

Pszoriázis napló vezetése

A pikkelysömör krónikus, időnként újra megjelenő, nem leküzdhető, csak tünetmentesen tartható betegség.

Szinte mindenkinél másképp és máshogy jelentkeznek a tünetek és a panaszok, ezért eredményes kezeléséhez az orvosával való jó együttműködés és életmódjának tudatos átalakítása mellett nagy szerepe van a tapasztalatok hasznosításának. Ebben pedig az segíti a legjobban, ha odafigyel magára, és lejegyzi mindazt, amit tesz, és amit tapasztal.

Kezelőorvosának is nagy segítség, ha el tudja mondani, hogy minek a hatására rosszabbodtak vagy javultak a tünetei. Megfigyelései alapján közösen tudják kialakítani az állapotát javító, illetve tünetmentességét biztosító kezelés menetét.

 • Mindenképp hasznos, ha lejegyzi, hogy mit eszik, mert ez alapján módosítani tudják az étkezését a tünetek jelentkezésének elkerüléséhez.
 • A stressz is nagymértékben befolyásolhatja állapotát, és a stressz hatásának elemzésében is sokat segít a napló vezetése.
 • Nőknél a tünetek jelentkezése sokszor összefüggésbe hozható a menstruációs ciklus alakulásával.

Tudatosan odafigyelve, és a tüneteket, tapasztalatokat lejegyezve, olyan hasznos adatokat adhat kezelőorvosa kezébe, amelyekből ő már egy állandóan javított, és egyre tünetmentesebb életet biztosító kezelést tud összeállítani Önnek.
Ugye szeretne tünetmentesen élni?

Pikkelysömör ízületi gyulladás kezelése

pikkelysömör ízületi gyulladásA pikkelysömörrel küzdők nagyjából 20%-ánál a bőrgyulladás tünetei mellett megjelennek az ízületi gyulladás tünetei is.

 • Ezek enyhébb esetben „csak” az adott ízület duzzanatával, fájdalmával járnak.
 • Súlyosabb esetekben azonban maradandó elváltozások, deformálódások is elfordulhatnak a gyulladással érintett ízületben.

A nőknél és férfiaknál is megjelenhetnek az ízületi gyulladásos tünetek, azzal a különbséggel, hogy

 • a nőknél elsősorban a kéz és a láb kisízületeit támadja meg a gyulladás, míg
 • a férfiaknál elsősorban a gerincízületeket érinti.
 • Emellett persze az egyéb ízületek a térd, csípő, boka vagy a váll is érintett lehet az ízületi gyulladásban.

Az ízületek gyulladása többféleképpen jelentkezhet:

 • Gyakran a gyulladásos bőrtünetek jelentkezése után akár évekkel később jelennek meg az ízületi gyulladásos panaszok.
 • Gyakran előfordul a tünetek együttes jelentkezése.
 • Gyakori az is, amikor az ízületi gyulladás tünetei jelentkeznek előbb, és ezt követően jelennek majd meg a bőrtünetek.

Mindenképpen gyanakodni kell a pikkelysömörrel együtt járó ízületi gyulladásra, ha a tünetek a 20-as, 30-as éveiben jelennek meg. Ekkor ugyanis még a korral együtt járó ízületi panaszok megjelenése nem általános.

 • Az is fokozott gyanúra adhat okot, ha nőként a kéz vagy a láb ízületeiben, férfiként pedig a gerincénél tapasztalja az ízületek gyulladásával együtt járó fájdalmat.
 • Elsősorban a nők nagyobb részénél a kéz a láb ujjait érinti a sokízületi gyulladásra hasonlító gyulladás.
 • Elsősorban a kézujjak utolsó perceinek gyulladása is jellemző, amikor a körmökön is jelentkeznek a bőrgyulladás tünetei.
 • Ritkábban, de nagy számossággal előfordulhat az alsó végtagi ízületeket a térdet vagy a bokát érintő ízületi gyulladás is.
 • A férfiaknál gyakrabban előforduló keresztcsonti és csípőcsonti ízületek gyulladása is jellemző tünetegyüttes. Ilyenkor a gyulladás az ágyéki gerincszakaszon is megjelenhet derékfájás formájában.

Pikkelysömörrel kapcsolatos ízületi gyulladásának eredményes kezeléséről beszélni szeretne reumatológus szakorvosunkkal?

 • Előzetes bejelentkezés alapján reumatológusunk várja a rendelésre.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg nevét és telefonszámát. Kollégánk munkaidőben visszahívja Önt.
 • A konzultáción szakorvosunk részletesen kikérdezi panaszairól, és alaposan megvizsgálja. Az alapos vizsgálattal nemcsak a nyilvánvaló dolgokat veszi észre a reumatológus szakorvos, hanem az apró részleteket is:
  • a duzzanatokat, elszíneződéseket és esetleges csomókat.
 • A körültekintő vizsgálat után tájékoztatja Önt ízületei pillanatnyi állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A panaszait enyhítő megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.