Harmónia Centrum
Eljön keze mozgásáért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ínhüvelygyulladás kezelése

Ínhüvelygyulladás kezelése

Csuklója annyira fáj, hogy majd megőrül tőle?
Ha éjszaka megmozdítja a kezét, akkor felriad a fájdalomtól?

Sok házimunkát végez?
Vagy sokat számítógépezik, és állandóan nyomkodja mobiltelefonját?

 • ínhüvelygyulladásAz ínhüvelygyulladás a háziasszonyok egyik leggyakoribb „munkaköri ártalma”. Nagytakarítás, hosszas padlósúrolás vagy ablaktisztítás könnyen előidézheti a fájdalmas tüneteket. Lehet, hogy Ön is emiatt szenved tőle?
 • Ha sokat dolgozik a számítógépen, akkor is könnyen jelentkezhetnek a panaszok.
 • A pénztárosok is állandóan ismétlődő mozdulatokkal kezelik pénztárgépük billentyűit.

Az ínhüvelygyulladás az állandóan ismétlődő, monoton kézmozgást végző emberek gyulladásos mozgásszervi betegsége. Legtöbbször a tartós túlterheléstől alakul ki. Ugyanakkor valamilyen fertőző betegség is okozhatja a panaszokat.

 • Amennyiben fertőző betegség váltja ki, akkor a mozgásos tünetek a kéz és könyök ínhüvelyeit érintik első sorban, és láz is társul a mozgásszervi panaszokhoz.

Valahol az Ön testében, lábában, vállában, kezében begyullad az ínhüvely, amiben az egyébként egészséges mozgatóhuzalok, az inak futnak. Mit jelent ez, és van kivétel, amikor nem ez történik?

A mozgáshoz a szervezetnek statikus, azaz merev és dinamikus, azaz hossz változásra képes elemekre van szüksége.

 • Statikus a csont, a csontok közt létrejövő ízület és annak stabilizáló elemei, az izmokat a csontokhoz lehorgonyzó inak, valamint a csont és ín közti csonthártya tapadások.
 • Dinamikus elemek ezzel szemben csak az izmok.

Amikor az izmok már nem képesek hossz növekedésre, megnyúlásra, akkor a statikus elemekre hárítják a húzási energiát. Ez az átterhelés okozza a fájdalmat és a gyulladást.

Az elhanyagolt bemelegítéssel és relaxáció nélkül végzett edzés során előidézi a zsugorodó feszes izomzatot. Ugyanakkor a helyzet nem visszafordíthatatlan.

 • Képes lazítani az izmot. Olvasson tovább, és megtudja hogyan.

Mi a panasza? Mi okozhatja az Ön panaszait?

Az ínhüvely védi a benne futó ínt a mozgás közbeni súrlódástól, és biztosítja az ín akadálytalan mozgását. Ezek az alagútszerű képződmények megtalálhatóak a test különböző részein: a lábfej, boka, váll, könyök, alkar, csukló, kézfej területén. Tudta, hogy az emberi testben 267 ínhüvely található?

 • Az ínhüvely belhártyájában termelődő nyákszerű folyadék az inak akadálytalan mozgását segíti.
 • Ha azonban egyes izmok és ezzel együtt az izmokat a csontokhoz kapcsoló inak túlzott mértékben igénybe vannak véve, akkor a túlterhelés ínhüvelygyulladás kialakulásához vezethet.

A kettős falú ínhüvely belhártyája nemcsak az ízületi nedvek termelését végzi, hanem a benne futó ín akadálytalan mozgását, csúszását is lehetővé teszi. Ezzel pedig az ín és a belhártya felületének sérülésmentességét is biztosítja. Amikor azonban valami miatt túlerőlteti az inakat az ínhüvelyben, akkor a belhártya és az ín felületén a súrlódás miatt kis hegek, mikrosérülések keletkeznek. Ekkor pedig az ín mozgása máris akadályozottabbá válik, és ez az ínhüvely gyulladásához vehet.

A legtöbb testünkben található ínhüvely tipikus gyulladása esetén a mozgató huzalok, az inak épek, de az alagút, amin át mozognak, begyullad. Nem ez történik néhány ritka esetben. Ezen ritka esetek a tenyér és csukló ínhüvelyeihez kapcsolódnak. Például a pattanóujj és a De Quervain szindróma speciális esetek.

