Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Kineziológiai tapasz felhelyezése / Kineziológiai tapasz karra / Kineziológiai tapasz felhelyezése csuklóra

Kineziológai tapasz felhelyezése csuklóra, kézre fájdalma enyhítésére

Ráesett a csuklójára, és kegyetlenül fáj?
Vagy valami más okozza kínzó csuklófájdalmát?

A csuklótáji fájdalom az alkari hajlító és feszítő izmok gyengeségeit tükrözi, vagy valamilyen túlterhelés hatására kialakult gyulladás fájdalmas következménye lehet.

Kineziológiai tapasz csuklóra ragasztása ezekben az esetekben  segíthet:

 1. Eséskor hirtelen nagy súly kerül a letámasztott karjaira, és traumásan összenyomódik a csukló ízület és környéke.
 2. Túl nagy súlyt emel és tart meg, mely során a felkar hajlító vagy épp felkar nyújtó izma megerőltető ellenállással szemben dolgozik.
 3. Hosszú órákon át monoton mozgást végez alkarját, csuklóját és ujjait igénybe véve. Például sokat ír kézzel, gépel a klaviatúrán, vagy pakol dobozból ki és be.
 4. Teljesen új, ütős sportba kezd, mely változást jelent karizmai igénybevétele szempontjából. A szokatlan terheléshez könyökének és csuklójának is hozzá kell szoknia.

Hogyan működik a csukló tape?

 • Ha például eleséskor a csukló ízületét érte valamilyen sérülés, akkor a stabilizálás lesz a kezelés kulcsa. Csukló ízülete stabilitásának biztosítására minden lehetséges elmozdulás irányt megtámogat a csukló tape.
 • Ha viszont valamelyik izom vagy szalag húzódása okozza fájdalmát, elegendő csak annak lefutása mentén ragasztani.
 • A csukló tape nemcsak mozgást támogat, hanem fájdalmat is csillapít. Ehhez nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot (mint pl. a voltaren tapasz), hanem rugalmasságával csillapítja fájdalmát. A textília hullámszerű rugalmas szövésének hála elemeli a felső kötőszöveti és bőrréteget, csökkenti a mély szöveti nyomást, s így a fájdalomérzetet is. Hatóanyagos tapaszokkal szemben, ezt nem kell levenni a hatóanyag felszívódása után, és nem is csak 12 óráig hat, hanem akár egy hétig is fenn maradhat a fájdalmas ponton.
 • Segíti a gyorsabb szöveti regenerációját az izmoknak, inaknak, nyáktömlőknek, illetve egyéb ízületi szöveteknek.
 • A fájdalom csökkenése mellett is érdemes megvárni az eltávolításával a 7. nap végét, mert utóhatása még gyógyítja a tünetmentes hiányosságokat is.

A tapasz elkerülhetetlenül ki fog látszani még hosszú ujjú ruházat viselésekor is, hiszen a kézfejéig ki fog húzódni a tape.

 • Ha úgy érzi nem viselné büszkén, érdemes a feltünésmentes bézs színt választania.

A ragasztás helye a panasz kiváltó okától függ. Amennyiben a szakember az Ön által elmondott előzmények és tünetjelenségek alapján úgy ítéli meg, hogy Önnek valamelyik könyök és vagy ujj ízületen áthaladó izma kerül stressz alá, akkor alaposabb vizsgálat következik. A különböző irányú elmozdulások és izomerő tesztek segítenek meghatározni a csukló tape ragasztásának kulcspontjait.

 • Az biztos, hogy a ragasztás legalább 15 centivel túl fog lógni a fájdalmas ízület mindkét végén, de izom érintettség esetén akár a kézfejéig, tenyeréig, vagy épp a könyökéig is kinyúlhat.

Hogyan történik a kineziológiai tapasz felhelyezése csuklóra?

