Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Alagút szindróma műtét helyett

Alagút szindróma műtét helyett

Testünk különböző helyein, elsősorban a kar és a láb területén találhatók olyan csontokból, izmokból és inakból álló szűk csatornák, amelyben a bennük futó inak és erek mellett az ezeket az inakat beidegző idegek is futnak.

Amikor ezekben a szűk alagutakban valamilyen okból (például az izmokat és ízületeket ért túlzott terhelés miatt begyulladnak, megrövidülnek a túlterhelt izmok, megvastagodnak az inak, vagy a szervezet folyadékháztartásának felborulása miatt megnövekszik a folyadék mennyisége) az idegek nyomás alá kerülnek, akkor a nyomódó idegek miatt az általuk beidegzett területeken zsibbadni kezd a karja, kézfeje és az ujjai. Ugyanezeket a jeleket figyelheti meg az alsó végtagján is.

Az alagút szindrómák közül a leggyakrabban a kéztőalagút szindróma alakul ki. Az alagút szindrómás esetek nagyjából felét ez teszi ki, és az összes többi alagút szindróma a másik felét.

A végtag és az ujjak zsibbadása elsősorban éjszaka jelentkezik, és ha nem szünteti meg az inak megvastagodását kiváltó túlterhelést, vagy az egyéb kiváltó okot, akkor a zsibbadás egyre gyakrabban, egyre hosszabb ideig és egyre erősebben jelenik meg.

Ez odáig is mehet, hogy éjszaka már nem tud aludni kézfeje és ujjai zsibbadása miatt. A zsibbadás előbb-utóbb már nappal is jelentkezni fog, és akadályozni fogja mindennapi tevékenységeiben.

A zsibbadás mellett ekkor már a fájdalom is egyre erősebb lesz. Ha pedig hónapokig tart ez az áldatlan állapot, akkor a zsibbadás által érintett területeken megindulhat az izmok elerőtlenedése, sorvadása is. Ez egészen odáig mehet, hogy egyszerűen nem fogja tudni megfogni a tárgyakat. Vagy ha igen, akkor azok egyszerűen kiesnek a kezéből, mert keze annyira erőtlen lesz, hogy nem fogja tudni elegendő erővel megszorítani a megtartáshoz.

Alagút szindróma műtét helyett

A panaszok kezelése a kiváltó okoktól függően történhet.

 • Ha valamilyen betegség (például a pajzsmirigy alulműködése, cukorbetegség, reumás sokízületi gyulladás vagy köszvény) okozza a zsibbadást, akkor a kiváltó alapbetegséget kell kezelni, és annak kezelésével várhatóan megszűnik a zsibbadás is.
 • Ha viszont valamilyen gyulladás, az ízületek túlerőltetése, túlterhelése okozza a tüneteket, akkor az idegek nyomódását kell megszüntetni.

Alagút szindrómák kezelése műtét nélkül

 1. A bizsergő, zsibbadó végtagra ragasztott gyulladást csökkentő, megnyugtató kineziológiai szalag csökkenti a gyulladást, mérsékli a fájdalmat, és ezzel együtt a zsibbadást is.
 2. A kart érintő szindrómáknál a zsibbadó, fájdalmas terület sinezése is rögzíti az alagutat a legnagyobb kereszmetszetében. Így az alagútban futó idegnek a legnagyobb hely biztosítódik állandóan, és ez is csökkenti az ideg nyomódását.
 3. Gyulladásnál a meleg vizes borogatás is csillapítja a túlerőltetett láb vagy kéz zsibbadását. A fáradt, túlterhelt, begyulladt izmokat a meleg víz ellazítja, és fokozza a vérkeringést is.
 4. A kéz és a láb masszírozása szintén csökkenti a zsibbadást a vérkeringés javításával. A javuló vérkeringés ugyanis több oxigént és tápanyagot képes szállítani a begyulladt sejtekhez, és a felgyorsult véráram a salakanyagokat is gyorsabban szállítja el a begyulladt, zsibbadó végtagból. A masszírozás hatására, tehát gyorsabban regenerálódik a masszírozott terület, és ezért gyorsabban megszűnik a zsibbadás is.
 5. A túlerőltetett, begyulladt izmok és ízületek mozgatása és az ízületek óvatos nyújtása is gyorsítja a vérkeringést, és ezzel együtt az anyagcserét, ami szintén a gyorsabb regenerálódást segíti.
 6. Szteroid nélküli gyulladást csökkentő gyógyszerek és kenőcsök helyi használata is csökkenheti a gyulladást.
 7. A legjobban viszont a perifériás idegmobilizációban gyakorlott gyógytornász által összeállított személyre szabott gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzése segíti az alagútban megvastagodott inak illetve a feszülő izmoknak a nyújtását, regenerálódását. Ha ezekkel a célzott gyakorlatokkal megszünteti az inak vastagodását, és az izmok feszülő gyulladását, akkor a szűk csatornában máris több helye lesz az eddig nyomódó idegnek, és máris megszűnik a zsibbadás.
 8. Ha a személyre szabott gyógytorna gyakorlatok sem segítenek, ami csak az esetek elenyésző, néhány százalékában fordul elő, ha időben szakemberhez fordul zsibbadó végtagjával, akkor a szteroid injekciók is enyhülést hozhatnak a begyulladt ízületeknek. Ezek megfelelő helyre beadva megszüntetik az ízület feszülését.
  • Arra azonban vigyázni kell, hogy nehogy az inakba adják be az injekciót, mert akkor ettől merevek lesznek az inak, és akár még el is szakadhatnak.
  • Emellett pedig még egyéb mellékhatásai is lehetnek a szteroid injekciók túlzottan gyakori alkalmazásának.
  • Arra is figyelni kell, hogy pl. cukorbetegeknek és magas vérnyomásban szenvedőknek nem adható be a szteroid injekció.

