Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Piriformis szindróma

Piriformis szindróma kezelése

Zsibbad a lábszára? Vagy combja hátsó részén érez fájdalmat?

piriformis szindrómaPiriformis szindróma során testünk leghosszabb és legvastagabb idege, az ülőideg kerül nyomás alá a far és a comb területén.

Piriformis izom nyomja az ülőideget

Az ülőideg a két piriformis izom, a két körteképű izom között lép ki a kismedencéből a combba.

A piriformis izom a csípő forgatásában és a lábak mozgatásában vesz részt.

 • A csípőízületet stabilizálja, és kifelé rotálja, forgatja a csípőt. Ez történik akkor, amikor lábfejét kifelé forgatja. A csípőízület hajlított helyzetében pedig kissé eltávolítja a középvonaltól. Vagyis, amikor oldalra emeli a lábát.
 • A piriformis izom a láb mozgatása mellett a járás stabilitását is segít megőrizni, amikor járás közben egyik lábunkról a másikra lépünk.

Ha a farizmok alatt lévő két piriformis izom közötti rés beszűkül valami miatt, akkor a közöttük haladó vastag ülőideg nyomás alá kerül. Az ülőideg nyomódása könnyen előfordulhat akkor, ha feszes, feszül a piriformis izom, vagy meg van zsugorodva. Akkor is, ha valami miatt megsérül a piriformis izom. A nyomás alatt lévő ülőideg, pedig a combba, lábszárba kisugárzó zsibbadást, fájdalmat okoz.

A két piriformis izom feszülésének, a közöttük lévő rés beszűkülésének több oka is lehet:

 1. Megerőltetés miatti gyulladás például hosszú futás, vagy az állandó ülőmunka miatti sok ülés.
 2. A rossz testtartás, a helytelen ülés is fokozza a tünetek jelentkezésének veszélyét.
 3. Vizesedés.
 4. A piriformis izom valamilyen sérülése miatti vérzés.
 5. Daganatos betegség, tumor.

Piriformis szindróma tünetei lehetnek

 1. A fartályon és a farokcsont területén és/vagy a kereresztcsontnál érzett enyhe, bizsergő fájdalom.
 2. Később a fenékből kiindulva zsibbadás, az érzékelés csökkenése a comb hátsó részén, az adott oldali lábszáron az ülőideg mentén a lábba, egészen a lábfejig lesugárzik.
 3. Az alsó végtagba kisugárzó, isiászhoz hasonló fájdalmak jelentkeznek.
 4. Fájdalmas ülés, és előrehajlásnál valamint emeléskor is fokozódik a fájdalom. A piriformis izom gyulladása vagy egyéb sérülése az a helyzet, amikor állni jobb, mint ülni, mert ilyenkor a begyulladt izom feszül, és még jobban nyomja az ülőideget, és ez bizony igencsak fájdalmas.

A tünetek diagnosztizálásánál nem szabad összekeverni a jeleket a gerincsérv tüneteivel. A tapasztalt tünetek ugyanis hasonlóak, de más a háttérben álló ok.

 • Piriformis szindrómánál a fájdalmat az ülőideget nyomó piriformis izom okozza. Fontos megkülönböztető ismérv, hogy a deréktáji panasz nem érezhető a fenéken és a hátsó combban jelentkező sugárzó fájdalom mellett.

A tünetek leggyakrabban hosszantartó üléskor jelentkeznek. Például egy többórás repülés vagy autóút közben.

Az ülés mellett azonban a mozgás is kiválthatja a panaszokat. Például lépcsőzés vagy futás közben és utána is jelentkezhetnek a jellegzetes tünetek.

A piriformis szindróma kezelése

Célszerű nemcsak a fájdalom jelentkezésének helyén, hanem az emberi test egészét szem előtt tartva kezelni a zsibbadást, a fájdalom jelentkezését.

Az emberi test anatómiájának ismeretében egy tapasztalt gyógytornász sokat tud segíteni a tünetek mérséklésében és megszüntetésében.

Piriformis torna

A piriformis szindróma torna állapotfelmérő konzultációján a perifériás idegmobilizációban jártas, tapasztalt gyógytornász mozdulatelemzéssel tudja azonosítani azokat a mozdulatokat, amelyek fájdalmasak, illetve fokozzák a fájdalmat.

A kezelés, a személyre szabott piriformis torna során ezeket a fájdalmat okozó, illetve fájdalmat fokozó testhelyzeteket egyszerűen el kell kerülni.

A piriformis izom tornája során a leghatásosabb kezelés a piriformis izom gyulladása miatt a beszűkült, feszülő piriformis izom nyújtása.

 • A túlterhelt, begyulladt piriformis izom gyulladását kell először megszüntetni, hogy a mozgatása ne okozzon fájdalmat. A gyulladást pihentetéssel, jegeléssel, illetve az izom öngyógyulását felgyorsító, a helyi vérbőség fokozását segítő kezelésekkel lehetséges.
 • A gyulladás megszüntetése után a piriformis izom bemelegítés utáni óvatos nyújtásával ugyanis a megnyújtott piriformis izom feszessége csökken. Márpedig a rugalmasabb piriformis izom egyre kevésbé fogja nyomni a közötte haladó ideget, és ez a zsibbadás fokozatos csökkenését, az ülőideg mentén kisugárzott fájdalom mérséklését, majd megszünését hozza majd el.

A piriformis izom valamint a csípőt távolító izmok bemelegítés utáni nyújtása és erősítése, az esetek döntő többségében oldja az izom feszülését, és csökkenti, megszünteti az ülőideg nyomódását. Ezzel pedig megszúnik a fájdalma.