 1. Az alapos kikérdezés, és vizsgálat után megszületik a ragasztási terv. A kiválasztott színű vagy színkombinációjú kineziotape 5 méteres tekercséből a szakember méretre vág, és formára szab több kineziotape csíkot.
 2. A ragasztandó terület előkészítése lehet a vendég feladata, amennyiben szőrtelenítésre vagy zsírtalanításra van szükség. Lehet a szakember feladata is, amennyiben ragadást segítő spray alkalmazása mellett döntenek.
 3. A levágott csíkokat megválasztott sorrendben a bőrre helyezi:
  • A tape hátlapját eltávolítja, a tape végét a megfelelő csontos pontra helyezi, majd enyhén kifeszítve a textíliát a másik végét a szükséges pontig elhúzza, és rásimítja a bőrre a ragasztót. Ezt minden csíkkal elvégzi.
 4. Amikor kész a ragasztással, akkor a munkát ellenőrzi, nem gyűrődött-e meg sehol az anyag, nem húzza-e kellemetlenül a bőrt.
 5. A ragasztás ezzel készen van, már csak a fájdalom visszatesztelése, és a kontrollalkalom kiválasztása szükséges. Amennyiben a fájdalom még pár nappal később sem oldódott teljesen, ismételt ragasztásra lesz szükség.

Miért fontos hogy szakember ragassza a tapaszt?

 • Azért mert alapos anatómiai ismeretekkel rendelkezik, és elvégezte a kineziotape ragasztási tanfolyamot.
  • Ez alapján a szakember tudni fogja, ha az Ön fájdalmas panaszára éppen nem alkalmas a tapasz ragasztása. Ha nem megfelelően előkészített a bőrfelület.
  • A csuklótáji területen a kineziotape felhelyezési technika önragasztással nem kivitelezhető. A megfelelő mértékű húzás alkalmazása, az érintett izom lefutásának megfelelő irány eltalálása érdekében könyökízületi, illetve alkar problémáknál javasoljuk, hogy forduljon szakemberünkhöz.
 • A szakembertől tanácsot kap arról is, hogy mivel segítse elő a tape további fennmaradását.

A kinezio tape végig a bőrön marad, ha nem éri direkt ellenhatás, tehát a ruhája nem akad bele, vagy nem ázik le a gyakori mosogatástól, kézmosástól.

 • Sajnos a ragasztó még a modern anyagfelhasználás és bőr előkészítő spray alkalmazása mellett sem tud 3 napnál tartósabban fent maradni egy olyan - napi használatban lévő, mozgékony, víznek-, hőmérséklet változásnak és szennyeződésnek gyakran kitett bőrfelületen - mint a kézfej.
 • Ezzel számolnia kell a csukló tapasz ragasztásakor.

A kar problémái, amin segíthet a tapasz

 1. Csuklóízület fájdalma rátámaszkodáskor.
 2. Alagút szindróma vagy Carpal Tunnel-szindróma kezelésének kiegészítéseként a mobilizáló és ideg nyújtó gyakorlatok mellé lehet ajánlott a tapasz ragasztása is.
 3. Ínhüvely gyulladás a kéztőnél

Csukló tape és irodai munka

A megfeszített irodai munka állandó hajtásábanban, a határidők szorítása alatt nyögve, biony kevés pihenőidőre jut idő. Ha jut egyáltalán. Az állandó gépelésben megfáradt kezeknek pedig bizony szükségük lenne a kéz alig használt izmainak a megmozgatására is. Akkor, ha nem akar kisebb-nagyobb kézfájdalmakat összeszedni.

Például ha nem akarja összeszedni az ujjakat és csuklót visszafeszítő izmok gyulladásos betegségét, akkor ezért bizony tennie is kell néhány dolgot.

 • A legfontosabb, hogy nyújtsa és masszírozza bőszen alkarizmait a munkanapok végén. De még jobb, ha nemcsak a munkanapok végén hanem időnként a munkaidőben is. Így elkerülheti, hogy a túlórák mellé nehezen leadható fájdalmat is begyűjtsön könyökére vagy csukló ízületére.

Csukló tape szakember általi felragasztásával szabadulna meg csuklófájdalmától?

 • Eljön hozzánk csuklófájdalma gyorsabb megszüntetéséért?
 • Beszélni szeretne kinesio tape specialistánkkal kínzó fájdalma gyorsabb enyhítéséről?
 • Fájdalmas csuklója kineziológiai tapasszal történő kezelésére előzetes bejelentkezés alapján várja tape specialista gyógytornászunk a csuklófájdalma enyhítésére legalkalmasabb tapasz felragasztásával.
 • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Munkatársunk tájékoztatja Önt fájdalma enyhítésének lehetőségeiről.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét! Kollégánk visszahívja.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.