Alagút szindróma műtét

Ha a felsorolt kezelési módszerek egyike sem segít, akkor lehet szó az alagút szindróma műtét elvégzéséről. Az ambulánsan elvégzett műtét során a szűk alagutat lezáró szalagot vágják át, és ezzel felszabadítják a benne futó ideget az érzékeléskiesést okozó nyomás alól.

Az alagút szindróma műtétek bármilyen egyszerűek is azért mégiscsak műtétek, és ezért több kockázati tényezője is van. Melyek ezek?

 1. Az alagutat lezáró szalagok átvágásával ugyan nem fog nyomódni az ideg, de a túlerőltetett, begyulladt izmok, és megvastagodott inak problémáját a műtét nem oldja meg. Ezért az izmokat és az inakat a műtéttől függetlenül célzott torna gyakorlatokkal nyújtani kell, hogy megszünjön az izmok feszülése, az inak megvastagodása. Ez pedig felveti azt a kérdést, hogy ha az izmokat és az inakat úgyis tornáztatni kell a műtét után is, akkor mi szükség van a műtétre? A kérdés bizony jogos. Tegye fel a kérdést! Tényleg minden konzervatív, kíméletes módszert kipróbált már az esetleges műtét előtt?
  • Ne menjen bele csak azért a műtétbe, mert az orvosa azt javasolja.
  • Tényleg nincs más megoldás még a műtét előtt?
  • Sokszor bizony még lenne más lehetőség, ami eredményre is vezethet.
 2. Emellett pedig, ha a műtétet követő célzott gyógytornával sikerül megszüntetni a túlterhelt izmok feszülését, és a megvastagodott inak terhelését, akkor még nem dőlhet hátra. Ugyanis a jövőben ha újra megerőlteti az izmait, akkor azok az izmok újra begyulladnak, befeszülnek, és az inak pedig megvastagodnak. Ezért a műtétet követő nyújtás után szüksége lesz az ízületek megerősítésére is azért, hogy a jövőben a nagyobb terhelésre se gyulladjanak be. Ez pedig azt jelenti, hogy a műtétet követően is rendszeren tornáztatni kell, nyújtani és erősíteni kell az ízületeket azért, hogy elkerülje a megerőltetés miatti gyulladást, feszülést, megvastagodást.
  • Tehát begyulladt izmait nyújtó és megerősítő tornára folyamatosan szüksége lesz a műtétet követően is, ezért tegye fel a kérdést.
  • Ha szüksége van a rendszeres nyújtásra és erősítésre, akkor ezzel nem tudja-e megszüntetni az izmok feszülését, az inak megvastagodását, és a nyomódó ideg zsibbadását műtét nélkül is?
  • A válasz az esetek nagy részében pedig az lesz, hogy de bizony igen. Meg tudja előzni a műtétet, és nincs szüksége rá. Természetesen ehhez az Ön számára meghatározott nyújtó és erősítő gyakorlatokat rendszeresen végeznie kell.
 3. A műtétnek mindig van kockázata, lehetnek szövődményei. Az alagút szindróma műtét egyszerű, de azért előfordulhatnak probémák, például a műtött terület begyulladhat. Emellett a műtét utáni lábadozás is eltart néhány hétig, amíg bizony kímélni kell a műtött végtagját.
  • A zsibbadás várhatóan hamar, néhány nap, 1-2 hét alatt elmúlik, de kezének korábbi ereje lehet, hogy csak hónapok múlva fog visszatérni. És bizony nem a műtéttől, hanem azért, mert a műtét utáni gyógytorna gyakorlatokkal nemcsak lazítja, nyújtja az izmokat, hanem meg is erősíti azokat. Tehát az erősítő gyakorlatok rendszeres végzésétől fog visszatérni korábbi ereje, és a lazító, nyújtó gyakorlatoktól az izmok rugalmassága, és nem a műtéttől.
  • Ez is felveti tehát a kérdést. Tényleg szükség van-e arra a műtétre?