 • pattanó ujjA pattanóujj egy krónikus, atipikus ínhüvely gyulladás, mely pajzsmirigy vagy cukorbetegség esetén lehet gyakori társbetegség. Pattanóujjnál a tenyéri mozgatóinakon is csomó alakul, és a körülötte futó ínhüvely is heges, gyulladt. Kezelése csakis műtéti úton lehetséges.
 • A De Quervain szindróma is speciális ínhüvelygyulladás, ahol az alkari orsócsont egy nyúlványa fájdalmas, és az amellett futó ínhüvely gyulladt. Ennek kezelése eleinte injekciózással, gipszeléses rögzítéssel történik, melyet sajnos negyedévente ismételni szükséges. Amennyiben a konzervatív megoldások sem kielégítőek, a műtéti tisztító terápiás módhoz kell itt is fordulni.

Ínhüvelygyulladás alsó és felső végtagon is több helyen kialakulhat.

Mi okozhatja az ínhüvely gyulladását?

Az ínhüvely gyulladása nemcsak az idősebbeknél, hanem a fiataloknál is gyakran előfordul.

 • Ugyanis nemcsak krónikus, hanem akut formában is megjelenhet a gyulladás egy-egy nagyobb megerőltetés után.
 • Ha pedig még hajlama is van rá, akkor további alkalmakkor az ínhüvely gyulladásával járó tünetek még könnyebben jelentkeznek.

A panaszok akár egy nagyobb megerőltetés hatására is előjöhetnek. Általában azonban akkor alakul ki a gyulladás, ha hosszú távon monoton, rendszeresen ismétlődő mozdulatokat végez, vagy hosszabb időn át helytelen a testtartása.

 • Ugyanis az állandóan ismétlődő mozdulatok miatt a csontok mindig ugyanott és ugyanúgy dörzsölik az inakat. Ezért az állandó súrlódás miatt egyoldalú terhelés hatására idővel az ínhüvely elhasználódik, a belhártyájában nem termelődik annyi folyadék, ami az inak akadálytalan mozgásához szükséges lenne, ezért az ínhüvelyben az ín csúszásmentes mozgása egyre kevésbé biztosított. Emiatt az inak külső felülete súrlódik, karcolódik, és ezek a kis sérülések is siettetik a gyulladás kialakulását az ínhüvelyben.
 • Ugyanilyen nagy gondot jelent a hosszabb időn keresztüli helytelen testtartásban végzett bármilyen tevékenység.
  • egér használataA számítógépes munkát végzőknél nemcsak a számítógép billentyűzetének használata veszi állandóan igénybe csuklóban és a kézfejben futó inakat, ínhüvelyeket, hanem az asztal, a szék, a monitor vagy a billentyűzet nem megfelelő beállítása is. Ugyanez tapasztalható a pénztárosoknál is. Minél rosszabbul van kialakítva a munkahely, és minél huzamosabb ideje tart már a munka végzése, annál nagyobb a veszélye az ínhüvelygyulladás kialakulásának. Nem segíti a panaszok elkerülését a munka közbeni pihenőidők elszabotálása sem, mert a pihenőidőben a túlterhelt ínhüvely is megpihenhet.
  • Ugyanilyen egyoldalú, monoton megterhelést jelent a csukló és a kézfej inainak a hangszereken történő állandó gyakorlás, például a zongorázás, gitározás vagy a hegedű használata. Ha pedig a kézfej és a csukló állandó terhelése még helytelen kéztartásban is történik, akkor még nagyobb a veszélye az ínhüvely begyulladásának.
  • Nem kell azonban állandóan irodai ülőmunkát végezni, vagy rendszeresen valamilyen hangszeren gyakorolni ahhoz, hogy kialakuljon az ínhüvelygyulladás. A  hangszeres gyakorláshoz képest sokkal többen végeznek rendszeres háztartási munkát napi 8 órás munkaidejük után, és egy-egy nagytakarítás, padlósikálás vagy ablakpucolás is az ínhüvely és a benne futó inak gyulladásához vezethet.
  • A hímzés, kötés vagy horgolás is okozhatja.
 • És hangsúlyozzuk továbbra is, hogy nem csak a kézen alakulhat ki az ínhüvelygyulladás. A testen bárhol az inakat és izmokat túlzottan igénybe vevő mozdulatok, sportok végzése is az ínhüvelygyulladás aránytalanul nagy kialakulását eredményezheti. Ilyen, az ízületeket, inakat és izmokat fokozottan terhelő sport például a tenisz vagy a torna.

