Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Bechterew-kór kezelése

Bechterew-kór kezelése

Bechterew-kórA Bechterew-kór főleg a gerincet megtámadó krónikus reumás ízületi gyulladás. A gerincet alkotó csigolyáknak és kisízületeknek valamint a keresztcsonti ízületnek a krónikus gyulladásos megbetegedése, ami évek alatt egyre súlyosabb tüneteket mutat, és előbb-utóbb a mozgás nagymértékű korlátozottságához vezet a gerinc becsontozódása révén. A csigolyákon ugyanis olyan kisebb csontkinövések keletkeznek, amelyek a szomszédos csigolyákat egymáshoz kapcsolják. Ez okozza a gerinc fokozatos merevedését.

A mozgás nehezítettségét az adja, hogy a gerincet alkotó csigolyák ízületei és a szalagok elmeszesednek. Ez a fokozatos meszesedés vezet oda 10-15 év alatt, hogy a gerinc teljesen merevvé válik. A fájdalom a keresztcsont tájékáról indul el a gerincen, és egyre feljebb jut, idővel pedig a gerincoszlop teljesen mozgásképtelenné válhat a meszesedéstől, mintha egyetlen csont alkotná a korábban csigolyák, porcok és ízületek által rugalmas gerincoszlopot.

Szerencsére nem nagyon gyakori gyulladásos ízületi betegség, az emberek 0,2-0,4%-át érinti. Elsősorban 20 és 40 éves kor között jelentkeznek a tünetek, bár időskori kialakulása is jellemző.

A férfiak jóval nagyobb arányát érinti, kb. háromszor-ötször annyi férfi, mint nő betegszik meg ettől a kórtól. A nők abból a szempontból is szerencsésebbek a Bechterew-kór szempontjából, hogy náluk sokszor sokkal enyhébb lefolyású, és ritkán jár a gerinc teljes lemerevedésével.

Melyek a Bechterew-kór kialakulásának okai?

 • A genetika is szerepet játszik a betegség jelentkezésében, mert gyakrabban jelentkezik azoknál, akiknek a felmenői között volt már bechterew-kóros beteg.
 • Kimutatták azt is a kutatások, hogy a tünetek húgyúti vagy bélrendszeri fertőzések után jelentkeznek.
 • Valójában azonban nem tudjuk pontosan beazonosítani, hogy milyen okok játszanak szerepet ennek a gyulladásos ízületi betegségnek a kialakulásában.

Bechterew-kór kialakulásának tünetei

Kezdetben évekig nehezen lehet pontosan azonosítani a tüneteket, ezért más ízületi betegségekkel könnyen összekeverhetők a tapasztalható jelek. Emiatt sokszor az első jelek jelentkezése után évekkel tudják pontosan beazonosítani a betegséget, ez pedig igencsak késlelteti az egyetlen igazán használható gyógymód, a személyre szabott gyógytorna időbeli megkezdését.

A legfőbb tünetek, amelyek évek alatt jelentkeznek

 1. Bechterew-kór tüneteiA fájdalom általában éjszaka illetve pihenéskor jelentkezik a keresztcsont tájékán, később pedig a gerinc egyre nagyobb részén, általában a háti és ágyéki gerinc találkozásánál. Emiatt aztán az alvás is problémás, mert a fájdalom sokszor olyan heves, hogy nem lehet aludni tőle. A fájdalom erősödik, csökken, hullámzó módon jelentkezik, majd állandósul.
 2. Idővel a fájdalom a combokba is kisugározhat, és a hát felső részére, a nyakra és a vállra is átterjed.
 3. A csípőben és más ízületekben is jelentkezhet a gyulladás és a fájdalom.
 4. A mellkas szorulása is gyakran jelentkezik, emiatt a légzés is nehezített lehet.
 5. A gerincoszlop mozgása egyre korlátozottabb lesz. A gerinc mentén a hát és a derék egyre kevésbé képes mozogni. Nem tud lehajolni a beteg, a hát pedig görbült lesz. Ha pedig összecsontosodnak a csigolyák, akkor a fej elfordítása sem lesz már lehetséges.
 6. Emellett olyan általános tünetek is jelentkeznek, mint az étvágytalanság, a testsúly csökkenése, a fáradékonyság vagy a hőemelkedés.
 7. A csigolyák és ízületek mellett az egész szervezetre kiterjed idővel a kór. Olyan betegségek jelenhetnek meg, mint a vese gyulladása vagy a szívizomzat megbetegedése, 

A Bechterew-kór diagnosztizálása nehéz

Legfőképpen azért, mert az érzékelhető tünetek más betegségek tüneteivel könnyen összekeverhetők, másrész pedig az első hónapokban nem is olyan erősek még, hogy ezzel biztosan orvoshoz menjenek a panaszosok. Egyébként is ilyen korai szakaszban még csak MR (mágneses rezonancia) és CT vizsgálattal lehet kimutatni a kór jeleit. Később a meszesedés már röntgennel is kimutathatóvá válik.

A reumatológus a fizikai vizsgálatkor a gerinc hajlékonyságát, mozgathatóságát méri fel különféle tesztjellegű gyakorlatok elvégzésének kérésével. Ekkor a hajlékonyság mellett a fájdalom jelentkezését is vizsgálja.

Az ízületek nyomásával a nyomásérzékenységet is vizsgálja az érintett ízületeken.

A tüdő illetve a mellkas vizsgálatakor pedig a légzés nehezítettségét vizsgálja.

Bechterew-kór gyógyítása, kezelése

A kór lassan a gerinc teljes mozgásképtelenségéhez, elmeszesedéséhez, elmerevedéséhez vezet. Jelenleg nem gyógyítható még.

Időben felfedezve, azonban személyre szabott gerinctornával, megfelelő testtartást javító és légzési gyakorlatok rendszeres végzésével nagymértékben lassítható a meszesedés, merevedés folyamata. A vízben végzett torna is jó eredményekkel biztat a merevedés lassításában.

 • A mindennapi életben különös figyelmet kell fordítani a helyes testtartásra.
 • A mindennapi rendszeres gyógytorna során pedig különösen a csípő és a váll mozgásterjedelmét kell növelni, és folyamatosan lazítani, nyújtani a gyulladásos, megrövidült izmokat.

A gyulladáscsökentő gyógyszerek szedésének legfőbb előnye, hogy csillapítják annyira a fájdalmat, hogy a rendszeres testmozgás nem okoz fájdalmat a begyulladt ízületekben, és elvégezhetők a gyakorlatok.

Hasznos az úszás is, mert megmozgatja a gyulladásban lévő ízületeket, anélkül, hogy jelentősen terhelné.

A kezelés gyakran együttjár a Bechterewwel együtt jelentkező kisérőbetegségek, például a pikkelysömör, illetve a Reiter-szindróma kezelésével.

A Bechterew-kór kezeléséről beszélni szeretne reumatológus szakorvosunkkal?

 • Előzetes bejelentkezés alapján várja Önt reumatológusunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg nevét és telefonszámát. Kollégánk munkaidőben visszahívja Önt.
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja gerince állapotát. Az alapos vizsgálattal nemcsak a nyilvánvaló elváltozásokat veszi észre a reumatológus szakorvos, hanem az apró részleteket is:
  • a duzzanatokat, csomókat, összenövéseket, meszesedést.
 • A vizsgálat után teljes körűen tájékoztatja Önt gerince pillanatnyi állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelésről.
 • A panaszait enyhítő megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.