Harmónia Centrum
Köszvényes roham ellen
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Köszvény kezelése / Köszvényes roham

Köszvényes roham megelőzésére mit tehet?

A köszvényes roham kialakulásának leggyakoribb kiváltója a túlzott mértékű hús és alkoholfogyasztás.

A köszvényes ízületi gyulladás elsősorban a férfiak életét keseríti meg. Egyes felmérések szerint tízszer gyakrabban fordul elő a férfiaknál, mint a nőknél. A nők között is megjelenik azonban, különösen nagyobb gyakorisággal a változókor után.

köszvényes rohamA köszvény leggyakrabban a nagylábujj tövében jelentkező gyulladásos ízületi betegség, ahogy a képen is láthatja.

Jelentkezhet azonban más ízületekben is. Ilyenkor a vese a vérben felszaporodott sókat nem tudja a szükséges mennyiségben kiválasztani, és a vizelettel eltávolítani a szervezetből.

A nagylábujjon kívül főleg a térd, a boka, a könyök és a csukló a leginkább veszélyeztetett ízületek még. Ez azért van, mert a vérben megnövekedett, és a vese által ki nem választott húgysavtartalom elsősorban alacsonyabb hőmérsékleten kristályosodik, és ezekben a hűvösebb ízületekben könnyebben rakódhat le.

Mit tehet a köszvényes roham elkerülésére?

A köszvény kialakulásának elsősorban életmódbeli okai vannak. A rohamok megelőzése érdekében ezért elsősorban az életmódján érdemes változtatni. Egyen egészségesebb ételeket, fogyasszon sok folyadékot, és mozogjon többet. De mit is jelenthet ez kicsit részletesebben:

 • Mindenkénképp érdemes egy vitaminban gazdagabb és energiaszegély étrendre áttérnie a rohamok megelőzése érdekében. Sok vitamint tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök, ezért érdemes ezeket a korábbinál nagyobb mértékben fogyasztania.
  • A hús és elsősorban a belsőségek nagymértékű és túlzott fogyasztása teszi hajlamossá a köszvényes roham megjelenésére. Ezért ezeknek a fogyasztását jelentősen csökkentse az étrendjében. A belsőségek és a zsíros sertéshús mellett még a marha, bárány és a csirkehús fogyasztását is érdemes csökkentenie.
  • Mindenképp érdemes lemondania az olyan tengeri ételekről, mint a rák, a homár vagy a hering fogyasztása. Ha mindenképp szeretne valamennyi húst fogyasztani, akkor még talán leginkább a csirkehús kismértékű fogyasztását úszhatja meg a legkisebb kockázattal.
  • A húsok fogyasztása helyett inkább alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasszon, mert ezeknek alacsony a purin tartalma.
 • További kockázati tényezőt jelent az alkoholos italok fogyasztása. Elsősorban a bor és a sör túlzott fogyasztása segíti a köszvény kialakulását, ezért ezeket ne fogyassza.
 • A túlsúlynak is fontos szerepe van a köszvényes rohamok jelentkezésében. Ha túlsúllyal küzd, akkor a rohamok megelőzése érdekében adjon le néhány kilót.
 • A köszvény megjelenésének veszélyét a lábak túlzott igénybevétele, a sok járás, és a cipő nyomása is fokozhatja. Ezért viseljen kényelmes cipőket.
 • A visszeresség is gyakran előidézője lehet a köszvényes rohamnak. Ha ezzel küzd, akkor kezeltesse visszértágulatát.
 • A stressz, a túlzott izgalom is okozhat köszvényes rohamot. A stressz ellen leginkább stresszkezelő technikák megtanulásával, és ezek rendszeres használatával tud védekezni.

A köszvényes roham kezelése

Ha életmódja megváltoztatásával nem sikerül elkerülni a roham jelentkezését, akkor a kezelés elsődleges célja a jelentkező fájdalom azonnali csillapítása, és továbbra is a rohamok jelentkezésének a megelőzése mozgásszegély életmódja megváltoztatásával és a még egészségesebb étrendre való áttéréssel.

Illetve a rohamok rendszeres jelentkezése a kikristályosodott sókkal érintett ízületét és a veséjét is károsítja, ezért ezeknek a károsodásoknak a megelőzéséért is érdemes mindent megtennie életmódja megváltoztatásával.