Szintén testszerte felütheti a fejét az inhüvelygyulladás, ha gyulladásos ízületi betegségek, például a sokízületi gyulladás és a fertőzések is jelen vannak a szervezetben. Sőt, a cukorbetegség, pajzsmirigy probléma is növeli az ínhüvely gyulladásának kockázatát.

Az évek múlása sem kedvez az inak és ínhüvelyek egészségének, mert idős korban az inak vesztenek rugalmasságukból. Idősebb korban az inak egyre nehezebben csúsznak már súrlódás nélkül az ínhüvelyben, ezért könnyebben megsértik a belhártya felületét, és kialakul az ínhüvelygyulladás.

Az ínhüvely gyulladása bármelyik túlzott mértékben igénybe vett ízületünk környezetében kialakulhat, leggyakrabban azonban a csukló és a kézfej ínhüvelyei gyulladnak be.

Csuklófájdalom az ínhüvely gyulladása miatt

Az ülőmunkát végzők sokszor túlerőltetik az alkarjukat, csuklójukat, ujjaikat a számítógép billentyűzetének monoton, megállás nélküli ütögetésével. A megállás nélküli, túlzott számítógépezés és a helytelen kéztartás a csuklófájdalom gyakori oka. Ha ugyanis a rendszeres, monoton kézfej és ujjmozgásoktól vagy a helytelen csuklótartástól túlterhelődik az alkar és a csukló, akkor elfáradnak az alkarban futó izmok, és görcsösen összehúzódnak.

A fáradt izmok összehúzódása feszíti, húzza az ínhüvelyben futó inakat, és ez az inak és az ínhüvely gyulladását okozza. A nőknél jóval gyakrabban fordulnak elő ezek a gyulladásos tünetek.

Mi hozhatja a panaszok csökkenését, megszűnését?

 • A legegyszerűbb megoldás az ínhüvely gyulladásából adódó csuklófájdalom megelőzésére a számítógépezés idejének csökkentése lenne. Ezt azonban nemigen tudja az megtenni, aki nem hobbiból, hanem a munkájából adódóan használja nap mint a számítógépet.
 • csuklótámasz billentyűzethezHelyes testtartással, üléssel, kéztartással valamint a csukló és a kéz megfelelő alátámasztásával azonban jelentősen lehet csökkenteni a túlzottan igénybevett ízületekre ható terhelést. Olyan széke legyen, amiben kényelmesen, nem előredőlve ülhet, és az asztallap úgy helyezkedjen el, hogy a válla ne legyen felemelve, és a könyöke kb. 90 fokos szöget zárjon be a billentyűzet felett. A csukló pedig legyen alátámasztva, és ne lógjon le az alkarja és kézfeje vonalában.

Az Ön panaszát ezek közül melyik okozza?

Mik az ínhüvelygyulladás tünetei?

Mit tapasztal? Az ínhüvelygyulladás jelei mik lehetnek?

 1. Tipikus tünete a leggyakrabban a kézen és a csuklón megjelenő, hirtelen jelentkező fájdalom és duzzanat. A gyulladt terület (kéz, alkar, lábszár vagy lábfej) forró, tüzes is lehet, és láz is jelentkezhet. Ilyenkor már valamilyen fertőzéses gyulladásra is gondolni kell.
 2. A gyulladt ínhüvely nyomásra is érzékeny.
 3. hóropogásHa a gyulladt terület mozgatása erős fájdalommal jár, és hóropogás szerű hangokat hall közben, akkor az ínhüvelygyulladásnak nagy a valószínűsége. Egyszerűen arról van szó, hogy a túlzott megerőltetéstől a gyulladt ínhüvelyben elfogyott a kenőanyag, és az ín surlódik az ínhüvely belső falához, ahelyett, hogy akadálytalanul csúszna.
 4. A fájdalom mellett még sután, ügyetlenül is mozog a gyulladt ínhüvelyben futó ín tapadásával mozgatott ízület.

Mit tegyen, ha az ínhüvelygyulladás tünetei észleli?

