Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Peroneus alagút szindróma

Peroneus alagút szindróma kezelése

 • A peroneus ideg nyomódása miatt a peroneus alagút szindróma elsősorban azoknál jelentkezik, akik túlságosan szoros, gumírozott zoknit hordanak, vagy pedig sokáig kellett térdig érő gipszet viselniük valamilyen sérülés következtében.
 • Sokszor jelentkezik azoknál is, akik gyakran rakják keresztbe a lábukat, vagy hosszabb guggolást igénylő munkájuk van. Például a burkolók, térkövezők fokozottan veszélyeztetettek ebből a szempontból.
 • Valamilyen külső nyomáson túl a szárkapocscsont törése vagy a térd ficama is okozhatja a tüneteket.

A peroneus ideg a szárkapocscsontból induló két peroneusizmot idegzi be, mégpedig érzően és motorosan, mozgatás szempontjából is.

Amikor a peroneus ideg a szárkapocscsont fejénél az inas gyűrűn való áthaladásakor nyomás alá kerül, akkor beszélünk a peroneus alagút szindrómáról. A peroneus ideg nyomás alá kerülhet a lábszár külső részén, a szárkapocscsont melletti futásánál is.

Melyek a peroneus alagút szindróma tünetei?

 1. A fájdalom a térdnél a térdízület külső oldalán.
 2. A zsibbadás lábszár külső részén, a lábháton, a nagylábujj felőli oldalon és a lábujjakban jelentkezik. A nagylábujj emelése, mozgatása is nehézkes.
 3. A sarokra állás is fájdalmas. Előfordulhat, hogy nem tud a sarkán járni.
 4. A lábzsibbadás és az érzékelés kiesése a lábszár izomzatának gyengülését is okozhatja. Ilyenkor az izmok gyengülése lógó lábfejet és „szteppelő járás”-t is eredményezhet.

Minél hamarabb felismerik a tüneteket, és elkezdik a zsibbadást okozó panaszok kezelését, annál könnyebben és hamarabb szüntethetők meg a panaszok. Ez azért is fontos, mert az izmok gyengülését okozó sorvadásnál már akár visszafordíthatatlanul is gyengülhetnek az érintett izmok.

Peroneus alagút szindróma kezelése

A kezelés a peroneus ideg nyomását kiváltó ok megszüntetésére kell hogy irányuljon. Ez azt jelenti, hogy a szoros zokni helyett a lábszárat és a vérkeringést nem szorító zoknit érdemes viselni, és a gipszelést is el kell távolítani a csontok rögzítéséhez feltétlenül szükséges idő leteltekor.

Rosszabb a helyzet akkor, ha a szárkapocscsont korábbi törése okozza a peroneus ideg nyomódását. Ilyenkor röntgen vagy CT vizsgálattal állapítják meg a peroneus ideg nyomódásának pontos okát. Ha a képalkotó eljárások azt mutatják, hogy valamilyen csontos képződmény nyomja az ideget, akkor sajnos nem kerülhet el a műtétet, mert a kitüremkedő csontos képletet csak műtéti beavatkozással lehet eltüntetni.

A tüneti helyett oki kezelés mindig két szakaszból áll

 1.  Első szakaszban a zsibbadást, a nyomódást kiváltó okot kell megszüntetni, és amennyiben ez szükséges, akkor a gyulladást kell mérsékelni. Erre gyulladást csökkentő krémeket és nemszteroid tartalmú izomlazítókat érdemes használni.
 2. A gyulladás megszüntetése, a fájdalom mérséklése után következhet a korábban zsibbadó terület célzott gyógytornája személyre szabott nyújtó, lazító és erősítő gyakorlatok rendszeres végzésével.

A feszülő peroneus izom bemelegítés utáni fokozatos nyújtása csökkenti az izom feszülését, növeli a rugalmasságát, és ezzel pedig csökkenti a mellette futó peroneus ideg leszorítását.

A szárkapocscsont inas gyűrűjén való áthaladáskor pedig az inak duzzanatának mérséklése, az ín öngyógyulásának felgyorsulása segíti a peroneus ideg nyomódásának csökkenését. Az ín duzzanatát a vérben szegény ín öngyógyulásának felgyorsítása és a rendszeres gyógytorna hatására bekövetkező rendszeres nyújtás, mozgás is segíti.

 • A mozgás, a nyújtás felgyorsítja a szövetek anyagcseréjét, ami növeli az oxigénben és tápanyagban dúsabb vér fokozott áramlását a szövetekben, és emellett pedig a gyulladás, az ín megvastagodása miatt felszaporodott salakanyagokat is felgyorsult ütemben szállítja el a megmozgatott területekről.

Eljön hozzánk zsibbadó lábszára és lábujjai tünetmentességéért?

Kérdése van lábszára, lábháta és lábujjai zsibbadásáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Konzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó lábában a nyomás alatt lévő peroneus ideg felszabadításáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja zsibbadó lábát, és teljes körűen tájékoztatja Önt peroneus alagút szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, természetes kezelési módokat, gyógytornát, ha pedig mégis szükséges, akkor a műtétet javasolja panasza enyhítésére.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó lábszára, lábujjai tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.