A reumatológus szakorvos a kezeléskor az akut roham fájdalmát csillapítja például nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer szedésével.

 • Ezeknek a gyulladáscsökkentőknek azonban hosszadalmas szedésüknél nemkívánatos mellékhatásaik is lehetnek, például fájhat a hasa és a gyomorfekély megjelenését is kockáztatja.
 • Éppen ezért ezeket a gyógyszereket nem érdemes huzamosabb ideig szednie. Az esetleges mellékhatásokon túl azért sem, mert hozzászokik a szervezete, és nem fogja mérsékelni a gyulladást.

Nagyobb fájdalomnál szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket is felírhat a kezelőorvosa, de ezeknek még komolyabb mellékhatásai is lehetnek hosszabb távon, például a csont ritkulása is megjelenhet.
Éppen ezért a fájdalom mérséklése mellett mindenképp fontos, hogy a kezelőorvosa életmódbeli tanácsokkal lássa el a jövőbeni rohamok megelőzése érdekében. A legtöbbet ugyanis Ön teheti azért, hogy elkerülje a fájdalmas rohamok jelentkezését.

Az életmódbeli javaslatok betartásán túl köszvényes roham jelentkezésekor

 • a fájdalmas ízületet pihentesse. A duzzanat visszaszorítására használjon jeges borogatást.
 • Emellett pedig vegye be a gyulladást csökkentő gyógyszerét.

A legfontosabb azonban az, hogy életmódja megváltoztatásával tegyen meg mindent azért, hogy elkerülje a rohamok jelentkezését.

 • Mozogjon többet, mozogjon rendszeresen.
 • Táplálkozzon egészségesen. Fogyasszon több zöldséget és gyümölcsöt. A húsok helyett inkább zsírszegény tejtermékeket fogyasszon. Tartsa be a javasolt purinszegény köszvényes diétát.
 • Igyon sok folyadékot, de mellőzze a szénsavas üditőitalok és az alkohol fogyasztását.
 • A testsúlyára is figyeljen oda, és azon túl, hogy semmiképpen se szedjen fel újabb plusz kilókat, még csökkentse is a súlyát, ha felesleges kilókkal küzd. Ezzel is saját magán segít, mert ha lead néhány plusz kilót, akkor ezzel is jelentősen javítja a köszvényes rohamok megelőzésének az esélyét.

Egészségesebb életmódra való áttéréssel jó esélye van arra, hogy meg tudja előzni a köszvényes rohamok jelentkezését. Ehhez a legtöbbször tényleg elegendő a fentebb felsorolt életmódbeli javaslatok betartása. Ugyanis, ha több folyadékot iszik, és közben kerüli az alkohol fogyasztását, és kevesebb, de fehérjedúsabb és gyümölcsökben gazdag ételeket eszik, akkor csökkenti szervezetében a purin bevitelét. Ezzel pedig meg tudja előzni vérében a húgysavtartalom felszaporodását, és megelőzheti a kristályok kicsapódásának a veszélyét.

Túlsúly esetén pedig a testsúlya fokozatos csökkentésével még nagyobb az esélye arra, hogy a vér húgysavszintje normalizálódik, és nem fogja fenyegetni a kristályosodás veszélye.

Eljön hozzánk köszvényes rohamai megszüntetéséért?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosHa köszvényes rohama van, és szeretné a megelőzéshez valamint a gyulladás csökkentéséhez szakorvos segítségét kérni, akkor 30 perces gyógyító figyelem várja a konzultáción.
 • Reumatológus szakorvosunk az akut fájdalma csillapításán túl személyre szabott étkezési tanácsokat ad étrendje egészségesebbé alakításához.
 • Ha túlsúlyos, akkor néhány felesleges kilótól való megszabadulás is felettébb előnyös lesz Önnek.
 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján várja reumatológusunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt jelenlegi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és fizioterápiás (gyógyszer nélküli természetes kezelési módot, pl. gyógyvizet) javasol.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról, és rohamai megelőzésének kedvező lehetőségéről.
 • A gyulladásos panaszait enyhítő megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is. Természetesen akkor, ha vannak.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.