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, és néhány nap alatt nem enyhül a fájdalma, akkor keressen fel egy reumatológust, mert fájdalmas tünetei nem fognak maguktól elmúlni. A kezeletlen gyulladás ugyanis hetekig sőt hónapokig is eltarthat.

 • A vizsgálaton, ha a fájdalom már hosszabb ideje fennáll, akkor a gondos reumatológus annak is utánanéz, hogy nincs-e valamilyen gyulladás a szervezetében. Ugyanis egy gennyes góc állandóan fenntartja ezeket a fájdalmas tüneteket.

Hogyan történik az ínhüvelygyulladás diagnosztizálása 7 lépésben?

csukló ínhüvelygyulladásAz ínhüvely gyulladásának és az ebből származó fájdalom körülményeinek a megkérdezésével és egyszerű fizikális vizsgálattal a reumatológus szakorvos diagnosztizálni tudja a gyulladást.

 1. Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvos megkérdezi Önt, hogy mit érez? Mi a panasza? Milyen fájdalmai vannak?
 2. A vizsgálat során tegye fel a kérdéseit Ön is.
 3. Ha már vannak leletei, akkor kérjük hozza magával azokat is. Együtt meg fogják nézni a leleteit.
 4. Vizsgálat közben a reumatológus megnézi, hogy okoz-e fájdalmat az érintett ízület mozgatása, ha pedig igen, akkor milyen súlyosat. Érezhető-e már az ín csikorgása az ínhüvely belhártyájában termelődő ízületi nedv szükségesnél kevesebb mennyisége miatt.
 5. Megvizsgálja az érintett ízület mozgásterjedelmét is.
 6. ínhüvelygyulladás mozgatásaMegnézi a reumatológus azt is, hogy a fájdalmas terület nyomásra mennyire érzékeny.
 7. Ha a fájdalom már hosszabb ideje fennáll, akkor megnézi, hogy van-e a szervezetben valamilyen gyulladás.

Kérdése van tapasztalt tünetei diagnosztizálásával kapcsolatban?

 • Panaszai csökkentésének első lépéseként hívja munkatársainkat a +36-1-269-2946-os számon!
 • Segítenek Önnek.

Az ínhüvelygyulladás kezelése hogyan történik?

A panaszok okától és súlyosságától függően többféle kezelési mód lehetséges

 • Túlerőltetésből származó gyulladásnál a legfontosabb, hogy pihentesse a megerőltetett, begyulladt területet.
 • A begyulladt ínhüvely hűtése is segít a panaszok csökkentésében.
 • Az ínhüvelygyulladás gyógyszeres kezelése elsősorban nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek és kenőcsök használatával történik. Ezek a duzzanat visszahúzódásában segítenek.
 • Ha valamilyen fertőzés okozta az ínhüvelygyulladást, akkor a megfelelő antibiotikumos kezeléssel a kórokozókkal szemben kell fellépni.

Ha nincs gennyes fertőzés a gyulladás hátterében, és a túlerőltetés okozta, akkor az ínhüvelygyulladás kezelése egyszerű. Egyszerű, ha meg tudja állni, hogy ne csináljon semmit. Pihentetnie kell a gyulladt területet.

 • csuklórögzítő ínhüvelygyulladáshozA pihentetéshez nyugalomra van szükség, és rögzíteni kell az érintett területet. Ehhez legtöbbször a fáslizás is elég. Ha erősebb a fájdalom, akkor tépőzáras rögzítősínnel kell biztosítani a gyulladt terület nyugalmát.
 • A vizsgálat során a reumatológus a fájdalom csökkentésére megfelelő gyógyszert és gyulladáscsökkentő krémet, borogatást is javasol, ha szükséges.
 • Hosszantartó gyulladásnál, ha nem javul a helyzet, akkor fizioterápiára, a begyulladt ínhüvely gyulladását csökkentő gyógytornára, balneoterápiára is szükség lehet.

Az is lehetséges, hogy a reumatológus a széles körben használatos nem szteroid tartalmú gyulladást csökkentő krémek és kenőcsök helyett erősebb gyulladást csökkentő szteroid tartalmú krémet fog felírni a gyulladás visszaszorítására. Akár injekciót is adhat.

A zsugorodó, feszes izomzat lazítása is lehetséges nyújtással, tornával.

