Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Érsebészet / Mélyvénás trombózis kezelése

Mélyvénás trombózis kezelése

A vérben keletkező vérrög elzárhatja az eret, és ez az elzáródás akár halálos következményekkel is járhat. A trombózis a vérrög keletkezése az erekben. Ez a vérrög a vérkeringést akadályozza.

Vérrög keletkezésének több oka is lehet:

 • Az érfal meszesedésével az elmeszesedett érfalon megtapadnak a vérlemezkék, ami bizony beindítja a vérrögök keletkezését.
 • Az érfal sérülése is okozhatja, pl. valamilyen gyulladás vagy egyéb külső hatás következményeként.
 • Nyugalmi állapot, tartós ágyhoz kötöttség, a sérült végtag rögzítése a vérkeringés lassulásához vezet.
 • Szívelégtelenség vagy nagy visszértágulat esetén lassul a véráramlás.
 • A dohányzás vagy pl. a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése a vér alvadékonyságának fokozódásával növelheti a vérrögösödésre való hajlamot.

Attól függ az érelzáródás veszélyessége, hogy milyen eret érint.

 • mélyvénás trombózisA vénákban gyakrabban fordul elő trombózis, mint a friss, oxigénben dús vért szállító  verőerekben (artériákban).
 • Ha kis ér záródik el, akkor a véráramlás kikerülheti. Valamely létfontosságú szervünkhöz tartozó artériás ér vagy véna elzáródása azonban már akár életveszélyes is lehet.

A bőrfelszínen kialakuló felületes vérrögképződéssel szemben a mélyvénás trombózisnál a vérrög szervezetünk mélyebb rétegeiben, a mélyen futó vénákban alakul ki. A nevét is innen kapta.

 • A mélyebb rétegekben kialakuló vérrög már önmagában is rendkívül veszélyes, de még nagyobb bajt okoz az, ha a keletkezett vérrög leszakad, és elsodródva bekerül a tüdőt vérrel ellátó artériába, és tüdőembóliát okoz.

Az alsó lábszár trombózisa a mélyvénás trombózis leggyakoribb formája. Ez nem véletlen, mert lábunk alsó helyzete miatt innen a legnehezebb visszaszállítani a vért a szívbe. A szükséges irányba történő áramlás biztosítására a vér visszacsorgását a vénabillentyűk akadályozzák meg. Mozgás közben az izom-összehúzódások pumpáló hatása préseli át a vért ezeken a billentyűkön a szív felé. Ebből pedig már adódik is, hogy a mozgáshiány az egyik legfontosabb oka. Megelőzni pedig a lábak időnkénti megmozgatásával és rendszeres testmozgással lehet.

A mélyvénás trombózis tünetei

 • mélyvénás trombózis a lábszáronAlsó lábszárunk járáskor fokozódó fájdalma a legjellemzőbb tünet.
 • Lábunk megvastagszik az érintett oldalon, a gyulladás miatt melegszik, kékesen elszíneződik.
 • Érzéskiesés jelentkezhet a lábon.
 • Trombózis utáni állapotra utal a bokánál a bőr barnás elszíneződése.

Bármiféle tünet nélkül is bekövetkezhet azonban. Ezt majd évek múlva kialakuló visszértágulat vagy a lábszáron jelentkező ödéma fogja jelezni.

A trombózist a lábszárak kerületének azonos magasságban való mérésével lehet megállapítani. A vénák röntgen és ultrahangos vizsgálatával lehet kétséget kizáróan megállapítani a diagnózist, de sokszor nincs is szükség erre.

Ha szemmel láthatóan is eltérést tapasztal a két lába között, akkor azonnal forduljon érsebész szakorvoshoz.

A trombózis eredményes kezelése

kezelés a véráramlás helyreállítására irányul. A vérrög növekedését gyógyszerekkel akadályozzuk meg, a vérrög feloldását pedig testünk vérrögoldó rendszere fogja elvégezni.

A véralvadásgátlók injekció és tabletta formájában is rendelkezésre állnak a kezeléshez.

A vérrög leszakadásának megelőzésére azonban 2-3 héten át szigorú ágynyugalomra van szükség, amelynek során nem szabad felkelni. A keringés meggyorsítására a lábat felpolcolt állapotban kell tartani.

Ha trombózisra utaló tüneteket észlel, akkor feküdjön le, és a lábát polcolja fel. Közben értesítse az ügyeletes orvost.

Alapvető fontosságú, hogy ne járkáljon, ne közlekedjen – ne menjen el az orvoshoz sem - addig, amíg az orvos ki nem zárta a vérrögképződés lehetőségét, vagy ha trombózisa van, akkor pedig meg nem gyógyult.

Eljön hozzánk az egészségéért?

 • Ha trombózisra gyanakszik, akkor ne is próbálkozzon ezzel. Feküdjön le, polcolja fel a lábát, és telefonáljon az ügyeletes orvosért, hívjon mentőt.
 • Ha nem gyanakszik trombózisra, de meg szeretné előzni a bajt, akkor várjuk a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • Érdeklődni és a konzultációra bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción érsebész szakorvosunk megkérdezi panaszait, érdeklődik az életmódjáról, megnézi a leleteit, megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja állapotáról, és kezelésének lehetőségeiről.
 • A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni állapotát, és gyógyulásának lehetőségét. Ragadja meg gyógyulásának az esélyét!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.