 • A tapasztalt gyógytornászra azért van szüksége a nyújtó, lazító gyakorlatok meghatározásához, mert a piriformis izom gyulladása, túlterhelése, túlműködése sokszor valamelyik másik farizom gyengesége miatt következik be. Ilyenkor a piriformis izom próbálja pótolni az adott izom kieső funkciójának működését is. Ebben az esetben pedig a piriformis izom nyújtása mellett az adott gyenge farizom megerősítésére is szükség van a piriformis izom kompenzálásának megelőzéséhez, a tünetek újbóli megjelenésének elkerüléséhez.

A piriformis izom állapotának felmérése után összeállított személyre szabott nyújtó-lazító gyakorlatok rendszeres végzése visszaadja a piriformis izmok korábbi rugalmasságát, elősegíti a gyenge farizom megerősítését, és ezzel az ülőideg nyomódása, és a nyomódás által okozott zsibbadás fokozatosan megszünik.

Ezek a személyre szabott piriformis torna gyakorlatok nemcsak az izmot nyújtják, lazítják, a gyenge izmot erősítik, hanem a medence megfelelő tartását, statikáját is visszaadják, és ez is segíti a környező izmok feszülésmentes működését, az ülőideg nyomódásának elkerülését.

Piriformis izom nyújtása néhány egyszerű gyakorlattal

Ezeket a nyújtó gyakorlatokat akár otthon is végezheti megelőzés céljából is.

 • Ülő helyzetben, egy széken ülve tegye keresztbe az egyik lábát a másikon. Ezt követően medencéjét billentse előre, a derekát pedig próbálja egyenesen tartani. Dereka egyenesen tartása mellett lassan, óvatosan tolja lefelé a térdét. A gyakorlat során feszül, nyújtódik a piriformis izom.
 • Fekvő helyzetben húzza fel a térdét, és a bal lábát tegye keresztbe a jobb lábán úgy, hogy a bal boka külső része a jobb térdére kerüljön. Ezt követően jobb combját fogja át két kézzel, és húzza a mellkasa felé. Ha feszül a bal oldali farizma, akkor máris érződik a gyakorlat nyújtó hatása. Ha nem érzi a feszülést, akkor bal könyökével tolja el magától a bal térdét. Lassan, óvatosan egészen addig, amíg érzi farizma feszülését.

A piriformis izom nyújtására, és a körülötte található farizmok erősítésére más gyakorlatok is alkalmasak természetesen. Több gyakorlat együttes végzése képes hatékonyan nyújtani és fokozatosan erősíteni a farizmokat a gyulladás megelőzésére, a panaszok elkerülésére.

A nyújtó gyakorlatok végzésekor nagyon fontos az izmok bemelegítése, és a gyakorlatok számának fokozatos növelése. Türelmesen, lépésről-lépésre haladjon.

Az izmok nyújtása és erejének visszanyerése mellett az ízületek mozgástartományának növelésére, helyreállítására és a testtartás korrekciójára is szükség van a tünetek megszüntetéséhez.

Piriformis szindróma műtét helyett

A piriformis izom nyújtása, masszázsa jó eséllyel csökkenteni tudja a panaszokat. Ugyanis itt a csontos csatorna szűkössége helyett a két körteképű piriformis izom feszülése nyomja az ülőideget. Márpedig ekkor a piriformis izmok kellő nyújtásával, az izmok rugalmasságának visszaadásával jó eséllyel meg lehet szüntetni az ülőideg nyomódását.

Ez pedig azt jelenti, hogy műtétre csak a legeslegvégső esetben érdemes még csak gondolni is. A piriformis izom nyújtása az esetek döntő többségében előbb-utóbb elhozza a panaszok enyhülését.

Az ülőideget felszabadító műtét egyszerű, egynapos. Azonban kockázatai minden műtétnek vannak:

 1. Egyrészt a piriformis izom műtéti meglazítása, átmetszése az ülőideg nyomódásának csökkentése a piriformis izom feszülését, gyulladását okozó tényezőt még nem szünteti meg. Ezért műtétkor sem hagyhatja el a rendszeres tornát, a körteképű izmok rendszeres nyújtását.
 2. Másrészt a műtét csak a piriformis izom pillanatnyi feszülésére jelenthet megoldást. Ha a műtétet követő felépülés után továbbra is folytatja az izmok feszülését előidéző mozgásformáját, akkor a piriformis izmok feszülésének megszüntetésére a rendszeres nyújtásra továbbra is szüksége lesz. A farizmok rendszeres nyújtása pedig nagy valószínűséggel műtét nélkül is megszüntetnék az ülőideg nyomódását, a lábába lesugárzó fájdalmat, zsibbadást.
 3. Harmadrészt pedig bármilyen egyszerű is a műtét, mindig van kockázata, és lehetnek szövődményei. A műtét elkerülésével műtött terület esetleges begyulladását, és a műtétet követő hetek lábadozását is megelőzheti.

Eljön hozzánk zsibbadó lábszára tünetmentességéért?

Kérdése van a farizmok, a körteképű izmok gyulladásáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Konzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó lábszárában a nyomás alatt lévő piriformis ideg felszabadításáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja reumatológusunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja zsibbadó lábát, és teljes körűen tájékoztatja Önt piriformis alagút szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát, ha pedig már szükséges, akkor a műtétet javasolja megoldási lehetőségként. A műtétre azonban nagy valószínűség szerint nincs szüksége.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó lábszára tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.