 • Nyújtassal képes lazítani, az izom rugalmasságát, elaszticitásét növelni. Ezzel pedig elérheti, hogy az izom ismét tovább tárolja, és csak később adja le a statikus elemeknek, vagyis a csontoknak, ízületeknek és inaknak a terhelést. Ez idő alatt a terheletlen statikus elemek pihenhetnek.
 • A rendszeresen végzett nyújtás sokkal kényelmesebb, mint a kényszerű rögzítő viselés.

Egyéb természetes gyógyító eljárások is használhatók ma már széles körben egyes ínhüvelygyulladások eredményes kezelésére. Például az alkarban és a könyökben kialakult gyulladás kezelésére kimagasló eredményességgel használható a lökéshullám terápia. Erre a kezelésre is a szakorvos tesz javaslatot a fájdalmas terület fizikai vizsgálatával. A szakorvosi vélemény alapján a kezelést már szakképzett gyógytornászaink végzik.

Ez a mellékhatások nélküli természetes kezelés olyan eredményességgel használható a gyulladásos panaszok megszüntetésére, hogy a legritkább esetben van csak szükség műtétre.

Az egyik ilyen eset, amikor egyszerű műtétre lehet szükség, a kéz ujjainak ínhüvelygyulladása.

 • Közismertebb nevén pattanó ujjnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a kéz ujjait már csak fájdalmas pattanó hang kíséretében tudja kiegyenesíteni a kéz ínhüvelyeinek gyulladása miatt.
 • Ha a pihentetés és a gyulladás csökkentésének egyéb módszerei nem képesek már csökkenteni a fájdalmat és az ínhüvely gyulladását, csak akkor kerülhet sor a műtétre, amelynek során a műtéttel biztosítják az ujjak akadálytalan és fájdalom nélküli kiegyenesítését, és a pattanó hang megszűnését.

A kezeléskor, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, akkor az ínhüvelygyulladás hajlamos a későbbi kiújulásra. Ha túlerőltetés okozza a gyulladást, akkor sokszor ez a foglalkozással függ össze, és ennek a feladása nem megoldható. Végső esetben azonban ezzel is számolnia kell, ha panaszai nem enyhülnek.

Önnek milyen kezelésre lesz szüksége?

 • Mindenképp érdemes reumatológussal konzultálni lehetőségei számbavételéhez.

Hogyan előzheti meg az ínhüvelygyulladást?

Az ínhüvely túlerőltetésből származó gyulladását leginkább úgy tudja megelőzni, ha kerüli a monoton, egysíkú mozdulatsorok állandó végzését.

 • Ha ezt nem tudja megtenni, mert munkája miatt naphosszat ül a számítógépe előtt, és állandóan nyomkodja a billentyűket, vagy más az ujjai állandó mozgatását igénylő, monoton munkát végez, akkor tartson időnként szünetet.
  • Szervezze úgy a munkáját, hogy időnként fel kelljen állnia a gép elől.
  • Ha nem tudja munkája monotonitását időnkénti felállással változatosabbá szervezni, akkor is álljon fel néha-néha a gép elől.
   • Nyújtóztassa ki az ujjait, pihentesse a karját.
   • Csináljon néhány karkörzést.
   • Az a fontos, hogy a kezét kicsit másképp mozgassa meg, mint a munkája során, mert eközben más izmokat, illetve inakat használ az érintett ízület mozgatására. Ezzel ezeknek az alig használt izmoknak a mozgatását is elvégzi.
 • Sokat segít az is, ha ügyel munka közben a helyes testtartásra. A billentyűzeten az alkarja ne lógjon le. Az alkarja magasabban legyen, vagy legalább egy vonalban a kézfejével.
 • Volt szó arról is, hogy az inakat a sportolással is túl lehet terhelni. Amennyiben Ön mozog rendszeresen, a bemelegítés se maradjon el soha. Az alapos bemelegítéssel, mely a dolgoztatni kívánt izmok terhelés nélküli átmozgatását jelenti, elejét veheti az adott ízületben és környékén található ínhüvelyek begyulladásának.

Nem tudta megelőzni ínhüvelygyulladását, és kezeltetné?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusKérdése van munkatársunkhoz?
 • Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal ínhüvely gyulladása eredményes kezeléséről?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt ínhüvely gyulladása jelenlegi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és – ha szükséges - fizioterápiás (gyógyszer nélküli természetes kezelési módot, pl. balneoterápiát) megoldásokat javasol.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelésről.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.