A műtét valójában csak akkor lehet indokolt, ha minden lehetséges konzervatív módszert kipróbáltak már, és egyik sem használ. Ilyenkor ugyanis a hosszú hónapokig tartó, egyre állandóbban jelentkező zsibbadás és fájdalom, már az izmok sorvadásához vezethet, és ez pedig már maradandó, vissza nem fordítható lehet.

 • Az izmok sorvadásának megelőzésére lehet indokolt az alagút szindróma műtét.
 • Emellett lehetnek olyan sérülések, amelyekben a szűk alagutak csontos képletei nyomják az alagútban futó ideget. Ilyenkor ezeknek a csontkinövéseknek a műtéti eltávolítására szükség van, mert ezek semmilyen konzervatív kezelésre nem fognak eltűnni az alagútban futó ideg útjából.

Alagút szindróma műtét utáni gyógyulás

A kötést a műtétet követő napon kell cserélni, és ha nincs kötés cseréjekor valamilyen rendellenesség, akkor nincs szükség kötözésre a varrat kiszedéséig. Erre a műtét utáni 10-14. napon kerülhet sor.

A műtét után azonban már a második napon el kell kezdeni a célzott gyógytornát.

 • Márpedig ha műtét után is szükség van a rendszeres gyógytornára, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy rendszeres, személyre szabott tornával miért ne kerülje el a műtétet, amennyiben az lehetséges.

A zsibbadás a műtétet követő néhány hét alatt jelentősen mérséklődik. A zsibbadás teljes elmúlása, az izmok korábban megszokott erejének a visszatérése azonban hosszabb időt vesz igénybe. A rendszeresen végzett gyógytorna gyakorlatok természetesen meggyorsítják a zsibbadás elmúlását, és a szorítóerő mihamarabbi visszatérését is.

Alagút szindróma műtét utáni gyógytorna

A műtét utáni személyre szabott, célzott gyógytorna a műtött terület izmainak és inainak bemelegítés utáni óvatos nyújtását is tartalmazza. Ezzel növelheti az izmok rugalmasságát, és csökkenteni tudja a gyulladást és a zsibbadást.

A túlerőltetés miatt begyulladt izmok és inak műtét utáni célzott erősítése pedig az izmok és inak későbbi megerőltetését, és a megerőltetés miatti gyulladást, feszülést és megvastagodást előzi meg. Azt a célt szolgálja, hogy ne legyen gond a későbbiekben sem.

 • Minél kevésbé sorvadtak az izmok, annál teljesebb lehet a gyógytorna sikere.
 • Sorvadt izmok esetében pedig talán még fontosabb a további károsodás megelőzése a gyakorlatok végzésével.

Alagút szindróma kezelése műtét nélkül

A legjobb kezelni a végtagjain jelentkező zsibbadást a korábban felsorolt minden lehetséges konzervatív megoldással a műtét előtt.

 • Ezzel egyrészt elkerülheti a műtétet.
 • Másrészt pedig a műtét sem jelent végleges megoldást. Ugyanis a műtét után is visszatérhet az alagút szindrómát kiváltó izomfeszesség, és az inak megvastagodása. Ez pedig leginkább a korábban már említett izomlazító és nyújtó gyakorlatok rendszeres végzésével, valamint az izmok gyulladását megelőző erősítő gyakorlatokkal előzheti meg.

Eljön hozzánk az alagút szindróma műtét elkerüléséért?

Kérdése van kéz vagy lábzsibbadásáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusSzeretné elkerülni a műtétet?
 • Konzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó végtagjában nyomás alatt lévő ideg felszabadításának lehetőségeiről?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt alagút szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján felvázolja Önnek a lehetőségeket. Kéz vagy lábzsibbadására panaszát enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát javasol, amennyiben van esély, lehetőség a műtét elkerülésére.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó végtagja tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.